Αρχικη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ To 5G έρχεται στην καθημερινότητα μας

To 5G έρχεται στην καθημερινότητα μας

απο Kostas Gliatiotis

Πριν από μερικές ημέρες, δύο από τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, ανακοίνωσαν την λειτουργία των νέων 5G δικτύων τους, που φέρνουν σημαντικές καινοτομίες.

Τι είναι όμως ένα 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Αρχικά, το 5G προέρχεται από το “5th Generation” που δηλώνει με έναν εμπορικά ελκυστικό τρόπο, ότι αποτελεί την Πέμπτη γενιά δικτύων. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έρχεται να αντικαταστήσει το γνωστό σε όλους μας 4G καθώς από ότι φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον, και κανένα από τα ακόμα παλαιότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.

Το 5G λοιπόν, σαν σημαντικότερο πλεονέκτημα του, έχει την σημαντικά υψηλότερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, για την πρόσβαση στο Internet και όχι μόνο. Μαζί με αυτή την υψηλότερη ταχύτητα, προσφέρει και σημαντικά μικρότερο χρόνο «απόκρισης». Οι δύο διαφορετικές αυτές έννοιες έχουν αντίστοιχα και διαφορετική επίπτωση στην καθημερινή χρήση των Smartphones μας και όχι μόνο.

Η υψηλότερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων αρχικά, σημαίνει πως ότι κάναμε μέχρι σήμερα με το κινητό μας τηλέφωνο (και όχι μόνο, είπαμε…) που απαιτεί πρόσβαση στο Internet, θα ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Το … κατέβασμα μιας εφαρμογής, το άνοιγμα μιας σελίδας και ακόμα και η λήψη ταινιών και μουσικής θα μπορεί να γίνει σε εντυπωσιακά μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ο μικρότερος χρόνος απόκρισης όμως, είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο σημαντικός, ακόμα και αν αυτό δεν είναι άμεσα ορατό. Κάθε φορά που ζητάμε από μια συσκευή που έχει πρόσβαση στο Internet να «κάνει κάτι», όπως το να ανοίξει μια σελίδα, να κατεβάσει ένα αρχείο κλπ, πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία,  το … αίτημα μας πρέπει να αποσταλεί από τη συσκευή μας αυτή. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που υπολογίζεται σαν χρόνος απόκρισης, και καθορίζει το πόσο γρήγορα θα δούμε τη συσκευή μας να ανταποκρίνεται σε αυτό που της έχουμε ζητήσει. Σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα, ο χρόνος αυτός ακόμα και υπό σχετικά «ιδανικές» συνθήκες, ήταν κοντά στα 20 με 30ms.

Παρότι πρόκειται για χιλιοστά του δευτερολέπτου, το χρονικό διάστημα αυτό είναι υψηλό για συγκεκριμένες εργασιες, ενώ σε σημεία με ιδιαίτερη … κίνηση στο δίκτυο μπορεί να είναι και σημαντικά υψηλότερος.

Σε ένα 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ο χρόνος απόκρισης είναι κατά μέσο όρο κάτω από 10ms πλέον, και σε κρίσιμες εφαρμογές με την απαραίτητη «υποστήριξη» από την πλευρά του δικτύου, μπορεί να πλησιάσει ακόμα και μόλις το 1ms. Ένας τόσο χαμηλός χρόνος απόκρισης, επιτρέπει την εφαρμογή υπηρεσιών που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή, όπως «έξυπνα» αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους σχεδόν άμεσα ώστε να γνωρίζουν την κατάσταση στους δρόμους.

Επιστρέφοντας τώρα στην εντυπωσιακά υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να διευκρινιστεί. Η ταχύτητα πρόσβασης, δεν αλλάζει τον «όγκο» των δεδομένων που μεταφέρονται, όπως δεν το κάνει και σε οποιοδήποτε δίκτυο εκτός του 5G. Αυτό σημαίνει ότι ένα αρχείο που είχε συγκεκριμένο μέγεθος και χρειαζοταν περισσότερο χρόνο για να «κατέβει» σε ένα 4G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, θα έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος και πάλι, και απλά θα… κατέβει πιο γρήγορα.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όπως περιγράψαμε και πιο πάνω, ένα 5G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα μας … φέρνει πιο γρήγορα αυτό που θέλουμε χωρίς όμως να αλλάζει το πόσο εύκολα «τελειώνει» το πακέτο δεδομένων που έχουμε.

Ουσιαστικά λοιπόν, το 5G ήρθε στην καθημερινότητα μας για να μειώσει τον χρόνο που χρειαζόμαστε για κάθε τι που κάνουμε με το Smartphone μας.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights