Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo ThinkPad X1 Fold Review: Μια ματιά στο μέλλον

Lenovo ThinkPad X1 Fold Review: Μια ματιά στο μέλλον

απο Kostas Gliatiotis

Κάθε νέο προϊόν τεχνολογίας που αποτελεί κάτι πραγματικά πρωτοποριακό για την κατηγορία του και όχι μόνο, είναι δύσκολο να το κρίνει κάποιος με τον ίδιο τρόπο όπως τις λιγότερο ασυνήθιστες και εντυπωσιακές προτάσεις που ανήκουν στην ίδια αυτή κατηγορία. Το Thinkpad X1 Fold της Lenovo είναι ίσως  το καλύτερο … παράδειγμα αυτού του «προβλήματος», αφου θεωρήτικα είναι ένας ακόμα φορητός υπολογιστής, όμως η αναδιπλούμενη οθόνη του και οι διαφορετικοί και έξυπνοι τρόποι χρήσης του, το κάνουν κάτι σίγουρα διαφορετικό.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία της Lenovo μας είχε δώσει την δυνατότητα να το γνωρίσουμε για πρώτη φορά απο κοντά πριν λίγο καιρό στα γραφεία της, και πλέον μας το παραχώρησε προκειμένου να έχουμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε σε καθημερινή χρήση. Το Thinkpad X1 Fold είναι λοιπόν ένα… περίεργο Laptop, αφού αρχικά σου προκαλεί εντύπωση με την διαφορετικότητα του, όμως όσο το χρησιμοποιείς, διαπιστώνεις ότι είναι περισσότερο πρακτικό από ότι φαίνεται αρχικά, και ταυτόχρονα λιγότερο «ευαίσθητό» από ότι περιμένεις.

Σχεδιασμός.

Προφανώς και το ότι η οθόνη του Thinkpad X1 Fold διπλώνει στη μέση χωρίς να … καταστραφεί, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του. Η Lenovo θα μπορούσε να έχει αρκεστεί σε αυτό, και να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα ήταν ένα Demo τεχνολογίας χωρίς απαραίτητα να είναι και χρήσιμο στην καθημερινότητα του ιδιοκτήτη του.

Η εταιρεία όμως, τονίζει και μάλιστα υπερήφανα, ότι το X1 Fold ανήκει στην οικογένεια των Thinkpad, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλύπτει πολλές διαφορετικές απαιτήσεις. Οι συγκεκριμένοι φορητοί υπολογιστές της εταιρείας, φημίζονται για την ανθεκτικότητα τους, την πρακτικότητα σε καθημερινή χρήση και τον τρόπο που η εταιρεία δίνει σημασία ακόμα και σε μικρές λεπτομέρειες.

Το να το πετύχει αυτό η Lenovo με ένα Foldable Laptop είναι σαφώς πιο δύσκολο, αφού ακόμα και η ευαισθησία που έχουμε συνηθίσει ότι έχει μια οθόνη αυτού του είδους, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Όμως το Thinkpad X1 Fold είναι το ίδιο «ανθεκτικό» όσο περιμένει κανείς από ένα Thinkpad, και ταυτόχρονα σχεδιασμένο να εκμεταλλεύεται την εύκαμπτη οθόνη σαν ένα πραγματικό πλεονέκτημα.

Ακόμα και το μεγαλύτερο από το συνηθισμένο πλαίσιο γύρω από την οθόνη του, είναι εκεί για να την προστατεύει, να φροντίζει ώστε να μην περάσει σκόνη ή κάτι άλλο κάτω από αυτή και μάλιστα φιλοξενεί ακόμα και μερικές από τις… κεραίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του.

Ο μηχανισμός που διπλώνει την οθόνη και ολόκληρο το Thinkpad X1 Fold είναι κατασκευασμένος να αντέχει στην συνεχόμενη χρήση για την οποία είναι σχεδιασμένο ένα επαγγελματικό Laptop της Lenovo, και παρότι το προστατευτικό πάνω από αυτόν έχει ένα … περιεργο εύκαμπτο πλαστικό, το ζητούμενο είναι να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του.

Με τον μηχανισμό αυτο λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του Thinkpad X1 Fold μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε γωνία θέλει ώστε να έχει την οθόνη του, κάτι που συμβάλει και στους πολλούς διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Οι συνολικές του διαστάσεις μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, σε ότι αφορά το βάρος και το πάχος του όταν είναι… κλειστό, όμως στο εσωτερικό του παραμένει ένα πλήρες λειτουργικό Laptop, με δυνατότητες που ακόμα τουλάχιστον δεν μπορεί να βρει κανείς σε ένα High end Tablet.

 

Η εξωτερική επιφάνεια του Thinkpad X1 Fold είναι από… δέρμα, ένα υλικό που η εταιρεία πιθανότατα έχει επιλέξει για την ευχάριστη αίσθηση που δίνει στο χέρι, όμως είναι και αυτό  ταυτόχρονα πρακτικό. Επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να το κρατάει ανοιχτό αλλά και κλειστό, χωρίς να έχει τον φόβο ότι θα γλυστρίσει και θα του… πέσει. Πιθανότατα σε βάθος χρόνου όμως το δέρμα αυτό να αποκτήσει κάποια σημάδια χρήσης, και όσο περίεργο και αν φαίνεται, αποτελεί το μοναδικό μέρος του Thinkpad X1 Fold που απαιτεί κάποια επιπλέον προσοχή.

Η πανέμορφη και εύκαμπτη οθόνη.

Προφανώς και το πλεονέκτημα του Thinkpad X1 Fold που του χαρίζει και την διαφορετικότητα του, είναι η εύκαμπτη OLED οθόνη που έχει στο… εσωτερικό του.

Η οθόνη αυτή, πρέπει όμως να είναι και πρακτικά χρήσιμη, αφού χρησιμοποιείται σε έναν φορητό υπολογιστή σχεδιασμένο και για επαγγελματική χρήση.

Το ότι είναι ένα OLED Panel είναι «απαραίτητο» προκειμένου να… λυγίζει, έχει όμως και πρακτικά πλεονεκτήματα. Τα Windows 10 της Microsoft συνήθως δεν τα βλέπει κανείς σε μια οθόνη με την χρωματική απόδοση και ζωντάνια ενός Panel αυτού του είδους. Η προβολή ταινιών, φωτογραφιών αλλά ακόμα και των ίδιων των Windows 10 είναι μια πραγματικά διαφορετική εμπειρία.

Μάλιστα η Lenovo δικαίως νίωθει υπερήφανή για το ότι η οθόνη αυτή είναι ανθεκτική για τα δεδομένα ενός εύκαμπτου Panel, και παρότι η επιφάνεια της είναι από πλαστικό, δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην χρήση. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με την γραφίδα που έχει το Thinkpad X1 Fold.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του OLED Panel είναι και οι γωνίες θέασης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένας αρκετά σημαντικός παράγοντας. Επειδή η οθόνη του Thinkpad X1 Fold μπορεί να λειτουργήσει σε αρκετές διαφορετικές «γωνίες» και με διαφορετική οπτική, το πλεονέκτημα αυτό την κάνει το ίδιο ευχάριστη οπτικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Τεχνικά τώρα, η διαγώνιος της σε… πλήρες μέγεθος είναι στις 13 ίντσες. Όταν χρησιμοποιεί κανείς το Thinkpad X1 Fold σαν ένα μεγάλο Tablet, έχει μια επιφάνει εργασίας σημαντικά μεγαλύτερη από σχεδόν οτιδήποτε άλλο σε αυτό το … είδος.

Επειδή το Laptop έχει και ένα… πτερύγιο στο πίσω μέρος του που ανοίγει προκειμενου να μπορεί να το στηρίξει ο ιδιοκτήτης του σε μια σταθερή επιφάνεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μια «σταθερή» οθόνη που περιλαμβάνει και ολόκληρο τον υπολογιστή στο εσωτερικό της.

Παρόλα αυτά, η οθόνη έχει και μερικά πολύ συγκεκριμένα «μειονεκτήματα» ή περιορισμούς ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος το Thinkpad X1 Fold.

Με το πλήκτρολόγιο πάνω σε αυτή, καλύπτει τη μισή της επιφάνεια, και παρότι το Thinkpad X1 Fold θυμίζει ένα συνηθισμένο Laptop σε αυτή την διαμόρφωση, το μέγεθος της που παραμένει διαθέσιμο είναι σχετικά μικρό, και πρακτικό για σύντομη χρήση.Τα δύο όμως σημαντικότερα «μειονεκτήματα» της είναι η χαμηλότερη ανάλυση από το συνηθισμένο για ένα Panel αυτού του μεγέθους, και η φωτεινότητα της που δεν είναι ιδιαίτερα … δυνατή.

Με την οθόνη πλήρως ανοιχτή, η ανάλυση των 2048×1536 pixels είναι μεν ικανοποιητική, όμως στην ανάγνωση κειμένου δεν έχει απαραίτητα την ευκρίνεια που περιμένει κάποιος από έναν τόσο… πολύτιμο φορητο υπολογιστή.

Η χαμηλότερη φωτεινότητα της, είναι περιορισμός στην χρήση σε εξωτερικούς χώρους, και ειδικά πλήρως ανοιχτή, έχει και αντανακλάσεις από τον χώρο γύρω μας που ανάλογα με την περίπτωση κάνουν την χρήση του Thinkpad X1 Fold λίγο πιο «δύσκολη» από το ιδανικό.

Έξυπνος σχεδιασμός.

Στη χώρα μας, το Thinkpad X1 Fold έρχεται σε μια έκδοση μόνο, που περιλαμβάνει το πλήκτρολόγιο αλλά και την γραφίδα που έχει σχεδιάσει η Lenovo αποκλειστικά για αυτό.

Ξεκινόντας από το πληκτρολόγιο, οι τρόποι που μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο ιδιοκτήτης του Thinkpad X1 Fold είναι αρκετοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Αρχικά, είναι προφανώς ασύρματο, και λειτουργεί ακόμα και όταν δεν είναι… πάνω στο ίδιο το Laptop. Όταν είναι όμως πάνω σε αυτό, φορτίζει ασύρματα συνεχώς προκειμένου να μην… μείνει από μπαταρία όσο το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του.

Μάλιστα επειδή ακριβώς καλύπτει το μισό της οθόνης του Thinkpad X1 Fold, μεταφέρεται μέσα στο ίδιο το Laptop, και ταυτόχρονα … καλύπτει και το κενό ανάμεσα στα δύο τμήματα της οθόνης του όταν αυτή είναι διπλωμένη.

Σαν… πληκτρολόγιο τώρα, προσφέρει ακριβώς την αίσθηση και την απόδοση που περιμένει κάποιος από ένα Thinkpad με τον περιορισμό του μικρού μεγέθους του. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα πλήκτρα είναι λίγο πιο κοντά από το ιδανικό μεταξύ τους, όμως ακόμα και έτσι είναι κάτι που συνηθίζεται πιο εύκολα από ότι περιμένει κανείς αρχικά. Η διαδρομή κάθε πλήκτρου είναι μάλλον εντυπωσιακή αν υπολογίσει κανείς πόσο «λεπτό» είναι το πληκτρολόγιο αυτό, και το Feedback είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται προκειμένου να δίνει την αίσθηση ότι έχει πατήσει ακριβώς το πλήκτρο που θέλει ο ιδιοκτήτης του.

Το Touchpad όμως αποτελεί ίσως την μοναδική «παραφωνία» στο Thinkpad X1 Fold και το πληκτρολόγιο αυτό. Είναι προφανώς μικρό σε συνολική επιφάνεια, κάτι μάλλον αναμενόμενο σε αυτό το μέγεθος, όμως η ακρίβεια του θα μπορούσε να είναι σαφώς καλύτερη.

Τέλος, το πληκτρολόγιο έχει ένα μικρό διακόπτη ώστε να μπορεί να απενεργοποιηθεί όταν δεν το χρειαζόμαστε ή όταν απλά έχουμε κάποιο άλλο συνδεδεμένο στο Thinkpad X1 Fold. Δίπλα σε αυτό υπάρχει και μια MicroUSB θύρα ώστε να μπορεί να φορτίσει όσο το χρησιμοποιούμε χωρίς να είναι πάνω στο ίδιο το Laptop.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights