Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Z Fold 4 Review: To καλύτερο μέχρι σήμερα

Samsung Galaxy Z Fold 4 Review: To καλύτερο μέχρι σήμερα

απο Kostas Gliatiotis

Είναι γεγονός ότι ένα Foldable smartphone δεν απευθύνεται απαραίτητα σε όλους. Ειδικά ένα σαν το Z Fold 4 της Samsung, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγηκότητα και το τι μπορεί να προσφέρει στον ιδιοκτήτη του, αν αυτός κάνει μερικές «παραχωρήσεις».

Είναι επίσης δεδομένο, ότι αυτές οι «παραχωρήσεις» είναι όλο και λιγότερες αλλά και λιγότερο σημαντικές, σε κάθε νεότερη γενιά από Foldable smartphones. Αυτό ισχύει προφανώς για την Samsung, αλλά και για κάθε άλλη εταιρεία που συμμετέχει… σοβαρά σε αυτή την δύσκολη κατηγορία προϊόντων τεχνολογίας.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι κάθε νεότερο μέλος της σειράς Z Fold από τη Samsung, να έρχεται με ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις. Προφανώς και αυτές υπάρχουν στο νεότερο Z Fold 4, και στο αναλυτικό του review στην συνέχεια θα τις δούμε … αντίστοιχα αναλυτικά.

Σχεδιασμός.

Αν υπάρχει κάτι που άμεσα και ξεκάθαρα αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως μόλις κρατήσει το Z Fold 4 είναι το πως αυτό είναι κατασκευασμένο σαν… τανκ. Παρότι προφανώς ειδικά το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς, αλλά και το Z Fold 2, είχαν την στιβαρότητα και την ποιότητα που θεωρεί κανείς δεδομένη από την Samsung, και ειδικά σε αυτή την κατηγορία, το Z Fold 4 απλά ξεχωρίζει ακόμα και σε σύγκριση με αυτά.

Από τον τρόπο που το κατασκευασμένο από αλουμίνιο πλαίσιο του, έχει πιο έντονες «γωνίες» και πλευρές που δίνουν διαφορετική αίσθηση στο χέρι, μέχρι και το πως μπορεί να αντιληφθεί κανείς την βελτιωμένη αντοχή / στιβαρότητα του συγκεκριμένου υλικού. Ακόμα μάλιστα και αν δεν γνωρίζει ότι η Samsung έχει χρησιμοποιήσει μια όντως πιο ανθεκτική και πιο «άκαμπτη» ποιότητα αλουμινίου.

Όμως είναι πολλές ακόμα οι λεπτομέρειες που δίνουν αυτή την… μονοκόμματη αίσθηση στο Z Fold 4, μια αίσθηση που είναι εντυπωσιακά δύσκολο να πετύχει κανείς σε ένα αντικείμενο με δύο μέρη που κινούνται μηχανικά και αλλάζουν θέση.

Ο μηχανισμός που ανοίγει τα δύο τμήματα του Z Fold 4, είναι ακόμα πιο στιβαρός, και μάλιστα όχι με έναν τρόπο που να δείχνει ότι είναι «σκληρός» απλά σαν αίσθηση, αλλά μια μηχανική κατασκευή με βελτιωμένη αντοχή. Ακόμα και ο τρόπος που τα δύο τμήματα του εφαρμόζουν μεταξύ τους όταν είναι κλειστό, χωρίς ίχνος «ανοχής» που να επιτρέπει μικρά … τριξίματα.

Αντίστοιχα, και μόλις ανοίξει κανείς πλήρως την οθόνη του Z Fold 4, θα διαπιστώσει ότι ο τρόπος που παραμένει σε αυτή την θέση, δεν έχει την παραμικρή αίσθηση τζόγου στο κέντρο του.

Όλα αυτά, είναι τόσο άμεσα και έντονα αισθητά, που είναι αρκετά εύκολο να αγνοήσει κανείς ότι το Z Fold 4 είναι και πιο «ελαφρύ» από τον προκάτοχο του. Ακόμα και αν ουσιαστικά, τα 252 γραμμάρια του βάρους του προφανώς και δεν είναι λίγα, είναι αντίστοιχα γεγονός, ότι υπάρχουν πιο «φυσιολογικά» Smartphones που πλησιάζουν πολύ κοντά σε αυτό το βάρος, χωρίς να έχουν τις απαιτήσεις στην κατασκευή τους που έχει το Z Fold 4.

Οι δύο διαφορετικές και για διαφορετική χρήση οθόνες.

Είναι γεγονός, ότι ο λόγος ύπαρξης του Z Fold 4 αλλά και της σειράς γενικότερα, είναι για να προσφέρει μια συσκευή με μια μεγάλη εσωτερική οθόνη για σχεδόν κάθε είδους χρήση. Είναι όμως αντίστοιχα γεγονός, ότι και η εξωτερική του οθόνη, αλλάζει προς το καλύτερο από γενιά σε γενιά, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όσο εντυπωσιακή και αν είναι η εσωτερική οθόνη του Z Fold 4, και προφανώς χρήσιμη, δεν είναι σε όλες τις συνθήκες και περιπτώσεις… πρακτική. Για αυτόν τον λόγο, η εξωτερική οθόνη του, αποτελεί μια από τις βελτιώσεις στις οποίες η Samsung δίνει ιδιαίτερη… έμφαση.

Στο αμέσως προηγούμενο Z Fold 3, η οθόνη αυτή είναι γεγονός ότι έπρεπε να τηρήσει έναν συγκεκριμένο «κανόνα». Προκειμένου κάθε μισό να έχει το μέγεθος που θα επιτρέπει στο Foldable να διατηρήσει μια σωστή αναλογία πλευρών όταν είναι ανοιχτό, η οθόνη αυτή πρέπει  να είναι πιο ψηλή και σημαντικά πιο «στενή» από το συνηθισμένο. Όμως αυτό έχει συγκεκριμένους περιορισμούς στην άνεση, αφού μια ιδιαίτερα στενή οθόνη, περιορίζει σημαντικά το πόσο εύκολα μπορεί να γράψει κανείς σε αυτή και όχι μόνο.

Στο Z Fold 4, η οθόνη αυτή είναι πλέον λίγο πιο … κοντή, και το σημαντικότερο αρκετά πιο «φαρδιά», με το αρκετά να είναι … σχετικός όρος. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι στην πράξη, η οθόνη αυτή είναι σημαντικά πιο εύκολη στη χρήση της. Εκεί που στο προηγούμενο μοντέλο της σειράς, η σύνταξη κειμένου με δύο χέρια ήταν άσκηση … υπομονής, στο Z Fold 4 είναι σαφώς πιο εύκολη, σε σημείο που η διαφορά από ένα συνηθισμένο Smartphone να μην είναι πρακτικά ενοχλήτική.

Για να το πετύχει αυτό η Samsung, έχει μειώσει σημαντικά το πλαίσιο γύρω από την οθόνη αυτή, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα και το «πλάτος» του Z Fold 4 όταν αυτό είναι ανοιχτό. Η αλλαγή στο ύψος, κάνει αντίστοιχα λίγο διαφορετική την αναλογία πλευρών και της εσωτερικής οθόνης, όχι όμως σε σημείο που να θεωρείται ενοχλητική.

Τώρα, κλείνωντας με την εξωτερική οθόνη, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στη Samsung ότι δεν έχει… σημασία να ασχοληθεί κανείς με την χρωματική και συνολική της απόδοση. Θεωρείται δεδομένο από την εταιρεία, ότι ακόμα και η «δεύτερη» αυτή εξωτερική οθόνη, θα είναι ένα κορυφαίο AMOLED panel, με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, και με επίπεδα φωτισμού που σε συσκευες άλλων εταιρειών δεν θεωρούνται δεδομένα ακόμα και στην μια και «βασική» τους οθόνη.

Μάλιστα, ο τρόπος που μπορεί το Z Fold 4 να αναγνωρίσει πότε θέλει κανείς να το έχει ανοιχτό μέχρι την … μέση και να βλέπει βίντεο στην εξωτερική του οθόνη, χρησιμοποιώντας το κάτω μισό σαν βάση στήριξης, είναι ένας μόνο  από τους τρόπους που μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς και πρακτικά την απόδοση της οθόνης αυτής.

Αν θα θέλαμε κάτι εδώ όμως να αλλάξει, είναι ότι η οθόνη αυτή δεν έχει τον αισθητήρα αποτυπωμάτων ενσωματωμένο. Είναι γεγονός ότι αυτό θα έκανε υποχρεωτική την ύπαρξη και ενός δεύτερου όταν το Z Fold 4 θα είναι ανοιχτό προκειμένου να μπορεί να το ξεκλειδώσει ο ιδιοκτήτης του χωρίς να… ψάχνει στην εξωτερική οθόνη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

Όμως στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Z Fold 4, και με δεδομένο το ότι αυτό υπάρχει σε συσκευές του εκτός Ευρώπης ανταγωνισμού του, δεν είναι κάτι που η Samsung θα έπρεπε να έχει αποφύγει. Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων στο πλαϊνό μέρος του Z Fold 4 έχει ένα πολύ συγκεκριμένο μειονέκτημα. Επειδή μπορεί να έχει το «πλάτος» του μισού τμήματος του Smartphone, έχει μια περιορισμένη συνολική επιφάνεια που δεν κάνει πάντα εύκολη και αξιόπιστην την λειτουργία του.

Η μαγευτική εσωτερική οθόνη.

Ότι και να πει κανείς για το αν… φαίνεται στο κέντρο το σημείο που διπλώνει η οθόνη του Z Fold 4, δεν αναιρεί το πόσο εντυπωσιακή είναι αυτή, με διαφορετικούς τρόπους. Το ότι διπλώνει πλέον σχεδόν έχει γίνει… συνηθισμένο, με την Samsung να έχει αποδείξει το πόσο καλές οθόνες αυτού του είδους μπορεί να σχεδιάσει.

Ο τρόπος που πρακτικά, έχει αλλάξει έστω και λίγο η αναλογία πλευρών της, είναι κάτι που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από την πρώτη στιγμή που θα την ανοίξει κανείς. Όμως μετά από μερικές ημέρες χρήσης, και ειδικά αν ο ιδιοκτήτης του Z Fold 4 προέρχεται από κάποιο προηγούμενο μοντέλο της σειράς, θα διαπιστώσει ότι η πιο «τετράγωνη» αναλογία πλευρών την κάνει ακόμα πιο πρακτική.

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο είναι εμφανής η πρόοδος που κάνει η εταιρεία σε κάθε νεότερη γενιά, είναι το πολύ μικρό πλαίσιο γύρω από την οθόνη αυτή. Το πλαίσιο που αποτελούσε ένα από τα αδύναμα σημεία του πρώτου Galaxy Fold, και πλέον έχει τόσο μικρό μέγεθος που αποτελεί από μόνο του ένα ακόμα σημείο στο οποίο δικαίως δίνει έμφαση η εταιρεία.

Όπως και για την εξωτερική οθόνη τώρα, έτσι και για το… «θαύμα» που είναι η εσωτερική οθόνη του Z Fold 4, κάποια πράγματα θεωρούνται δεδομένα. Χρωματικά είναι απλά εντυπωσιακή, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις, και φυσικά η προσαρμογή αυτή περιλαμβάνει και τον ρυθμό ανανέωσης που πλέον μπορεί να αλλάξει ανάμεσα σε 1 και 120Hz.

Εδώ, ρεαλιστικά η οθόνη επιλέγει συγκεκριμένες «προεπιλογές» για τον ρυθμό ανανέωσης της, που έχουν και λογική. Σε στατικό περιεχόμενο, λειτουργεί στα 10 ή 24Hz ανάλογα με την περίπτωση, ανεβαίνει στα 120 με το που θα … ακουμπήσει κανείς το χέρι του σε αυτή άμεσα και με τρόπο που ποτέ δεν θα καταλάβει την εναλλαγή.

Μπορεί όμως να είναι και «έξυπνη» και να λειτουργεί στα 30 ή / και 60hz όταν αυτό έχει νόημα. Ένα βίντεο με 30 καρέ το δευτερόλεπτο θα έχει σαν αποτέλεσμα και η οθόνη να είναι στα 30Hz και αντίστοιχα στα 60 όταν το βίντεο είναι σε αυτό το Frame rate.

Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν αδύνατον να δει κανείς την εσωτερική οθόνη του Z Fold 4 να «πέφτει» στο ένα μόλις hz ρυθμού ανανέωσης. Αρχικά, για να το κάνει και αν το κάνει αυτό, τα επίπεδα φωτισμού πρέπει να είναι από ένα σημαντικό επίπεδο και πάνω, ένας τεχνικός περιορισμός που υπάρχει και σχεδόν ποτέ δεν αναφέρεται. Από την Samsung αλλά και καμία άλλη εταιρεία.

Αυτό δεν έχει και πρακτικό νόημα, αφού η έτσι και αλλιώς «αφηρημένη» διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας από τα 10 στο 1hz είναι πολύ μικρότερη από την επιπλέον ενέργεια του υψηλού αυτού φωτισμού.

Σε συγκεκριμένες εφαρμογές «ανάγνωσης» βιβλίων και όχι μόνο, τις οποίες και μπορεί να αναγνωρίσει το Z Fold 4, θα μειώσει το ρυθμό ανανέωσης στο 1hz για λόγους άνεσης, και είναι ίσως και η μοναδική περίπτωση που αυτό είναι έστω και λίγο, πρακτικά χρήσιμο.

Όμως, μια εύκαμπτη οθόνη αυτού του είδους, έχει ένα ακόμα πολύ συγκεκριμένο πλεονέκτημα. Επειδή πάνω από το ίδιο το Panel δεν υπάρχει γυαλί με την παραδοσιακή έννοια τουλάχιστον, το Panel αυτό είναι πολύ πιο κοντά στο μάτι του ιδιοκτήτη του Z Fold 4.

Αυτό έχει εμφανή διαφορά στην χρωματική του απόδοση, στα επίπεδα φωτισμού και την συνολική εμπειρία χρήσης της οθόνης αυτής. Μάλιστα, στο Z Fold 4 η Samsung έχει αφαιρέσει και ένα συγκεκριμένο layer κάτω από την οθόνη, το οποίο δεν είναι απαραίτητο σε αυτό το είδος ενός AMOLED Panel. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρητικά και πρακτικά, η οθόνη έχει τα ίδια επίπεδα φωτισμού με το  προηγούμενο μοντέλο της σειράς, έχοντας μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Στο Z Fold 4, η εταιρεία το έχει εκμεταλλευτεί αυτό, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το πραγματικό επίπεδο φωτεινότητας της οθόνης, με την κατανάλωση να παραμένει θεωρητικά στα ίδια επίπεδα με αυτή του αμέσως προηγούμενου Z Fold 3.

Αλλαγές σαν και αυτή, είναι λιγότερο «εντυπωσιακές» και εμπορικά ελκυστικές. Εϊναι όμως ένα είδος βελτιώσεων που πραγματικά κάνει την καθημερινή εμπειρία με το Z Fold 4 καλύτερη χωρίς να πρέπει να «ψάξει» κανείς πως ακριβώς το πετυχαίνει αυτό.

Σε ένα Smartphone που ναι μεν θέλει να… εντυπωσιάσει γιατί είναι κάτι το μοναδικό στο είδος του, το ότι δεν «φωνάζει» για τις αλλαγές που το κάνουν ακόμα καλύτερο, είναι κάτι σίγουρα καλοδεχούμενο.

Κάμερες.

Μια κοινή παραδοχή σε όλα τα Foldables της Samsung, είναι ότι ποτέ δεν έχουν «αντίστοιχες» κάμερες με τα κορυφαία Galaxy S Smartphones της ίδιας γενιάς. Εδώ υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος για αυτό, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Κορεάτικης εταιρείας.

Η μοναδική στο είδος της, κάμερα του Galaxy S22 Ultra (που τεχνικά είναι ίδια με αυτή του S21 Ultra…), είναι σαν φυσική κατασκευή απλά μεγάλη σε φυσικό μέγεθος. Αισθητήρας, φακός, μηχανισμός σταθεροποίησης, εξωτερικό περίβλημα του συνόλου, έχουν μέγεθος που απλά δεν μπορεί να… χωρέσει στο Z Fold 4.

Δεν υπάρχει χώρος στο εσωτερικό του, απλά επειδή το πάχος του είναι  στην πραγματικότητα το μισό από ότι όταν το έχουμε κλειστό. Στο πάχος λοιπόν αυτό, που είναι εντυπωσιακά περιορισμένο, δεν μπορεί να βρει χώρο μια κάμερα αυτού του είδους.

Βέβεια, αυτό είναι ένας περιορισμός που ρεαλιστικά, τουλάχιστον στην περίπτωση της Samsung, σημαίνει ότι κάθε της Foldable δεν έχει κάμερα το ίδιο ικανή με το κορυφαίο της «κανονικό» Smartphone.

Για το Z Fold 4 λοιπόν, η εταιρεία έχει κάνει αυτό που… συνηθίζει. Οι κάμερες στο πίσω μέρος του, έρχονται τεχνικά τουλάχιστον σχεδόν απευθείας από το Galaxy S22 και Galaxy S22 Plus. Αυτό σημαίνει ότι η βασική από αυτές, έχει έναν ικανό αισθητήρα των 50mp με OIS και Dual Pixel Auto focus. Έχει και ένα αποδεκτά μεγάλο φυσικό μέγεθος στο 1/1.57” κάτι που  της επιτρέπει να έχει ιδιαίτερα καλή απόδοση σε όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Εδώ, το Z Fold 4 έχει όμως ένα … πλεονέκτημα, που είναι ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του. Ο νεότερος διαθέσιμος Snapdragon 8+ Gen 1, έχει ένα ιδιαίτερα ικανό, αν όχι εντυπωσιακό σε απόδοση ISP για την επεξεργασία των δεδομένων από την κάμερα αυτή (και τις υπόλοιπες φυσικά…).

Αυτό σημαίνει ότι οι  φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Z Fold 4 είναι απλά ότι καλύτερο μπορεί να περιμένει κανείς με τον συγκεκριμένο  αισθητήρα.

Η λεπτομέρεια τους είναι κορυφαία, το δυναμικό εύρος είναι αυτό που μας έχει συνηθίσει η Samsung στο σημείο της… υπερβολής, και φυσικά χρωματικά και το Z Fold 4 είναι λιγότερο «έντονο» από τα περισσότερα παλαιότερα Smartphones της εταιρείας.

Οι φωτογραφίες όμως σε χαμηλότερο φωτισμό, είναι αυτές που δείχνουν τι μπορεί να κάνει ο συνδυασμός αισθητήρα και Snapdragon 8+ Gen 1. Τα επίπεδα φωτισμού που μπορεί να πετύχει το Image stacking με τις συνεχόμενες λήψεις, είναι ρεαλιστικά και ταυτόχρονα εντυπωσιακά. Η λεπτομέρεια προφανώς έχει μια μικρή … μείωση, που είναι όμως το καλύτερο που μπορεί να περιμένει κανείς. Χρωματικά, η Samsung και εδώ πετυχαίνει μια ενδιαφέρουσα ισορροπία ανάμεσα σε ομορφιά και ρεαλισμό.

Η δεύτερη κάμερα με τον Ultra wide φακό, επειδή έρχεται από τα S22 και S22 Plus και όχι από το S22 Ultra, έχει μια συγκεκριμένη «έλλειψη». Δεν έχει Auto focus, κάτι που δεν της επιτρέπει να λειτουργεί σε Macro mode για φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση. ¨Ομως χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα των 12mp με μέγεθος μεγαλύτερο από το συνηθισμένο για κάμερα αυτού του είδους.

Επειδή λοιπόν ο αισθητήρας είναι ότι καλύτερο θα περίμενε κανείς σε αυτά τα χρήματα, και επειδή είπαμε ότι ο Snapdragon 8+ Gen 1 έχει απλά τρομερή ικανότητα να πετυχαίνει άριστη επεξεργασία, οι φωτογραφίες είναι με τη σειρά τους «μοναδικές» για Ultra wide κάμερα.

Σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, η κάμερα αυτή, έχει σαν μοναδικό περιορισμό την απουσία της μηχανικής σταθεροποίησης. Εκεί απλά θέλει λίγο πιο σταθερό … χέρι για τις καλύτερες δυνατές λήψεις.

Τέλος, και η Τρίτη κάμερα αν μη τι άλλο είναι διαφορετική από αυτή των τριών προηγούμενων μοντέλων της σειράς. ¨Εχει ένα σαφώς πιο «χρήσιμο» 3Χ οπτικό zoom, και έναν αισθητήρα των 10mp. Βέβαια και αυτός είναι  τεχνικά διαφορετικός από τον αντίστοιχο του Galaxy S22 Ultra, όμως έχει αποδείξει την ικανότητα του σε αρκετά άλλα μοντέλα της Samsung

Επιδόσεις Hardware

Όσο και αν για πολλούς (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) οι επεξεργαστές της σειράς Exynos της ίδιας της Samsung έχουν τα πλεονεκτήματα τους, αλλά και η αγορά έχει ανάγκη την ύπαρξη τους, δεν αλλάζει σαν γεγονός το ότι η Qualcomm είναι ιδιαίτερα ικανή να σχεδιάζει κορυφαίους επεξεργαστές για Android Smartphones και όχι μόνο.

Βέβαια, ο Snapdragon 8 gen 1, ο μέχρι πριν λίγο καιρό κορυφαίος επεξεργαστής της Qualcomm, ήταν γνωστό ότι έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα. Η απόδοση του ήταν εντυπωσιακή μεν, αλλά ερχόταν με κατανάλωση ενέργειας που ήταν απλά υπερβολική. Ακόμα πιο … εντυπωσιακή, παρότι αποτελούσε πρόβλημα, ήταν και η θερμοκρασία λειτουργίας του. Ειδικά αυτή, είχε σαν αποτέλεσμα, η απόδοση να πέφτει σύντομα κάτω από το μέγιστο, παραμένοντας παρόλα αυτά σε κορυφαία επίπεδα.

Εδώ, υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη και πολύ ασυνήθιστη δόση.. ειρωνίας όμως. Η Qualcomm είναι μια εταιρεία, που όπως και η Apple, δεν έχει δικές της γραμμές παραγωγής για επεξεργαστές. Τους σχεδιάζει, επιλέγει τι ακριβώς θα έχει ο καθένας από αυτούς, και στην συνέχεια αναθέτει την κατασκευή και μαζική παραγωγή τους σε εταιρείες που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Δύο από τις εταιρείες που έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του άνω άκρου τεχνολογικά, σε αυτόν τον τομέα είναι η TSMC και η Samsung LSI. Η δεύτερη αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι του ομίλου της Samsung, ανεξάρτητο από αυτό της κατασκευής των ίδιων των Smartphones.

Ο Snapdragon 8 Gen 1, κατασκευάζεται μέχρι και σήμερα σε λιθογραφία 4nm από την Samsung LSI. Μέχρι ένα σημείο, τα προβλήματα με την θερμοκρασία και την κατανάλωση ενέργειας, οφείλονται σε αυτή την τεχνική κατασκευής.

Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, η Qualcomm επέλεξε να μεταφέρει την κατασκευή και μαζική παραγωγή του Snapdragon 8+ Gen 1 στην TSMC και την δική της, διαφορετική λιθογραφία στα 4nm. Αυτό είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα, η συμπεριφορά της βελτιωμένης έκδοσης να είναι σημαντικά διαφορετική σε όλους τους τομείς.

Ο Snapdragon 8+ Gen 1 έχει σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, και ταυτόχρονα περιορισμένη παραγωγή θθερμότητας. Αυτό επέτρεψε στην Qualcomm να αυξήσει ακόμα περισσότερο την απόδοση των 8 πυρήνων επεξεργασίας αλλά και της ενσωματωμένης GPU / Κάρτας γραφικών. Μάλιστα, ακόμα και ενώ είναι πιο «πιεσμένος» όπως θα μπορούσε να τον περιγράψει κανείς, η αυξημένη αυτή απόδοση δεν τον φτάνει και πάλι στα όρια θερμοκρασίας και κατανάλωσης του «απλού» Snapdragon 8 Gen 1.

Η ειρωνία εδώ λοιπόν είναι πως όταν η Samsung παρουσιάζει (και καλά κάνει) σαν πλεονέκτημα την βελτιωμένη απόδοση αλλά και την  καλύτερη απόδοση της μπαταρίας του Z Fold 4, λόγω του βελτιωμένου  επεξεργαστή στο εσωτερικό του, ουσιαστικά αποδέχεται την καλύτερη κατασκευή του από την TSMC.

Σημασία όμως έχει το τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Το Z Fold 4 απλά και όμορφα κάνει τα πάντα χωρίς να είναι ενοχλητικό. Σε κατανάλωση, θερμοκρασία, σταθερότητα και κάθε άλλο μέτρο σύγκρισης. Μπορεί ο ιδιοκτήτης του να ζητά μονίμως την μέγιστη απόδοση του, και παρότι προφανώς κάποια στιγμή το πίσω μέρος του θα ζεσταθεί, αυτό δεν έρχεται με επιπτώσεις.

Αρχικά η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περιορισμένη σημαντικά, και το βασικότερο δεν έρχεται με μειωμένη απόδοση όπως στον Snapdragon 8 Gen 1. Το να μπορεί να κάνει κάποιος ακριβώς αυτό που θέλει, χωρίς να τον ενοχλεί η σταθερότητα του Smartphone του, είναι κάτι που παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό.

Εδώ, για μια ακόμα φορά, πρέπει να αναφερθούμε στην… ματαιότητα του να δώσει κανείς σημασία σε συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ναι το Z Fold 4 έρχεται με 12GB RAM, όχι αυτά δεν είναι απαραίτητα σε κανένα Smartphone. Ακόμα και ένα με αυτές τις περισσότερες δυνατότητες. Τα 256GB της βασικής του έκδοσης, απλά… ευτυχώς δεν είναι 128 όπως στην αντίστοιχη βασική έκδοση του Galaxy S22 Ultra. Αν σε αυτό είναι  μια φορά «ενοχλητικό» για τα χρήματα που κοστίζει, για το Z Fold 4 θα ήταν σημαντικά περισσότερο.

Μπαταρία.

Αν κάποιος «έρχεται» από προηγούμενο μοντέλο της σειράς, είναι ιδιαίτερα πιθανό να… ενοχληθεί με την απόδοση της μπαταρίας του Z Fold 4. Επειδή απλά θα αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν να είναι τόσο καλύτερη σε απόδοση χωρίς να είναι μεγαλύτερη σε χωρητικότητα.

Παραμένοντας στα 4.400mAh, η μπαταρία αυτή δεν έχει «αλλάξει» σε σύγκριση με το Z Fold 3. Η απόδοση της όμως δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το πόσο… προβληματικός ήταν ο Snapdragon 8 Gen 1 σε Smartphones με μεγαλύτερη μπαταρία, και πόσο μάλλον ο προηγούμενος Snapdragon 888 στο εσωτερικό του προηγούμενου αντίστοιχα Z Fold 3.

Το να έχει κανείς ένα Foldable Smartphone, να μπορεί για ολόκληρη την ημέρα να κάνει ότι θέλει με αυτό, και με τις δύο οθόνες του, και να μην … αγχώνεται ότι θα τον αφήσει από μπαταρία, είναι απλά ένα μοναδικό επίτευγμα.

Εδώ για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι μόνο ο Snapdragon 8+ Gen 1 αυτός που συμβάλει σε αυτό το αποτέλεσμα. Το ότι η οθόνη του Z Fold 4 μπορεί να έχει τα ίδια επίπεδα φωτισμού με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, οι συνεχόμενες βελτιώσεις που κάνει σε επίπεδο λογισμικού η Samsung, και η σωστή διαχείριση των εφαρμογών, βοηθούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Βέβαια, και η Samsung κάποιες φορές δίνει την εντύπωση ότι θέλει να… πυροβολήσει το πόδι της. Το ότι επέλεξε να διατηρήσει την φόρτιση του Z Fold 4 στα 25W δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό για τα δεδομένα του 2022. Ακόμα και αν η εταιρεία έχει βελτιώσει σημαντικά την «καμπύλη» με την οποία ο ρυθμός φόρτισης αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες και το ποσοστό μπαταρίας, η μια ώρα που θέλει για να γεμίσει πλήρως αυτή του Z Fold 4 δεν θεωρείται κάτι ιδιαίτερο σαν χρόνος φόρτισης.

Σίγουρα, ένα Smartphone σαν και αυτό, είναι άδικο να κρίνεται από τον ρυθμό με τον οποίο μπορεί να φορτίσει την μπαταρία του. Σίγουρα όμως η Samsung θα μπορούσε να αποφύγει να την ονομάσει «Super Fast Charging” και σίγουρα δεν βοηθάει το ότι και η ίδια πλέον έχει τα Galaxy S22 Ultra, Galaxy S22 Plus, Galaxy Tab S8 Plus, Galaxy Tab S8 Ultra με φόρτιση στα 45W. Όταν και όπως αυτή λειτουργεί.

Συμπέρασμα.

Το συγκεκριμένο Review είναι αστεία μεγάλο σε μέγεθος. Το Z Fold 4 είναι όμως το Smartphone με τα περισσότερα «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αυτό και μόνο το κάνει να «αξίζει» και ιδιαίτερης προσοχής, αλλά και ρεαλιστικά τα χρήματα που κοστίζει.

Δεν είναι ένα Smartphone για όλους, αλλά ποτέ δεν σχεδιάστηκε για να είναι. Η Samsung γνωρίζει τα πλεονεκτήματα του, και γνωρίζει σε ποιους απευθύνεται και ποιοι θέλουν να τα εκμεταλλευτούν. Αυτοί που έχουν χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητα τους ένα προηγούμενο μοντέλο της σειράς, είναι δεδομένο λοιπόν ότι θα το αναγνωρίσουν αλλά και θα εκτιμήσουν τις αλλαγές που φέρνει.

Όμως εδώ υπάρχει ένα πολύ σημαντικό «Αλλά». Η Samsung απλά δεν έχει τον ανταγωνισμό, και την πίεση που θα έπρεπε από άλλες εταιρίες, προκειμένου να θεωρήσει ότι πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο. Υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν πιο εντυπωσιακά, έστω και όχι απαραίτητα το ίδιο «πρακτικά» Foldables.

Με καλύτερες κάμερες, λιγότερο έντονη «τσάκιση» στην οθόνη τους, αντίστοιχες επιδόσεις, ίδια ή και ακόμα πιο εντυπωσιακή κατασκευή και σχεδιασμό. Η διαφορά είναι ότι στο σύνολο τους είναι διαθέσιμα αποκλειστικά και μόνο για την αγορά της Κίνας.

Αυτό δίνει στην Samsung την δυνατότητα να μην «αγχώνεται» για το αν κάποιος σε Ευρώπη, Αμερική και όχι μόνο, έχει εναλλακτική την οποία πρέπει να υπολογίσει η εταιρεία. Προφανώς και αυτό δεν είναι ευθύνη της Samsung, και εδώ πρέπει να της αναγνωρίσει κανείς ότι είναι και η μοναδική που έχει την δυνατότητα να παράγει Smartphones σαν το Z Fold 4 σε ποσότητες αρκετά μεγάλες προκειμένου να καλύψει την ζήτηση σε σχεδόν παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι όσο κορυφαίο και αν είναι το Z Fold 4, όσο καλύτερο και αν είναι από τον προκάτοχο του, δεν παύει να είναι μια… απορία πόσο καλύτερο θα μπορούσε να είναι αν είχε ουσιαστικό ανταγωνισμό η Samsung στην αγορά των Foldable Smartphones.

Σαν τον ανταγωνισμό, που την «πίεσε» να σχεδιάσει το Galaxy S21 Ultra σαν το καλύτερο Smartphone της εποχής του. Σαν ενα Smartphone που μέχρι και σήμερα μπορεί να το αγοράσει κανείς καινούριο και να μην θεωρήσει ότι του λείπει τίποτα από τον ανταγωνισμό στην Premim κατηγορία. Σαν τον ανταγωνισμό που την διατήρησε σε … εγρήγορση για να κάνει το Galaxy S22 Ultra ακόμα καλύτερο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

1 σχολιο

Κωνσταντίνος 21/11/2023 - 09:15

Έχουν χρησιμοποιήσει τα χειρότερα υλικά κατασκευής αφού ξέβαψε από το πρώτο τετράμηνο χωρίς να έχει χτυπηθεί. Η αντιπροσωπεία δεν το καλύπτει γιατί καθιστά ασύμφορη την επισκευή εντός εγγύησης επειδή μαζί με το frame πρέπει να αντικατασταθεί και η εσωτερική οθόνη.

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights