Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Z Flip 3 Review: Το Foldable που χρειαζόμαστε

Samsung Galaxy Z Flip 3 Review: Το Foldable που χρειαζόμαστε

απο Kostas Gliatiotis

Αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα των Foldable smartphones που τα κάνει να ξεχωρίζουν, είναι η ελευθερία που υπάρχει στον σχεδιασμό τους με πολλούς διαφορετικούς… τρόπους. Αν το Galaxy Z Fold 3 λοιπόν, όπως και ο προκάτοχος του, ξεδιπλώνει μια εντυπωσιακά μεγάλη οθόνη για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα της, το Galaxy Z Flip 3 «διπλώνει» την δική του για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο και εύκολο στην μεταφορά του.

Ταυτόχρονα, έχει και το πλεονέκτημα του αρκετά ασυνήθιστου σχεδιασμού, ειδικά για τους… νεότερους που δεν έχουν ζήσει ή δεν θυμούνται την εποχή των Clamshell. Όμως όπως και το Galaxy Z Fold 3, έτσι και το Galaxy Z Flip 3 είναι ένα πραγματικά βελτιωμένο Smartphone σε (σχεδόν) όλους τους τομείς, και εδώ η διαφορά στην τιμή πώλησης σε σύγκριση με τον προκάτοχο του είναι… εντυπωσιακά χαμηλότερη. Είναι το πρώτο Foldable Smartphone με κόστος λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ επίσημα στη χώρα μας, και όσο και αν το ποσό αυτό παραμένει υψηλό, για ένα τόσο διαφορετικό και εξελιγμένο τεχνολογικά «προϊόν», είναι ένα επίτευγμα για τη Samsung.

Σχεδιασμός.

Το Galaxy Z Flip 3 ακολουθεί μια πλήρως διαφορετική «λογική» από τη σειρά Galaxy Z Fold. Όπως και το πρώτο Z Flip (και η 5G έκδοση του που δεν ήρθε επίσημα στη χώρα μας), προσφέρει μια λογική σε μέγεθος εσωτερική αναδιπλούμενη οθόνη, η οποία όμως κλείνει μαζί με το ίδιο το Smartphone και το κάνει ασυνήθιστα μικρό.

Απευθύνεται λοιπόν σε ένα διαφορετικό κοινό, που εκτιμά το μικρό αυτό μέγεθος κατά τη μεταφορά του, αλλά προφανώς και τον εντυπωσιασμό που προκαλεί, αλλά και την διαφορετικότητα του.

Παρότι θα περίμενε κανείς από τη Samsung να έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τον ίδιο σχεδιασμό με το πρώτο μοντέλο της σειράς, προκειμένου να μειώσει το κόστος και την τιμή πώλησης, το Galaxy Z Flip 3 είναι βελτιωμένο με τρόπους που είναι άμεσα «ορατοί» και με μερικούς ακομα που δεν είναι τόσο.

Αρχικά, και εδώ η εταιρεία νιώθει δικαίως υπερήφανή για την αυξημένη κατά 10% αντοχή που έχει το πλαίσιο από αλουμίνιο, αλλά και η ίδια η αναδιπλούμενη οθόνη, ειδικά στο σημείο που λυγίζει όταν το έχουμε κλειστό. Αυτό ίσως δεν είναι τυχαίο, αφού το πρώτο Galaxy Z Flip φαίνεται να αντιμετώπισε μια «δυσκολία» σε αυτό το σημείο, σαν και το πρώτο Smartphone της εταιρείας που χρησιμοποιούσε το τεχνικά εντυπωσιακό UTG υλικό στην κατασκευή της οθόνης.

 

Όμως αν προσέξει κανείς τις…. λεπτομέρειες, θα διαπιστώσει ότι το Galaxy Z Flip 3 είναι πολύ πιο κομψό και … ακριβές στην συναρμολόγηση του. Από τον τρόπο που το γυαλί «αγκαλιάζει» το μεταλλικό του πλαίσιο, μέχρι το πως ακουμπά ευγενικά και σταθερά το ένα τμήμα στο άλλο όταν κλείνουμε την οθόνη του. Εδώ τυπικά να αναφέρουμε ότι το γυαλί αυτό, και στα δύο τμήματα του Galaxy Z Flip 3 είναι Gorilla Glass Victus, η νεότερη και πιο ανθεκτική έκδοση του συγκεκριμένου υλικού. Στο πάνω μισό, είναι πιο σημαντικό ίσως αυτό, αφού προστατεύει και την πλέον χρήσιμη εξωτερική οθόνη του.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως επίτευγμα είναι η πιστοποίηση IPx8 που έχει το Galaxy Z Flip 3 για αντοχή στο νερό όχι όμως και στη σκόνη. Το πρώτο μοντέλο της σειράς, ήταν ταυτόχρονα και το πρώτο Foldable Smartphone της εταιρείας, που με μικρές… βουρτσες προστάτευε τον μηχανισμό στο κέντρο του από το να μπει κάτι στο εσωτερικό.

Εδώ η τεχνολογία αυτή έχει προφανώς εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, και παρότι προφανώς δεν μπορεί να πιστοποιηθεί για την στεγανότητας της, προσφέρει την προστασία που πρέπει στο μοναδικό κομμάτι του Smartphone που είναι καλό να μην περάσει κάθε είδους σκόνη και μικρό σωματίδιο.

Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί κανείς να κρίνει εύκολα αν έχει γίνει σωστά, είναι η τοποθέτηση των πλήκτρων στο πάνω μισό του Galaxy Z Flip 3. Η διάταξη αυτή τα κάνει πιο εύκολα προσβάσιμα με το τηλέφωνο «διπλωμένο» όμως είναι λίγο πιο ψηλά από το ιδανικό όταν είναι ανοιχτό, ειδικά για όσους έχουν μικρότερα χέρια.

Τέλος, μια χρήσιμη προσθήκη, και κάτι που έλειπε από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, είναι ο στερεοφωνικός ήχος με το ακουστικό να λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο. Μάλιστα οι «γρίλιες» είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο, ακόμα και σε σύγκριση με κορυφαία μοντέλα της εταιρείας, με αποτέλεσμα η ισορροπία στην ένταση του ήχου να είναι καλύτερη από το αναμενόμενο.

Η μικρή αλλά επιτέλους χρήσιμη εξωτερική οθόνη.

Αν υπήρχε κάτι που έδειχνε πρακτικά μη… χρήσιμο στο πρώτο Galaxy Z Flip (είπαμε και την δεύτερη 5G έκδοση του…) αυτό ήταν με διαφορά η αδικαιολόγητα μικρή εξωτερική του οθόνη. Το μέγεθος της ήταν οριακά αποδεκτό απλά και μόνο για την ώρα και ημερομηνία, και ακόμα και το όνομα αυτού που μας καλούσε εμφανιζόταν κυλιόμενο για να … χωρέσει.

Αυτό έχει αλλάξει σημαντικά στο Galaxy Z Flip 3, με την δική του εξωτερική οθόνη να έχει πλέον μέγεθος 1.9 ίντσες. Σαν συνολική επιφάνεια όμως είναι 4 φορές μεγαλύτερη, και αυτό είναι άμεσα ορατό αλλά και αισθητό στην χρησιμότητα της.

Η Samsung έχει εκμεταλλευτεί το μέγεθος αυτό, ακόμα και για να προσφέρει επιλογές για το γραφικό που θα δείχνει την ώρα και την ημερομηνία. Όμως το βασικότερο είναι ότι πλέον είναι χρήσιμη και για να μπορεί να διαβάσει κάποιος ένα μήνυμα, και να αποφασίσει αν θα ανοίξει το Galaxy Z Flip 3 για να απαντήσει σε αυτό, αλλά και για να χειρίζεται εύκολα και άμεσα εφαρμογές όπως η μουσική.

Η επίσης βελτιωμένη εσωτερική οθόνη.

Η σημαντικότερη αλλαγή που έχει κάνει η Samsung στην αναδιπλούμενη οθόνη του Galaxy Z Flip 3 είναι ο ρυθμός ανανέωσης της που πλέον «φτάνει» έως και τα 120Hz. Λέμε φτάνει, επειδή το Smartphone προσαρμόζει τον ρυθμό ανανέωσης δυναμικά, προκειμένου να τον μειώνει όταν δεν υπάρχει λόγος, και μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια με αυτόν τον τρόπο.

Ταυτόχρονα, όπως ήδη είπαμε, η εταιρεία έχει βελτιώσει και την αντοχή του UTG (Ultra thin glass) υλικού που χρησιμοποιεί για την προστασία της. Έχει τοποθετήσει όμως και μια επιπλέον προστατευτική μεμβράνη, η οποία ακριβώς όπως και το Galaxy Z Fold 3, έχει μια …ασυνήθιστα διαφορετική και λιγότερο «πλαστική» αίσθηση στην αφή.

Στο τεχνικό κομμάτι, η οθόνη έχει διαγώνιο 6.7 ίντσες αλλά με διαφορετική αναλογία πλευρών στο 22:9. Αυτό την κάνει πιο ψηλή και πιο στενή από το συνηθισμένο, αν και στην πράξη, το πλάτος τουλάχιστον δεν διαφέρει από αυτό ενός συνηθισμένου Smartphone.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού δεν νιώθει κανείς ότι είναι «στενή» για να μπορεί να γράψει με άνεση, ένα πρόβλημα που για κάποιους υπήρχε στο πρώτο μοντέλο της σειράς.

H ονομαστική ανάλυση της οθόνης είναι 2640×1080 pixels, το αντίστοιχο του FullHD για μια οθόνη με αυτή την αναλογία πλευρών. Σε ένα Smartphone σαν το Galaxy Z Flip 3 δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να θέλει κάποιος μια οθόνη με υψηλότερη ανάλυση, για κανενός είδους χρήση. Η πυκνότητα στα 426 pixel ανά ίντσα είναι απόλυτα ικανοποιητική για να έχουν τα πάντα την λεπτομέρεια που πρέπει.

Μάλιστα το Panel έχει και θεωρητική μέγιστη ένταση του φωτισμού του τα 1.200nits όπως ακριβώς και το Galaxy Z Fold 3 αλλά και τα μη… αναδιπλούμενα κορυφαία Smartphones της εταιρείας. Τυπικά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η τιμή αυτή αφορά την μέγιστη φωτεινότητα που μετρίεται σε μια επιφάνεια που αποτελεί το 20% της συνολικής της οθόνης, αφού ολόκληρο το Panel είναι ενεργειακά και τεχνικά αδύνατον να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Η πραγματική φωτεινότητα του συνόλου της οθόνης όμως, είναι ελάχιστα κάτω από τα 1.000nits όταν το Galaxy Z Flip 3 αναγνωρίσει τις συνθήκες που πρέπει αυτόματα να την φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Είναι μάλλον άσκοπο να αναφέρει κανείς ότι πρόκειται για ένα AMOLED Panel, αφού μόνο οι οθόνες αυτού του είδους έχουν την δυνατότητα να … διπλώσουν. Εχει όμως νόημα να αναφέρει ότι η χρωματική απόδοση είναι αυτή ακριβώς που περιμένει κανείς από ένα High end Smartphone της Samsung, ακόμα και αν είναι τόσο… ιδιαίτερο στο σύνολο του.

Παραδοσιακά, η εταιρεία θεωρεί περιττές τις πολλές και διαφορετικές επιλογές για την ρύθμιση της απόδοσης της οθόνης. Μέχρι ένα σημείο, έχει δίκιο για το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών, θα θέλαμε όμως να υπάρχουν επιλογές «για προχωρημένους» για όσους θέλουν να τις εκμεταλλευτούν.

Οι δύο διαθέσιμες επιλογές, αλλάζουν σημαντικά την απόδοση ανάμεσα σε «ζωντανή» και «φυσική» λειτουργία, και είναι καθαρά θέμα προτίμησης η επιλογή μεταξύ τους.

Κάμερες.

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου το Galaxy Z Flip 3 δεν μπορεί να ξεχωρίσει, αυτός έιναι οι δύο κάμερες που έχει στο πίσω μέρος του. Η βασική από αυτές έχει ονομαστική ανάλυση 12mp και έρχεται με όλα τα τεχνικά «βοηθήματα» που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία. Έχει OIS και Dual Pixel Auto focus και ένα πάντα ικανοποιητικό διάφραγμα στο f/1.8 στο φακό της.

Όμως δεν έχει τον μεγάλο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα του Galaxy Z Fold 2, Z Fold 3, Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, Galaxy S21, Galaxy S21 Plus, με τα πλεονεκτήματα που αυτός έχει σε απόδοση ειδικά σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού.

Όμως η πρόοδος που έχει κάνει η Samsung σε επίπεδο Software στον τρόπο που επεξεργάζεται τα δεδομένα από τον αισθητήρα σε κάθε συσκευή της είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Το αποτέλεσμα είναι οι φωτογραφίες να αγγίζουν το «τέλειο» που μπορεί να πετύχει αυτή η κάμερα, σε σχεδόν όλες τις συνθήκες. Την ημέρα, οι φωτογραφίες έχουν κορυφαία λεπτομέρεια, περίεργα καλό δυναμικό εύρος, και είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσει κάποιος από τα Smartphones της εταιρείας που αναφέραμε με τον τεχνικά ανώτερο αισθητήρα με την ίδια ανάλυση.

Αναμενόμενα η λεπτομέρεια είναι μειωμένη, και πάλι όμως στο μέγιστο που μπορεί να αποτυπώσει σε μια φωτογραφία μια κάμερα των 12mp.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τώρα, οι φωτογραφίες είναι όσο καλύτερες επιτρέπει η συγκεκριμένη κάμερα, και το Night mode που έχει σχεδιάσει η Samsung, έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην απόδοση του.

Η λεπτομέρεια είναι και εδώ μάλλον ικανοποιητική, χρωματικά οι φωτογραφίες είναι πάντα σωστές, και τα επίπεδα φωτισμού είναι ρεαλιστικά, χωρίς το Galaxy Z Flip 3 να προσπαθεί να βγάλει μια όσο το δυνατόν πιο φωτεινή φωτογραφία απλά για να εντυπωσιάσει.

Επεξεργαστής μνήμη.

Στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Galaxy Z Flip 3 είναι σχεδόν υποχρεωτικό για κάθε εταιρεία, να χρησιμοποιήσει τον θεωρητικά  καλύτερο και ισχυρότερο επεξεργαστή που είναι εκείνη την εποχή διαθέσιμος.

Όμως, ο Snapdragon 888 της Qualcomm που πληρεί αυτό το … κριτήριο, είναι γνωστό πλέον ότι έχει σημαντικά προβλήματα με την κατανάλωση ενέργειας αλλά ακόμα περισσότερο με την θερμοκρασία που παράγει.

Η Samsung έπρεπε να βρει έναν τρόπο λοιπόν, να χρησιμοποιήσει για εμπορικούς λόγους τον Snapdragon 888, αλλά να τον κάνει να «ταιριάζει» στις ιδιατερότητες του Galaxy Z Flip 3. Το μικρότερο μέγεθος του, προσφέρει αντίστοιχα μικρότερη επιφάνεια για την απαγωγή της θερμότητας στο εσωτερικό του, ενώ οι μικρές μπαταρίες του, είναι … αστείες για την κατανάλωση ενέργειας που έχει ο συγκεκριμένος επεξεργαστής.

Η λύση είναι σχετικά απλή, και ο Snapdragon 888 έχει μειωμένη απόδοση σε σύγκριση με κάθε άλλη συσκευή με αυτόν στο εσωτερικό της. Η διαφορά όμως είναι ορατή μόνο σε συγκεκριμένα Benchmarks, που δείχνουν τον περιορισμό αυτό, και όχι σε καθημερινή χρήση.

Αυτή είναι ίσως και η καλύτερη απόδειξη, ότι ένα Smartphone δεν χρειάζεται τόσο υψηλές θεωρητικά επιδόσεις για να μπορεί να κάνει πραγματικά τα πάντα με χαρακτηριστική ευκολία.

Αντίστοιχα και η Adreno 660 κάρτα γραφικών, έχει περιορισμένη απόδοση τεχνητά προκειμένου να μην… διαλύσει την μπαταρία του Galaxy Z Flip 3 με την κατανάλωση των 12.9W που μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό άλλων συσκευών.

Αρχικά το Galaxy Z Flip 3 δεν είναι απαραίτητα σχεδιασμένο για να παίζει κάποιος παιχνίδια με αυτό, λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα αλλά και της αναλογίας πλευρών της οθόνης του, όμως για όποιον θέλει να το κάνει, επειδή η οθόνη αυτή έχει χαμηλότερη ανάλυση, ακόμα και η μειωμένη απόδοση της Adreno 660 είναι περισσότερο από απλά αρκετή.

Μπαταρία.

Αν δεν είναι ήδη ξεκάθαρο, το μοναδικό ουσιαστικό μειονέκτημα του Galaxy Z Flip 3 είναι η συνολική χωρητικότητα των δύο μπαταριών που έχει στα αντίστοιχα δύο «τμήματα» του.

Η χωρητικότητα αυτή είναι μόλις 3.300mAh και αναμενόμενα δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα ή καλύτερα περιορισμούς. Η οθόνη του, παρότι διπλώνει στη μέση, δεν αλλάζει σε κατανάλωση όταν είναι ανοιχτή και σε λειτουργία, σε σύγκριση με μια πιο «απλή» οθόνη με το ίδιο μέγεθος.

Επειδή είναι και ιδιαίτερα φωτεινή, όταν κάποιος είναι συνέχεια σε εξωτερικό χώρο, θα διαπιστώσει ότι σε συνδυασμό με τον Snapdragon 888, η οθόνη αυτή κάνει τις δύο μπαταρίες να «παλεύουν» προκειμένου να προσφέρουν έναν λογικό χρόνο λειτουργίας.

Όμως ίσως πιο ενοχλητική είναι η επιλογή της Samsung να προσφέρει μόλις 18W ταχείας φόρτισης στο Galaxy Z Flip 3, πιθανόν λόγω τεχνικών περιορισμών στο μέγεθος του.

Ακόμα και μια τόσο μικρή μπαταρία, χρειάζεται λίγο περισσότερο από μια ώρα για να γεμίσει πλήρως. Παρότι σε άλλα Smartphones αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, αφού ακόμα και με ένα 70% θα είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν την υπόλοιπη ημέρα, στο Galaxy Z Flip 3 είναι σημαντικός περιορισμός, αφού ακόμα και μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία δεν είναι βέβαιο ότι θα το κρατήσει ενεργό μέχρι το βράδυ.

Συμπέρασμα.

Είναι προφανές ότι στο Galaxy Z Flip 3 η Samsung χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εύκαμπτης οθόνης, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό και ασυνήθιστο Smartphone.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι αρνητικό, αφού προκειμένου να εξοικειωθεί το αγοραστικό κοινό με συσκευές αυτού του είδους, χρειάζεται κάτι που πραγματικά θα ενδιαφερθεί να αγοράσει ο καθένας, και όχι μόνο όσοι αναζητούν ένα «εργαλείο» δουλειάς όπως το Galaxy Z Fold 3.

Ακόμα και αν τα 1.000 ευρώ είναι σαφώς πολλά χρήματα, το Galaxy Z Flip 3 είναι πιο γρήγορο, με καλύτερη οθόνη, αδιάβροχο και πανέμορφο όσο είναι και εντυπωσιακό. Όλα αυτά, όταν υπολογίσει κανείς ότι είναι περίπου 55% οικονομικότερο από τον προκάτοχο του, κάνουν το … επίτευγμα του σχεδιασμού του από την Samsung ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights