Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei P50 Pocket Review: Ένα μοναδικό και ξεχωριστό Smartphone

Huawei P50 Pocket Review: Ένα μοναδικό και ξεχωριστό Smartphone

απο Kostas Gliatiotis

Για πολλά χρόνια, η ύπαρξη των Smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη πέρασε από το στάδιο της καινοτομίας, σε αυτό της επαγγελματικής χρήσης  και στην συνέχεια σε μια πιο «καθημερινή» εκδοχή της ίδιας ιδέας για όσους έχουν ανάγκη την μεγάλη οθόνη που … ξεδιπλώνει στην καθημερινότητα τους.

Αυτή η μετάβαση ήταν και παραμένει αναγκαία, ώστε να δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό και το κόστος τους, αφού εκτός της τεχνικά διαφορετικής και προφανώς πιο ακριβής οθόνης, είναι αρκετά ακομα μέρη ενός Foldable που αυξάνουν την τελική τιμή πώλησης.

Η Motorola όμως, πριν από περίπου δύο χρόνια είχε μια … ιδέα, να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία αυτή, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διαφορετικου είδους Foldable. Το πρώτο «νέο» Motorola RaZR ήταν ένα Smartphone που δίπλωνε την οθόνη του για να … μικρύνει και το ίδιο σε συνολικές διαστάσεις. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λοιπόν που πριν μερικές δεκαετίες πλέον ένα τότε Clamshell δίπλωνε στη μέση, η πρόταση της Motorola εκμεταλλευόνταν την ίδια λογική για να κρύψει μια μεγαλύτερη οθόνη στο εσωτερικό του.

Στην συνέχεια η Samsung προχώρησε την ίδια ιδέα ακόμα πιο μακρία, με δύο διαφορετικές γενιές των Galaxy Z Flip. Ο στόχος όμως ήταν και παραμένει, τα αναδιπλούμενα Smartphones να γίνουν προσβάσιμα σε μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού με το κόστος τους.

Για την Huawei, η εποχή αυτή ξεκίνησε με το εντυπωσιακό Mate X και στην συνέχεια την βελτιωμένη έκδοση του, το Huawei Mate Xs, ένα από τα πιο εντυπωσιακά, ικανά και μοναδικά Foldable Smartphones. Όμως αναγνωρίζει και αυτή ότι το κοινό που μπορεί να επεκτείνει τη χρήση τους και να αυξήσει τις πωλήσεις, είναι το κοινό που αναζητά ένα διαφορετικού είδους Foldable smartphone.

Ακολουθώντας λοιπόν την ίδια ακριβώς πολιτική και λογική, η απάντηση της Huawei είναι το P50 Pocket. Η ονομασία του, το τοποθετεί ξεκάθαρα στην ίδια οικογένεια, με τις κορυφαίες φωτογραφικά συσκευές της. Είναι όμως ταυτόχρονα σχεδιασμένο να εντυπωσιάζει με την αναδιπλούμενη οθόνη του αλλά και με τον συνολικά πολυτελή, διαφορετικό σχεδιασμό του. Είναι όμως και ένα ακριβότερο από το συνηθισμένο Smartphone, όχι όμως όσο θα περίμενε κανείς για αυτά που προσφέρει.

Η βασική ιδεά.

Το P50 Pocket είναι εμφανές ότι χρησιμοποιεί τον τρόπο που διπλώνει για να κρύψει στο εσωτερικό του μια μεγάλη σε μέγεθος οθόνη. Όμως είναι σχεδιασμένο να ξεχωρίζει και με την εξωτερική του εμφάνιση.

Η Premium έκδοση που μας παραχώρησε η εταιρεία για την δοκιμή του, έχει μια ακόμα πιο «έντονη» εμφάνιση σε χρυσό χρώμα που έχει και συγκεκριμένη ανάγλυφη επιφάνεια. Προσπαθεί και πετυχαίνει να μοιάζει περισσότερο με ένα αντικείμενο «μόδας» και πολυτέλειας και λιγότερο με ένα Smartphone.

Αντίστοιχα και ο τρόπος που οι κάμερες και η μικρή εξωτερική του οθόνη είναι δύο ομοιόμορφοι κύκλοι είναι μια σχεδιαστική επιλογή που έχει γίνει προφανώς για λόγους ομορφιάς. Καταφέρνει όμως να είναι και ιδιαίτερα πρακτική, αφού η οθόνη αυτή παρουσιάζει όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστεί κανείς χωρίς να ανοίξει την εσωτερική οθόνη του P50 pocket.

Όμως αυτό που έχει πετύχει καλύτερα η Huawei είναι ο τρόπος που «κλείνει» το P50 Pocket. Τα δύο τμήματα του … ενώνουν χωρίς κάποιο ορατό κενό μεταξύ τους. Αυτό είναι εύκολο να γίνει μηχανικά, το ζητούμενο είναι να διπλώνει και η οθόνη στο εσωτερικό χωρίς να καταστραφεί.

Για να το πετύχει αυτό η εταιρεία, έχει σχεδιάσει έναν μηχανισμό που επιτρέπει στην οθόνη να κάνει μια «καμπύλη» στο σημείο που διπλώνει, ώστε να κλείνει με ασφάλεια.

Στο πρακτικό κομμάτι, στη δεξιά πλευρά του πάνω.. μισού, το P50 Pocket έχει τα πλήκτρα της έντασης και αυτό που ξεκλειδώνει και το ενεργοποιεί. Σε αυτό είναι τοποθετημένος και ο αισθητήρας αποτυπωμάτων, παρότι το Smartphone θα μπορούσε να τον έχει ενσωματωμένο στην OLED οθόνη του.

Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης όμως είναι αναγκαία, προκειμένου να μπορεί κανείς να το ξεκλειδώσει και να δει ειδοποιήσεις και στην εξωτερική του οθόνη.

Τέλος, το ακουστικό του P50 Pocket λειτουργεί σαν δεύτερο στερεοφωνικό ηχείο, όμως η ένταση του είναι περιορισμένη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ισορροπία με το βασικό ηχείο να έχει διαφορά, χωρίς όμως το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Αν μη τι άλλο, η Huawei αναγνωρίζει την χρησιμότητα του στερεοφωνικού ήχου, ακόμα και σε Smartphones αυτού του είδους.

Η οθόνη που διπλώνει.

Η εσωτερική οθόνη του P50 Pocket εντυπωσιάζει προφανώς για την ικανότητα της να διπλώνει στη μέση. Όμως ο τρόπος που το κάνει είναι λίγο διαφορετικός, και διπλώνει σαν μια «καμπύλη» προκειμένου να μην είναι ιδιαίτερα ορατό οταν είναι ανοιχτή.

Σε άμεση σύγκριση με το Galaxy Z Flip 3, η «τσάκιση» είναι ελάχιστα ορατή, και με τρόπο που πρέπει να την αναζητήσει κανείς κυρίως σε λευκό φόντο. Τεχνικά, το ίδιο το Panel είναι «παιδί της εποχής του». Υποστηρίζει υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz και μπορεί να τον προσαρμόσει ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες.

Οι επιλογές είναι τα 60, 90 και 120Hz και η εναλλαγή γίνεται χωρίς κάποια ορατή καθυστέρηση στην ομαλότητα που παράγεται το γραφικό περιβάλλον. Προφανώς και εδώ, ο σκοπός είναι να περιορίζεται η κατανάλωση, όταν προβάλλεται στατικό περιεχόμενο ή κάτι άλλο που δεν έχει… νόημα να λειτουργεί η οθόνη στα 120Hz για να το προβάλλει.

Έχει όμως και Touch sampling rate στα 300Hz, μια διαφορά  που αλλάζει σημαντικά την απόκριση της στο άγγιγμα του ιδιοκτήτη του P50 Pocket.

Στα πιο «συνηθισμένα», η διαγώνιος της στις 6.9 ίντσες την κάνει τη μεγαλύτερη οθόνη αυτού του είδους, ενώ η ανάλυση της στα 2790×1188 pixels είναι πλήρως ικανοποιητική. Άλλωστε οθόνες υψηλότερης ανάλυσης δεν υπάρχουν και δεν έχουν κάποιο νόημα σε Smartphones αυτού του είδους.

Το ίδιο το OLED Panel δεν έχει τη δυνατότητα να προβάλλει 1 δισεκατομύριο χρώματα όπως η οθόνη του P50 Pro, όμως και πάλι αυτό δεν είναι «προτεραίοτητα» σε ένα Smartphone αυτού του είδους.

Ταυτόχρονα, η χρωματική της απόδοση μπορεί και εδώ να προσαρμοστεί από τις ρυθμίσεις. Η επιλογή ανάμεσα σε «φυσική» και «έντονη» χρωματική απόδοση αλλάζει ανάμεσα στο sRGB και DCI-P3 χρωματικό πρότυπο αντίστοιχα.

Σίγουρα η οθόνη θα μπορούσε να έχει λίγο υψηλότερα επίπεδα φωτισμού, για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, όμως και πάλι το αποτέλεσμα στην πράξη είναι ικανοποητικό.

Κάμερες.

Παρότι η Huawei έχει επιλέξει να μην το αναφέρει ξεκάθαρα, το P50 Pocket είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της με την Leica για μια ακόμα φορά. Παραδόξως όμως η εταιρεία δεν κάνει γνωστές πολλές από τις λεπτομέρειες που μας έχει συνηθίσει, σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τριών αυτών καμερών ή τουλάχιστον για τις δύο από αυτές.

Η βασική έχει ανάλυση 40mp και ένα διάφραγμα f/1.8 στον φακό της. Δεν έχει OIS όμως είναι ήδη επίτευγμα το να «μπει» στο εσωτερικό ενός Smartphone με αυτό το περιορισμένο πάχος στο πάνω του μισό.

Αυτό που δεν αναφέρει η Huawei είναι το φυσικό μέγεθος του φακού, ώστε να μπορεί να την… συγκρίνει κανείς με την κάμερα του P30 pro (το τελευταίο μοντέλο της εταιρείας με κάμερα με αυτή την ανάλυση…) και δυστυχώς δεν αναφέρεται αν χρησιμοποιεί και RYYB αισθητήρα για τους οποίους φημίζεται η Huawei για την απόδοση τους. Παρόλα αυτά, σημασία έχει η απόδοση της στην πράξη. Εκεί, το P50 Pocket ακολουθεί την… παράδοση και δείχνει ότι μέχρι και σήμερα η συνεργασία της Huawei με την Leica δεν γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Smartphone είναι εντυπωσιακές χρωματικά, και το P50 Pocket φροντίζει να είναι όμορφες χωρίς να είναι υπερβολικές. Η κάμερα λειτουργεί με την τεχνική του Pixel binning, όμως εδώ η αλλαγή σε επεξεργαστή της Qualcomm έχει επιπτώσεις στον χρόνο επεξεργασίας πριν την αποθήκευση της τελικής φωτογραφίας. Η απουσία του OIS έχει αναμενόμενα επιπτώσεις στην απόδοση της κάμερας σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, χωρίς όμως το αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποητικό. Η Huawei έχει προσπαθήσει και έχει πετύχει μια σωστή «ισορροπία» ανάμεσα στον χρόνο που θα λειτουργεί το Night mode και το πόσο σταθερό πρέπει να κρατήσει το P50 Pocket ο ιδιοκτήτης του.

Για μια ακόμα φορά όμως, η κάμερα μπορεί να πετύχει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και χωρίς το night mode. Τα επίπεδα φωτισμού είναι εντυπωσιακά όπως πάντα, και η λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία απόλυτα ικανοποητική. Αυτό που θα μπορούσε να είναι λίγο διαφορετικό, είναι η χρωματική αποτύπωση, εδώ όμως το P50 Pocket χρησιμοποιεί ταυτόχρονακ και την Τρίτη κάμερα του που θα δούμε στην συνέχεια. Η δεύτερη τώρα, έχει έναν Ultra wide φακό, για ένα όπως συνήθως μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία. Όπως όμως και στο P50 Pro έτσι και εδώ, είναι πιο «φυσιολογική» σε σύγκριση με αυτή των Mate 30 pro, P40 pro, P40 και Mate 40 pro.

Έχει ονομαστική ανάλυση 13mp και έναν αισθητήρα με αναλογία πλευρών 4:3. Έχει όμως και αυτόματη εστίαση, μια δυνατότητα που δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένη ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής.Το ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι μπορεί να βγάλει και Macro φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση, και το P50 Pocket αναγνωρίζει πότε χρειάζεται και αλλάζει αυτόματα σε αυτή την κάμερα.Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει, δεν διαφέρουν χρωματικά από αυτές της βασικής κάμερας. Σε κάποιες περιπτώσεις, το AI mode αναγνωρίζει το σκηνικό της φωτογραφίας, και όταν έχει νόημα, τονίζει χρωματικά τη φωτογραφία.

Το Night mode λειτουργεί και με αυτή την κάμερα (προφανώς) και το αποτέλεσμα είναι οι φωτογραφίες να είναι κοντά στο καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς.Εδώ η απουσία του OIS σε συνδυασμό με το περιορισμένο διάφραγμα του φακού μπροστά από τον αισθητήρα στο f/2.2 κάνουν το Night mode να επιλέγει μεγαλύτερους χρόνους συνεχόμενων λήψεων.Αυτό θέλει λίγο πιο … σταθερό χέρι σε σύγκριση με την βασική κάμερα του P50 Pocket, όμως είναι ικανό να αναγνωρίσει και να μην χρησιμοποιήσει τις λήψεις που δεν είναι σταθερές.

Η Τρίτη κάμερα τώρα, είναι κάτι μάλλον νέο στον χώρο των Smartphones γενικότερα. Η Huawei την ονομάζει Ultra sptectrum και θεωρητικά μπορεί να δει πέρα από το χρωματικό φάσμα που βλέπει το ανθρώπινο μάτι.Ο λόγος ύπαρξης της, είναι να συνδυάζονται τα δεδομένα που βλέπει ο αισθητήρας των 32mp με αυτά της βασικής κάμερας, για μια πιο «σωστή» χρωματική αποτύπωση.Είναι δύσκολο να βρει κανείς συγκεκριμένες περιπτώσεις που μια κάμερα αυτού του είδους είναι πραγματικά χρήσιμη. Είναι πιθανόν μια ακόμα «ιδέα» της συνεργασίας με την Leica που μένει να δούμε πως θα υλοποιηθεί και μελλοντικά για καλύτερα αποτελέσματα.

Επιδόσεις.

Το P50 Pocket, είναι το τρίτο Smartphone της εταιρείας, μετά το Nova 9 και το P50 Pro που έρχεται στην Ευρωπαϊκή αγορά με τον Snaprdagon 888 και γενικότερα με επεξεργαστή της Qualcomm.

Η μετάβαση δείχνει να είναι πιο εύκολη για την Huawei απο ότι θα περίμενε κανείς, ακόμα και σε τμήματα του λειτουργικού που είχαν αναπτυχθεί με γνώμονα τις δυνατότητες των επεξεργαστών της σειράς Kirin.

Η εταιρεία φαίνεται να έχει «μεταφέρει» τις λειτουργίες … τεχνητής νοημοσύνης στην αντίστοιχη μονάδα που έχει στο εσωτερικό του ο Snapdragon 888 και αυτό έχει και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Η Qualcomm είναι η μοναδική εταιρεία που δεν απαιτεί ξεχωριστή «υποδομή» σε επίπεδο λογισμικού για τις δικές της NPU και τις κάνει προσβάσιμες στο NNAPI που έρχεται σαν μέρος του Android λειτουργικού συστήματος.

Αυτο θεωρητικά κάνει τη χρήση της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης πιο εύκολη και από εφαρμογές τρίτων. Σε ότι αφορά το ίδιο το P50 Pocket τώρα, έρχεται στην ευρώπη με Android 11 και το EMUI 12 γραφικό περιβάλλον της εταιρείας.

Η Huawei έχει προσαρμόσει το γραφικό της περιβάλλον στις επιδόσεις του Snapdragon 888 με καλύτερο τρόπο από ότι θα περίμενε κανείς. Μάλιστα το αποτέλεσμα είναι πιο ομαλή και σταθερή λειτουργία ακόμα και σε σύγκριση με συσκευές άλλων εταιρειών που έχουν χρονια εμπειρίας και συνεργασίας με την Qualcomm.

Ακόμα και η  αλλαγή του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης, ο τρόπος που ξεκινά κάθε εφαρμογή και η πλοήγηση σε κάθε μια από αυτές, γίνεται με την ταχύτητα και την απουσία κολλημάτων που περιμένει κανείς από ένα τηλέφωνο της εταιρείας και πόσο μάλλον σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Η έκδοση του P50 Pocket που μας παραχώρησε η Huawei για την δοκιμή του, είναι αυτή με 12GB RAM και 512GB αποθηκευτικού χώρου. Προφανώς και τα δύο είναι απαραίτητα προκειμένου να θεωρηθεί η πιο «Premium» έκδοση του, όμως σε καμία περίπτωση τα 12GB RAM δεν είναι απαραίτητα σε καθημερινή, ακόμα και απαιτητική χρήση.

Θεωρητικά, η Adreno 660 GPU του Snapdragon 888 είναι το ίδιο αποδοτική και στο P50 Pocket όπως και σε κάθε άλλο Smartphone με αυτόν στο εσωτερικό του.

Μάλιστα η Huawei φαίνεται να έχει μεταφέρει και την τεχνολογία GPU Turbo που αναλαμβάνει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους του συστήματος ακόμα και σε απαιτητικά παιχνίδια.

Μπαταρία.

Το P50 Pocket είναι το πρώτο Foldable Smartphone του είδους του, που έχει στο εσωτερικό του μια μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία. Αυτό είναι βέβαια «σχετική» έννοια σε σύγκριση με κάθε άλλο Smartphone του είδους του, χωρίς απαραίτητα τα 4.000mAh της χωρητικότητας να μην είναι ικανοποιητικά.

Επειδή όμως ο Snapdragon 888 φημίζεται για την κατανάλωση ενέργειας , η απόδοση της περιορίζεται σε αυτά που μπορεί να «ελεγξεί» η Huawei.

Οι εφαρμογές περιορίζονται από την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα φροντίζει για την σωστή κατανομή πόρων ανάλογα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε.

Αυτό συνεχίζει να έχει το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως και στις πρώτες συσκευές της εταιρείας που το χρησιμοποιήσαν σαν δυνατότητα σε επίπεδο λογισμικού. Η λειτουργία του σε νέο για την Huawei Hardware είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Μάλιστα, το P50 Pocket είναι και το πρώτο Smartphone αυτής της κατηγορίας και είδους που δεν κάνει κάποια παραχώρηση και στην φόρτιση του. Αυτή γίνεται με 40W από τον φορτιστή που περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία του.

Συμπέρασμα.

Το P50 Pocket είναι και πρέπει να δείξει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Το πρώτο και βασικότερο είναι φυσικά ότι η Huawei παραμένει το ίδιο ικανή να σχεδιάσει πρωτοποριακά και κορυφαία Smartphones. Αυτό το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο, και ταυτόχρονα και το αμέσως επόμενο που πρέπει.

Βελτιώνει στα σημεία μια «ιδέα» που υπάρχει ήδη, με έναν μηχανισμό που κλείνει τα δύο μέρη, και μια οθόνη που δεν έχει ενοχλητικό «τσάκισμα» στο κέντρο της. Με κάμερες σαφώς καλύτερες από το συνηθισμένο σε αυτό το είδος αναδιπλούμενων Smartphones και με μια μεγαλύτερη μπαταρία που φορτίζει πιο γρήγορα.

Τα κάνει όλα αυτά, σε μια εποχή που η Huawei συνεχίζει να έχει άδικους περιορισμούς στο με ποιες εταιρείες μπορεί να συνεργαστεί. Είναι απορίας άξιο πραγματικά το τι μπορεί να πετύχει αυτή η εταιρεία αν δεν είχε αυτούς τους περιορισμούς.

Το P50 Pocket όμως είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όποιος θεωρεί ότι δεν είναι πλέον ικανή, κάνει απλά μεγάλο λάθος.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights