Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Galaxy Tab S8 Ultra και DeX Mode: Ταξίδι στην Βιέννη χωρίς άλλο υπολογιστή

Galaxy Tab S8 Ultra και DeX Mode: Ταξίδι στην Βιέννη χωρίς άλλο υπολογιστή

απο Kostas Gliatiotis

Είναι δυστυχώς γεγονός ότι η Google μέχρι και σήμερα, δεν έχει την… διάθεση (αφού σίγουρα έχει τον χρόνο και τα χρήματα) να δημιουργήσει μια ξεχωριστή έκδοση του Android σαν λειτουργικό σύστημα, που να είναι πιο πρακτική και πιο εύχρηστη στην μεγαλύτερη οθόνη ενός tablet.

Όμως το ίδιο δεν ισχύει ευτυχώς και για την Samsung, μια εταιρεία που έτσι και αλλιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό κορυφαίων Android Tablets. Η Samsung λοιπόν, θα μπορούσε να ακολουθήσει τον «εύκολο δρόμο» και να προσπαθήσει να προσαρμόσει το OneUI γραφικό περιβάλλον των Smartphones της στην μεγαλύτερη οθόνη ενός Tablet.

Έχει επιλέξει όμως μια σαφώς πιο αποδοτική λύση, εδώ και χρόνια μάλιστα, με τον σχεδιασμό και τη συνεχόμενη εξέλιξη του DeX, ενός ξεχωριστού γραφικού περιβάλλοντος που…. Ζει στο εσωτερικό των tablets της αλλά και των smartphones με διαφορετικό έστω τρόπο.

Στα Galaxy Tab S κάθε γενιάς λοιπόν, το DeX Mode είναι ένα δεύτερο ξεχωριστό, γραφικό περιβάλλον, που εξομοιώνει και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό ενός σταθερού υπολογιστή. Η οθόνη αναμονής έχει εικονίδια με την ίδια λογική και διάταξη που μπορεί να τα έχει κανείς στον υπολογιστή του, και φυσικά μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές ταυτόχονα ενεργές σε μικρά παράθυρα στην οθόνη του.

Με σχεδόν κάθε τρόπο λοιπόν, το DeX Mode είναι ένα γραφικό περιβάλλον προσαρμοσμένο με τον καλύτερο τρόπο στην μεγαλύτερη οθόνη ενός tablet. Αν συνδυάσει κανείς τώρα την … ικανότητα αυτή των tablets της εταιρείας, με την «μοναδικότητα» του κορυφαίου Galaxy Tab S8 Ultra, μαζί με την θήκη / πληκτρολόγιο, έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρακτικό αποτέλεσμα.

Η εντυπωσιακά μεγάλη, με πρακτικό και χρήσιμο τρόπο οθόνη του, οι επιδόσεις του ίδιου του Galaxy Tab S8 Ultra, και ειδικά η θήκη με το πληκτρολόγιο και το Touchpad το κάνουν ένα ιδιαίτερα ικανό αντικαταστάτη ενός φορητού υπολόγιστή για σχεδόν κάθε είδους χρήση.

Έχοντας πλέον αρκετά χρόνια… εμπειρίας με το DeX Mode σε διαφορετικά tablets της Samsung, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δοκιμάσω και στην πράξη το πως μπορεί το Galaxy Tab S8 Ultra να καλύψει όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει κάποιος από έναν υπολόγιστή σε εξωτερικούς χώρους.

Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, επέλεξα να το έχω σαν τον μοναδικό μου φορητό υπολογιστή στο πρόσφατο ταξίδι στην Βιέννη. Για κάθε είδους χρήση, επαγγελματική, προσωπική αλλά φυσικά και ψυχαγωγία, το Galaxy Tab S8 Ultra σε αυτό τον μοναδικό συνδυασμό θα ήταν το μοναδικό… μηχάνημα του είδους που θα είχα μαζί μου.

Έχοντας επιστρέψει από την Βιέννη, και λίγο πριν επιστρέψω το Galaxy Tab S8 Ultra στην Samsung, ήρθε η ώρα να συντάξω το συγκεκριμένο κείμενο, με το tablet να εκτελεί ταυτόχρονα ρόλο και του αντικειμένου περιγραφής αλλά και του εργαλείου που χρησιμοποιώ για την σύνταξη του.

Η σωστή λογική.

Για την Samsung το DeX Mode είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο «εργαλείο» παραγωγητικότητας, που πρέπει να συνδυάζεται με ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η εταιρεία σε επίπεδο hardware αλλά και «περιφεριακών». Με αυτό το σκεπτικό, έχει σχεδιάσει και την καλύτερη από τις δύο διαθέσιμες θήκες για το Galaxy Tab S8 Ultra, αυτή με το δικό της Touchpad.

Για την λογική της πλήρης αντικατάστασης ενός φορητού υπολογιστή με το Galaxy Tab S8 Ultra σε αυτή την «διάταξη», η ύπαρξη του touchpad  είναι σχεδόν απαραίτητη. Όχι γιατί το DeX Mode δεν λειτουργεί αποδοτικά και με την οθόνη αφής του tablet, αφού με αυτή σαν βασικό τρόπο χειρισμού είναι σχεδιασμένο, αλλά επειδή προσφέρει αυτή την επιπλέον ευκολία, και την «γνώριμη» εμπειρία χρήσης ενός φορητού υπολογιστή.

Ο τρόπος όμως που η θήκη είναι σχεδιασμένη σε δύο ξεχωριστά μεταξύ τους τμήματα, ακόμα και αν ξενίζει αρχικά, είναι η πιο έξυπνη επιλογή που έχω δει ποτέ προσωπικά σε tablet κάθε είδους. Το κάτω μισό με το πληκτρολόγιο και το touchpad εφαρμόζουν μαγνητικά στο ίδιο το Galaxy Tab S8 Ultra και μάλιστα χρησιμοποιεί και τις επαφές που υπάρχουν στο κάτω μέρος αυτού. Με αυτόν τον έξυπνο τρόπο η εταιρεία εξασφαλίζει ότι θα φορτίζει από το Galaxy Tab S8 Ultra και δεν θα μείνει από μπαταρία.

Ταυτόχρονα επιτρέπει και στο πάνω μισό, να είναι ξεχωριστό, και να μπορεί το κάτω μέρος του να ανοίξει προκειμένου να στηρίξει το ίδιο το Tablet σχεδόν σε ότι γωνία μας βολεύει να το χρησιμοποιήσουμε.

Η εργονομία.

Προφανώς εκμεταλλευόμενη την μεγάλη επιφάνεια που έχει το ίδιο το Galaxy Tab S8 Ultra, η Samsung έχει φροντίσει ώστε ο αντίστοιχος χώρος και στο κάτω μισό της θήκης να «μεταφραστεί» σε ένα μεγάλο και άνετο στη χρήση πληκτρολόγιο. Μάλιστα κάθε πλήκτρο εκτός από σωστή απόσταση για άνετη χρήση και χωρίς τυχαία πατήματα κάποιου διπλανού, έχει και την «διαδρομή» που κάνει ξεκάθαρο ότι έχουμε πιέσει αυτό που θέλουμε.

Για να έχει αυτή τη διαδρομή το πληκτρολόγιο, αλλά για να είναι και… φωτειζόμενο (!!!) έχει λίγο μεγαλύτερο πάχος, μια παραχώρηση που ποτέ δεν θα ενοχλήσει με αυτά που προσφέρει σαν αντάλλαγμα.

Αντίστοιχα και το touchpad αν και θα μπορούσε να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο σε μέγεθος, έχει άριστη αίσθηση στην αφή, ενώ μπορείς να κάνεις αριστερό και δεξί κλικ σε ολόκληρη την επιφάνεια του.

Ειδικά για το Touchpad, που κάνει πρώτη φορά την εμφάνιση του σε θήκη πληκτρολόγιο σε συνδυασμό με το DeX mode, αξίζει επιπλέον αναγνώριση στην Samsung για τον σωστό τρόπο που έχει φροντίσει ώστε να είναι και πραγματικά χρήσιμο στην λειτουργία του Galaxy Tab S8 Ultra σε αυτό το mode. Τυπικά, η θήκη πληκτρολόγιο είναι διαθέσιμη και λειτουργεί κανονικά και στο κανονικό «μενού» του Galaxy Tab S8 Ultra, με τους περιορισμούς που εκεί δυστυχώς θέτει το Android σαν λειτουργικό σύστημα στο τι μπορεί να κάνει.

Πως αντικαθιστάς έναν υπολογιστή.

Η περιγραφή του DeX Mode σαν ένα γραφικό περιβάλλον που μοιάζει και λειτουργεί σαν αυτό ενός υπολογιστή, «αδικεί» την δουλειά που έχει κάνει η Samsung πίσω από αυτό. Δεν αρκεί φυσικά το γραφικό περιβάλλον να αλλάζει εμφάνιση και τρόπο λειτουργίας, πρέπει αυτό να υποστηρίζεται σωστά και από τις εφαρμογές που θέλει να χρησιμοποιήσει κανείς.

Για αυτές της ίδιας της Samsung, η εταιρεία έχει φροντίσει ώστε και να προσαρμόζουν το μέγεθος τους ανάλογα με το παράθυρο που τις χρησιμοποιούμε, αλλά και να προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες ακριβώς επειδή εμφανίζονται με αυτόν τον τρόπο.

Η ανάπτυξη μιας επιπλέον μορφης για κάθε μια από τις εφαρμογές αυτές, απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Samsung δεν περιορίζεται σε εύκολες λύσεις.

Αντίστοιχα, θεωρητικά και κάθε άλλη εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει στο DeX Mode υπό προύποθέσεις ανάλογα με την περίπτωση.  Αν και αυτό αρχικά δεν … φαίνεται τόσο καθησυχαστικό, η πράξη είναι αρκετά καλύτερη.

Όλες οι εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί να προσαρμόζουν το μέγεθος τους σε smartphones όταν θέλουμε να τις έχουμε σε μισή οθόνη, προσαρμόζουν μέχρι ένα σημείο την εμφάνιση τους και στο DeX mode με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Ακόμα όμως και για όσες αρνούνται να το κάνουν και σε smartphones, το DeX Mode έχει την επιλογή να τις «αναγκάσει» προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε. Αυτό συνήθως έχει καλύτερα αποτελέσματα από ότι περιμένει κανείς, με το ίδιο το λειτουργικό σύστημα να κάνει την προσαρμογή ιδιαίτερα καλά.

Στην πράξη.

Αν ξεπεράσει κανείς την αρχική του … επιφύλαξη και απλά προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το Galaxy Tab S8 Ultra με αυτόν τον συνδυασμό γραφικού περιβάλλοντος και θήκης πληκτρολογίου, θα διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα είναι απρόσμενα ευχάριστο.

Ακόμα και οι εφαρμογές που έχουμε συνηθίσει από το smartphone μας, έχουν αυξημένη λειτουργικότητα όταν μπορούμε να έχουμε πολλές ταυτόχρονα ανοιχτές, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να πηγαίνουμε απλά από την μια στην άλλη.

Για πολλές άλλες, ο τρόπος που εμφανίζονται σε παράθυρο δεν διαφέρει από αυτόν ενός υπολογιστή, και η εμπειρία χρήσης δεν θυμίζει κάτι διαφορετικό από αυτόν.

Μετά από μια περίοδο εξοικείωσης λοιπόν, που είναι μικρότερη από ότι αρχικά περιμένει κανείς, το DeX mode δείχνει τι μπορεί να κάνει, και αντίστοιχα το Galaxy Tab S8 Ultra δείχνει και αυτό γιατι μπορεί να θεωρηθεί χωρίς αμφιβολία το καλύτερο tablet στον χώρο του Android.

Όμως υπάρχουν και πλεονεκτήματα που δεν περιμένει κανεις αρχικά, με πρώτο και καλύτερο φυσικά την οθόνη του Galaxy Tab S8 Ultra. Είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς σε υπολογιστή μια Super AMOLED οθόνη των 120Hz με αυτή τη φωτεινότητα και αυτή την λεπτομέρεια απεικόνισης.

Εκτός λοιπόν του να μπορεί να προβάλλει ένα βίντεο ενώ κάνουμε και κάτι άλλο ταυτόχρονα, το Galaxy Tab S8 Ultra προβάλλει το βίντεο αυτό με τα ζωντανά και ευχάριστα χρώματα που μας έχει συνηθίσει η Samsung και αποτελούν κάτι άγνωστο στον χώρο των φορητών υπολογιστών.

Ταυτόχρονα, επειδή το hardware στο εσωτερικό του είναι αυτό που πρέπει για το λειτουργικό σύστημα της google έχει και όλα τα πλεονεκτήματα σε κατανάλωση ενέργειας. Η μπαταρία του Galaxy Tab S8 Ultra μπορεί να ξεπεράσει με χαρακτηριστική άνεση σε απόδοση αυτή ενός φορητού υπολόγιστή, και να το καταφέρει με μια εκτός των άλλων συνολικά καλύτερη εμπειρία… θέασης.

Τι θα μπορούσε να είναι «καλύτερο».

Ακόμα και με όλα τα πλεονεκτήματα του, ο συνδυασμός του Galaxy Tab S8 Ultra με την θήκη πληκτρολόγιο και το DeX Mode έχουν μάλλον αναμενόμενα και μερικά σημεία που δεν είναι απαραίτητα ιδανικά.

Το πρώτο είναι μάλλον προφανές, και είναι το μέγεθος αλλά και το βάρος. Είναι βέβαιο ότι μπορεί να βρει κανείς έναν φορητό υπολογιστή και μικρότερο αλλά και ελαφρύτερο από το συνδυασμό αυτό, όμως πιθανότατα δεν θα έχει και τα ίδια χαρακτηριστικά σαν σύνολο. Είτε αυτό αφορά την οθόνη του Galaxy Tab S8 Ultra είτε κάποια από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συνδυασμού.

Το ενδιαφέρον βέβαια εδώ, είναι ότι το DeX Mode υπάρχει και στα «μικρότερα» μόνο σε μέγεθος galaxy Tab S8 Plus και galaxy Tab S8, για όσους αναζητούν μια πιο φορητή λύση.

Αυτό όμως που ίσως κάνει λύση για περιορισμένο τουλάχιστον προς το παρόν κοινό, τον συνδυασμό αυτό, είναι το κόστος του. Ακόμα και αν προφανώς δικαιλογεί σχεδόν απόλυτα τα χρήματα που κοστίζει το ίδιο το Galaxy Tab S8 Ultra, δεν είναι το ίδιο εύκολο να πει κανείς το ίδιο και για την θήκη πληκτρολόγιο. Παρά την εργονομία και τον έξυπνο σχεδιασμό της, είναι ακριβότερη από το ιδανικό.

Το συνολικό κόστος του συνδυασμού, είναι συγκρισιμό με αυτό ενός αρκετά καλού τουλάχιστον σε χαρακτηριστικά φορητού υπολογιστή. Χωρίς βέβαια την super AMOLED οθόνη, και σίγουρα όχι με 120Hz ρυθμό ανανέωσης, και τα πλεονεκτήματα σε διάρκεια μπαταρίας.

Τελικά.

Αυτό που έχει όμως σημασία, είναι αν τελικά το Galaxy Tab S8 Ultra σε αυτόν τον συνδυασμό, μπορεί να αντικαταστήσει έναν φορητό υπολογιστή. Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο ναι αρχικά, και ανάλογα με τη χρήση υπάρχουν στη συνέχεια και «υποσημειώσεις».

Για χρήση γραφείου είναι μια πλήρως λειτουργική εναλλακτική, με τα πλεονεκτήματα που έχει η μπαταρία σε διάρκεια χρήσης. Για ψυχαγωγία είναι αντίστοιχα σίγουρα όχι μόνο μια εναλλακτική, αλλά και μια συνολικά καλύτερη επιλογή. Από την μοναδική του (στην κυριολεξία…) οθόνη, τα δυνατά του ηχεία και φυσικά και πάλι την απόδοση σε διάρκεια της μπαταρίας του.

Για πιο συγκεκριμένη χρήση, η απάντηση εξαρτάται από το αν κάποια εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε android έκδοση της, και τις τυχόν διαφορές που έχει από αυτή για τα windows 11 της Microsoft. Είναι όμως και εδώ ιδιαίτερα πιθανό ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα σε αυτό που θέλει να κάνει, έστω και αν χρειαστεί να … προσαρμοστεί σε ένα λίγο διαφορετικό τρόπο εργασίας.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι για τον γράφων, το Galaxy Tab S8 Ultra με το DeX Mode αντικατέστησε με επιτυχία και χωρίς προβλήματα στη χρήση, έναν φορητό υπολογιστή για 5 ημέρες. Για επαγγελματική και προσωπική χρήση, σε σημείο που έγινε… δελεαστική η αγορά του, έστω όταν έρθει η ώρα για ένα νέο φορητό μηχάνημα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights