Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy S22 Ultra Review: Ένα νέο καλύτερο Note

Samsung Galaxy S22 Ultra Review: Ένα νέο καλύτερο Note

απο Kostas Gliatiotis

Κάθε φορά που ξεκινάει κάποιος να … γράψει ένα αναλυτικό Review για ένα προϊόν τόσο «γεμάτο» διαφορετικές και μοναδικές δυνατότητες όσο το Galaxy S22 Ultra, είναι μάλλον αδύνατον να προσπαθήσει να τα χωρέσει όλα σε ένα λογικού μεγέθους κείμενο. Είναι παρόλα αυτά ιδιαίτερα πιθανό να μην καταφέρει να πει και όλα όσα θέλει, με δεδομένο το πόσα πολλά και διαφορετικά πρέπει να αναφέρει, να σχολιάσει και να «κρίνει».

Το Galaxy S22 Ultra είναι προφανώς το νεότερο και καλύτερο Smartphone από τη Samsung, που έστω και σε μια μόνιμη πλέον διαμάχη με την xiaomi, βρίσκεται ανάλογα με την χώρα, στην πρώτη θέση των πωλήσεων. Είναι ίσως όμως η μοναδική εταιρεία πλέον, που δημιουργεί μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, και αυτό δεν ισχύεί μόνο στον χώρο των Smartphones.

Το Galaxy S22 Ultra είναι περισσότερο δημιούργημα της ίδιας της Samsung λοιπόν, από οποιοδήποτε άλλο Smartphone του ανταγωνισμού του. Η Samsung Display είναι ο δημιουργός της ξεχωριστής και μοναδικής του οθόνης, η Samsung LSI είναι ο δημιουργός του επίσης μοναδικού επεξεργαστή στο εσωτερικό του, και η εμπειρία της Samsung Mobile είναι αυτή που «ενώνει» όλα αυτά σε ένα τόσο κορυφαίο σύνολο. Σε αυτό το σύνολο έχει προστεθεί πλέον και το S-Pen, η δημοφιλής έστω και σε συγκεκριμένο κοινό, γραφίδα που εδώ και χρόνια ήταν το ουσιαστικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιούσε τα Smartphones της σειράς Note.

Τι είναι.

Το Galaxy S22 Ultra πρέπει ταυτόχρονα να είναι λοιπόν το κορυφαίο τεχνολογικά, λειτουργικά και πρακτικά Smartphone της εταιρείας. Πρέπει να «φέρει» και το S-pen σε ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό, αφού είναι δεδομένο ότι η σειρά Galaxy S είχε πάντα υψηλότερες πωλήσεις από τη σειρά Galaxy Note. Αυτό μέχρι ένα σημείο οφείλονταν και στο ότι κάθε νέο Galaxy Note ήταν μια λίγο ή και ελάχιστα διαφορετική συσκευή από το εκάστοτε Galaxy S, και αναμενόμενα απευθύνονταν μόνο στο κοινό που ήθελε τις διαφορές αυτές και φυσικά το ίδιο το S-Pen.

Με τον ανταγωνισμό να «πιέζει» το μερίδιο αγοράς της Samsung στην υψηλότερη κατηγορία τιμής, και την εταιρεία να έχει πλέον τα δικά της εντυπωσιακά Foldables σαν την «εναλλακτική» για όσους θέλουν κάτι ακριβό, ικανό και διαφορετικό, ο χώρος για την σειρά Galaxy note είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

Με την υποστήριξη του S-Pen στο Galaxy S21 Ultra και στη συνέχεια στο Galaxy Z Fold 3, η εταιρεία έδειξε μάλλον ξεκάθαρα ότι αναζητούσε τρόπους να το εκμεταλλευτεί σε άλλα της προϊόντα, εκτός προφανώς από τα κορυφαία της Tablet της σειράς Tab S. Με το Galaxy S22 Ultra είναι πλέον εμφανές ότι η ενσωμάτωση του στο «σώμα» του Smartphone με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως σε ένα Galaxy note, η εταιρεία κάνει ξεκάθαρο ότι η σειρά αυτή έχει πλέον…. «συνταξιοδοτηθεί».

Το Galaxy S22 Ultra πρέπει λοιπόν να είναι το καλύτερο Smartphone της εταιρείας για περίπου ένα χρόνο, μέχρι την παρουσίαση του επόμενου μοντέλου της δικής του σειράς. Δεν έχει την «πολυτέλεια» να παραμένει ξεχωριστό για μερικούς μήνες μόνο, και στην συνέχεια να έρθει το επόμενο Galaxy note να προσφέρει τις μικρές προσθήκες και βελτιώσεις που πιθανόν θα έχει κάνει μέχρι τότε ο ανταγωνισμός στις δικές του προτάσεις. Όμως για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, αυτά που μπορεί να κάνει σαν σύνολο το Galaxy S22 Ultra είναι πολύ πιθανόν να παραμείνουν το ίδιο κορυφαία ακόμα και όταν οι ανταγωνιστές του αρχίσουν να γίνονται επίσημα διαθέσιμοι και εκτός Κίνας.

Ο νέος σχεδιασμός που είναι «παλιός»

Εκτός από την ενσωμάτωση του S-pen στο Galaxy S22 Ultra, η Samsung έχει φροντίσει ώστε το Smartphone να θυμίζει έναν «συνδυασμό» των δύο σειρών με έναν ακόμα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Η σχεδίαση του και η κατασκευή, είναι χωρίς αμφιβολία αυτή ενός Galaxy note με όλους τους τρόπους που μπορεί να το κρίνει κανείς.

Από τις έντονες γωνίες στα τέσσερα άκρα της οθόνης του, τον τρόπο που η καμπύλη της οθόνης και του πίσω μέρους είναι πιο «ευγενική» και λιγότερο έντονη, μέχρι το φινίρισμα του αν μπορεί να περιγραφεί με κάποιον τρόπο. Παραδοσιακά η σειρά Note είχε μικρές λεπτομέρειες αυτού του είδους για να διαφοροποιήσει την κατασκευή και τον σχεδιασμό της, και η Samsung απλά τις έχει… μεταφέρει στο Galaxy S22 Ultra.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι αλλαγές αυτές με κανέναν τρόπο δεν «βλάπτουν» την εργονομία και την ευκολία στη χρήση, όσο αυτά μπορούν να υπάρχουν σε ένα Smartphone με μια τόσο μεγάλη σε μέγεθος οθόνη.

Εδώ ο τρόπος που η κυρτή του οθόνη, συναντά ένα επίσης ελάχιστα κυρτό μεταλλικό πλαίσιο και την καμπύλη του πίσω γυαλιού, δημιουργούν μια «εννιαία» σχεδόν επιφάνεια που είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και ευγενική στο χέρι.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πόσο εύκολα μπορεί να το κρατήσει κανείς, και κάνει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση οπτικά με τις έντονες γωνίες στις άκρες της οθόνης.

Η πολυτέλεια.

Η Samsung αναφέρει ότι το πίσω μέρος του Galaxy S22 Ultra είναι κατασκευασμένο από Gorilla Glass Victus+. Το + δηλώνει προφανώς μια ακόμα καλύτερη έκδοση του συγκεκριμένου υλικού, ενώ αυτό προστατεύει και την οθόνη του Smartphone. Προφανώς και δεν θα περίμενε κανείς κάτι λιγότερο από την Samsung στο κορυφαίο της Smartphone, ακόμα και αν οι αλλαγές της νέας έκδοσης είναι μάλλον περιορισμένες.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι σε συνδυασμό με το μεταλλικό πλαίσιο και τον τρόπο που «δένει» με την μπροστά και πίσω πλευρά που αναφέραμε, το Galaxy S22 Ultra είναι όσο πολυτελές πρέπει να είναι ένα Smartphone στην ομολογουμένως ιδιαίτερα υψηλή κατηγορία τιμής του.

Στο πρακτικό κομμάτι.

H ενσωμάτωση του S-Pen στο κάτω μέρος του Galaxy S22 Ultra έχει γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και σε ένα Galaxy Note. Με την ίδια ευκολία και αμεσότητα μπορεί να το βγάλει κάποιος και να το χρησιμοποιήσει, ενώ οι δυνατότητες του που θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε στη συνέχεια του Review, χρίζουν του δικού τους ξεχωριστού άρθρου με την ποικιλία αλλά και την χρησιμότητα τους.

Δίπλα σε αυτό υπάρχει προφανώς η USB Type-C θύρα φόρτισης και το βασικό ηχείο του Galaxy S22 Ultra. Αυτό λειτουργεί σε συνδυασμό με το ακουστικό για στερεοφωνικό ήχο, που αποτελεί ίσως και ένα απο τα λίγα «αδύναμα» σημεία του Smartphone.

Εκτός του ότι το ηχείο πρακτικά που λειτουργεί σαν ακουστικό στο πάνω μέρος του, έχει περιορισμένό … χώρο για την έξοδο του ήχου μόνο από την λεπτή «γρίλια» του ακουστικού, η ένταση και ο… όγκος του ήχου που αναπαράγεται δεν είναι απαραίτητα αυτός που περιμένει κανείς.

Με κάποιο τρόπο το Galaxy S22 Ultra καταφέρνει να έχει λιγότερο «γεμάτο» ήχο από τον προκάτοχο του, που παραμένει ένα από τα καλύτερα Smartphones σε αυτόν τον τομέα.

Η μοναδική οθόνη.

Προφανώς και ο τρόπος που η Samsung καταφέρνει να κάνει την οθόνη κάθε νεότερης κορυφαίας πρότασης της ακόμα καλύτερη, είναι κάτι που θα έπρεπε να έχουμε… συνηθίσει πλέον. Όμως τεχνικά το ότι μπορεί η Samsung Display να βελτιώνει κάθε φορά το ήδη… τέλειο είναι κάτι που αξίζει τον θαυμασμό όλων.

Έτσι λοιπόν η οθόνη του Galaxy S22 Ultra είναι τεχνικά και πρακτικά άκρως εντυπωσιακή. Προφανώς και η ανάλυση της δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα να αυξηθεί πάνω από τα 3088×1440 pixels, και αντίστοιχα δεν θα περίμενε κανείς κάτι λιγότερο από 120Hz σαν τον μέγιστο ρυθμό ανανέωσης.

Εδώ όμως θα πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Η οθόνη σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να προσαρμόσει τον ρυθμό ανανέωσης της ανάμεσα σε 120 και… 1 μόλις Hz. Αυτό τυπικά και τεχνικά αποτελεί βελτίωση σε σύγκριση με την οθόνη του Galaxy S21 Ultra που μπορούσε να αλλάξει «μόνο» ανάμεσα σε 120 και 10Hz.

Όμως δύο πράγματα έχουν εδώ σημασία. Αρχικά, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου το Galaxy S22 Ultra θα φτάσει την οθόνη του τόσο χαμηλά στο 1 μόλις Hz αν το κάνει και ποτέ. Αυτό οφείλεται στο ότι τουλάχιστον σε επίπεδο λογισμικού, το Smartphone δηλώνει ότι μπορεί να μειώσει τον ρυθμό ανανέωσης μέχρι τα 10Hz. Ακόμα και αν υπάρχει η επιλογή να κατέβει κατω από αυτό, δεν είναι εμφανής στο λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές.

Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το 1Hz δεν είναι απλά μια δυνατότητα του Panel που δεν εκμεταλλεύεται η οθόνη, φτάνουμε στο δεύτερο ζήτημα. Η επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας από τα 10 στο 1Hz είναι ιδιαίτερα μικρή, και αν η οθόνη φτάσει τόσο χαμηλα τελικά, θα μείνει εκεί για μικρό χρονικό διάστημα έτσι και αλλιώς ώστε να έχει σημασία και επίπτωση στην απόδοση της μπαταρίας αυτή η διαφορά.

Κλείνωντας αυτή την… παρένθεση, να επανέλθουμε στα εντυπωσιακά και μοναδικά χαρακτηριστικά της οθόνης. Η Samsung δηλώνει ότι μπορεί να φτάσει έως και τα 1.750Nits φωτεινότητας σε συγκεκριμένες πάντα περιπτωσεις. Όπως και κάθε άλλο Smartphone έτσι και το Galaxy S22 Ultra, φτάνει την οθόνη του σε αυτά τα επίπεδα φωτισμού μόνο αυτόματα και όταν υπάρχει λόγος να το κάνει.

Με την χειροκίνητη ρύθμιση του φωτισμού, η οθόνη ξεπερνά για λίγο τα 1.000Nits, ένα νούμερο που και πάλι παραμένει εντυπωσιακό. Αυτό που έχει εδώ σημασία, είναι ότι η οθόνη είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα, σε όλες τις συνθήκες, μπορεί να είναι με διαφορά το πιο φωτεινό Panel που μπορεί να βρει κανείς σε ένα Smartphone.

Ταυτόχρονα σύμφωνα πάντα με την Samsung τουλάχιστον, υπάρχει και η ατυχώς «ονομασμένη» τεχνολογία Vision Booster που μαζί με την φωτεινότητα προσπαθεί όταν υπάρχει λόγος να προσαρμόσει και την συνολική απόδοση της οθόνης. Είναι γεγονός ότι σε πολύ υψηλά επίπεδα φωτισμού και αντίστοιχα εξωτερικό έντονο φως, το να αυξήσει απλά τον φωτισμό της η οθόνη θα επιτρέπει σε κάποιον να δει αυτό που προβάλει. Όμως δεν θα είναι χρωματικά σωστό, και η τεχνολογία Vision Booster αναλαμβάνει θεωρητικά να το διορθώσει αυτό.

Το «περίεργό» εδώ έιναι ότι από την εποχή των Galaxy S10, η εταιρεία χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο και είναι ενδιαφέρον που πλέον το έχει εξελίξει τόσο ώστε να χρίζει της δικής του ξεχωριστής αναφοράς.

Αφήνοντας όλα αυτά στην άκρη τώρα, το πρακτικό κομμάτι σχεδόν δεν έχει… νόημα να το αναφέρει κανείς. Μια οθόνη σε ένα Smartphone αυτής της κατηγορίας τιμής είναι αναμενόμενο και δεδομένο ότι θα έχει κορυφαία απόδοση χρωματικά και σε κάθε είδους χρήση.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία θεωρεί απαραίτητο να τονίσει αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει και μέχρι ένα σημείο έχει απόλυτο δίκιο.

Τα επιπλέον της χαρακτηριστικά.

Προφανώς και το S-Pen είναι η μεγάλη διαφορά της οθόνης του Galaxy S22 Ultra ή καλύτερα η υποστήριξη του. Αυτή εδώ και χρόνια, από το πρώτο Galaxy Note απαιτεί την ύπαρξη ενός επιπλέον «στρώματος» κάτω από το Panel που κατασκευάζεται από την Wacom και αναγνωρίζει την γραφίδα.

Δεν θα περίμενει κανείς από την Samsung κάτι λιγότερο από το να προσφέρει μια συνολική λειτουργία του S-Pen βελτιωμένη σε σύγκριση με το έτσι και αλλιώς 1.5 ετών πλέον Galaxy note 20 Ultra.

Ακόμα και αν δεν έχει … νόημα πλέον η μείωση της καθυστέρησης στην απόκρηση από τα 8ms στα… 2.8ms που δηλώνει η Samsung για το Galaxy S22 Ultra και το δικό του S-Pen, παραμένει σαν ποσοστό μια εντυπωσιακή αλλαγή, όπως είναι και τεχνικά.

Βέβαια μέχρι ένα σημείο, με την βοήθεια της πάντα… εντυπωσιακής εμπορικά «τεχνητής νοημοσύνης» το Galaxy S22 Ultra προσπαθεί να «προβλέψει» που θα πάει το S-Pen ώστε να είναι έτοιμο τόσο γρήγορα να παρουσιάσει το αποτέλεσμα στην οθόνη του.

Εκτός της εντυπωσιακής θεωρητικά αυτής βελτίωσης που παρόλα αυτά είναι αισθητή και στην πράξη, το S-Pen στο Galaxy S22 Ultra δεν χάνει καμία από τις λειτουργίες και δυνατότητες που είχε στην σειρά Galaxy Note.

Συνδέεται με Bluetooth με το Smartphone, κάτι που του επιτρέπει να εκτελεί εντονές με το κουμπί που έχει ακόμα και από μακρία. Η απόσταση είναι προφανώς περιορισμένη, αν και φτάνει κοντά στο μέγιστο θεωρητικό των 10 μέτρων του προτύπου του Bluetooth.

Αν τώρα το να μπορεί κανείς να βγάλει μια φωτογραφία πιέζοντας το πλήκτρο του S-pen ήταν μάλλον «άσκοπο» σε ένα Galaxy note, είναι περισσότερο χρήσιμο στο Galaxy S22 Ultra, και πόσο μάλλον με την μπροστινή του κάμερα.

Έχει όμως και πιο «επαγγελματική» χρησιμότητα, στο να μπορεί να αλλάζει Slides σε μια παρουσίαση, με το Galaxy S22 Ultra να είναι συνδεδεμένο με καλώδιο ή και ασύρματα με μια οθόνη.

Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων πρέπει να αναφερθεί ξεχωριστά.

Το Galaxy S22 Ultra δεν είναι το πρώτο Smartphone της εταιρείας που χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα υπερηχητικής τεχνολογίας κάτω από την οθόνη του για να αναγνωρίσει το αποτύπωμα του ιδιοκτήτη του. Η σειρά Galaxy S10 ήταν αυτή που «έφερε» πρώτη τη νέα τεχνολογία, και στην συνέχεια η σειρά Galaxy note 10 προσπάθησε και πέτυχε μέχρι ένα σημείο να την κάνει και πρακτικά λειτουργική με καλύτερο τρόπο.

Από το Galaxy S21 Ultra όμως, η εταιρεία έχει μεγαλώσει σε μέγεθος την φυσική επιφάνεια που καταλαμβάνει ο αισθητήρας προκειμένου να αυξήσει την ακρίβεια του. Έχει βελτιώσει αντίστοιχα και την ταχύτητα ανάγνωσης με αποτέλεσμα να χρειάζεται έντυπωσιακά σύντομη επαφή με το δάχτυλο του ιδιοκτήτη του Galaxy S22 Ultra προκειμένου να το ανανωρίσει.

 

Πλέον η εταιρεία έχει προσθέσει επιλογές και για το «γραφικό» που παράγεται με την αναγνώριση του αποτυπώματος ώστε ο καθένας να μπορεί να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει. Υπάρχει όμως και η πιο χρήσιμη επιλογή απενεργοποίησης κάθε εφέ, με αποτέλεσμα το ξεκλείδωμα να είναι πραγματικά άμεσο.

Κάμερες

Αν υπάρχει ένας τομέας εκτός από την οθόνη και το S-Pen στον οποίο μπορεί να πει κανείς ότι η Samsung δίνει ακόμα περισσότερη «σημασία» για το Galaxy S22 Ultra αυτός είναι σίγουρα οι κάμερες στο πίσω μέρος του.

Σε μεγάλο βαθμό, η έμφαση δίνεται στις αλλαγές και τις νέες δυνατότητες που διαθέτει σε επίπεδο λογισμικού. Αυτό μέχρι ένα σημείο είναι μάλλον λογικό και αναμενόμενο, αφού το Hardware για κάθε μια από τις τέσσερις συνολικά κάμερες δεν έχει αλλάξει αισθητά σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο Galaxy S21 Ultra.

Για να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι όμως, αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα σε καμία περίπτωση. Το Galaxy S21 Ultra παραμένει το συνολικά καλύτερο και πιο «πλήρες» φωτογραφικά Smartphone στον χώρο του Android, από τη στιγμη τουλάχιστον που το αντίστοιχα κορυφαίο Mi 11 Ultra της xiaomi είχε μια πολύ… σύντομη ζωή.

Στο χρονικό διάστημα του σχεδόν ενός χρόνου ύπαρξης του Galaxy S21 Ultra, η Samsung έκανε συνεχώς αλλαγές και βελτιώσεις στην απόδοση που έχουν οι κάμερες του. Οι αλλαγές αυτές τις έκαναν ακόμα καλύτερες, και στο σύνολο τους έχουν μεταφέρθεί και στο Galaxy S22 Ultra. Το νεότερο Smartphone λοιπόν, βελτιώνει ακόμα περισσότερο την απόδοση αυτή σε επίπεδο λογισμικού, έχοντας μια εντυπωσιακά καλή «βάση» για να ξεκινήσει.

Η βασική κάμερα, είναι και πάλι με έναν αισθητήρα των 108mp και είναι πραγματικά ενδιαφέρον το πως η Samsung δεν αναφέρει ξεκάθαρα και με … υπερηφάνια ποιος ακριβώς αισθητήρας είναι αυτός.

Παρόλα αυτά, βρίσκεται και πάλι πίσω από έναν φακό με διάφραγμα f/1.8 και φυσικά μηχανική σταθεροποίηση (OIS). Αν τώρα κάποιος θεωρήσει αξιόπιστα κάποια από τα στοιχεία που έδωσε η Samsung για την κάμερα αυτή, με δεδομένο το ότι δεν αναφέρεται σε όλα από αυτά σαν χαρακτηριστικό, η κάμερα αυτή είναι και η πρώτη του είδους της με Dual pixel Auto focus.

Αυτό που έχει σημασία όμως είναι προφανώς η απόδοση της στην πράξη. Είναι γεγονός εδώ, ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι φωτογραφίες δεν έχουν κάποια ουσιαστική διαφορά από αυτές του προκατόχου του.

Η βασική κάμερα του Galaxy S22 Ultra λειτουργεί και εδώ με την τεχνική του Pixel Binning όπως άλλωστε και κάθε αισθητήρας με σχετικά υψηλή ονομαστική ανάλυση. Η διαφορά είναι ότι η τεχνική έχει την εμπορική ονομασία «Nona binning» επειδή συνδυάζει 9 γειτονικά Pixel του αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται στην φωτογραφία.

Με αυτον τον τρόπο, κάθε μια έχει ανάλυση 12mp όμως αυτό είναι «παραπλανητικό». Θεωρητικά περιέχει την πληροφορία σαν σύνολο από τον αισθητήρα των 108mp κάτι που επιτρέπει σε κάθε φωτογραφία να έχει θεωρητικά και πρακτικά την μέγιστη λεπτομέρεια που θα μπορούσε σε αυτή την ανάλυση του τελικού αρχείου στα 12mp.

Τώρα, για την φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμου, το Night mode του Galaxy S22 Ultra έχει αποκτήσει νέες δυνατότητες και μαζί μια νέα ονομασία. Το Nightography όπως το ονομάζει η Samsung, κάνει κάτι ομολογουμένως έξυπνο που παραμένει … απορία γιατί καμία άλλη εταιρεία δεν το είχε προσπαθήσει μέχρι σήμερα (ή προφανώς και η ίδια η Samsung…).

Το Nightography λοιπόν, βγάζει μια φωτογραφία με την τεχνική του Pixel binning (nona…) και μια στην πλήρη ονομαστική ανάλυση του αισθητήρα στα 108mp. Από την πρώτη διατηρεί τις πληροφορίες για τον φωτισμό που είναι σαφώς περισσότερες, και από την δεύτερη μπορεί «έξυπνα» να αντλήσει λεπτομέρεια εκεί που υπάρχει.

Συνδυάζει όλα αυτά σε ένα τελικό αρχείο, φυσικά μαζί με την ταυτόχρονη λήψη συνεχόμενων φωτογραφών με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης. Εδώ πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στη Samsung ότι η δημιουργία αυτού του τελικού αρχείου, χρειάζεται λιγότερη ώρα από ότι η επεξεργασία και η δημιουργία με το Night mode σε κάθε προηγούμενο της Smartphone.

Με δεδομένη την πολυπλοκότητα του Nightography και τον όγκο των δεδομένων που διαχειρίζεται, αυτό δείχνει την ισχύ του Galaxy S22 Ultra με έναν τρόπο σαφώς πιο πρακτικά χρήσιμο από ένα Benchmark.

Βέβαια, το αποτέλεσμα είναι συνήθως οι φωτογραφίες αυτές να έιναι πιο φωτεινές και με περισσότερη λεπτομέρεια από τον προκάτοχο του, το Galaxy S21 Ultra. Η περισσότερη λεπτομέρεια είναι προφανώς καλοδεχούμενη, ο αυξημένος φωτισμός όχι παντα όμως.

Το Galaxy S22 Ultra φαίνεται να επιστρέφει με κάποιες φωτογραφίες, σε μια παλαιότερη εποχή, που η φωτεινή φωτογραφία το βράδυ ήταν το ζητούμενο ακόμα και όταν τα επίπεδα φωτισμου ήταν υψηλότερα από αυτό που έβλεπε κανείς με το μάτι του. Παρότι δεν είναι μόνιμο το συγκεκριμένο φαινόμενο, και προφανώς είναι εντυπωσιακό τεχνικά αλλά και στο… μάτι, δεν είναι απαραίτητα το ζητούμενο όταν κρίνει κανείς μια φωτογραφία.

Αν τώρα η βασική κάμερα του Galaxy S22 Ultra είναι τόσο εντυπωσιακή, αυτό δεν κάνει τις υπόλοιπες στο πίσω μέρος του να είναι ιδιαίτερα ικανές αλλά και χρήσιμες.Για αυτές με το οπτικό zoom δεν μπορεί να πει κανείς πλέον τίποτα περισσότερο εκτός προφανώς από το ότι κάνουν αυτό που…πρέπει με βάση τα χαρακτηριστικά τους.

Αυτή με το 10X zoom διατηρεί τον αισθητήρα των 10mp, το OIS και ένα αναμενόμενα τεχνικά περιορισμένο διάφραγμα στον φακό της στο f/4.9.

Οι φωτογραφίες είναι και οι «μοναδικές» από το Galaxy S22 Ultra που έχουν επίπεδα φωτισμου διαφορετικά από αυτά της βασικής του κάμερας. Χωρίς η διαφορά να είναι μεγάλη και σίγουρα όχι ενοχλητική, είναι υπαρκτή. Η λεπτομέρεια παρόλα αυτά είναι άκρως κορυφαία, και πραγματικά ικανοποιητική.

Το βράδυ τώρα, το Galaxy S22 Ultra ακολουθεί την ίδια λογική όπως και κάθε άλλο Smartphone. Κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο φωτισμού. Αλλάζει σε ψηφιακό zoom από την κάμερα που είναι πιο ‘κοντα» σε αυτό που θέλει ο ιδιοκτήτης του. Έτσι λοιπόν, ακόμα και με το Night mode, σε 10x zoom τις περισσότερες φορές το Galaxy S22 Ultra προσπαθεί να βγάλει μια φωτογραφία με την κάμερα με το 3X οπτικό zoom και τον σημαντικά πιο «φωτεινό» φακό της στο f/2.4

Η κάμερα αυτή τώρα, προφανώς και μπορεί να φέρει έως και 3 φορές πιο κοντά αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Έχει και εδώ έναν αισθητήρα στα 10mp, OIS και το διάφραγμα του φακού στο f/2.4 που αναφέραμε ήδη. Με αυτή την κάμερα, το Galaxy S22 Ultra είναι ένα ακόμα Smartphone από την Samsung που έχει τρεις κάμερες με OIS, ένα χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει σε συσκευές του ανταγωνισμού του, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.

Τέλος, προφανώς υπάρχει και η κάμερα με τον Ultra wide φακό. Ακόμα και αν δεν της… φαίνεται, είναι η κάμερα που έχει τις περισσότερες διαφορετικές χρήσεις στο Galaxy S22 Ultra όπως είχε και στον προκάτοχο του.

Η ανάλυση της είναι στα 12mp ενώ η Samsung για μια ακόμα φορά, ενώ πλέον αναφέρει ότι έχει Auto focus, για κάποιον λόγο δεν θεωρεί σημαντικό να αναφέρει ότι είναι και εδώ Dual Pixel auto focus με τα πλεονεκτήματα που έχει σε ταχύτητα και ακρίβεια στην εστίαση.

Με την συγκεκριμένη κάμερα, το Galaxy S22 Ultra συνεχίζει μια ενδιαφέρουσα «τάση» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η Samsung. Οι φωτογραφίες έιναι συνήθως πιο έντονες και ζωντανές χρωματικά, κάτι που παρόλα αυτά είναι και το ζητούμενο σε μια κάμερα με τόσο ευρύ πλάνο που συνήθως είναι χρησιμη για να αποτυπώσουμε ένα μεγαλύτερο τοπίο.

Το Night mode τώρα με αυτή την κάμερα, δεν έχει κάποια νέα και ενδιαφέρουσα δυνατότητα. Προσπαθεί να βγάλει συνεχόμενες λήψεις και να τις συνδυάσει σε μια τελική φωτογραφία. Ο διαφορετικός φακός όμως με το f/2.2 διάφραγμα «υποχρεώνουν το Galaxy S22 Ultra να επιλέξει σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο λήψης. Η απουσία του OIS από την συγκεκριμένη κάμερα, κάνει την λήψη δυσκολότερη σε σύγκριση με τις άλλες τρείς, στην προσπάθεια να διατηρήσει κανείς το χέρι του σταθερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είπαμε όμως ότι η Ultra wide κάμερα είναι αυτή με τις περισσότερες και πιο διαφορετικές χρήσεις στο Galaxy S22 Ultra. Η δεύτερη είναι προφανώς οι Macro φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει από μικρή απόσταση.

Με την ανάλυση των 12mp οι φωτογραφίες αυτές είναι προφανώς με κάθε τρόπο καλυτερες από Smartphones με ξεχωριστή macro κάμερα που πάντα είναι τεχνικά κατώτερη.

Όμως η πιο έξυπνη χρήση της καμερας αυτής είναι να … αντικαθιστά την βασική των 108mp του Galaxy S22 Ultra εκεί που είναι «απαραίτητο». Ακόμα και με ξεχωριστό Laser focus (από την εποχή του Galaxy Note 20 Ultra) η βασική κάμερα με τον μεγάλο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα έχει περιορισμό στην απόσταση που μπορεί να εστιάσει. Ακόμα και αν μπορεί να το κάνει σε «μεση» απόσταση, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την εστίαση αυτή, κάτι που σαν εμπειρία χρήσης πιθανόν για κάποιους να μην είναι… ιδανική.

Εκεί λοιπόν, το Galaxy S22 Ultra αλλάζει αυτόματα στην κάμερα με τον Ultra wide φακό, προσαρμόζωντας το πλανο να είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της βασικής του κάμερας. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζει προφανώς πιο εύκολα και σωστά, με το μειονέκτημα όμως της διαφορετικής συνολικά φωτογραφίας.

Παρότι το Galaxy S22 Ultra είναι έξυπνο να μην το κάνει αυτό αυτόματα σε χαμηλα επίπεδα φωτισμου όπου θα είναι ορατή η διαφορά στην φωτογραφία, υπάρχουν κάποιες συνθήκες όπου ο φωτισμός είναι κάπου… στην μέση και η φωτογραφία είναι ορατά διαφορετική από αυτό που περιμένει κανείς.

Η συγκεκριμενη λειτουργία μπορεί παρόλα αυτά να απενεργοποιηθεί, έστω και με ένα όχι ξεκάθαρο μικρό «κουμπί» που εμφανίζεται στην οθόνη όταν το Galaxy S22 Ultra θεωρεί ότι πρέπει να την χρησιμοποιήσει.

Το διαφορετικό Hardware.

Ακόμα και αν όλα τα άλλα μέχρι τώρα χρίζουν εντυπωσιακά μεγάλης σε μέγεθος περιγραφής, το Hardware στο εσωτερικό του Galaxy S22 Ultra είναι «άδικό» να μην έχει την ίδια αντιμετώπιση, ειδικά από την στιγμή που είναι αντίστοιχα ενδιαφέρον.π

Η έκδοση του Smartphone για την Ευρωπαϊκή αγορά έχει (σωστά) τον Exynos 2200 επεξεργαστή που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ίδια η Samsung. Αυτός έχει πλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά με περισσότερους από έναν τρόπους, και μια απόδοση που δείχνει την πιο «ώριμη» προσέγγιση της Samsung στο μόνιμο ζήτημα της θερμοκρασίας και της κατανάλωσης ενέργειας.

Ο Exynos 2200 έιναι ένα σύνολο από νέας αρχιτεκτονικής «τμήματα» Οι πυρήνες επεξεργασίας του είναι οι X2, A710 και Α510 της ARM. Προφανώς είναι οι αντικαταστάτες των X1, A78 και Α55, όμως ειδικά η αλλαγή από τον Α55 στον Α510 έρχεται με σημαντική βελτίωση στην απόδοση.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι την διαφορά αυτή δεν μπορεί εύκολα κανείς να την δει και να την «αποτυπώσει» μέσω Benchmarks. Είναι μέχρι ένα σημείο δεδομένο ότι κάποιες από τις αλλαγές όπως η υποστήριξη του ArmV9 σετ εντολών, δεν είναι κάτι που μπορεί αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσει ένα Benchmark.

Αντίστοιχα και η πλήρης αφαίρεση της υποστήριξης για 32bit εντολών από τους X2 και Α710 είναι κάτι που δείχνει την αλλαγή που έχει κάνει η ARM και η Samsung, ακόμα και αν προς το παρόν δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση με κάποιο τρόπο.

Η Samsung έχει επιλέξει μια πιο «λογική» λειτουργία για τον Exynos 2200 και τον τρόπο που διαχειρίζεται τους 8 πυρήνες επεξεργασίας του. Η λογική αυτή δεν αποτυπώνεται εύκολα σε Benchmarks για συγκεκριμένους λόγους.

Αρχικά, το Geekbench στην προσπάθεια του να μετρήσει την απόδοση του ισχυρότερου X2 πυρήνα επεξεργασίας «πέφτει» σε ένα πολύ συγκεκριμένο … εμπόδιο. Η Samsung έχει ορίσει ένα μικρό χρονικό διάστημα που αυτός θα παραμείνει στην μέγιστη συχνότητα λειτουργίας του, για να εκτελέσει γρήγορα αυτό που θέλουμε. Το διάστημα αυτό είναι όσο χρειάζεται σε πραγματικές συνθήκες, και μικρότερο από αυτό που θέλει το Geekbench. Έτσι επιστρέφει σε μια χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας που αποτυπώνει τελικά χαμηλότερη απόδοση.

Πρακτικά, η απόδοση είναι υψηλότερη, αλλά για μικρότερο διάστημα από αυτό που θέλει να μετρήσει το Benchmark.

Κάτι παρομοιο συμβαίνει και με το Multi core test, με το Galaxy S22 Ultra να αφήνει τους 8 πυρήνες να λειτουργήσουν ταυτόχρονα σε χαμηλότερη ισχύ όταν λειτουργούν και οι 8 ταυτόχρονα. Αυτό οφείλεται στον περιορισμό στην συνολική ενέργεια που μπορεί να καταναλώσει το ολοκληρωμένο του Exynos 2200 για όλα τα υποσυστήματα του.

Παρότι λοιπόν οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που φέρνει ο Exynos 2200 και η νέα αρχιτεκτονική των πυρήνων επεξεργασίας του έχουν οφέλη σε καθημερινή χρήση, όπως η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας για την ίδια απόδοση με τον προηγούμενο Exynos 2100, είναι μάλλον αδύνατον προς το παρόν να αποτυπωθούν σε Benchmarks.

Δυστυχώς, κάτι παρόμοιο ισχύει και για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Xclipse GPU στο εσωτερικό του, που η Samsung έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με την AMD. Τεχνικά είναι εντυπωσιακή για αυτά που μπορεί να προσφέρει στην πράξη, όμως η απόδοση της πρέπει να μετρηθεί δυστυχώς με διαφορετικό τρόπο που δεν υπάρχει απαραίτητα ακόμα.

Τα πλεονεκτήματα του Ray Tracing και της διαφορετικής τεχνικής παραγωγής γραφικων, δεν υποστηρίζονται ακόμα από Benchmarks που χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα OpenGL ES3.2 και OpenCL. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η παρόλα αυτά βελτιωμένη απόδοση που δείχνει να μην είναι ενδεικτική του τι μπορεί να κάνει.

Αυτό είναι όμως περισσότερο ορατό σε πραγματική χρήση. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο παιχνίδι για Android Smartphones που να μπορεί να αναγνωρίσει την Xclipse 920 και πόσο μάλλον να «καταλάβει» και να εκμεταλλευτεί αυτά που προσφέρει.

Ενα από τα πλεονεκτήματα που είχε η επιλογή GPU της ARM από τη Samsung μέχρι σήμερα, ήταν το πόσο «κοινά» χαρακτηριστικά και δυνατότητες είχε. Αυτές της νέας GPU απαιτούν συνεργασία συγκεκριμένα με την Samsung προκειμένου να μπορέσει ένα παιχνίδι να τις εκμεταλλευτεί.

Η μπαταρία.

Αν η χωρητικότητα της μπαταρίας του Galaxy S22 Ultra στα 5.000mAh δεν αποτελεί κάτι το διαφορετικό από το συνηθισμένο, είναι επειδή μάλλον η εταιρεία πλέον έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά την διαχείριση ενέργειας σε επιπεδο Hardware αλλά και λογισμικού.

Οι αμέτρητες επιλογές που προσφέρει το One UI σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου κανείς να επιλέξει συγκεκριμένα ποιες εφαρμογές θα εκτελούνται και ποιες όχι, είναι χρήσιμες για όσους θέλουν να τις εκμεταλλευτούν.

Με αυτές, η μπαταρία του Galaxy S22 Ultra μπορεί να βγάλει εύκολα μια ημέρα έντονης χρήσης. Θα το καταφέρει αυτό όχι επειδή περιορίζει την απόδοση του όταν θέλουμε να την εκμεταλλευτούμε πλήρως, αλλά επειδή βελτιώνει δραματικά την κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής.

 

Όμως η σημαντικότερη με διαφορά αλλαγή που έχει κάνει η Samsung είναι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να φορτίσει η μπαταρία αυτή. Πλέον το Galaxy S22 Ultra φορτίζει με εως και 45W από συμβατό φορτιστή.

Το «συμβατός» όμως είναι πιο σημαντικό από την ίδια την αύξηση της ταχύτητας φόρτισης. Η Samsung εδώ και χρόνια, δεν χρησιμοποιεί κάποιο δικό της πρότυπο ταχείας φόρτισης όπως δυστυχώς κάνουν πολλές εταιρείες του ανταγωνισμού της.

Υποστηρίζει το USB Power Delivery, που είναι μέρος του προτύπου του USB σαν σύνολο. Αυτό επιτρέπει στο Galaxy S22 Ultra να φορτίσει με τον μέγιστο ρυθμο που υποστηρίζει ακόμα και με τον φορτιστή πολλών άλλων συσκευών. Ακόμα και αυτός ενός Laptop που είναι USB type-C θα φορτίσει το Smartphone με 45W έστω και αν είναι σχεδιασμένος για υψηλότερη παροχή σε άλλες συσκευές.

Όλα αυτά έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα, αφού δίνουν στον ιδιοκτήτη του Galaxy S22 Ultra την «ελευθερία» να επιλέξει τον φορτιστή που αυτός θέλει και όχι απαραίτητα κάποιον της Samsung.

Συμπέρασμα.

Αν κάποιος έχει φτάσει μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου εντυπωσιακά μεγάλου κειμένου, θα έχει διαπιστώσει ότι προσπάθησε να καλύψει όσο περισσότερα μπορεί από αυτά που αποτελούν το σύνολο που ονομάζεται Galaxy S22 Ultra.

Παρόλα αυτά, σίγουρα υπάρχουν πολλά που έχουν μείνει εκτός, όπως οι αμέτρητες δυνατότητες του One UI γραφικού περιβάλλοντος της εταιρείας.

Αυτό όμως που προσπαθεί να αποτυπώσει είναι το πως ένα Smartphone μπορει να είναι τόσο ολοκληρωμένο από σχεδόν κάθε άποψη όσο είναι το Galaxy S22 Ultra. Το πως μπορεί να συνδυάσει πρακτικά τα πάντα, με έναν τρόπο που να μην απαιτεί κάποια ενοχλητική παραχώρηση.

Η ικανότητα της Samsung να το πετύχει αυτό, και να μην επιλέγει να εστιάσει κάπου συγκεκριμένα (κάμερες, μπαταρία, οθόνη κλπ) αλλά να δημιουργεί ένα κορυφαίο σύνολο σε όλα αυτά, είναι που πιθανότατα την διατηρεί στην κορυφή. Έστω και αν αυτή η κορυφή στον χώρο των Premium Android Smartphones δεν έχει πλέον ανταγωνισμό όπως είχε παλαιότερα.

Αν δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός αυτός, με εξαίρεση την Huawei, είναι πολύ απλά γιατί καμία άλλη εταιρεία δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό που κάνει η Samsung.

 

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights