Κάθε Smartphone έχει το «κοινό» του, είτε με τις δυνατότητες, είτε με την κατασκευή και την εμφάνιση, είτε προφανώς με το σύνολο αυτών. Για κάποιους όμως τίποτα από αυτά δεν είναι… αρκετό, και για κάποιες εταιρείες, αυτό είναι μια αφορμη να δημιουργούν «ειδικές» εκδόσεις συσκευών που υπάρχουν ήδη. Για την Realme, αυτό έχει γίνει… συνήθεια εδώ και καιρό πλέον, με διαφορετικές Special εκδόσεις αρκετών Smartphones της ανά χρονικά διαστήματα.
Είτε απευθύνονται σε αυτούς που τα θέλουν επειδή είναι … αφιερωμένα σε κάτι συγκεκριμένο, είτε απλά για να έχουν κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο, οι Special εκδόσεις αυτές, φαίνεται ότι είναι αρκετά δημοφιλείς ώστε η εταιρεία να συνεχίζει να παρουσιάζει νεότερες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Dragon Ball Z έκδοση του GT Neo 3T είναι ακόμα πιο… ασυνήθιστη, αφού το συγκεκριμένο Smartphone προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει διαθέσιμο στη χώρα μας στην κανονική του έκδοση.
Τι είναι.
Η Dragon Ball Z έκδοση του GT Neo 3T ξεχωρίζει σαν σύνολο, ακόμα και με τη συσκευασία της, προκειμένου να είναι «ελκυστική» στο κοινό που απευθύνεται. Βέβαια, το ίδιο το Smartphone με την εξωτερική του εμφάνιση, είναι μεν διαφορετικό από το συνηθισμένο, και ιδιαίτερα… έντονο χρωματικά, χωρίς «υπερβολές».
Ο συνδυασμός του πορτοκαλί και μπλε χρώματος προφανώς δεν είναι τυχαίος, η υλοποίηση του επίσης όμως είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Το «μεταλλικό» μπλε χρώμα, και το ταυτόχρονα ματ και γυαλιστερό πορτοκαλί είναι εκτός από πολύ ξεχωριστά σε εμφάνιση, και τεχνικά δύσκολη η κατασκευή τους.
Η προσοχή που έχει δώσει στην λεπτομέρεια η εταιρεία, είναι εμφανής και στο πως το μεταλλικό πλαίσιο του GT Neo 3T έχει σχεδον την ίδια απόχρωση με το πίσω μέρος του παρά την διαφορά στον τρόπο βαφής του αλουμινίου με το γυαλί.
Το ότι η πίσω επιφάνεια του Smartphone είναι από γυαλί, και το πλαίσιο του από αλουμίνιο, δίνουν στο GT Neo 3T και την πολυτέλεια που πρέπει να έχει ένα Smartphone στην κατηγορία τιμής του, ακόμα και σε μια τόσο ξεχωριστή έκδοση του. Μια τελευταία πινελιά είναι το πορτοκαλί πλήκτρο ενεργοποίησης, που ξεχωρίζει και οπτικά, και σαν λεπτομέρεια κάνει ένα επιπλέον…κλικ στο μάτι.
Οι αλλαγες και στη χρήση.
Εκτός από την διαφορετική του εξωτερική εμφάνιση, το Dragon Ball Z GT Neo 3T, διαφέρει και στην εμφάνιση που έχει το γραφικο του περιβάλλον. Τα Smartphones της Realme, έτσι και αλλιώς έχουν την δυνατότητα αλλαγής του σχεδίου και της συνολικής εμφάνισης των εικονιδίων, και απλά εδώ η εταιρεία έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα «Σετ» που να ταιριάζει οπτικά με την εξωτερική εμφάνιση του Smartphone.
Οι αλλαγές δεν περιορίζονται στις εφαρμογές της εταιρίας, όπως αυτή της κάμερας, αλλά και στα εικονίδια για εφαρμογές τρίτων, όπως αυτές της Google και όχι μόνο.
Μάλιστα, ολόκληρο το γραφικό περιβάλλον, από τις γραμματοσειρές, μέχρι τα εικονίδια στον πίνακα συντομεύσεων έχουν την ίδια εμφάνιση με το πορτοκαλί χρώμα να κυριαρχεί.
Σαν Smartphone.
Είναι εύκολο, αλλά λάθος να σταθεί κανείς μόνο στην εξωτερική εμφάνιση του Realme GT Neo 3T στην συγκεκριμένη Dragon Ball Z έκδοση. Άλλωστε θα το χρησιμοποιήσει σαν οποιαδήποτε άλλη συσκευή, εκτός αν το επιλέξει απλά για τη… συλλογή του, κάτι που δεν έχει ιδιαίτερο νόημα σε ένα Smartphone.
Ρεαλιστικά λοιπόν, εδώ θα πρέπει να επιστρέψουμε στο τι είναι το GT neo 3T (και από εδώ και πέρα στο κείμενο να σταματήσω να αναφέρω και το Dragon Ball Z κάθε φορά…). Για κάποιο λόγο, η εταιρεία ποτέ δεν έχει κάνει ξεκάθαρο το αν οι διαφορετικές εκδόσεις κάθε συσκευής της είναι καλύτερες ή διαφορετικές σαν σύνολο ή σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έτσι είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι το GT Neo 3T είναι ένα καλύτερο Smartphone από το GT Neo 3 που παρουσίασε πριν λίγο καιρό η εταιρεία, ενώ δεν είναι απαραίτητα έτσι σε κάθε περίπτωση.
Αρχικά, το GT Neo 3T έρχεται με συγκεκριμένες αλλαγές. Η μια από αυτές είναι ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του, η δεύτερη είναι η κάμερα και η Τρίτη είναι ο ρυθμός φόρτισης, ανάλογα όμως με ποια έκδοση του GT Neo 3 το συγκρίνει κανείς. Αν αυτά είναι ήδη… πολλά για να τα θυμάται κάποιος, να πούμε απλά ότι η Realme δεν διαφέρει από μια άλλη εταιρεία που έχει την «φήμη» ότι παρουσιάζει πολλά Smartphones συνεχώς.
Για την Τρίτη διαφορά του GT neo 3T έχει νόημα να αναφερθούμε ξεχωριστά, αφού είναι υπαρκτή σε σύγκριση με την έκδοση του GT Neo 3 που είναι διαθέσιμη στη χώρα μας. Το GT Neo 3T φορτίζει με 80W και έχει μια μπαταρία με χωρητικότητα 5.000mAh στο εσωτερικό του. Το GT Neo 3 έχει μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.500mAh και φορτίζει μάλλον… άσκοπα γρήγορα με 150W. Η μεγαλύτερη μπαταρία είναι μάλλον προτιμότερη, και είναι δεδομένο ότι αυτό ισχύει και για την έκδοση του GT Neo 3 με αντίστοιχη μπαταρία και 80W φόρτιση, που δεν είδαμε στη χώρα μας απλά επειδή είναι λιγότερο εντυπωσιακή.
Ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του, είναι ο Snapdragon 870 της Qualcomm, στην θέση του Mediatek Dimensity 8100 5G που έχει το GT neo 3. Η διαφορά είναι υπαρκτή αν θέλει κανείς να την μετρήσει με Benchmarks, δεν είναι σίγουρα ορατή με κάποιο τρόπο σε καθημερινή χρήση. Μάλιστα, ανάλογα με το τι θέλει να «μετρήσει» κανείς μπορεί και απλά να μην… υπάρχει.
Σε επεξεργαστική ισχύ, ο Dimensity 8100 5G είναι εμφανώς ισχυρότερος, και πάλι όμως έχουμε εδώ και καιρό ξεπεράσει την εποχή που οι διαφορές αυτές είναι με κάποιο τρόπο ορατές σε καθημερινή χρήση. Για τους φίλους του Gaming, η απόδοση των GPU στο εσωτερικό των δύο επεξεργαστών, δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά είτε την μετρήσει κανείς είτε απλά στην πράξη θέλει να παίξει κάποιο παιχνίδι. Ισχύει και εδώ το ίδιο, με όλα τα διαθέσιμα παιχνίδια για Android Smartphones να είναι μέσα στα όρια των δυνατοτήτων και των δύο εκδόσεων.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Snapdragon 870 δεν έχει προβλήματα και με την θερμοκρασία λειτουργίας του, αλλά το ίδιο ισχύει και για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή της Mediatek.
Η Τρίτη αλλαγή μεταξύ των δύο Smartphones όμως είναι σημαντική, και πρέπει να την λάβει κανείς υπόψιν του. Το GT Neo 3T έχει μια κάμερα με ανάλυση 64mp που όμως είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι σε καμία περίπτωση δεν καθορίζει την ποιότητα της τελικής φωτογραφίας. Το GT Neo 3 έχει μια βασική κάμερα στα 50mp με τον σημαντικά καλύτερο τεχνικά αισθητήρα IMX766 της Sony, με μεγαλύτερο φυσικό μεγεθος, μηχανική σταθεροποίηση στον φακό της κάμερας και Dual Pixel autofocus.
Στην πράξη η διαφορά στην απόδοση είναι ορατή, υπέρ φυσικά του GT Neo 3, και κατά την διάρκεια της νύχτας ακόμα πιο έντονη. Εδώ ο αισθητήρας των 64mp του GT Neo 3T έχει μικρότερο κατά πολύ φυσικό μεγεθος, δεν έχει σταθεροποίηση στον φακό του, και οι «ελλείψεις» αυτές έχουν άμεση επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα.
Η δεύτερη και η Τρίτη κάμερα είναι ακριβώς ίδια και στα δύο Smartphones, όμως για μια ακόμα φορά, είναι οριακά άξιες… αναφοράς. Τα δύο Smartphones ανήκουν σε μια κατηγορία τιμής, που δεν έχει δουλειά πλέον μια κάμερα των 8mp με Ultrawide φακό, και η απόδοση της είναι παρόμοια με αυτή συσκευών της Realme και όχι μόνο, που κοστίζουν τα μισά χρήματα. Η Τρίτη κάμερα υπάρχει απλά για να υπάρχει, αφού ο αισθητήρας των 2mp πίσω από τον Macro φακό για φωτογραφίες από μικρή απόσταση, είναι εκεί απλά για να… ειναι και οι κάμερες να είναι τρεις για εμπορικούς λόγους.
Τελικά.
Με δεδομένο το ότι το GT Neo 3T δεν θα έρθει επίσημα στη χώρα μας, ένα πιο αναλυτικό του Review δεν έχει απαραίτητα ενδιαφέρον πρακτικά. Η συγκεκριμένη έκδοση του άλλωστε υπάρχει περισσότερο προκειμένου να αποτελεί κάτι το ξεχωριστό, και αυτό αν μη τι άλλο το καταφέρνει με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο. Η εξωτερική του εμφάνιση είναι μοναδική, και η προσοχή που έχει δοθεί ώστε και το γραφικό περιβάλλον να «ταιριάζει» είναι μια ακόμα καλοδεχούμενη προσθήκη.
Το αν το ίδιο το GT Neo 3T σαν Smartphone έχει … λόγο ύπαρξης είναι μια διαφορετική συζήτηση, αφού οι συνεχόμενες ελλείψεις σε επεξεργαστές και όχι μόνο, σχεδόν αναγκάζουν τις εταιρείες να προσφέρουν περισσότερες συσκευές αντί για λιγότερα μοντέλα σε μεγαλύτερες ποσότητες που δεν μπορούν να παραχθούν.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας