Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Motorola Egde 30 Pro review: Το Flagship που θέλεις να συμπαθήσεις

Motorola Egde 30 Pro review: Το Flagship που θέλεις να συμπαθήσεις

απο Kostas Gliatiotis

Η Motorola, ακόμα και αν πλέον έχει αλλάξει σημαντικά από τον … γίγαντα που ήταν στο μακρινό πλέον παρελθόν, συνεχίζει να είναι μια εταιρεία με εμπειρία, τεχνογνωσία και «ιδέες» για κάτι διαφορετικό. Συνεχίζει όμως να κατασκευάζει Smartphones που έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, και μετά από αρκετά χρόνια πλέον έχει καταφέρει να χτίσει και πάλι την φήμη και την αποδοχή από το αγοραστικό κοινό, που πρέπει να έχει, αλλά δικαίως έχασε παλαιότερα.

Το Motorola Edge 30 Pro, ακόμα και αν η ονομασία του δεν το κάνει απόλυτα ξεκάθαρο, είναι το κορυφαίο Smartphone της εταιρείας, για το πρώτο μισό τουλάχιστον του 2022. Η οικογένεια των “Edge” Smartphones της εταιρείας περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά τα καλύτερα από αυτά, και το Pro στην ονομασία επίσης δηλώνει την κορυφαία έκδοση τους.

Όμως, η Motorola συνεχίζει ταυτόχρονα να είναι και μια εταιρία που για κάποιον… ανεξήγητο λόγο, όταν προσπαθήσει να δημιουργήσει κάτι ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον, την πιάνει ένα «άγχος» ότι κάτι δεν θα πάει καλά με αυτό. Φροντίζει λοιπόν να κάνει και λίγες ή πολλές επιλογές που δημιουργούν «απορίες» .

Κορυφαίο, σίγουρα εντυπωσιακό σε πολλούς τομείς και αν μη τι άλλο σε σωστή τιμή το Edge 30 Pro. Όμως στη συνέχεια του Review θα δούμε γιατί μερικές πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες κάνουν … δύσκολο το να το θεωρήσει κανείς όσο καλό θα μπορούσε να είναι.

Σχεδιασμός.

Το Edge 30 Pro είναι ένα Smartphone που επιβεβαιώνει μια πολύ καλή παράδοση που έχει η Motorola. Μικρές και συγκεκριμένες λεπτομέρειες,  καταφέρνουν να το κάνουν διαφορετικό από το συνηθισμένο. Από το πλαίσιο γύρω από τις τρεις κάμερες του, που είναι αν μη τι άλλο διαφορετικό σε εμφάνιση, το λογότυπο της εταιρείας στο πίσω μέρος που άμεσα κάνει ξεκάθαρο ποιος το έχει κατασκευάσει.

Ακόμα και ο τρόπος που το πίσω μέρος στο σύνολο του είναι κατασκευασμένο από ένα υλικό που δείχνει ταυτόχρονα πολυτελές, με μια επίστρωση που του δίνει μια πιο «ματ» αλλά έντονη εμφάνιση. Μέχρι το ότι οι συνολικές του διαστάσεις είναι περισσότερο από ικανοποιητικές για ένα Smartphone με οθόνη 6.8 ιντσών.

Αφού τα έχει καταφέρει όλα αυτά η Motorola λοιπόν, θα προσπαθήσει να βρει μια… λεπτομέρεια που θα κάνει ενοχλητική την καθημερινότητα με το Edge 30 Prο. Θα τοποθετήσει τον αισθητήρα αποτυπωμάτων στο πλήκτρο ενεργοποίησης, και αρχικά θα θεωρήσει κανείς (σωστά) ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα ή μειονέκτημα. Όμως θα φροντίσει αυτός να είναι τόσο.. ψηλά στο δεξί μέρος του Smartphone που ακόμα και για κάποιον με σχετικά μεγάλα χέρια, το να ξεκλειδώσει το Edge 30 Pro θα είναι σημαντικά πιο δύσκολο από ότι πρέπει να είναι.

Εδώ θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς «μειονέκτημα» και την απουσία πιστοποίησης για αντοχή στο νερό και τη σκόνη. Όμως το Edge 30 Pro έχει μια τιμή πώλησης που κάνει την απουσία αυτή αποδεκτή σε συνδυασμό με το σύνολο όσων προσφέρει. Σε τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο.

Οθόνη.

Με μια πρώτη ματιά, η οθόνη του Edge 30 Pro είναι ένα τεχνικά, θεωρητικά και όχι μόνο εντυπωσιακό OLED Panel. Αν δει κανείς τον ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz σαφώς θα το θεωρήσει κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο.

Αν χρησιμοποιήσει όμως το Edge 30 Pro θα αναρωτηθεί αν υπάρχει διαφορά σε σύγκριση με ένα Panel στα 120Hz. Αυτό δεν είναι … τυχαίο όμως. Το Smartphone έχει σαν προεπιλογή (σωστά) την αυτόματη προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης του. Προφανώς και αυτό του επιτρέπει να τον αλλάζει προς τα κάτω όταν αυτό έχει νόημα. Να προβάλλει μια στατική εικόνα στα 60Hz, και ένα βίντεο αντίστοιχα, εξοικονομώντας μπαταρία.

Η αυτόματη αυτή προσαρμογή όμως του ρυθμού ανανέωσης δεν έχει σαν μέγιστό «όριο» τα 144Hz αλλά τα 120. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την διαφορά αυτή της οθόνης του Edge 30 Pro θα πρέπει να το γνωρίζει, να πάει στις ρυθμίσεις της οθόνης και να επιλέξει χειροκίνητα να την «κλειδώσει» στα 144Hz. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι στην συνέχεια η οθόνη θα λειτουργεί μονίμως σε αυτόν τον ρυθμό ανανέωσης, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό στην απόδοση της μπαταρίας του.

Αν δει στα χαρτιά και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της οθόνης αυτής, δεν θα ενοχληθεί από την FullHD+ ανάλυση της στα 2400×1080 pixels. Αντιθέτως θα εκτιμήσει την λίγο διαφορετική αναλογία πλευρών που το κάνει λίγο πιο ψηλό αλλά και λίγο πιο … στενό, με αποτέλεσμα η χρήση του με το ένα χέρι να είναι ακόμα πιο εύκολη.

Αν δει τώρα την θεωρητική υποστήριξη για 10-bit χρωματικό «βάθος» θα περιμένει από την οθόνη του Edge 30 Pro μια αντίστοιχα κορυφαία χρωματική απόδοση. Για κάποιο λόγο όμως, αυτό δεν ισχύει στην πράξη, και η οθόνη αυτή δυσκολεύεται να ξεπεράσει αυτό που απλά περιμένει κανείς από οποιοδήποτε OLED Panel ακόμα και σε σημαντικά πιο οικονομικά Smartphones.

Τέλος, θα διαπιστώσει ότι η φωτεινότητα της, χωρίς να είναι προβληματική, είναι τόσο χαμηλότερη από το ιδανικό, όσο χρειάζεται για να μπορεί να την δει κανείς σε εξωτερικό χώρο απλά με προσπάθεια που θα μπορούσε να μην χρειάζεται.

Στην προσπάθεια της λοιπόν να δημιουργήσει ένα Smartphone που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό “Pro” στην ονομασία του, η Motorola επέλεξε μια οθόνη που δείχνει τεχνικά αντάξια του, στην πράξη όμως δυσκολεύεται να το επιβεβαιώσει.

Κάμερες.

Μπορεί να δικαιολογήσει ή απλά να επιλέξει να μην τον ενοχλεί κάθε άλλη περίεργη λεπτομέρεια στο Edge 30 Pro, δεν μπορεί όμως να κάνει το ίδιο με τουλάχιστον μια από τις κάμερες του.

Αν δει λοιπόν κανείς στα χαρτιά και πάλι, τι είναι θεωρητικά η βασική κάμερα του Smartphone θα την θεωρήσει (δικαίως) τουλάχιστον το ίδιο ικανή με αυτές του ανταγωνισμού του. Ο αισθητήρας των 50mp έχει μεγάλο φυσικό μέγεθος στο 1/1.55”, έχει Dual Pixel Auto focus και φυσικά μηχανική σταθεροποίηση στον φακό του.

Θα διαπιστώσει όμως ότι κατασκευαστής του αισθητήρα αυτού είναι η Omnivision και όχι η Sony ή η Samsung. Η Omnivision λοιπόν, είναι αν μη τι άλλο ικανή να παρέχει αισθητήρες σε κάμερες που προορίζονται για Smartphones της μεσαίας κατηγορίας. Αυτή του Edge 30 Pro ακόμα και αν θεωρητικά και τεχνικά φαίνεται αντίστοιχη των IMX766 της Sony και του αισθητήρα που χρησιμοποιεί η Samsung στα Galaxy S22, Galaxy S22 Plus, απλά δυστυχώς δεν είναι.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Edge 30 Pro, είναι απλά ικανοποιητικές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν αφήσει κανείς στην άκρη τον αισθητήρα της Omnivision,  θα περίμενε ότι οι ικανότητες επεξεργασίας του Snapdragon 8gen1 θα ήταν αρκετές για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Όμως για αυτό χρειάζεται η εμπειρία σε επίπεδο λογισμικού, που η Motorola δυστυχώς δεν έχει ή τουλάχιστον δεν είναι αντίστοιχη με αυτή άλλων εταιρειών.

Ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φωτογραφίες από την βασική κάμερα του Edge 30 Prο «πέφτουν» σε μια πολύ εύκολη και μάλλον συνηθισμένη… παγίδα. Ο στόχος είναι μια πάντα όσο το δυνατόν πιο «φωτεινή» και εντυπωσιακή οπτικά φωτογραφία. Ακόμα και όταν το ζητούμενο είναι ρεαλιστικά επίπεδα φωτισμού. Ακόμα και όταν το ζητούμενο είναι μια σωστή αποτύπωση του σκηνικού και όσων περιέχει.

Η δεύτερη κάμερα του Edge 30 Pro που έχει νόημα και λόγο ύπαρξης, είναι αυτή με τον Ultra wide φακό. Εδώ η εταιρεία έχει επιλέξει απλά να ακολουθήσει (σωστά και πάλι) το συνηθισμένο, και να προσφέρει τουλάχιστον ικανοποιητική απόδοση. Ο Samsung Jn1 αισθητήρας των 50mp έχει προφανώς μικρότερο μέγεθος, και δεν θεωρείται δεδομένο ότι επειδή έχει αυτή την ανάλυση το αποτέλεσμα θα είναι «κορυφαίο» . Εϊναι όμως και ο αισθητήρας που έχει επιλέξει για την δική του Ultra wide κάμερα, και σχεδόν κάθε ανταγωνιστής του Edge 30 Pro στην ίδια κατηγορία τιμής.

Μοναδικό παράπονο από την απόδοση της, είναι η διαφορετική χρωματική αποτύπωση σε σύγκριση με την βασική κάμερα του Edge 30 Pro. Χωρίς να είναι «χειρότερη» είναι απλά διαφορετική όσο χρειάζεται για να είναι οπτικά εμφανής.

Συνολικά, οι κάμερες του Edge 30 Prο είναι όσο ικανές «πρέπει» να είναι για φωτογραφίες που αν μη τι άλλο ταιριάζουν στην κατηγορία του. Το «πρόβλημα» είναι ότι εύκολα η Motorola θα μπορούσε να έχει πετύχει ένα σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα με μια απλά διαφορετική επιλογή του αισθητήρα για την βασική κάμερα.

Επιδόσεις.

Στο σύνολο των τεχνικών χαρακτηριστικών του Edge 30 Pro, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να είναι. Εδώ δεν υπάρχει κανένα «αλλά» και «ναι μεν», εκτός από αυτά που δεν αφορούν την ίδια την Motorola και το Smartphone.

Ο Snapdragon 8gen1 είναι γνωστός για την κορυφαία του απόδοση, υπό συνθήκες πάντα. Συνθήκες και προϋποθέσεις που δεν αφορούν μόνο το Edge 30 Pro αλλά κάθε Smartphone με αυτόν στο εσωτερικό του.

Θα έχει κορυφαία απόδοση, σημαντικά υψηλότερη από αυτή που θα χρειαστεί κανείς για τα επόμενα χρόνια. Σε συνδυασμό με 12GB RAM απλά δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να κάνει το Edge 30 Pro. Άσχετα μάλιστα από το αν το γραφικό περιβάλλον είναι απλό και κοντά στο Stock Android.

Όμως προφανώς και το Edge 30 Pro δεν μπορεί να αποφύγει τα προβλήματα που έχει ο Snapdragon 8gen1. Η απόδοση του προκαλεί εύκολα και γρήγορα την αύξηση της θερμοκρασίας του, και αντίστοιχα αυτή στο πίσω μέρος του Smartphone. Αυτό έχει προφανώς και πάλι σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοση αυτή, όμως ακόμα και έτσι, θα συνεχίζει να είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που χρειάζεται σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος για την Motorola να περιορίσει και την αδικαιολόγητη ανάγκη για ενέργεια του συγκεκριμένου επεξεργαστή. Η έντονη χρήση όσων έχει να «προσφέρει» έρχεται με μια σχεδόν τρομακτική κατανάλωση ενέργειας. Πάλι όμως, αυτό δεν είναι πρόβλημα του Edge 30 Pro, αλλά κάτι που ισχύει για κάθε Smartphone με τον συγκεκριμένο επεξεργαστη στο εσωτερικό του.

Μπαταρία.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η μικρή διαφορά από τα 4.800mAh της μπαταρίας του Edge 30 Pro στα 5.000 Που είναι το πιο «συνηθισμένο» πλέον στην κατηγορία του, δεν έχει καμία σημασία στην πράξη, και όντως δεν έχει.

Το Smartphone είναι όσο ικανό χρειάζεται στη διαχείριση των εφαρμογών προκειμένου η κατανάλωση τους να περιορίζεται μόνο όταν τις χρησιμοποιούμε. Παρότι εδώ το Stock Android είναι σημαντικά πιο περιορισμένο στις διαθέσιμες επιλογές σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο .

Μπορεί όμως αντίστοιχα εύκολα να αδειάσει σε πολύ σύντομο διάστημα την μπαταρία αυτή, όπως πάντα ο Snapdragon 8gen1. Η τρομακτική κατανάλωση ενέργειας του όταν κάποιος ζητήσει την θεωρητικά μέγιστη απόδοση του, είναι τόσο υψηλή που κάνει … ασήμαντη την διαφορά από την οθόνη στα 144Hz.

Εδώ η Motorola έχει κάνει όμως μια ακόμα σωστή επιλογή, και το Edge 30 Pro φορτίζει με έως και 66W. Φυσικά, περιλαμβάνει τον φορτιστή κανονικά στη συσκευασία του όπως πρέπει να κάνει μια εταιρεία.

Συμπέρασμα.

Το Edge 30 Pro είναι ένα ξεχωριστό Smartphone για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι δείχνει την διάθεση της Motorola να υπάρχει και να είναι ανταγωνιστική σε μια δύσκολη κατηγορία όπως αυτή των κορυφαίων τεχνικά Flagships.

Είναι «εύκολο» να δικαιολογήσει κανείς και τις μικρές ή λίγο μεγαλύτερες … παραξενιές του επειδή είναι και σημαντικά πιο οικονομικό από τους περισσότερους τουλάχιστον ανταγωνιστές του.

Εϊναι τελικά αν μη τι άλλο, ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση από μια εταιρεία που έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει στην αγορά των Smartphones. Με τρόπο που άλλες εταιρίες, προσπαθούν και «φωνάζουν» ότι το κάνουν χωρίς σε καμία περίπτωση να πετυχαίνουν αντίστοιχα αποτελέσματα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights