Υπάρχουν κάποια προϊόντα που σχεδιάζονται εξ αρχής με σκοπό να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες και να προσφέρουν κάτι που δεν μπορεί να βρει κανείς εύκολα αλλού. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό, δεν έχουν κάποιο «πρόβλημα» να διαφέρουν από το συνηθισμένο, αρκεί τελικά να πετυχαίνουν τον στόχο τους αυτό. Το Lenovo Yoga Tab 13 ανήκει σε αυτή την ιδιαίτερη αλλά και ενδιαφέρουσα κατηγορία, και αυτό είναι άμεσα ορατό μόλις το… δει κανείς για πρώτη φορά και πόσο μάλλον όταν το πιάσει στα χέρια του.
Όπως δηλώνει και η ονομασία του, είναι ένα Tablet με οθόνη 13 ιντσών, κάτι που αυτομάτως το κάνει λιγότερο «φορητό» αλλά ταυτόχρονα και πιο εύχρηστο για όσους θέλουν να κάνουν περισσότερα από το συνηθισμένο με ένα Android Tablet. Βέβαια το λειτουργικό σύστημα της Google έχει κάποιους περιορισμούς σε αυτό, περιορισμούς που η Lenovo φαίνεται να έχει βρει αρκετά «έξυπνους» τρόπους να προσπεράσει.
Διαφορετικός σχεδιασμός.
Εκτός από το προφανώς μεγαλύτερο μέγεθος του Yoga Tab 13, υπάρχουν πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες στον σχεδιασμό του που το κάνουν να ξεχωρίζει. Η άμεσα ορατή είναι φυσικά το κάτω πίσω μέρος του που είναι… κυλινδρικό, μια επιλογή της εταιρείας που γίνεται εδώ και χρόνια σε συγκεκριμένα Tablet για μερικούς πολύ συγκεκριμένους λόγους αντίστοιχα.
Αρχικά της επιτρέπει να μειώσει σημαντικά το πάχος στο υπόλοιπο Tablet, με την μπαταρία και κάποια τμήματα του Hardware να βρίσκονται σε αυτό το σημείο. Εδώ στο Yoga Tab 13 μάλιστα, προσφέρει και κάτι ασυνήθιστο στην αριστερή πλευρά του, που είναι μια Mini-HDMI θύρα για την σύνδεση του σε εξωτερική οθόνη. Μάλιστα, επειδή η Lenovo είναι… επαγγελματίας του χώρου, φροντίζει ώστε το απαραίτητο HDMI καλώδιο να περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία του.
Στην δεξιά πλευρά τώρα, υπάρχει μια USB Type-C Gen 3.1 θύρα, η οποία δεν στερείται καμίας λειτουργικότητας του συγκεκριμένου προτύπου. Υποστηρίζει προφανώς ταχεία φόρτιση με το USB power Delivery πρότυπο, αλλά και τη σύνδεση εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων, πληκτρολογίου και όχι μόνο.
Το πλεονέκτημα της είναι ότι θεωρητικά και πρακτικά έχει το απαραίτητο Bandwidth ώστε να υποστηρίζει την ταυτόχρονη λειτουργία πολλών συσκευών, κάτι που δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο σε ένα Android Tablet.
Όμως η σχεδιαστική επιλογή που έχει κάνει η εταιρεία και αυξάνει σημαντικά την ευχρηστία του Yoga Tab 13 είναι το ενσωματωμένο… stand που έχει στο πίσω μέρος του. Εκτός του ότι είναι μια μεταλλική και ποιοτική κατασκευή, με επιπλέον βάσεις από λάστιχο, μπορεί να περιστραφεί πλήρως προκειμένου να λειτουργήσει σαν … χερούλι για την μεταφορά του Tablet…
Με δεδομένο το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του, το Yoga Tab 13 είναι λογικά βαρύ, όσο ακριβώς του επιτρέπει η κατασκευή του, και ίσως όσο πρέπει ώστε να έχει και την στιβαρότητα που πρέπει όταν το κρατάει κανείς στα χέρια του.
Ο εντυπωσιακός ήχος.
Παρότι πλέον είναι συνηθισμένο σε ένα Tablet τα ηχεία να έχουν σαφώς καλύτερη απόδοση από αυτά ενός Smartphone, το Yoga Tab 13 δείχνει ότι υπάρχει και εδώ περιθώριο βελτίωσης.
Με εξαίρεση μια συγκεκριμένη σειρά από i-Tablets, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην αγορά που να πλησιάζει την ποιότητα και την ένταση των ηχείων του συγκεκριμένου της Lenovo. Παρότι η εταιρεία αναφέρει ότι έχουν ρυθμιστεί… ηχητικά από την JBL, είναι σίγουρα δικό της «επίτευγμα» το ότι βρίσκονται στο εσωτερικό ενός τόσο λεπτού Tablet (στο μεγαλύτερο μέρος του έστω…)
Παρότι προφανώς και το Yoga Tab 13 δεν είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για Multimedia χρήση, τα ηχεία σε συνδυασμό με το Stand και φυσικά την οθόνη του, το κάνουν ιδανικό και για αυτό το είδος ψυχαγωγίας.
H επίσης ξεχωριστή οθόνη.
Παρότι προφανώς και το Yoga Tab 13 δεν είναι το μοναδικό Tablet με μια τόσο μεγάλη οθόνη, προσπαθεί να ξεχωρίσει με τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.
Από την υψηλή φωτεινότητα στα 400nits για τα δεδομένα ενός τόσο μεγάλου Panel πάντα, μέχρι την υποστήριξη του HDR10 αλλά και του Dolby Vision για την προβολή ταινιών και κάθε είδους βίντεο. Μάλιστα αναγνωρίζεται κανονικά από το Youtube αλλά και το Netflix, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για την σωστή προβολή περιεχομένου αυτού του είδους.
Η ονομαστική της ανάλυση τώρα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι… οριακά ικανοποιητική, με δεδομένο τουλάχιστον το τι προσφέρει ο ανταγωνισμός της Lenovo. Με ανάλυση λοιπόν 2160×1350 pixels η λεπτομέρεια απεικόνισης είναι στα 190pixels ανά ίντσα. Μια οθόνη με αυτό το μέγεθος είναι προφανώς σχεδιασμένη για να την… βλεπει κάποιος από λίγο μεγαλύτερη απόσταση, και εκεί η αναλυση της αυτή δεν ενοχλεί.
Όμως αν για κάποιο λόγο πλησιάσει κάποιος αρκετά κοντά, είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσει ότι δεν εχει την λεπτομέρεια απεικόνισης που θα περίμενε. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση αυτό δεν ενοχλεί τόσο ώστε να αλλοιώσει την συνολικά καλή … εικόνα (pun intented) της οθόνης.
Τέλος, στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Yoga Tab 13 μπορεί να βρει κανείς Tablets άλλων εταιρειών με οθόνη που προσφέρει υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης από τα 60Hz. Αυτό όμως δεν αποτελεί κάτι «καθιερωμένο» και μέχρι ένα σημείο και πάλι μπορεί να δικαιολογηθεί η επιλογή της εταιρείας.
Ευτυχώς μια μόνο κάμερα.
Η Lenovo προφανώς αναγνωρίζει το πόσο «άσκοπη» είναι η ύπαρξη μιας κάμερας στο πίσω μέρος ενός Tablet αυτού του μεγέθους και έχει σωστά επιλέξει να μην τοποθετήσει καμία στο Yoga Tab 13. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας κάμερας στην μπροστινή πλευρά του, για κάθε είδους βίντεο επικοινωνία μέσω εφαρμογών.
Έτσι η κάμερα του Yoga Tab 13 έχει ονομαστική ανάλυση 8mp και το κυριότερο την ποιότητα εικόνας που «πρέπει» για να εξυπηρετεί σωστά τον σκοπό ύπαρξης της.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το Tablet έχει και ένα 3D toF αισθητήρα που λειτουργεί για την αναγνώριση του προσώπου του ιδιοκτήτη του, με επιπλέον ασφάλεια σε σύγκριση με το συνηθισμένο «ξεκλείδωμα προσώπου» που βασίζεται απλά στην μπροστινή κάμερα.
Επιδόσεις και Hardware
Αναγνωρίζοντας την … υπερβολή της χρήσης του Snapdragon 888 σε ένα Tablet, η Lenovo έχει κάνει την αμέσως επόμενη λογική επιλογή του Snapdragon 870 επίσης της Qualcomm.
Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι η ακόμα πιο βελτιωμένη έκδοση των Snapdragon 865 και 865+ με όλες τις δυνατότητες και τις απαραίτητες επιδόσεις που χρειάζεται ένα Premium tablet.
Η απόδοση του λοιπόν, ειδικά στο απλό σε εμφάνιση γραφικό περιβάλλον της Lenovo, είναι περισσότερο από αρκετή για κάθε είδους χρήση. Μάλιστα έχει στο εσωτερικό του το απαραίτητο Hardware για την σωστή αποκωδικοποίηση αρχείων βίντεο κάθε είδους, προκειμένου να καλύπτει και αυτές τις απαιτήσεις χωρίς υπερβολική κατανάλωση ενέργειας.
Υποστηρίζει πλήρως και την έξοδο εικόνας σε 4k μέσω της HDMI θύρας, αλλά και την USB Type-C Gen 3.1 θύρα, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του Yoga Tab 13.
Η έκδοση που μας παραχώρησε η εταιρεία για την δοκιμή της, έχει 8GB RAM και 128GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ υπάρχει μια ακόμα διαθέσιμη με τον διπλάσιο χώρο αλλά και πάλι 8GB RAM. Παραμένει μέχρι και σήμερα γεγονός ότι ένα Android Tablet αλλά και Smartphone δεν έχει κάποιο «τρόπο» να εκτελέσει εφαρμογές που να απαιτούν ακόμα περισσότερη διαθέσιμη μνήμη RAM, ακόμα και αν το… προσπαθήσει ο ιδιοκτήτης του.
Η βελτιωμένη σε απόδοση Adreno 650 GPU στο εσωτερικό του Snapdragon 870 είναι περισσότερο από ικανή να κάνει…. τα πάντα στην οθόνη του Yoga Tab 13. Εδώ η λογική της ανάλυση και ο ρυθμός ανανέωσης στα 60Hz είναι… πλεονέκτημα για την απόδοση αυτή, που έρχεται με λογική κατανάλωση ενέργειας.
Προφανώς και το να κρατάει κάποιος στα χέρια του ένα μεγάλο Tablet για να παίξει ένα παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα ιδανικό, όμως το Yoga Tab 13 εκμεταλλεύεται την ενσωματωμένη υποστήριξη που έχει το Android για χειριστήρια από δημοφιλείς «κονσόλες» αλλά και πιο απλά ασύρματα ή USB χειριστήρια.
Μπαταρία.
Στο εσωτερικό του Yoga Tab 13 υπάρχει μια μπαταρία με «σεβαστή» χωρητικότητα στα 10.200mAh. Οι απαιτήσεις του Hardware είναι απόλυτα λογικές, και ακόμα και η μεγάλη του οθόνη ρυθμίζεται αυτόματα σωστά σε φωτισμό προκειμένου να διατηρεί την κατανάλωση ενέργειας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ένα Tablet είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί για ένα χρονικό διάστημα συνήθως μεγαλύτερο από ένα Smartphone συνεχόμενα, αλλά και να παραμένει σε αναμονή αντίστοιχα για μεγαλύτερο διάστημα.
Με αυτό το είδος χρήσης το Yoga Tab 13 μπορεί να βγάλει περισσότερο από 3 ημέρες λειτουργίας, κάτι που σημαινει ότι σπάνια κάποιος θα το χρειαστεί και δεν θα έχει μπαταρία.
Όμως όπως αναφέραμε ήδη , είναι ιδανικό και για την προβολή ταινιών και βίντεο κάθε είδους. Εδώ το Hardware είναι αρκετά Optimized ώστε η κατανάλωση να είναι λογική, όμως εξαρτάται από την εφαρμογή που χρησιμοποιούμε, αλλά και το επίπεδο φωτεινότητας της οθόνης του.
Σε κάθε περίπτωση, περίπου 12 ώρες αναπαραγωγής μέσω Streaming υπηρεσίας όπως το Netflix και το Youtube είναι κάτι… εύκολο για το Yoga Tab 13, με κάθε ώρα να αφαιρεί λιγότερο από 10% από την μπαταρία του. Αυτό πάντα με τον φωτισμό της οθόνης σε λογικά επιπεδα.
Πρέπει εδώ να αναγνωρίσουμε στην Lenovo ότι έχει φροντίσει και για την σχετικά ταχεία φόρτιση της μπαταρίας του Yoga Tab 13. Τα 30W ταχείας φόρτισης είναι αρκετά για να την γεμίσουν πλήρως σε λίγο περισσότερο από 2.5 ώρες.
Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι το Tablet φορτίζει ακόμα και ενώ το χρησιμοποιεί ο ιδιοκτητης του, χωρίς να αυξάνεται ενοχλητικά η θερμοκρασία λειτουργίας του.
Συμπέρασμα
Ένα Tablet μπορεί να είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο με τρόπο που να είναι χρήσιμος και πρακτικός, και το Yoga Tab 13 είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό.
Η Lenovo φαίνεται ότι γνωρίζει πως να «ανταγωνιστεί» εταιρείες που έχουν… καθιερωθεί σε αυτή την αγορά, με μια πρόταση που προσφέρει τις επιδόσεις, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και φυσικά την οθόνη που πρέπει, ώστε να αποτελεί το Tablet της μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική.
Σίγουρα με μια οθόνη 13 ιντσών δεν απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να το έχουν συνέχεια μαζί τους, όμως για όσους θέλουν ένα «κέντρο ψυχαγωγίας» στο γραφείο ή το σπίτι τους και ένα εργαλείο δουλειάς, είναι μια μάλλον ιδανική λύση.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας