Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ LG 27UP650W Monitor Review: 4Κ, HDR στην καθημερινότητα

LG 27UP650W Monitor Review: 4Κ, HDR στην καθημερινότητα

απο Kostas Gliatiotis

Η επιλογή ενός Monitor τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια πιο «δύσκολη» διαδικασία, αφού ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του καθενός, υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις σχεδιασμένες να καλύψουν αντίστοιχα διαφορετικές ανάγκες.

Είναι μάλλον «σπάνιο» φαινόμενο για μια οθόνη να προσφέρει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται κανείς στην καθημερινότητα του, για εργασία αλλά και για διασκέδαση, και να το κάνει χωρίς να… ζητάει ιδιαίτερες παραχωρήσεις. Για την LG, η εμπειρία που έχει στον συγκεκριμένο τομέα, είναι αυτή που της επιτρέπει να δημιουργεί Monitor σαν το … 27UP650W που αποτελεί και το αντικείμενο του συγκεκριμένου μας review.

Το κορυφαίο Panel.

Ακόμα και στις 27 ίντσες, είναι λογικό για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, η ανάλυση ενός Monitor και αντίστοιχα η λεπτομέρεια απεικόνισης που προσφέρει, να είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που αναζητά.

Έτσι λοιπόν το 27UP650W είναι ένα 4Κ monitor και συγκεκριμένα με ανάλυση 3840×2160 pixels. Δεν κάνει λοιπόν κάποια «παραχώρηση» ούτε εννοεί… περίπου 4Κ, ενώ έχει και αναλογία πλευρών 16:9. Αυτή είναι μάλλον ιδανική για προβολή βίντεο, που κατά κανόνα έρχεται σε αυτή την ανάλυση, ενώ είναι και αρκετά «ψηλό» για άνετη χρήση γραφείου.

Ο περιορισμός του ρυθμού ανανέωσης στα 60Hz είναι προφανώς μια επιλογή της εταιρείας, προκειμένου να διατηρήσει την τιμή του 27UP650W σε λογικά επίπεδα για αυτά που προσφέρει σαν σύνολο, τα οποία είναι άκρως εντυπωσιακά.

Έχει λοιπόν και HDR υποστήριξη, και μάλιστα με πιστοποίηση HDR400, ένας αριθμός που δηλώνει ταυτόχρονα και την μέγιστη φωτεινότητα του στα 400nits. Προσαρμόζει μάλιστα τον φωτισμό αυτό σε διαφορετικά σημεία της συνολικής επιφάνειας, μια δυνατότητα που είναι απαραίτητη για την σωστή προβολή HDR περιεχομένου και όχι μόνο.

Σε συνδυασμό με την απόκριση των 5ms που και πάλι είναι μια «μέση λύση» προκειμένου το Monitor να καλύπτει διαφορετικά είδη χρήσης, η εμπειρία θέασης είναι κορυφαία σαν σύνολο.

Όμως και χρωματικά, το 27UP650W καλύπτει το 95% του DCI-P3 προτύπου, προκειμένου να μπορεί να προβάλλει έντονα και ζωντανά χρώματα όταν αυτό είναι το ζητούμενο, και μάλιστα παρότι είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος άμεσα, με χρωματικό βάθος 10-bit έχει την δυνατότητα να αποτυπώνει σωστά ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό «διαβαθμίσεων» του ίδου χρώματος.

Εκτός της υποστήριξης του DCI-P3 προτύπου, το 27UP650W έρχεται και με εργοστασιακό Calibration για την χρωματική του απόδοση, παρότι προφανώς ο ιδιοκτήτης του έχει την επιλογή να προσαρμόσει την χρωματική απόδοση του ανάλογα με τις δικές του προτιμήσεις. Εδώ η δυνατότητα αυτή απενεργοποιείται όπως είναι λογικό κατά την προβολή HDR περιεχομένου, όπου είναι «ευθύνη» του βίντεο η χρωματική αποτύπωση.

Παρότι τώρα δεν έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει αυτόματα την ένταση του φωτισμού του, το 27UP650W έχει μια ξεχωριστή λειτουργία «ανάγνωσης» η οποία του επιτρέπει να προσαρμόζεται χρωματικά αλλά και σε φωτισμό όταν αυτό είναι απαραίτητο. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης του μπορεί πάντα να αλλάξει το επίπεδο του φωτισμού του, αν και εδώ θα θέλαμε αυτό να μπορεί να γίνει με έναν πιο άμεσο τρόπο.

Για τους φίλους του Gaming

Η υψηλή ανάλυση του 27UP650W όπως και οι επιλογές για την χρωματική του απόδοση, είναι δύο μόνο από τα χαρακτηριστικά του που με τον περιορισμό του ρυθμού ανανέωσης, το κάνουν μια πολύ καλή επιλογή και για παιχνίδια.

Αρχικά, σε παιχνίδια που έχουν υποστήριξη για HDR, η εμπειρία είναι μια… αποκάλυψη συνολικά, αφού με την προσαρμογή και του μαύρου χρώματος (παραδοσιακά μια «αδυναμία» των IPS Panels), είναι σχεδόν αδύνατον να δει κανείς ενοχλητικές αντανακλάσεις από το φωτισμό της.

Η εταιρεία έχει επιλέξει να υποστηρίξει το AMD Freesync πρότυπο στο 27UP650W, το οποίο παρόλα αυτά μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Η πρακτικότητα.

Ένα Monitor όμως δεν είναι σχεδιασμένο μόνο για Gaming, και στην χρήση γραφείου, η LG φροντίζει ώστε να προσφέρει και πάλι όσα μπορεί να χρειαστεί κάποιος. Η εφαρμογή LG Manager επιτρέπει την προσαρμογή του συνόλου των επιλογών του Monitor από τον υπολογιστή μας, κάτι που αυξάνει σημαντικά την ευχρηστία του.

Προσφέρει μάλιστα και δύο διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις. Υπάρχουν δύο HDMI θύρες στο πίσω μέρος του, ώστε θεωρητικά και πρακτικά να είναι δυνατή η σύνδεση του ακόμα και σε περισσότερες από μια συσκευές ταυτόχρονα.

Η DisplayPort θύρα είναι η δεύτερη επιλογή, που απευθύνεται περισσότερο σε σταθερούς υπολογιστές, που είναι άλλωστε και το «κοινό» που θα επιλέξει συνήθως ένα Monitor αυτού του είδους.

Εδώ θα θέλαμε την ύπαρξη μιας ThunderBolt θύρας στο 27UP650W για να είναι πιο εύκολη η σύνδεση του σε φορητούς υπολογιστές που δεν διαθέτουν HDMI θύρα, όμως η επιλογή αυτή δεν υπάρχει.

Με έμφαση και στην «οικονομία».

Το 27UP650W έχει αρκετές επιλογές που προσαρμόζουν την ενεργειακή του απόδοση στο είδος χρήσης που «καλείται» να αποδόσει σε διαφορετικές περιπτώσεις. Μάλιστα, ενημερώνει τον ιδιοκτήτη του ότι η κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως είναι η ενεργοποίηση του HDR.

Σε τυπική χρήση, η κατανάλωση μπορεί να «πέσει» έως και τα 24W, μια τιμή ιδιαίτερα εντυπωσιακή για ένα Monitor στις 27 ίντσες, με αυτή την ονομαστική ανάλυση αλλά και αυτά τα επίπεδα φωτισμού. Μπορεί να … ανέβει και εως τα 40W στις πιο «απαιτητικές» συνθήκες, τιμή που και πάλι όμως παραμένει χαμηλή για όλα όσα προσφέρει.

Τελικά.

Το 27UP650W είναι μια πρόταση από  την LG που συνδυάζει τα «καλύτερα» στοιχεία ενός Monitor σε ένα σύνολο που παραμένει εύχρηστο, αποδοτικό και λογικό σε κόστος. Για όσους η προβολή ταινιών είναι το βασικό ζητούμενο, είναι βέβαιο ότι η 4Κ ανάλυση, με την HDR υποστήριξη και την χρωματική απόδοση του θα καλύψουν σχεδόν κάθε απαίτηση.

Για χρήση γραφείου η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι πάντα κριτήριο επιλογής, όπως είναι και η ξεκούραστη χρήση του.

Για τους φίλους του Gaming, η εταιρεία έχει προσθέσει στο 27UP650W όλα όσα «μπορεί» εκτός του υψηλότερου ρυθμού ανανέωσης που αποτελεί χαρακτηριστικό σημαντικά ακριβότερων οθονών.

Συνολικά, το 27UP650W είναι ένας μάλλον ιδανικός συνδυασμός χαρακτηριστικών για όσους αναζητούν ένα Monitor αυτού του είδους και στο συγκεκριμένο μέγεθος.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights