Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Xiaomi 12X Review: Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο

Xiaomi 12X Review: Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο

απο Kostas Gliatiotis

Για πολλά χρόνια, η μόνιμη «απαίτηση» από κάθε νεότερο Smartphone είναι να είναι πιο γρήγορο, να έχει καλύτερες κάμερες, καλύτερη οθόνη και συνήθως μεγαλύτερη, ακόμα και περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα.

Με την σειρά 12, η Xiaomi φαίνεται να κάνει ένα ενδιαφέρον «πείραμα», αφού θεωρεί ότι ένα κορυφαίο Smartphone δεν χρειάζεται να είναι ταυτόχρονα υπερβολικό (αν και υπάρχει το Xiaomi 12 Pro…). Έτσι λοιπόν, το απλό Xiaomi 12 και το 12Χ που θα δούμε στο συγκεκριμένο Review, είναι δύο πιο «λογικά» σε μέγεθος και σύνολο δυνατοτήτων Smartphones. Σχεδιασμένα να είναι πρακτικά και κορυφαία σε καθημερινή χρήση, με τρόπο που είναι ασυνήθιστος, και στον μεγαλύτερο βαθμό οφείλεται στο μικρότερο μέγεθος τους.

Με το xiaomi 12X συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα… ιδέα. Να συνδυάσει τις κάμερες του Xiaomi 12, την οθόνη του, και το σύνολο της κατασκευής από πολυτελή υλικά, με έναν διαφορετικό επεξεργαστή στο εσωτερικό του. Η επιλογή αυτή έχει άμεση επίπτωση και στην τελική τιμή πώλησης του, αν και εδώ δημιουργεί ενδιαφέρον το πως ο Snapdragon 8gen1 από μόνος του είναι «αρκετός» για να δικαιολογήσει τα 150 ευρώ επιπλέον που κοστίζει το Xiaomi 12 σε σύγκριση με το 12Χ.

Πολυτέλεια και πρακτικότητα.

Το πρώτο που θα αντιληφθεί κανείς όταν κρατήσει στο χέρι του το Xiaomi 12X, είναι το εντυπωσιακά μικρό του μέγεθος, για Smartphone του 2022 και όχι μόνο.

Ακριβώς επειδή έχει μια οθόνη 6.28 ιντσών, το Smartphone έχει περιορισμένες συνολικές διαστάσεις, και αυτό είναι άμεσα ορατό αλλά και ασυνήθιστα πρακτικό στη χρήση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε … ξεχάσει πως είναι ένα Smartphone που μπορεί κανείς εύκολα να χρησιμοποιήσει με το ένα μόνο χέρι, αλλά και να το έχει πάνω του χωρίς να το … καταλαβαίνει.

Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς και το σύνολο όσων προσφέρει το Xiaomi 12X, το επίτευγμα της εταιρείας είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Από τα στερεοφωνικά ηχεία που για μια ακόμα φορά είναι ρυθμισμένα από την Harman/Kardon, τις κάμερες στο πίσω μέρος του και φυσικά την τεχνικά και πρακτικά εντυπωσιακή του οθόνη, παρά το μικρότερο μέγεθος της.

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η Xiaomi πλέον έχει… μάθει και πως να δημιουργεί Smartphones σε αυτή την κατηγορία τιμής, που να το «δείχνουν»  και με την κατασκευή και το φινίρισμα τους.

Η προσοχή στην λέπτομέρεια της συναρμολόγησης, τα υλικά κατασκευής και η αίσθηση που αφήνει στο χέρι το Xiaomi 12X, είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα κορυφαία Smartphones της εταιρείας.

Προφανώς το πίσω μέρος του είναι κατασκευασμένο από γυαλί, και σε διαφορετικά χρώματα που καλύπτουν τις απαιτήσεις ανάλογα με το πόσο θέλει ο καθένας να … τραβάει την προσοχή το Smartphone του. Το μεταλλικό πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος, είναι πάντα το στοιχείο που δίνει την αίσθηση πολυτέλειας στο χέρι αλλά και την στιβαρότητα που περιμένει κανείς πλέον.

Τώρα, παραμένει γεγονός ότι η Xiaomi συνεχίζει να μην προσφέρει αντοχή στο νερό και τη σκόνη σε κανένα της σχεδόν Smartphone, αν και αυτό είναι περισσότερο «πρόβλημα» στο Xiaomi 12 και ακόμα περισσότερο στο 12 Pro.

Η μαγευτική οθόνη.

Όταν διαβάσει ή δει κανείς για πρώτη φορά για μια οθόνη των 6.28 ιντσών, περιμένει πιθανότατα ένα Panel με απλά ικανοποιητική απόδοση. Είναι γεγονός ότι έχουμε συνηθίσει οι πιο εντυπωσιακές τεχνικά αλλά και πρακτικά οθόνες, να έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος.

Εδώ, το Xiaomi 12X όχι απλά εντυπωσιάζει, αλλά μαζί με το κανονικό 12 που μοιράζονται την ίδια οθόνη, ξεχωρίζει με τρόπο που πραγματικά έχει διαφορά στην καθημερινή χρήση. Το Super AMOLED panel των 6.28 ιντσών, έχει ονομαστική ανάλυση 2400×1080 pixels, ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, φωτεινότητα έως και 1.200nits αλλά και 12-bit «βάθος» χρώματος.

Αυτό το τελευταίο είναι με διαφορά το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της, όχι μόνο τεχνικά αλλά και στην πράξη. Το εύρος των χρωμάτων που μπορεί να προβάλει η οθόνη του Xiaomi 12X είναι απλά… αστείο, και η ένταση και η ζωντάνια της είναι κάτι μοναδικό ακόμα και σε σύγκριση με σημαντικά ακριβότερα Smartphones.

Μάλιστα, επειδή η εταιρεία αναγνωρίζει ότι το περιεχόμενο σε βίντεο και φωτογραφίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της οθόνης είναι σχετικά περιορισμένο, έχει φροντίσει ώστε ακόμα και απλά το UI να τονίζει χρωματικά την δυνατότητα αυτή της οθόνης του Xiaomi 12X.

Προφανώς και υποστηρίζει την προβολή HDR βίντεο, όμως η Xiaomi είναι και η μοναδική εταιρεία εκτός της Apple που υποστηρίζει και το Dolby Vision πρότυπο, και μάλιστα πλέον σε ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό διαφορετικών Smartphones που δεν είναι απαραίτητα «ακριβά».

Η υποστήριξη του Dolby Vision είναι πιο σημαντική από ότι φαίνεται αρχικά για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Επειδή το πρότυπο είναι ευρέως διαδεδομένο σε τηλεοράσεις, το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο με αυτό, είναι περισσότερο, ειδικά σε Streaming πλατφόρμες όπως το Netflix.

Το Xiaomi 12X αναγνωρίζεται κανονικά για την υποστήριξη του αυτή, και προβάλει τις ταινίες που υοποστηρίζουν το Dolby Vision με τρόπο που ξεχωρίζει, και πάλι ακόμα και σε σύγκριση με σημαντικά ακριβότερα Smartphones.

Τώρα για τον ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα περισσότερο από το ότι κάνει άμεση αλλά ταυτόχρονα και όσο το δυνατόν πιο ομαλή την κίνηση στην οθόνη του Xiaomi 12X. Αν υπάρχει εδώ ένας «περιορισμός», είναι ότι ο ρυθμός ανανέωσης προσαρμόζεται μόνο ανάμεσα σε 60,90 και 120Hz. Για μια ακόμα φορά όμως, αυτό είναι περιορισμός που «ενοχλεί» περισσότερο στο απλό Xiaomi 12 και όχι στο 12Χ.

Σίγουρα, η οθόνη του Xiaomi 12X είναι το χαρακτηριστικό που δίνει άμεσα και έντονα στον ιδιοκτήτη του την αίσθηση ότι έχει στα χέρια του ένα κορυφαίο Smartphone.

Κάμερες.

Ο επόμενος τομέας όπου το Xiaomi 12X ξεχωρίζει για τις ικανότητες του, είναι αυτός της φωτογραφίας. Η εταιρεία έχει επιλέξει τον κορυφαίο σε χαρακτηριστικά αλλά και απόδοση, IMX766 αισθητήρα της Sony για την βασική του κάμερα. Η ανάλυση των 50mp είναι πλέον «συνηθισμένη» ακόμα και σε οικονομικότερα Smartphones, όμως δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό μιας κάμερας που καθορίζει την απόδοση της.

Εδώ, ο IMX766 έχει μεγάλο φυσικό μέγεθος στο 1/1.56” με προφανή πλεονεκτήματα στα επίπεδα φωτισμού που μπορεί να δει. Έχει Dual Pixel Auto focus, το οποίο η xiaomi έχει πάρει και του έχει δώσει την δική της εμπορική ονομασία, το αποτέλεσμα όμως είναι αστεία γρήγορη εστίαση σε κάθε περίπτωση. Έχει φυσικά και OIS, με την σταθεροποίηση του φακού, να συνδυάζεται άριστα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του αισθητήρα σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού.

Τώρα στην πράξη, η βασική αυτή κάμερα, βγάζει απλά εντυπωσιακές φωτογραφίες. Όχι μόνο για την συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά ακόμα και σε σύγκριση με σημαντικά ακριβότερες συσκευές για μια ακόμα φορά. Η λεπτομέρεια είναι κορυφαία, όπως και το δυναμικό εύρος. Μάλιστα το Xiaomi 12X είναι πολύ πιο «έξυπνο» στο να αναγνωρίζει πότε χρειάζεται να ενεργοποιήσει αυτόματα το HDR, μια δυνατότητα που δυστυχώς παραδοσιακά δεν λειτουργεί σωστά σε όλα τα Smartphones της εταιρείας.

Χρωματικά τώρα, φαίνεται ότι σταδιακά και η xiaomi περιορίζει το πόσο έντονα αποτυπώνει τα πάντα σε μια φωτογραφία. Αυτό είναι πλεονέκτημα ανάλογα με τις προτιμήσεις που έχει κανείς, αφού είναι γνωστό ότι για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, μια όμορφη φωτογραφία είναι το ζητούμενο, χωρίς να έχει την διάθεση και κανένα κίνητρο να την κρίνει με πιο τεχνικούς όρους.

Όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της βασικής αυτής κάμερας, είναι που της επιτρέπουν να βγάζει αντίστοιχα εντυπωσιακές φωτογραφίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εδώ και η xiaomi έχει δημιουργήσει ένα «αυτόματο» night mode που αναγνωρίζει πότε τα επίπεδα φωτισμού είναι χαμηλότερα και είναι …χρήσιμη η ενεργοποίηση του.

Είτε ενεργοποιηθεί αυτόματα, είτε επιλέξει κανείς χειροκίνητα το ξεχωριστό  Night mode στην εφαρμογή της κάμερας, το Xiaomi 12X βγάζει συνεχόμενες λήψεις πρακτικά για το ίδιο διάστημα. Εδώ το Smartphone εκμεταλλεύεται και πάλι την ικανότητα του IMX766 να βγάζει εντυπωσιακά γρήγορα συνεχόμενες λήψεις, και το Night mode χρειάζεται λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα συνήθως για να πετύχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Κάποιες από τις φωτογραφίες, θα βγούν ίσως λίγο πιο φωτεινές από το ιδανικό, λόγω της συνηθισμένης προσπάθειας να είναι εντυπωσιακές, χωρίς όμως και πάλι το  φαινόμενο να είναι ούτε υπερβολικό ούτε ενοχλητικά μη ρεαλιστικό.

Η δεύτερη κάμερα τώρα, με τον Ultra wide φακό για μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία, έχει επιτέλους έναν διαφορετικό αισθητήα στα 13mp. Αυτό της επιτρέπει να αποτυπώνει σημαντικά καλύτερα επίπεδα λεπτομέρειας, το Xiaomi 12X έχει όμως ένα πολύ πιο χρήσιμο πλεονέκτημα στην συγκεκριμένη κάμερα.

Οι φωτογραφίες που βγάζει με αυτή, δεν διαφέρουν χρωματικά από αυτές της βασικής του κάμερας, όπως και τα επίπεδα φωτισμού. Αυτό είναι κάτι που δεν κάνει τον ιδιοκτήτη του να νιώθει ότι χρησιμοποιεί μια με οποιονδήποτε τρόπο κατώτερη κάμερα.

Το ίδιο ισχύει και σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, αφού η συγκεκριμένη κάμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Night mode. Προφανώς οι φωτογραφίες θα είναι έστω και λίγο πιο σκοτεινές, όμως η διαφορά είναι τόσο μικρή που δείχνει ακόμα περισσότερο το πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η εταιρεία στην Ultra wide κάμερα του Xiaomi 12X.

Τέλος, η Τρίτη κάμερα με τον Macro φακό, επίσης επιτέλους δεν είναι απλά διακοσμιτική. Η ανάλυση των 5mp είναι ικανοποιητική με δεδομένο το μικρό πλάνο σε κάθε φωτογραφία αυτού του είδους. Έχει όμως και Auto focus, που επιτρέπει την λήψη ακριβώς από την απόσταση που εμείς θέλουμε.

Η σωστή επιλογή στις επιδόσεις.

Δεν είναι κρυφό πλέον ότι η Qualcomm αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με την θερμοκρασία λειτουργίας και ακόμα περισσότερο με την κατανάλωση ενέργειας των νεότερων κορυφαίων επεξεργαστών της.

Αυτό ήταν ήδη ενοχλητικά έντονο στον Snapdragon 888, και ο νεότερος Snapdragon 8gen1 δείχνει ότι δυστυχώς είναι ακόμα «χειρότερος» σε αυτόν τον τομέα. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ο Snapdragon 865 ήταν και ο τελευταίος της εταιρείας χωρίς αυτά τα προβλήματα, και το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει μέχρι και σήμερα κανονικά η ακόμα πιο βελτιωμένη έκδοση του με την ονομασία Snapdragon 870.

Αυτός υπάρχει λοιπόν και στο εσωτερικό του Xiaomi 12X, και η απόδοση του είναι με ενδιαφέρον τρόπο κορυφαία. Το Smartphone είναι ενοχλητικά άμεσο σε ότι του ζητήσει κανείς, με τρόπο που πραγματικά σε κάνει να… αναρωτιέσαι αν χρειάζεται κάτι περισσότερο κανείς για να κάνει τη δουλειά του, όσο απαιτητική και αν είναι αυτή.

Αντίστοιχα ακριβώς επειδή δεν έχει καποιο πρόβλημα με την θερμοκρασία λειτουργίας του, το Xiaomi 12X διατηρεί την απόδοση του συνεχώς, όσο και αν την χρειάζεται ο ιδιοκτήτης του.

Η εμπειρία που έχει αποκτήσει με τον Snapdragon 870 η xiaomi φαίνεται εδώ με τον καλύτερο τρόπο, όπως και οι βελτιώσεις που έχει κάνει συνολικά στο MIUI 13 γραφικό της περιβάλλον. Βέβαια, αποτελεί μυστήριο το γιατί στο Xiaomi 12X, το MIUI 13 αυτό βασίζεται στο αμέσως προηγούμενο Android 11 της Google….

Το ίδιο ισχύει και για όσους θέλουν την απόδοση της Adreno 640 GPU στο εσωτερικό του Snapdragon 870 και του Xiaomi 12X. Εκτός του ότι συνεχίζει να είναι υψηλότερη από αυτή που χρειάζεται οποιοδήποτε παιχνίδι για Android Smartphone, έχει και εδώ το πλεονέκτημα ότι διατηρείται για όσο θέλει να παίζει ο ιδιοκτήτης του Xiaomi 12X.

Μάλιστα ακριβώς επειδή και εδώ η κατανάλωση ενέργειας είναι «λογική», το Smartphone είναι ιδανικό για συνεχόμενο Gaming χωρίς κανείς να αγχώνεται για την μπαταρία του.

Η μπαταρία στην πράξη.

Ακριβώς επειδή οι νεότεροι επεξεργαστές της Qualcomm είναι περίεργοι με την κατανάλωση ενέργειας, έχει γίνει αναγκαίο κακό ένα Smartphone να χρειάζεται μια μεγάλη σε χωρητικότητα μπαταρία.

Ακριβώς όμως επειδή ο Snapdragon 870 στο Xiaomi 12X δεν έχει αυτά τα προβλήματα, η μπαταρία των 4.500mAh έχει την καλύτερη απόδοση που περιμένει κανείς από το «σύνολο» αυτό.

Μάλιστα, είναι κάτι «ασυνήθιστο» πλέον, σε ένα Smartphone αυτού του είδους, το ότι μπορεί στο τέλος της ημέρας να έχει ακόμα τη μισή σχεδόν μπαταρία του διαθέσιμη, κάτι που υπό συνθήκες του επιτρέπει να βγάλει και μια δεύτερη ημέρα λογικής χρήσης.

Ο τρόπος που το Xiaomi 12X μπορεί να προσφέρει όλα όσα έχει διαθέσιμα, και ο ιδιοκτήτης του να τα εκμεταλλεύεται χωρίς να βλέπει την μπαταρία να αδειάζει σε… πραγματικό χρόνο, είναι σίγουρα κάτι που παρότι έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καλοδεχούμενο.

Για την φόρτιση τώρα, θεωρείται πλέον δεδομένο για όλα τα Smartphones της xiaomi, ότι είναι γρήγορη και τα 67W είναι το «συνηθισμένο» για αυτή την κατηγορία και όχι μόνο.

Συμπέρασμα.

Αν οι συγκρίσεις και οι αναφορές στο Xiaomi 12 ήταν πολλές στο συγκεκριμένο Review, αυτό δεν είναι τυχαίο σε καμία περίπτωση. Η καθημερινή… συμβίωση με το 12Χ είναι ο καλύτερος τρόπος να θυμηθεί κανείς τι χρειάζεται πραγματικά από ένα Smartphone.

Ακόμα και αν υπολογίσει κανείς ότι η ίδια η Xiaomi χρησιμοποιεί τον Snapdragon 870 σε σημαντικά οικονομικότερα Smartphones της, δεν θα πρέπει να ξεχάσει το πόσο διαφορετικό είναι το σύνολο του εκτός από τον επεξεργαστή αυτό.

Στα 699 ευρώ είναι πιθανόν αν το κρίνει κανείς με τον… επεξεργαστή του, απλοϊκά και όχι απαραίτητα σωστά, θα θεωρήσει ότι δεν έχει το κόστος που θα «έπρεπε». Αν όμως το χρησιμοποιήσει και αντιληφθεί το  πόσο διαφορετικό είναι, θα διαπιστώσει ότι η έκφραση «η θεωρία διαφέρει από την πράξη» υπάρχει ακριβώς για περιπτώσεις σαν και το Xiaomi 12X.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights