Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei Matebook D16 Review: “Εργαλείο με επιδόσεις”

Huawei Matebook D16 Review: “Εργαλείο με επιδόσεις”

απο Kostas Gliatiotis

Ένα laptop πρέπει πάντα να συνδυάζει και να προσπαθεί να πετύχει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε δύο αρκετά διαφορετικές «απαιτήσεις». Να έχει το μέγεθος και το βάρος που θα το κάνει εύκολο στη μεταφορά του, αλλά και το μέγεθος στην οθόνη του και σαν σύνολο που να το κάνει αντίστοιχα εύκολο στη χρήση του.

Για αρκετά χρόνια, και για πολύ κόσμο, ένα λάπτοπ με οθόνη περίπου 15 ιντσών ήταν η «ιδανική» λύση που συνδυάζει αυτές τις δύο απαιτήσεις, ενώ με μικρότερο μέγεθος στις 13 ίντσες κερδίζει κανείς προφανώς την φορητότητα αν θέλει να «θυσιάσει» το μέγεθος της οθόνης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ακόμα… καλύτερες λύσεις, και το νέο HUAWEI Matebook D16 είναι πιθανόν η καλύτερη απόδειξη για αυτό. Με την ονομασία του να κάνει ξεκάθαρο το μέγεθος της οθόνης του, το νέο λαπτοπ της εταιρείας, φροντίζει ώστε οι συνολικές του διαστάσες και φυσικά το βάρος του να μην είναι αυτό που περιμένει κανείς αρχικά.

Για να το πετύχει αυτό, έχει φροντίσει ώστε το πλαίσιο γύρω από την οθόνη του να είναι εντυπωσιακά μικρό, και η αναλογία της επιφάνειας που καλύπτει η οθόνη αυτή να φτάνει το εντυπωσιακό ποσοστό του 90%.

Είναι όμως και ένα ιδιαίτερα ικανό λαπτοπ σε όλους τους τομείς που έχουν σημασία, και το γιατί θα το δούμε στην συνέχεια του συγκεκριμένου αναλυτικού review για το Matebook D16.

Ο συνολικός σχεδιασμός.

Είναι γνωστό ότι η Huawei αναγνωρίζει την σημασία που έχει η εξωτερική κατασκευή αλλά και η εμφάνιση ενός λαπτοπ σε οποιαδήποτε κατηγορία τιμής και αν ανήκει αυτό.

Για το Matebook D16 λοιπόν, έχει φροντίσει και πάλι, η κατασκευή του από αλουμίνιο να του δίνει την ποιότητα αλλά και τη στιβαρότητα που πρέπει να έχει και κατά τη χρήση αλλά και κατά τη μεταφορά του. Ειδικά όταν το μεταφέρει κανείς ανοιχτό επειδή απλά συνεχίζει να … το χρησιμοποιεί, θα εκτιμήσει πραγματικά την μηδενική ακαμψία που έχει το πλαίσιο του.

Με δεδομένο λοιπόν ότι πρόκειται για ένα λαπτοπ με οθόνη 16 ιντσών, με μια μεγάλη μπαταρία στο εσωτερικό του, και κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, το βάρος στο 1.7 κιλά είναι ένα εντυπωσιακό «αποτέλεσμα» από την HUAWEI.

Η μεγάλη οθόνη.

Όπως ήδη αναφέραμε, και όπως κάνει ξεκάθαρο και η ονομασία του, το Matebook D16 έρχεται με μια οθόνη 16 ιντσών με αναλογία πλευρών 16:10.

Η συγκεκριμένη επιλογή είναι μια «μέση λύση» προκειμένου η οθόνη να είναι ευχάριστη στην προβολή βίντεο και κάθε είδους πολυμέσων, χωρίς ενοχλητικά μεγάλο πλαίσιο γύρω από το βίντεο αυτό, αλλά και να έχει το … ύψος που την κάνει ακόμα πιο χρήσιμη σε κάθε άλλου είδους χρήση.

Είναι προφανώς ένα LCD Panel και στα χρήματα που κοστίζει το Matebook D16 με όλα όσα προσφέρει, αυτό είναι και λογικό και απόλυτα αποδεκτό. Συγκεκριμένα έχει και ονομαστική ανάλυση 1920×1200 pixels, το αντίστοιχο τoυ FullHD για μια οθόνη με αυτή την αναλογία πλευρών.

Εδώ ίσως η εταιρεία θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει μια οθόνη με ακόμα υψηλότερη ονομαστική ανάλυση όπως μας έχει συνηθίσει σε πολλά άλλα κορυφαία λάπτοπ της.

΄Όμως ξεχωρίζει και πάλι με όλα τα τεχνικά της χαρακτηριστικά και αυτό είναι τελικά πιο σημαντικό στην πράξη. Η σωστή χρωματική απόδοση πάντα ήταν κάτι που θεωρεί σωστά απαραίτητιο η εταιρεία, και η οθόνη του Matebook D16 καλύπτει και πάλι το 100% του sRGB χρωματικού προτύπου.

Έχει φυσικά και την πιστοποίηση που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία, για την λειτουργία «άνεσης ματιών» που αναλαμβάνει να αλλάξει την θερμοκρασία των χρωμάτων και να κάνει την οθόνη ακόμα πιο ξεκούραστη σε πολύωρη χρήση ειδικά σε χώρο με χαμηλό φωτισμό. Η συγκεκριμένη δυνατότητα, ακόμα και αν «ξενίζει» αρχικά κάποιον που δεν την έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και πραγματικά βελτιώνει σημαντικά τον τρόπο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί συνεχώς το Matebook D16.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η μέγιστη φωτεινότητα στα 300nits σε ένα πάνελ 16 ιντσών. Παρότι προφανώς στη θεωρία ένα λαπτοπ με αυτό το μέγεθος είναι σχεδιασμένο για χρήση σε εσωτερικό χώρο, ακριβώς επειδή το Matebook D16 ξεχωρίζει με το μέγεθος και το βάρος του, με μια οθόνη αυτού του είδους είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσει κανείς ακόμα και σε συνθήκες που συνήθως είναι πιο «κουραστικό».

Εδώ ίσως θα θέλαμε επίσης να μην έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής της έντασης του φωτισμού ανάλογα με τον χώρο γύρω μας που επίσης υπάρχει σε πολλά άλλα μηχανήματα της εταιρείας.

Όμως η οθόνη του Matebook D16 έρχεται και με υποστήριξη για την προβολή HDR περιεχομένου, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εποχή μας. Τα windows 11 έχουν σημαντικά βελτιωμένη υποστήριξη για HDR περιεχόμενο και δηλώνουν σωστά σε σχεδόν όλες τις εφαρμογές πλέον ότι το Matebook D16 έχει μια οθόνη ικανή να προβάλει σωστά το περιεχόμενο αυτό.

Η πάντα σημαντική εργονομία.

Προφανώς, όσο τεχνικά εντυπωσιακό και αν είναι ένα λαπτοπ, πρέπει να είναι πρακτικά εύκολο να το χρησιμοποιήσει κανείς ώστε αυτό να έχει σημασία.

Η HUAWEI φρόντισε να εκμεταλλευτεί σχεδόν με τον καλύτερο τρόπο την μεγαλύτερη επιφάνεια που έχει το Matebook D16 ώστε να κάνει την καθημερινότητα μας μαζί του όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και εύκολη.

Ακριβώς λοιπόν επειδή το μέγεθος της οθόνης του επιτρέπει να έχει και μια αντίστοιχα μεγάλη επιφάνεια στο κάτω μισό του, το πληκτρολόγιο είναι όσο άνετο και «μεγάλο» χρειάζεται για κάθε είδους χρήση.

Μάλιστα, έχει και ένα ξεχωριστό αριθμητικό πληκτρολόγιο στο δεξί του μέρος, όπως συναντάμε συνήθως σε πληκτρολόγια σταθερού υπολογιστή ή/και λαπτοπ με ακόμα μεγαλύτερη οθόνη.

Η κατασκευή του όμως έχει αλλάξει σημαντικά, προκειμένου η απόκριση κάθε πλήκτρου να είναι άμεση αλλά και … ευχάριστη στην αίσθηση. Ο μηχανισμός κάτω από κάθε ένα από αυτά, είναι διαφορετικός, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα η πίεση κάθε πλήκτρου να μην… ενοχλεί ηχητικά.

Έχουν όμως και τη σωστή διαδρομή ώστε και σαν αίσθηση να είναι πάντα σίγουρο ότι έχουμε πιέσει αυτό που θέλουμε. Μια διαφορά και πάλι με άλλα λαπτοπ της εταιρείας, είναι ότι παρότι το πληκτρολόγιο είναι προφανώς φωτιζόμενο, δεν έχει δυστυχώς την δυνατότητα να αλλάξουμε το επίπεδο του φωτισμού αυτού, αλλά μόνο να τον απενεργοποιήσουμε.

Τώρα, αυτό που θα μπορούσε και πάλι να είναι καλύτερο, είναι το Touchpad αν και αυτό δεν αφορά την απόδοση αλλά το μέγεθος του. Η τοποθέτηση του λίγο πιο… αριστερά ώστε να είναι κάτω από το πληκτρολόγιο που έχουμε συνηθίσει είναι η σωστή επιλογή. Είναι μάλιστα ολόκληρη η επιφάνεια του ευαίσθητη στην πίεση προκειμένου να λειτουργεί το δεξί και αριστερό «κλικ» κάτι που το κάνει ακόμα πιο πρακτικό.

Όταν δει όμως κάποιος την συνολική επιφάνεια που έχει το κάτω μισό του matebook D16 θα αναγνωρίσει ότι πιθανόν είναι… κρίμα που το touchpad δεν εκμεταλλεύεται περισσότερο από τον διαθέσιμο χώρο.

Πλήρη συνδεσιμότητα

Ένα λαπτοπ πλέον πρέπει υποχρεωτικά να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές για ασύρματη σύνδεση αλλά και φυσικές θύρες για να συνδέσει κανείς κάτι σε αυτό, αλλά και το ίδιο σε και εξωτερική οθόνη.

Εδώ το matebook D16 είναι ακρως εντυπωσιακό και στις δύο απαιτήσεις. Οι διαθέσιμες θύρες είναι συνολικά… τέσσερις όμως καλύπτουν με άνεση οτιδήποτε χρειαστούμε.

Στην αριστερή του πλευρά έχει δύο USB Type-C θύρες και μια σημαντική βελτίωση είναι ότι το matebook D16 μπορεί να φορτίσει πλέον από όποια από αυτές θέλουμε. Η μια από αυτές όμως είναι και Display Port προκειμένου να μπορεί να συνδέσει κανείς εξωτερικό μονιτορ στο matebook D16.

Υπάρχει φυσικά και HDMI θύρα ακριβώς δίπλα στις δύο USB Type-C, υποστηρίζει όμως την 2.0 έκδοση του προτύπου, κάτι που περιορίζει την μέγιστη ανάλυση εικόνας που μπορεί να «περάσει» από αυτή.

Στην δεξιά πλευρά του matebook D16 υπάρχουν επίσης δύο κανονικού μεγέθους USB Type A θύρες, η μια από τις οποίες είναι USB 3.2 gen1 και θεωρητικά και πρακτικά έχει ταχύτητα μεταφοράς αντίστοιχη με αυτή των δύο USB Type-C.

Με το σύνολο των τεσσάρων αυτών θυρών και φυσικά της HDMI, το matebook D16 μπορεί να συνδεθεί αλλά και να συνδέσουμε σε αυτό σχεδόν οτιδήποτε θέλουμε, χωρίς την ενοχλητική χρήση εξωτερικών Dongles.

Για το ασύρματο κομμάτι, επειδή το matebook D16 έρχεται με επεξεργαστή 12ης γενιάς της Intel, «υποχρεωτικά» έχει και την αντίστοιχη συνδεσιμότηυτα που περιλαμβάνει υποστήριξη για το Wi-fi 6 πρότυπο. Εδώ πρακτικά και ουσιαστικά, η χρησιμότητα του προφανώς εξαρτάται από το router που χρησιμοποιεί το ασύρματο δίκτυο μας. ΄Ομως ακόμα και η υποστήριξη του WPA3 προτύπου ασφαλείας (που επίσης πρέπει να προσφέρεται από το router…) είναι χρήσιμη ειδικά για επαγγελματική χρήση.

Θα θέλαμε ίσως μια νεότερη έκδοση του Bluetooth, όμως η χρησιμότητα του σε έναν υπολογιστή είναι διαφορετική από ότι σε ένα τηλέφωνο, και μέχρι και σήμερα, τα windows 11 δεν είναι όσο εύχρηστα θα έπρεπε στην εκμετάλλευση του.

Επιδόσεις.

Το matebook D16 θα έρθει στην αγορά σε τρεις διαθέσιμες εκδόσεις «επιδόσεων» και επιπλέον συνδυασμούς αποθηκευτικού χώρου ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Η κορυφαία έκδοση του που είχαμε στα χέρια μας για την δοκιμή του, είναι αυτή με τον Intel i7-12700H επεξεργαστή της Intel, σε συνδυασμό με 16GB RAM και 512GB αποθηκευτικού χώρου.

Οι νεότεροι επεξεργαστές της Intel «μαθαίνουν» από τον χώρο των Smartphones και έρχονται επιτέλους με δύο διαφορετικά είδη πυρήνων επεξεργασίας. Οι ισχυρότεροι από αυτούς λειτουργούν όταν πραγματικά χρειάζεται, και οι λιγότερο ισχυροί και πιο αποδοτικοί ενεργειακά όταν δεν υπάρχει κάποια σημαντική απαίτηση σε απόδοση.

Όμως τα Windows 11 και γενικότερα το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή, έχει μερικές διαφορές από αυτό ενός τηλεφώνου. Αρχικά είναι δυνατόν και πολύ πιο εύκολο να κάνει κάποιος πραγματικά πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Μπορεί ακόμα και να «αφήσει» μια εφαρμογή να εκτελείται στο παρασκήνιο και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί οτιδήποτε άλλο θέλει.

Σύμφωνα με την Microsoft και την Intel, τα windows 11 αναγνωρίζουν σωστά πως να «μοιράζουν» τα διαφορετικά είδη πυρήνων επεξεργασίας ανάλογα με την περίπτωση, και στην πράξη φαίνεται ότι το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο.

Όταν ακόμα και μια απαιτητική εργασία μεταφερθεί πίσω από το παράθυρο που έχουμε επιλεγμένο, τα Windows 11 θα την αναθέσουν στους πιο «μικρούς» πυρήνες επεξεργασίας, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Ώστε να έχουμε διαθέσιμους τους ισχυρότερους για ότι θέλουμε να κάνουμε εμείς εκείνη τη στιγμή ταυτόχρονα με τον πιο γρήγορο τρόπο.

Βέβαια, όταν η εργασία στο παρασκήνιο είναι πιο απαιτητική όπως η κωδικοποίηση ενός βίντεο για παράδειγμα, και αυτό που κάνουμε εμείς είναι λιγότερο, όπως η σύνταξη ενός κειμένου, θα ήταν χρήσιμη η επιλογή να αλλάξουμε το ποιο σετ πυρήνων επεξεργασίας αναλαμβάνει την κάθε μια.

Θεωρητικά τα Windows 11 αναλαμβάνουν να το διαχειριστούν σωστά αυτό, όμως όπως πάντα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την εφαρμογή.

Όλα αυτά βέβαια έχουν μικρότερη σημασία και δεν είναι ευθύνη της Huawei, όπως είναι το τι τελικά προσφέρει σε απόδοση το matebook D16.

Εδώ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια συγκεκριμένη επιλογή που έχει κάνει η εταιρεία. Σύμφωνα με την intel, o i7-12700H έχει ένα TDP στα 45w αλλά και μια μέγιστη κατανάλωση που φτάνει τα… 115W όταν θερμικά είναι δυνατόν να πιέσει στην … τούρμπο ταχύτητα όλους τους πυρήνες επεξεργασίας του.

Η Huawei έχει «αφήσει» όπως είναι το TDΡ των 45W και το matebook D16 μπορεί να φτάσει σε αυτό το επίπεδο απόδοσης και κατανάλωσης με ευκολία ακόμα και με την μπαταρία του. Μάλιστα το σύστημα ψύξης του είναι αρκετά αποτελεσματικό ώστε να του επιτρέπει να παραμείνει σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και σε μη κλιματιζόμενο χώρο με υψηλότερη θερμοκρασία το καλοκαίρι πλέον στη χώρα μας.

Σε αυτή την περίπτωση, μοναδικό μειονέκτημα είναι προφανώς ο αυξημένος θόρυβος από τον ανεμιστήρα στο εσωτερικό του.

Όμως ο τρόπος που έχει περιορίσει την απόδοση του i7-12700H όταν το matebook D16 είναι συνδεδεμένο στο φορτιστή του, είναι αυτό που θα μπορούσε να έχει αποφύγει η HUAWEI. Προκειμένξου ο φορτιστής αυτός να είναι εντυπωσιακά όντως μικρός σε μέγεθος, έχει και «περιορισμό» στα 65W.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και το matebook D16 μπορεί να φτάσει την απόδοση του μέχρι αυτά τα 65w που είναι θεωρητικά και πρακτικά σημαντικά χαμηλότερη από το θεωρητικό μέγιστο του επεξεργαστή του.

Προφανώς, και στα 65w μετά από ένα χρονικό διάστημα η απόδοση αυτή θα μειωθεί αφού αυξάνεται η θερμοκρασία λειτουργίας του, και από μια οπτική γωνία αυτό που έχει επιλέξει η εταιρεία είναι το σωστό.

Όμως είναι κρίμα να μην υπάρχει τρόπος να «πιέσει» κανείς ακομα περισσότερο τον συγκεκριμένο επεξεργαστή, απλά επειδή η εταιρεία έχει περιορίσει το ρεύμα που μπορεί να περάσει στο matebook D16 προκειμένου ο φορτιστής του να έχει μικρό μέγεθος.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν πολλά ακόμα που έχει… νόημα πραγματικά να μετρήσει κανείς σε απόδοση. Το matebook D16 δεν είναι ένα gaming laptop κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση της Iris XE κάρτας γραφικών που έρχεται «μαζί» με τον επεξεργαστή του και μάλιστα σε μια από τις κορυφαίες σε απόδοση εκδόσεις της, είναι ικανοποιητική σε κάθε περίπτωση.

Ο NVMe SSD δίσκος είναι όσο γρήγορος πρέπει να είναι για κάθε είδους χρήση, και εδώ ρεαλιστικά και πάλι, δεν έχει νόημα να αναζητήσει κανείς αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής των 3 ή 3.5 και 4GB το δευτερόλεπτο.

Μπαταρία.

Προφανώς και το συνολικό μέγεθος του matebook D16 επιτρέπει να έχει και μια μεγάλη μπαταρία στο εσωτερικό του. Η χωρητικότητα της είναι 60wAh και είναι υπερ αρκετή για σχεδόν κάθε είδους χρήση.

Η μεγάλη και φωτεινή οθόνη του προφανώς και έχει τις επιπτώσεις της στην απόδοση της μπαταρίας αυτής, όμως πρακτικά μόνο όταν λειτουργεί σε υψηλότερα επίπεδα φωτισμού.

Ένα Laptop μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σημαντικά περισσότερα και διαφορετικά μεταξύ τους είδη χρήσης, οπότε η απόδοση της μπαταρίας εξαρτάται από το είδος αλλά και τον συνδυασμό τους.

Σε κανονική χρήση γραφείου, το Matebook D16 μπορεί να παραμείνει ενεργό για έως και 8 ώρες με σχετική ευκολία, και ο χρόνος αυτός είναι παρόμοιος και για «μεικτή» χρήση γραφείου, Browsing (ανάλογα με τις απαιτήσεις εδώ πάντα…) και προβολή βίντεο.

Αποκλειστικά για πιο… Multimedia χρήση τώρα, η απόδοση εξαρτάται από το είδος και τον τρόπο που βλέπει κανείς μια ταινία για παράδειγμα. Οι υπηρεσίες Streaming όπως το Netflix θα έχουν μικρότερη απόδοση από το να δει κανείς μια ταινία που έχει αποθηκεύσει τοπικά στον σκλήρό δίσκο του Matebook D16.

Ο φορτιστής των 65W που προσωπικά δεν θεωρώ ότι έπρεπε για να είναι μικρός να μην έχει μεγαλύτερη «παροχή» μπορεί θεωρητικά και πρακτικά να φορτίσει το Matebook D16 πλήρως σε λίγο περισσότερο από 1.5 ώρα.

Η φόρτιστη μέχρι το 50% γίνεται με διαφορετικό ρυθμό, και πιο γρήγορα, όμως αυτό είναι λιγότερο χρήσιμο εδώ από ότι σε ένα Smartphone.

Συμπέρασμα.

Το Matebook D16 έχει ένα «πλεονέκτημα» όταν προσπαθήσει να το κρίνει κάποιος. Δεν έρχεται να αντικαταστήσει κάποιο ήδη υπάρχον Laptop της εταιρείας, και έτσι δεν χρειάζεται να… συγκριθεί με κάποιο από αυτά.

Είναι σχεδιασμένο προκειμένου να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες στο κοινό που γνωρίζει τα πλεονεκτήματα που έχει ένα Laptop με αυτό το μέγεθος οθόνης. Είναι όμως και ιδιαίτερα ικανό να καλύψει ακόμα περισσότερες απαιτήσεις ακριβώς επειδή είναι «μικρότερο» και πιο ελαφρύ σίγουρα από το συνηθισμένο στην κατηγορία του.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τελικά το κόστος του. Αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά, και με «αρνητικό» τρόπο, ακόμα και η κορυφαία έκδοση του θα έρθει επίσημα στη χώρα μας σε τιμή πώλησης που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό και σημαντικά πιο συμφέρον σαν επιλογή από οποιοδήποτε ανταγωνιστή του.

Μάλιστα, η βασική έκδοση με τον i5 12ης γενιάς, και 8GB RAM, που προφανώς διατηρεί το πλεονέκτημα της οθόνης και της μπαταρίας, είναι μια κορυφαία επιλογή σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights