Για την Samsung, είναι μάλλον λογικό, να εστιάζει κάθε φορά την προσοχή της στην κορυφαία συσκευή της εκάστοτε νέας σειράς της. To Galaxy S22 Ultra που έχουμε δει προφανώς στο δικό του ξεχωριστό review, είναι χωρίς αμφιβολία του πιο εντυπωσιακό και ικανό Smartphone που μπορεί να βρει κανείς τουλάχιστον αυτή την στιγμή επίσημα στην αγορά. Όμως αυτό δεν κάνει αυτόματα λιγότερο «ικανά» και ενδιαφέροντα τα δύο άλλα μοντέλα της ίδιας σειράς, και αυτό ισχύει περισσότερο για το… μεσαίο Galaxy S22+ που είναι και το αντικείμενο του συγκεκριμένου review.
Είναι γεγονός ότι με μια πρώτη ματιά, αυτά που διαφέρουν μεταξύ αυτού και του κορυφαίου μοντέλου, είναι αρκετά, όμως αν αναρωτηθεί κανείς ποια είναι η διαφορά σε πρακτική καθημερινή χρήση, ίσως δεν είναι τόσο… «σημαντικά» τελικά. Το Galaxy S22+ έρχεται και αυτό με μια κορυφαία τεχνικά και σε απόδοση οθόνη, μια αντίστοιχα εντυπωσιακή και πολυτελή κατασκευή, τις ίδιες επιδόσεις και τρεις κάμερες που χωρίς να προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, είναι αντίστοιχα … απρόσμενα ικανές.
Με μια διαφορά τιμής περίπου 200 ευρώ τουλάχιστον αρχικά με την διάθεση τους στην αγορά, το Galaxy S22+ παραμένει ένα σίγουρα όχι οικονομικό Smartphone. Είναι όμως ακριβώς όσο πιο «φθηνό» πρέπει από το κορυφαίο μοντέλο, ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη του. Στο πιθανότατα μεγάλο review που ακολουθεί θα δοκιμάσουμε να εξηγήσουμε και γιατί αποτελεί πιθανότατα την σωστη επιλογή για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού.
Η διαφορετική εμφάνιση.
Στην αγορά των Smartphones «συνηθίζεται» οι συσκευές που ανήκουν στην ίδια οικογένεια να μοιράζονται και μια τουλάχιστον κατά βάση παρόμοια εξωτερική εμφάνιση και σχεδιασμό. Η επιλογή της Samsung να κάνει το Galaxy S22 Ultra έναν μάλλον «απόγονο» της σειράς Note, δεν επιτρέπει κάτι παρομοιο σε αυτή την περίπτωση. Οι διαφορές στον εξωτερικό σχεδιασμό του Galaxy S22+ είναι προφανείς, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να είναι «αρνητικές».
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εταιρεία έχει απλά εξελίξει και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, τον σχεδιασμό των αμέσως προηγούμενων Galaxy S21 και Galaxy S21 Plus. Αυτό που έχει κάνει, και είναι άμεσα αισθητό όταν κρατήσει κανείς στο χέρι του το Galaxy S22+, είναι να τονίσει ιδιαίτερα τις «γωνίες» του.
Το σημείο που η οθόνη και το πίσω γυαλί συναντούν το μεταλλικό πλαίσιο του, έχει μια έντονη γωνία που είναι άμεσα αισθητή στο χέρι. Η Samsung γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να είναι αισθητό και ευχάριστο σαν πρώτη επαφή, δεν είναι απαραίτητα πρακτικό, έχει φροντίσει να προσέξει μια ακόμα «λεπτομέρεια».
Για το ίδιο το μεταλλικό πλαίσιο έχει επιλέξει μια καμπύλη στο σημείο που ακουμπάει το χέρι μας. Με αυτό το συνδυασμό, το Galaxy S22+ είναι ταυτόχρονα ευχάριστο και «τραβάει» την προσοχή αμέσως μόλις το πιάσει κανείς στο χέρι του.
Προφανώς και η κατασκευή του δεν θα μπορούσε να έχεί γίνει από κάτι άλλο εκτός από ότι καλύτερο έχει διαθέσιμο η εταιρεία και η αγορά γενικότερα. Η σωστή επιλογή του να μην διαχωρίσει το Galaxy S22+ από τον «μεγάλο» του αδερφό, του επιτρέπει να είναι λοιπόν κατασκευασμένο απο Gorilla Glass Victus+ και στο πίσω μέρος του αλλά και για την προστασία προφανώς της οθόνης του. Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητα πλήρως ξεκάθαρο το τι έχει αλλάξει στην + έκδοση του συγκεκριμένου υλικού.
Εργονομικά, υπάρχει μια ακόμα σημαντική διαφορά που είναι επίσης ορατή και οπτικά. Οι τέσσερις άκρες του Galaxy S22+ έχουν την «καμπύλη» που μας έχει συνηθίσει η σειρά Galaxy S, και όχι τις έντονες γωνίες του όπως είπαμε, απόγονου της σειράς Note που είναι ουσιαστικά το Galaxy S22 Ultra. Εκτός από πιο «ευχάριστο» οπτικά είναι για πολλούς και πιο πρακτικό στο κράτημα στο χέρι.
Εδώ και χρόνια πλέον, δεν έχει μάλλον ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί κανείς στην εργονομία των Smartphones της Samsung, αφού ακόμα και αν οι σχεδιαστικές επιλογές «διχάζουν», αυτή παραμένει κορυφαία.
Ένα ίσως πλεονέκτημα που πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι το πλαίσιο γύρω από την οθόνη του Galaxy S22+ είναι με κάποιο τρόπο ακόμα πιο μικρό. Αυτό το κάνει αντίστοιχα και ένα εντυπωσιακά περιορισμένο σε συνολικές διαστάσεις Smartphone με οθόνη 6.6 ιντσών.
Η «αδικημένη» οθόνη.
Είναι ενδιαφέρον το πως το Galaxy S22+ καταφέρνει να προσφέρει όλα όσα και η οθόνη του μεγάλου του αδερφού ή τουλάχιστον αυτά που έχουν σημασία, με εξαίρεση προφανώς την υψηλότερη ονομαστική ανάλυση.
Το Dynamic Amoled 2X Panel συνεχίζει να έχει την ίδια εντυπωσιακή χρωματική απόδοση που έτσι και αλλιώς περιμένει κανείς από μια συσκευή της εταιρείας. Συνεχίζει να έχει μάλιστα και τις ίδιες ακριβώς επιλογές για την προσαρμογή της ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη του, αλλά και την χρωματική ακρίβεια όταν αυτή χρειάζεται.
Έχει όμως και την ίδια εντυπωσιακά υψηλή μέγιστη θεωρητική φωτεινότητα στα 1.750Nits όπως ακριβώς και η οθόνη του Galaxy S22 Ultra. Προφανώς και εδώ, το επίπεδο αυτό φωτεινότητας είναι κάτι που η οθόνη «φτάνει» μόνο με την αυτόματη προσαρμογή σε εξωτερικούς χώρους και όταν αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο.
Παρόλα αυτά, ένα Panel με φωτεινότητα στα 1.000nits με χειροκίνητη ρύθμιση, παραμένει μια υπερβολικά φωτεινή οθόνη για χρήση σε εσωτερικούς χώρους.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το … ζήτημα του τι είναι τεχνικά εντυπωσιακό αλλά και τι πρακτικά χρήσιμο. Ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης του Galaxy S22+ φτάνει προφανώς τα 120Hz και μπορεί να προσαρμοστεί αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες και το περιεχόμενο που προβάλλει η οθόνη αυτή.
Εδώ η Samsung δικαίως θεωρεί «επίτευγμα» το οτι η οθόνη του Galaxy S22 Ultra μπορεί να… κατέβει μέχρι το μόλις 1Hz ενώ τυπικά αυτή του Galaxy S22+ μπορεί να πέσει μέχρι «μόλις» τα 10Hz. Υπάρχουν όμως εδώ δύο «σοβαρά» ερωτήματα. Το ένα είναι πόσο σημαντική είναι η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας από το 1 στα 10Hz αν θεωρητικά όλα τα υπόλοιπα «στοιχεία» μιας οθόνης είναι ίδια.
Όμως επειδή εδώ δεν είναι, και η οθόνη του Galaxy S22+ έχει και «χαμηλότερη» ονομαστική ανάλυση, παραμένει ενδιαφέρον και απορία το αν τελικά αυτή του Galaxy S22 ultra ότι κερδίζει στο 1Hz το … χάνει με την υψηλότερη της ανάλυση. Πάντα σε κατανάλωση ενέργειας.
Τώρα το ότι η οθόνη του Galaxy S22+ έχει ονομαστική ανάλυση 2340×1080 pixels είναι μάλλον κάτι που δεν έχει και πρακτική σημασία. Στις 6.6 ίντσες είναι απιθανο να αντιμετωπίσει κάποιος πρόβλημα με την λεπτομέρεια απεικόνισης της, από απόσταση που είναι λογικό να χρησιμοποιεί κανείς το τηλέφωνο του.
Τέλος, αν και μάλλον θεωρείται δεδομένο, η οθόνη του Galaxy S22+ υποστηρίζει την προβολή HDR και HDR10+ περιεχομένου. Το δεύτερο πρότυπο συνεχίζει να είναι κάτι «σπάνιο» παρόλα αυτά, δεν υπάρχει εφαρμογή βίντεο που να μην αναγνωρίσει το Galaxy S22+ για την σωστη προβολή τους σε HDR.
Κάμερες.
Εδώ ίσως η Samsung έχει κάνει τις πιο σημαντικές αλλαγές στο Galaxy S22+ σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Η βασική κάμερα, καλώς η κακώς δεν χρησιμοποιεί πλέον τον ιδιαίτερα ικανό και εντυπωσιακό τεχνικά αισθητήρα των 12mp που η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει σε πολλές συσκευές της με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα.
Στη θέση του βρίσκεται πλέον ο Samsung GN5 αισθητηρας των 50mp με τεχνικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν τουλάχιστον ενδιαφέρον για το είδος του. Το φυσικό μέγεθος στο 1/1.56” της ίντσας είναι προφανώς μικρότερο από τον GN2 αισθητήρα των 50mp και το εντυπωσιακό μέγεθος στο 1/1.12” που κατασκευάζει η Samsung και έδωσε στην Xiaomi για το σύντομης ζωής Mi 11 Ultra.
Δεν έχει όμως και το «ενδιάμεσο» μέγεθος στο 1/1.28” που επίσης έχει αποδείξει σε συσκευές της Huawei ότι έχει κορυφαία απόδοση. Παρόλα αυτά, ο GN5 είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον τεχνικά αισθητηρας. Χρησιμοποιεί ένα «εξελιγμένο» Dual Pixel Auto focus και έχει δυνατότητες όπως το real-time HDR αλλά και τη δυνατόττα να μεταφέρει εικόνα σε 8Κ με μικρό crop από το συνολικό του πλάνο.
Στο Galaxy S22+ συνδυάζεται αναμενόμενα με OIS και ένα διάφραγμα στο f/1.8 στο φακό του, που ολοκληρώνει το «σύνολο» που περιμένει κανείς ότι θα έχει κορυφαία απόδοση.
Στην πράξη φυσικά, όλα εξαρτώνται και από την ικανότητα του Galaxy S22+ να επεξεργαστεί τα δεδομένα από την κάμερα αυτή για το θεωρητικά καλύτερο αποτέλεσμα. Η Samsung και εδώ δεν έχει στερήσει από το Smartphone τα «τρικ» σε επίπεδο λογισμικού και με τη χρήση της … τεχνητής νοημοσύνης του κορυφαίου Galaxy S22 Ultra.
Οι φωτογραφίες θα μπορούσε να πει κανείς ότι συνεχίζουν να έχουν ελάχιστα πιο έντονη χρωματική αποτύπωση, χωρίς όμως το φαινόμενο να είναι υπερβολικό. Η Samsung σωστά θεωρεί ότι για το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού, αυτό είναι το ζητούμενο σε μια φωτογραφία.
Τώρα, από το Galaxy S22+ απουσιάζει το ξεχωριστό Nightography Mode του κορυφαίου μοντέλου της σειράς. Παρότι θεωρητικά και εδώ θα υπήρχε η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με το Pixel Binning και ταυτόχρονα στην πλήρη ανάλυση του αισθητήρα και να συνδυαστούν σε μια φωτογραφία, η εταιρεία έχει επιλέξει να μην το κάνει.
Φαίνεται όμως ότι μέχρι ένα σημείο, η «αποχώρηση» του αισθητήρα των 12mp … πήρε μαζί της και ένα μέρος της άριστα ολοκληρωμένης επεξεργασίας που έκαναν τα Smartphones της εταιρείας στα δεδομένα από αυτόν σε νυχτερινές φωτογραφίες.
Χωρίς αυτές του Galaxy S22+ να είναι «κακές» σε καμία περίπτωση, είναι εμφανές ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Οι φωτογραφίες είναι φωτεινές όσο πρέπει να είναι, παρόλα αυτά σε κάποια σημεία ο ψηφιακός θόρυβος είναι λίγο υψηλότερος από το ιδανικό.
Η δεύτερη κάμερα τώρα που χρίζει αναφοράς και … αναγνώρισης για τις αλλαγές που φέρνει, είναι αυτή με το 3Χ ΟΠΤΙΚΟ zoom. Τα κεφαλαία δεν είναι τυχαία, αφού έπρεπε να αντικατασταθεί η κάμερα με το… υβριδικό zoom των Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, galaxy S21 και Galaxy S21 Plus.
Αντί λοιπόν να κάνει ψηφιακά zoom από μια κάμερα με 1.1Χ το πλάνο της βασικής για να φτάσει στο 3Χ από έναν αισθητηρα των 64mp, η 3X κάμερα του Galaxy S22+ έχει έναν φακό που φέρνει απλά πιο κοντα τρεις φορές το αντικείμενο της φωτογραφίας.
Η ανάλυση της στα 10mp θα μπορούσε να θεωρηθεί εύκολα «χαμηλή» μέχρι όμως να δει κανείς το τελικό αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες είναι άκρως εντυπωσιακές για το είδος τους, και με επίπεδα λεπτομέρειας που δεν περιμένει κανείς αρχικά. Αντίστοιχα χρωματικά είναι πιο κοντά σε αυτές της βασικής κάμερας, απο ότι είναι οι φωτογραφίες του Ultra με την δική του 3Χ κάμερα και την δική του κατά τα άλλα επίσης εντυπωσιακή βασική των 108mp.
Μάλιστα, το Galaxy S22+ κάνει.. φιλότιμη προσπάθεια να διατηρήσει το οπτικό zoom και σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Επειδή υπάρχει OIS στην συγκεκριμένη κάμερα, είναι πιο « εύκολο» να διατηρήσει κανείς το Smartphone σταθερό προκειμένου να βγάλει μια καλή φωτογραφία.
Τέλος, η Τρίτη κάμερα του Galaxy S22+ είναι ίσως αυτή που πρέπει πλέον να αντικατασταθεί στο επόμενο μοντέλο, αν δικαιολογήσει κανείς ότι δεν έχει αλλάξει και εδώ. Είναι αναμενόμενα αυτή με τον Ultra wide φακό και ένα μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία. Η ανάλυση της στα 12mp παραμένει ικανοποιητική και πρακτικά αυτό που προσφέρει σχεδόν κάθε Smartphone.
Συνεχίζει να απουσιάζει το Auto focus κάτι που περιορίζει την χρήση της, και στερεί απο το Galaxy S22+ τις ενδιαφέρουσες επιπλέον επιλογές που προσφέρει αυτη του Ultra.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει τώρα, είναι παρόλα αυτά ικανοποιητικές για το είδος της και πάντα ενδιαφέρουσες χρωματικά. Η λεπτομέρεια είναι επίσης σχετικά καλή, ενώ το Galaxy S22+ αναγνωρίζει πάντα σωστά πότε να ενεργοποιήσει αυτόματα το HDR κάτι που εδώ είναι χρήσιμο στην φωτογράφιση τοπίων και όχι μόνο.
Επειδή όμως είναι και η μοναδική κάμερα χωρίς OIS, το Night mode επιλέγει πάντα μεγαλύτερους χρόνους συνεχόμενων λήψεων προκειμένου να «δει» και επίπεδα φωτισμού που θα κάνουν … καλή την τελική φωτογραφία.
Το να κρατήσει κανείς το Galaxy S22+ σταθερό για αυτό το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν είναι πάντα εύκολο, και σε κάποιες περιπτώσεις η φωτογραφία στο τέλος πρέπει να βγει… και δεύτερη φορά με λίγο περισσότερη προσπάθεια.
Επιδόσεις και το νέο Hardware.
Για το τεχνικό κομμάτι του νέου Exynos 2200 εξαντλήσαμε την ανάλυση στο Review του Galaxy S22 Ultra. Ισχύει προφανώς κάθε τι από αυτά, από τη στιγμή που και το Galaxy S22+ έχει ακριβώς τον ίδιο επεξεργαστή στο εσωτερικό του.
Αυτό που έχει αλλάξει πρακτικά, είναι το μέγεθος της μπαταρίας του, και η απόδοση της με αυτόν τον επεξεργαστή και ίσως μέχρι ένα σημείο η διαφορετικές Gaming απαιτήσεις από την χαμηλότερης ανάλυσης οθόνη του Galaxy S22+.
Σημασία έχει όμως ότι και εδώ η Samsung αναγνωρίζει σωστά και πάλι ότι η απόδοση που μπορεί να διατηρηθεί έχει περισσότερη σημασία από αυτή που.. εντυπωσιάζει.
Το Galaxy S22+ έχει λοιπόν την ιδια συμπεριφορά με τον μεγαλο του αδερφό. Θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον Exynos 2200 όταν υπάρχει λόγος να το κάνει, χωρίς όμως τουλάχιστον αυτή την εποχή να αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα με την θερμοκρασία λειτουργίας του.
Μπαταρία.
Το Galaxy S22+ έχει μια μικρότερη μπαταρία στο εσωτερικό του σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, το Galaxy S21+. Από τα 4.800mAh αυτής στα 4.500 του νεότερου μοντέλου, η διαφορά είναι μικρότερη από 10% και αναμενόμενα όχι «σοβαρή» και στην πράξη.
Οι βελτιώσεις που εμφανώς έχει κάνει η Samsung στην διαχείρηση ενέργειας, έχουν αποτέλεσμα το Galaxy S22+ να μην αντιμετωπίζει προβλήματα και φυσικά να μην ταλαιπωρεί τον ιδιοκτήτη του.
Στο τέλος της ημέρας, θα είναι πάντα ακόμα ενεργό προκειμένου να μην μας… εγκαταλείψει όσο ακόμα το χρησιμοποιουμε. Θα έχει ένα 15 με 25% ακόμα διαθεσιμο ανάλογα με την χρήση, που είναι όπως πάντα αρκετό σαν περιθώριο ασφαλείας.
Όμως αυτό που και εδώ έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι πλέον το Galaxy S22+ φορτίζει με εως και 45W. Ναι είναι γεγονός ότι η απουσία του φορτιστη από τη συσκευασία του παραμένει ενοχλητική. Είναι όμως γεγονός ότι η επιλογή της Samsung για μια ακόμα φορά του USB Power delivery προτύπου, επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να το φορτίζει με την μέγιστη ταχύτητα ακόμα και με φορτιστή άλλων συσκευών.
Το USB power delivery χρησιμοποιείται από Laptop, είναι το πρότυπο με το οποίο «δίνει» ρεύμα μια Thunderbolt θύρα και οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές ώστε να εκμεταλλευτεί κανείς έναν φορτιστή που έχει διαθέσιμο για περισσότερα από ένα προϊόντα.
Τελικά.
Είναι για μια ακόμα φορά μάλλον σίγουρο ότι το Galaxy S22+ θα … αδικηθεί από το αγοραστικό κοινό. Θα αδικηθεί όμως από εκείνους που λογικά ή όχι, εστιάζουν στο να πάρουν το θεωρητικά καλύτερο που μπορούν, ακόμα και αν δεν τους είναι απαραίτητα όλα όσα προσφέρει.
Για όσους συνειδητά αναζητούν ένα κορυφαίο Smartphone σε απόδοση, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιορισμό σε αυτά που προσφέρει, η διαφορά του Galaxy S22+ με το Ultra γίνεται ξαφνικά μικρότερη.
Με ένα κόστος που συνεχίζει να είναι υψηλό, και θα το φέρει αντιμέτωπο με «σκληρό» ανταγωνισμό σε λίγο καιρό, το Galaxy S22+ δεν είναι ένα φθηνό Smartphone. Είναι όμως ένα που δικαιολογεί τα χρήματα του στην πράξη χωρίς να «φωνάζει» για να εντυπωσιάσει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας