Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Z Flip 4 Review: Το μέλλον των Smartphones.

Samsung Galaxy Z Flip 4 Review: Το μέλλον των Smartphones.

απο Kostas Gliatiotis

Η ιδέα ενός Smartphone του οποίου η οθόνη διπλώνει, είναι εύκαμπτη και μπορεί να καθορίσει το πως αυτό θα είναι σαν σύνολο, δεν είναι νέα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μέχρι και σήμερα και κάτι το διαφορετικό, αλλά και ανάλογα την… περίπτωση, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο με πολλούς τρόπους.

Ρεαλιστικά, για τα πρώτα χρόνια, η τεχνολογία αυτή δεν ήταν «έτοιμη» για κάτι περισσότερο από μεγάλα σε μέγεθος, και για συγκεκριμένο είδος χρήσης Smartphones. Για την Samsung, η πορεία από το πρώτο Galaxy Fold, στο νεότερο, σημαντικά βελτιωμένο και πιο «ρεαλιστικό» Galaxy Z Fold 4 ήταν μάλλον εντυπωσιακή για τις αλλαγές που έφερε μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Στο ίδιο διάστημα, η Samsung (και όχι μόνο βέβαια…) βρήκε και έναν διαφορετικό τρόπο να χρησιμοποιήσει μια εύκαμπτη οθόνη, για την δημιουργία Smartphones με μικρότερο μέγεθος και διαφορετική λογική. Το Galaxy Z Flip ήταν η πρώτη υλοποίηση αυτής της ιδέας, και ρεαλιστικά σαφώς πιο «ώριμο» ακόμα και σαν το πρώτο του είδους του.

Έστω και αν τυπικά δεν υπήρξαν τρεις προηγούμενες «γενιές», πλέον για την Samsung η νεότερη απόδειξη ότι ένα Foldable Smartphone μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα, είναι το Galaxy Z Flip 4 που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό. Αναμενόμενα είναι βελτιωμένο σε όλους τους τομείς που… περιμένει κανείς να είναι, με έναν διαφορετικό τρόπο όμως.

Η εταιρεία θεωρεί σωστά σε μεγάλο βαθμό, ότι  ακόμα και κάτι τόσο ξεχωριστό όσο το Galaxy Z Flip 4 δεν χρειάζεται να προσπαθεί να «επανεφεύρει» τον τρόχο σε σύγκριση με το μοντέλο που αντικαθιστά. Αυτό δείχνει και με τον καλύτερο τρόπο την ωρημότητα που έχει πλέον η συγκεκριμένη «σειρά» και το πως αυτή δεν έχει σημαντικά μειονεκτήματα που πρέπει να … διορθωθούν στην επόμενη έκδοση.

Με αυτό το σκεπτικό, το Galaxy Z Flip 4 έρχεται στην αγορά πολύ σύντομα, με έναν πολύ συγκεκριμένο αντίστοιχα «στόχο». Να συνεχίσει να είναι το πιο δημοφιλές Foldable Smartphone της αγοράς τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Για δύο διαφορετικούς λόγους μάλιστα. Ο πρώτος είναι η «ιδέα» του ότι εκμεταλλεύεται την αναδιπλούμενη οθόνη του για να … κλείνει στη μέση και να είναι ταυτόχρονα μικρό, πρακτικό και ασυνήθιστο (και εντυπωσιακό μπορεί να πει κανείς). Ο δεύτερος είναι φυσικά, ότι σε αντίθεση με το άκρως ικανό Galaxy Z Fold 4, το Flip 4 είναι και οικονομικά πιο… προσβάσιμο έστω.

Σχεδιασμός.

Η Samsung εδώ και χρόνια πλέον, πρέπει να έχει μάθει την Ελληνική παροιμία «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Έτσι και με το Flip 4 δεν προσπαθεί να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο, μια νέα … ιδέα για κάτι που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και έχει την αποδοχή που χρειάζεται από το αγοραστικό κοινό.

Ο σχεδιασμός του λοιπόν παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος με τον προκάτοχο του, ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει και συγκεκριμένα όχι απαραίτητα μειονεκτήματα, αλλά αλλαγές που δεν έγιναν.

Η λογική είναι ακριβώς η ίδια, και το Flip 4 διπλώνει στη μέση όταν είναι κλειστό, προκειμένου να θυμίζει τα σημαντικά παλαιότερα πλέον Clamshell τηλέφωνα μιας διαφορετικής εποχής.

Οι αλλαγές τώρα που έχει κάνει η Samsung είναι μάλλον … δύσκολο να τις βρει κανείς με μια απλή πρώτη ματιά. Όταν κρατήσει στο χέρι του το Flip 4 παρόλα αυτά, θα αντιληφθεί άμεσα δύο από αυτές. Η πρώτη είναι ότι το πίσω γυάλινο πλαίσιο του, όπως και αυτό στο πάνω μισό και μέχρι την εξωτερική του οθόνη «συναντάει» το μεταλλικό πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος με πολύ πιο έντονη … γωνία.

Αυτό είναι άμεσα αισθητό στο χέρι, και το κατά πόσο είναι προτιμότερο είναι μάλλον προσωπική επιλογή. Σε συνδυασμό παρόλα αυτά με το μεταλλικό του πλαίσιο, που έχει επίσης μια πιο «επίπεδη» επιφάνεια, είναι δύο αλλαγές που δίνουν σίγουρα την αίσθηση μιας πιο… στιβαρής κατασκευής.

Εκτός από αίσθηση, αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και πραγματικότητα. Το γυαλί στα δύο μισά του Flip 4, όπως και αυτό που προστατεύει την εξωτερική του οθόνη, είναι Gorilla Glass Victus+ που θεωρητικά και πρακτικά είναι η πιο ανθεκτική έκδοση του συγκεκριμένου υλικού.

Το μεταλλικό πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος, χρησιμοποιεί επίσης μια πιο ανθεκτική μορφή αλουμινίου, και μάλιστα εδώ με κάποιο… περίεργο τρόπο, η διαφορά είναι αισθητή και στην αφή και την στιβαρότητα του.

Όμως, αυτά είναι εύκολο να τα διαπιστώσει κανείς με το Flip 4 κλειστό, και ανοιχτό. Η διαδικασία του να το ανοίξει είναι αυτή που θα κάνει άμεσα ορατή και την επόμενη σημαντική βελτίωση. Ο μηχανισμός που κινεί τα δύο μέρη του Smartphone έχει γίνει ακόμα πιο ανθεκτικός.

 

Εδώ μέχρι ένα σημείο, και τα αμέσως προηγούμενα μοντέλα της σειράς, δεν έδειξαν ποτέ ότι έχουν πρόβλημα σε αυτό το σημείο. Όμως η διαφορετική… σκληρότητα του μηχανισμού αυτού στο Flip 4 δίνει και πρακτικά την αίσθηση της βελτίωσης.

Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία η περιγραφή, σύμφωνα με την εταιρεία, έχουν γίνει βελτιώσεις και στον σχεδιασμό του για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Το πρακτικό κομμάτι.

Το Flip 4 έχει έναν συγκεκριμένο… περιορισμό λόγω του σχεδιασμού και της ιδέας στην οποία βασίζεται. Όταν είναι κλειστό, η αναδιπλούμενη εσωτερική του οθόνη δεν είναι προσβάσιμη για να τη χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης του, αλλά ούτε και απλά για να … δει κάτι σε αυτή.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, να έχει και μια δεύτερη εξωτερική οθόνη, η οποία να προβάλει τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να δούμε για να γνωρίζουμε αν πρέπει να… ανοίξουμε το Flip 4. Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη οθόνη του Flip 4 είναι ότι περιορίζεται μάλλον σε αυτές τις «βασικές» πληροφορίες.

Το μέγεθος της δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς, αν και αυτό από μόνο του δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα. Είναι αρκετά μεγάλη για να προβάλει ποιος μας καλεί, να μας δείξει μια ειδοποίηση  με μια προεπισκόπιση του περιεχομένου της, και να κάνουμε σε αυτή μερικές ακόμα βασικές εργασίες.

Όμως η Samsung φαίνεται ότι έχει δώσει περισσότερη σημασία στο να είναι ευχάριστη οπτικά η συγκεκριμένη οθόνη, και λιγότερο στο να προσφέρει όσο περισσότερα μπορεί. Έτσι είναι σαφώς εύκολο να τη χρησιμοποιήσει κανείς για να καλέσει ακόμα και κάποιον που θέλει, όμως για κάποιο λόγο εδώ η Samsung θεώρησε λογικό να περιορίσει τη συγκεκριμένη λίστα σε τρείς μόνο επαφές.

Παρότι υπάρχει η δυνατότητα να δούμε ένα μήνυμα, αυτή δεν υποστηρίζεται από όλες τις εφαρμογές, όπως Viber, WhatsApp, Facebook Messenger, τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι παρότι μπορούμε να διαβάσουμε ένα γραπτό μήνυμα, μπορούμε να απαντήσουμε μόνο με κάποια προκαθορισμένη απάντηση, αν και το να συντάξει κανείς κείμενο σε αυτή την οθόνη δεν θα ήταν απαραίτητα ιδιαίτερα βολικό.

Όμως η «ασυνέχεια» στο ποιες εφαρμογές μπορούν να προβάλλουν το περιεχόμενο μιας ειδοποίησης και το ποιες σε αναγκάζουν να ανοίξεις την οθόνη του Flip 4, είναι ίσως το πιο «κουραστικό».

Με δεδομένο το μέγεθος της οθόνης αυτής, είναι γεγονός το ότι η Samsung δεν είχε πολλές επιλογές στο τι περισσότερο θα μπορούσε να προσφέρει σαν δυνατότητες. Εδώ παραμένει γεγονός ότι τεχνικά, η οθόνη αυτή βρίσκεται στο ίδιο «μισό» του Flip 4 με το υπόλοιπο Hardware στο εσωτερικό του, και δεν θα μπορούσε να «χωρέσει» μεγαλύτερη χωρίς να βρίσκεται … πάνω από αυτο ουσιαστικά και να αλλάξει το συνολικό του πάχος.

Η εσωτερική οθόνη

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στη Samsung αλλά και να την… θαυμάσει για αυτό, είναι η εσωτερική οθόνη του Flip 4. Αν όχι για το ότι απλά μπορεί να διπλώσει στα δύο, για το τι είδους οθόνη είναι.

Πλέον, η εταιρέια έχει καταφέρει οι οθόνες αυτού του είδους, να μην έχουν καμία ουσιαστική διαφορά με τις «φυσιολογικές» Super AMOLED οθόνες των κορυφαίων της Smartphones.

Ίσως αυτό κάνει την περιγραφή της οθόνης του Flip 4 πιο … βαρετή, αφού δεν μπορεί να πει κανείς και πολλά για την συνολική της απόδοση. Ναι είναι ένα Panel με FullHD+ ανάλυση, όμως σε αυτό το είδος, και με αυτό το μέγεθος, δεν έχει ουσιαστικά σημασία.

Ναι είναι ένα Panel με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, και ναι μπορεί να προσαρμόσει τον ρυθμό ανανέωσης ανάλογα με το περιεχόμενο. Mε έναν έξυπνο τρόπο που «καταλαβαίνει» πότε έχει νόημα να την έχει στα 30, 60 Hz και πότε χρειάζεται να τον περιορίσει ακόμα περισσότερο επειδή προβάλλει στατικό περιεχόμενο.

Είναι και πιο φωτεινή από την οθόνη του προηγούμενου μοντέλου της σειράς, και αυτό η εταιρεία το έχει πετύχει αφαιρόντας ένα Layer που βρισκόταν κάτω από το Ultra thin Glass που την προστατεύει. Με αυτόν τον τρόπο, δεν έχει αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας για να είναι πιο φωτεινή, και αυτό έχει σημαντικές και θετικές επιπτώσεις στην μπαταρία όπως θα δούμε και στην συνέχεια.

Κάμερες.

Σχεδόν σε κάθε αναδιπλούμενο Smartphone, υπάρχει ένας συγκεκριμένος «περιορισμός» χώρου. Αυτός μέχρι ένα σημείο, καθορίζει και το τι κάμερα μπορεί να έχει, αφού ότι και αν μπορεί να κάνει σε επίπεδο λογισμικού, ο αισθητήρας πάντα παίζει ρόλο, όπως και ο φακός μπροστά από αυτόν.

Το Galaxy Z Flip 3 δεν αποτελούσε ποτέ κάτι το ….ιδιαίτερο στον τομέα της φωτογραφίας, και αναμενόμενα η βελτίωση του δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για την εταιρεία. Το Flip 4 έχει δύο κάμερες και πάλι, και ρεαλιστικά αυτές που έχουν σημασία. Άλλωστε δεν είναι ένα Smartphone σχεδιασμένο αποκλειστικά για τις «φωτογραφικές» του δυνατότητες.

Η βασική κάμερα λοιπόν, διατηρεί την ανάλυση στα 12mp, συνεχίζοντας να αποδεικνύει ότι δεν είναι αυτή που καθορίζει το πόσο καλή θα είναι η τελική φωτογραφία. Ο ίδιος ο αισθητήρας έχει μεγαλώσει σε φυσικό μέγεθος, και πλέον είναι τεχνικά μια παρόμοια αν όχι ίδια κάμερα με αυτή των Galaxy S21, S21 Plus, S21 FE, Z Fold 3 και μερικά … ακόμα Smartphones της εταιρείας. Διατηρεί το OIS, αλλά και το Dual Pixel Auto focus, ενώ σε σύγκριση με όλα αυτά, έχει σαν «πλεονέκτημα» και τις δυνατότητες του Hardware στην επεξεργασία των δεδομένων από την κάμερα αυτή.

Το Flip 4 λοιπόν, μπορεί να βγάλει απλά πολύ καλές φωτογραφίες. Το «απλά» δεν είναι μειονέκτημα, και αναφέρεται περισσότερο στο πως και η Samsung έχει κάνει ιδιαίτερα απλή διαδικασία την λήψη τους, χωρίς επιλογές που ναι μεν είναι ενδιαφέρουσες αλλά δεν είναι ταιριαστές στον χαρακτήρα του Flip 4.

Χρωματικά, έχει ενδιαφέρον το ότι η εταιρεία αναγνωρίζει πως το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Smartphone θέλει μια κάμερα που να μπορεί να βγάλει όμορφες φωτογραφίες.

Η σημαντικότερη βελτίωση όμως είναι κατά τη λήψη σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Εδώ ο μεγαλύτερος σε φυσικό μέγεθος αισθητήρας, δείχνει τα πλεονεκτήματα του, σε συνδυασμό πάντα με το OIS και τον Snapdragon 8+ Gen 1.

Η δεύτερη κάμερα είναι αναμενόμενα αυτή με τον Ultra wide φακό. Η χρησιμότητα της είναι προφανώς οι φωτογραφίες με ένα μεγαλύτερο πλάνο, και η ανάλυση της παραμένει στα 12mp. Αναμενόμενα εδώ, το Flip 4 δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει με αυτή την κάμερα, αν και η Samsung διατηρεί αποκλειστικό πλεόνέκτημα των S21 και S22 Ultra την κάμερα αυτού του είδους με Auto focus, και Dual pixel.

Αυτό που έχει σημασία, και δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής, σε άλλες συσκευές, είναι η «ομοιότητα» που έχουν οι φωτογραφίες με αυτές της βασικής κάμερας. Χρωματικά, σε επίπεδα φωτισμού και συνολικό… χαρακτήρα, ο ιδιοκτήτης του Flip 4 δεν νιώθει ότι χρησιμοποιεί μια κατώτερη κάμερα.

Επιδόσεις / Hardware

Ίσως η πιο “ουσιαστική” αλλαγή που έχει κάνει η Samsung στο Flip 4, είναι αυτή του Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Ο νεότερος Snapdragon 8+ Gen 1 έχει εκτός από έστω και λίγο καλύτερες επιδόσεις, σημαντικά καλύτερη συνολική … συμπεριφορά. Έχει σχεδόν “εξαφανίσει” τα προβλήματα με την θερμοκρασία λειτουργίας, και την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Δύο προβλήματα που σε ένα Foldable smartphone αυτού του είδους, θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά, όπως στο προηγούμενο μοντέλο της σειράς.

Ο Snapdragon 8+ gen 1 λοιπόν, χαρίζει στο Flip 4 επιδόσεις που “ταιριάζουν” στην κατηγορία τιμής του, και υπό συνθήκες το κάνει συνολικά πιο ισχυρό και από πολλές άλλες πιο… φυσιολογικές συσκευές που ανήκουν στην Flagship κατηγορία τιμής και χαρακτηριστικών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μπορεί να διατηρήσει τις επιδόσεις αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς η αύξηση της θερμοκρασίας να οδηγεί σε έστω κα μικρή μείωση τους.

Ρεαλιστικά και πάλι, τα 8GB RAM που διαθέτει το Flip 4 είναι όσα θα… χρειαστεί κανείς σε οτιδήποτε κάνει στην καθημερινότητα του. κανενός είδους εφαρμογή ή ακόμα και πολλές ταυτόχρονα, δεν χρειάζονται κάτι περισσότερο προκειμένου να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Το One UI στην 4η έκδοση του, είναι με χαρακτηριστική διαφορά το πιο ολοκληρωμένο σε εμφάνιση, δυνατότητες και λογική δομή γραφικό περιβάλλον που υπάρχει στον χώρο των Android Smartphones, και σε συνδυασμό με το κορυφαίο Hardware κάνουν το Flip 4 ένα … απολαυστικό στη χρήση Smartphone.

Τώρα, για τους φίλους του Gaming, τα νέα είναι αντίστοιχα ευχάριστα. Και η Adreno 730 GPU στο εσωτερικό του Snapdragon 8+ Gen 1 διατηρεί την απόδοση της ενοχλητικά πιο σταθερή από αυτή του “απλού” και μάλιστα και εδώ η κατανάλωση ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά. Προφανώς όμως το περιορισμένο μέγεθος του Flip 4 και ο μικρός χώρος που “φιλοξενεί” το σύνολο του Hardware του, δεν είναι ο ιδανικός συνδυασμός για συνεχόμενη Gaming χρήση.

Μπαταρία.

Η απόδοση της μπαταρίας του Flip 4 είναι ένας τομέας όπου η βελτίωση είναι πιο άμεσα αισθητή σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο. Όχι επειδή το Smartphone πετυχαίνει κάτι το… εντυπωσιακό σε χρόνους αναμονής και λειτουργίας, αλλά περισσότερο επειδή είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σύγκριση με τον προβληματικό σε αυτόν τον τομέα προκάτοχο του.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας αυτής, έχει αυξηθεί στις 3.700 mAh και παρότι η αύξηση είναι μικρή, όπως και η τελική χωρητικότητα της, ο συνδυασμός με την πολύ καλύτερη συμπεριφορά του Snapdragon 8+ Gen 1 είναι αυτός που πετυχαίνει και το τελικό αυτό αποτέλεσμα.

Το Flip 4 μπορεί να προσφέρει μια ημέρα σχετικά έντονης χρήσης, και στο τέλος αυτής να έχει ακόμα ένα έστω… 10% διαθέσιμο στην μπαταρία του, απλά σαν περιθώριο ασφαλείας μέχρι ο ιδιοκτήτης του να το φορτίσει και πάλι. Αν κάποιος είναι λιγότερο απαιτητικός, η μπαταρία δεν πρόκειται να προσφέρει μια δεύτερη ημέρα χρήσης, απλά θα φτάσει στο τέλος της πρώτης ημέρας, με ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό φόρτισης ακόμα διαθέσιμο.

Συμπέρασμα. 

Το Galaxy Z Flip 4 είναι όπως και ο προκάτοχος του, ένα πιο “σημαντικό” Smartphone από ότι φαίνεται αρχικά. Εϊναι αυτό που θα κάνει αυτό το ξεχωριστό είδος συσκευών, πιο γνωστό στο αγοραστικό κοινό. Επειδή είναι πιο προσιτό οικονομικά από το Fold 4 και κάθε συσκευή αυτής της σειράς, αλλά και επειδή χρησιμοποιεί το ότι διπλώνει η οθόνη του για να είναι ξεχωριστό με τρόπο που να το κάνει ενδιαφέρον για μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού.

Με αυτό σαν δεδομένο, και με δεδομένη και την απουσία ανταγωνισμού ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική, η Samsung έκανε προσεκτικές αλλαγές και βελτιώσεις, χωρίς να προσπαθήσει να εντυπωσιάσει με κάποιον “υπερβολικό τρόπο”. Αυτό σημαίνει ότι το Flip 4 είναι ένα ολοκληρωμένο Smartphone σε όλα όσα χρειάζεται κανείς στην καθημερινότητα του, και το πετυχαίνει χωρίς κάποιο ουσιαστικό συμβιβασμό.

Προφανώς και στα χρήματα που κοστίζει, δεν πρέπει να κάνει και κανενός είδους συμβιβασμό, και οι επιδόσεις, η οθόνη και η κάμερα του είναι αυτά που… πρεέπει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τελικά, ένα ήδη πολύ ενδιαφέρον, ξεχωριστό και εντυπωσιακό Smartphone, η Samsung το έκανε ακόμα καλύτερο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights