Η Motorola είναι μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια, έχει μπει σε μια διαδικασία «επανόδου» στην αγορά των Smartphones. H διαδρομή αυτή, δεν ήταν απαραίτητα εύκολη στα πρώτα της στάδια, όμως πλέον η εταιρεία δείχνει μια ωριμότητα και μια σοβαρή προσέγγιση που είναι … αντάξια του ονόματος και της ιστορίας της.
Η επάνοδος αυτή, μας έχει «χαρίσει» πολλά ενδιαφέροντα και ικανά Smartphones για την κατηγορία τους, και τα πιο πρόσφατα από αυτά, είχαμε την τύχη να τα δούμε επίσημα και στη χώρα μας. Όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και στην περίπτωση της Motorola, ο κανόνας αυτός έχει μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή. Το Edge 30 pro θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η πρώτη «προσπάθεια» της εταιρείας να μπει σοβαρά στην αγορά των High end Smartphones. Το πέτυχε με σχετική επιτυχία, και οι όποιες παραλλείψεις, ήταν αρχικά μικρές και όχι ιδιαίτερα σημαντικές, και το βασικότερο δεν ήταν αρκετές για να αλλάξουν την ιδιαίτερα θετική εικόνα που άφηνε το συγκεκριμένο Smartphone.
Το καλύτερο όμως είναι πάντα προτιμότερο, και για την Motorola το καλύτερο αυτό «ακούει» στο όνομα Edge 30 Ultra. Ένα Smartphone που θα μπορούσε να πει κανείς ότι σχεδιάστηκε εξ αρχής να ανταγωνιστεί πλέον ευθέως εταιρείες που τα τελευταία χρόνια «κυριαρχούν» σε αυτή την κατηγορία. Μάλιστα, το Edge 30 Ultra προσπαθεί να το πετύχει αυτό, εκτός των άλλων και με μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή πώλησης, ειδικά για το σύνολο όσων προσφέρει. Για να πετύχει αυτή την τιμή πώλησης η εταιρεία με το Edge 30 Ultra, έχει κάνει πολύ συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες όμως όπως θα δούμε στην συνέχεια δεν είναι «αρνητικές» με κάποιο τρόπο.
Σχεδιασμός.
Αυτό που είναι άμεσα εμφανές σε όποιον δει για πρώτη φορά το Edge 30 Ultra και πόσο μάλλον όταν το πιάσει στα χέρια του, είναι ο εντυπωσιακός σχεδιασμός και η πολυτέλεια του. Η Motorola εδώ απλά αναγνώρισε ότι το Edge 30 Pro παρότι αντίστοιχα πολυτελές, δεν «ξεχώριζε» όσο θα έπρεπε, και έκανε ακριβώς τις επεμβάσεις που χρειαζόταν.
Το Edge 30 Ultra έχει κυρτή οθόνη, και αντίστοιχα κυρτό πίσω μέρος, ακριβώς όπως πρέπει, με την καμπύλη που χρειάζεται για να είναι ευχάριστο στο χέρι και να έχει έναν πιο premium χαρακτήρα. Το frosted glass στο πίσω μέρος του, με την «ματ» υφή και εμφάνιση του είναι όσο πολυτελές πρέπει να είναι και όταν το κοιτάει κανείς αλλά ακόμα περισσότερο όταν το έχει στα χέρια του.
Όταν το κρατήσει θα εκτιμήσει ταυτόχρονα και το πόσο λεπτό είναι το Edge 30 Ultra, πάντα για ένα Smartphone της κατηγορία τιμής του. Θα εκτιμήσει προφανώς και την στιβαρότητα που δίνει το πλαίσιο του που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, αλλά και η προσοχή που έχει δώσει η εταιρεία στην συναρμολόγηση του. Εδώ, μπορεί θεωρητικά, αλλά όχι πρακτικά, να πει κανείς ότι η επιλογή του Gorilla Glass 5 για το πίσω μέρος του Edge 30 Ultra και για την προστασία της οθόνης του είναι μια επιλογή που επέτρεψε στην εταιρεία να μειώσει το κόστος του και αντίστοιχα την τιμή πώλησης του.
Όμως και εργονομικά, το Edge 30 Ultra έχει λύσει τα μικρά «προβλήματα» του αμέσως προηγούμενου μοντέλου. Τα πλήκτρα στο πλαϊνό του μέρος είναι πλέον σε σωστό ύψος, και έχουν και ακριβώς την αίσθηση που πρέπει στην πίεση. Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων έχει μεταφερθεί πλέον στο εσωτερικό της οθόνης του Edge 30 Ultra, εκεί που και πάλι «ορίζει» η αγορά ότι πρέπει να είναι σε ένα Premium smartphone.
Οθόνη.
Για την οθόνη του Edge 30 Ultra η εταιρεία έχει κάνει ταυτόχρονα όλες τις σωστές «επιλογές» και μια που καθορίζεται και πάλι από τον περιορισμό του κόστους. Το pOLED Panel που χρησιμοποιεί το χ Edge 30 Ultra είναι κατασκευασμένο από την LG, η οποία έχει ξεπεράσει προ πολλού την εποχή που οι οθόνες της είχαν κάποιου είδους σημαντικό πρόβλημα.
Αυτό που φαίνεται να έχει «θυσιάσει» η Motorola με την συγκεκριμένη οθόνη, είναι η χρωματική ακρίβεια που χωρίς να είναι κακή με κάποιο τρόπο, είναι απλά διαφορετική από το συνηθισμένο. Η οθόνη του Edge 30 Ultra έχει πάντα ζωντανά και έντονα χρώματα, που απλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι λίγο πιο «ψυχρά» από το ιδανικό. Ακόμα όμως και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα από την στιγμή που μπορεί να αλλάξει χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις της οθόνης.
Όμως είναι ένα τεχνικά εντυπωσιακό Panel στους τομείς που έχει περισσότερο σημασία. Αρχικά το Edge 30 Ultra είναι ένα από τα ελάχιστα Smartphones που δεν είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για Gaming χρήση, με ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz για την οθόνη του. Ακόμα και αν αρχικά περιμένει κανείς ότι η διαφορά από τα 120Hz είναι «μικρή», αρκεί να χρησιμοποιήσει το Edge 30 Ultra για να διαπιστώσει πόσο πιο άμεση και ταχύτατη είναι στην ανανέωση και προβολή περιεχομένου.
Εδώ, το Edge 30 Ultra συνεχίζει παρόλα αυτά μια «περίεργη» λογική της εταιρείας. Η αυτόματη προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης περιορίζει την μέγιστη τιμή στα 120Hz, και θα πρέπει κανείς να επιλέξει χειροκίνητα τα 144hz για να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες της.
Το συγκεκριμένο pOLED Panel έρχεται με 10-bit χρωματικό εύρος, και προφανώς υποστηρίζει και το HDR10+ πρότυπο για την προβολή HDR περιεχομένου. Η εμπειρία της προβολής μιας ταινίας στο Edge 30 Ultra είναι εντυπωσιακή, ειδικά σε συνδυασμό με τα άκρως αποδοτικά σε ποιότητα και ένταση ήχου, στερεοφωνικά του ηχεία. Μάλιστα, εδώ είναι χρήσιμη και η φωτεινότητα της συγκεκριμένης οθόνης.
Η Motorola δηλώνει τα 1.200nits σαν το μέγιστο θεωρητικό «όριο», και η οθόνη μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000nits στο σύνολο της επιφάνειας της, σε αυτόματη προσαρμογή ανάλογα με τον φωτισμό στο χώρο γύρω από το Edge 30 Ultra. Προφανώς και μπορεί να βρει κανείς Smartphones με ακόμα πιο φωτεινή οθόνη, όμως αυτό που δεν μπορεί να βρει, είναι ένα που να έχει την ίδια τιμή πωλησης με το Edge 30 Ultra.
Κάμερες.
Είναι μάλλον αναμενόμενο ότι η εταιρεία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην βασική κάμερα του Edge 30 Ultra, που είναι και το πρώτο Smartphone της εταιρείας που χρησιμοποιεί τον τεχνικά εντυπωσιακό και με υψηλή ανάλυση HP1 αισθητήρα της Samsung στα 200mp. Μάλιστα σε πλήρη αντίθεση με το ένα ακόμα Smartphone άλλης εταιρείας που έχει την ίδια βασική κάμερα, η Motorola έχει δώσει την σημασία που πρέπει και στις άλλες δύο που έχει στο πίσω μέρος του το Edge 30 Ultra.
Τεχνικά, η βασική αυτή κάμερα είναι κάτι το διαφορετικό με έξυπνο τρόπο από το συνηθισμένο. Αρχικά ο αισθητήρας έχει μεγάλο φυσικό μέγεθος στο 1/1.22”. Παρότι προφανώς με αυτή την ονομαστική ανάλυση, και πάλι κάθε “pixel” είναι μικρό σε μέγεθος, η τεχνική του pixel binning είναι αυτή που προσφέρει το τελικό αποτέλεσμα.
Η κάμερα του Edge 30 Ultra συνδυάζει… 16 γειτονικά pixel του αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται στην φωτογραφία. Οι πληροφορίες που μπορεί να «πάρει» λοιπόν από ένα τόσο μεγάλο σύνολο το Edge 30 Ultra είναι σημαντικά περισσότερες από το συνηθισμένο, και αυτό αποτυπώνεται στην τελική φωτογραφία. Ο συνδυασμός του αισθητήρα αυτού με τις ικανότητες που έχει το Hardware στο εσωτερικό του Edge 30 Ultra, κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα καλύτερο. Το δυναμικό εύρος είναι κορυφαίο, χρωματικά οι φωτογραφίες είναι πάντα σωστές και χωρίς υπερβολικά χρώματα, ενώ η λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή ακόμα και σε δύσκολα σημεία και σκηνικά.
Το night mode αναλαμβάνει όπως πάντα να βγάλει συνεχόμενες λήψεις με διαφορετικά επίπεδα φωτισμού και στην συνέχεια να τα συνδυάσει στην τελική φωτογραφία. Εδώ είναι εντυπωσιακό ότι σε έναν αισθητήρα με αυτό το μέγεθος, το Edge 30 Ultra έχει και μηχανική σταθεροποίηση στον φακό του, με τα πλεονεκτήματα που αυτή φέρνει στο να είναι σταθερό το πλάνο σε κάθε φωτογραφία.
Για μια ακόμα φορά, τα αποτελέσματα είναι σίγουρα ικανοποιητικά, και ρεαλιστικά πολύ καλύτερα από κάθε προηγούμενο Smartphone της εταιρείας. Αυτό δείχνει και την δουλειά που έχει κάνει η Motorola σε επίπεδο λογισμικού, που δείχνει και αυτό με την σειρά του την «προσπάθεια» που κάνει η εταιρεία να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα του ανταγωνισμού της.
Οι φωτογραφίες έχουν πολύ καλά επίπεδα φωτισμού, που παραμένουν ρεαλιστικά χωρίς το Edge 30 Ultra να προσπαθεί να «φωτίσει» τα πάντα όσο το δυνατόν περισσότερο απλά για να είναι εντυπωσιακή η φωτογραφία.
Ο Samsung HP1 αισθητήρας όμως, είναι αρκετά «έξυπνος» για να προσφέρει και πολλές ακόμα επιλογές. Όταν το Edge 30 Ultra αναγνωρίσει ότι τα επίπεδα φωτισμού το επιτρέπουν, μπορεί να χρησιμοποιήσει το pixel Binning με διαφορετικό τρόπο. Συνδυάζει τέσσερα από τα “pixel” του αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται στην φωτογραφία, με αποτέλεσμα αυτή να έχει ονομαστική ανάλυση 50mp.
Στις περιπτωσεις που αυτό είναι χρήσιμο, οι φωτογραφίες έχουν ακόμα περισσότερη λεπτομέρεια χωρίς να θυσιάζεται αισθητά κάποιο από τα υπόλοιπα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά.
Όμως όπως ήδη αναφέραμε, το Edge 30 Ultra δεν αφήνει στην τύχη τους και τις δύο άλλες κάμερες στο πίσω μέρος του. Αυτή με τον ultra wide φακό, δεν ακολουθεί την δυστυχώς δημοφιλή τακτική του να έχει απλά ένα μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία με έναν αισθητήρα χαμηλότερης ανάλυσης από το ιδανικό. Χρησιμοποιεί τον Samsung JN1 των 50mp και αναμενόμενα αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα.
Οι φωτογραφίες, παρότι έχουν μια πολύ μικρή χρωματική διαφορά από αυτές της βασικής κάμερας, είναι καλύτερες από το συνηθισμένο για κάμερα αυτού του είδους. Μάλιστα εδώ η Motorola θα μπορούσε να «επαναπαυθεί» στην βασική κάμερα του Edge 30 Ultra στα χρήματα αυτά, όπως δυστυχώς έχει κάνει έναν συγκεκριμένος ανταγωνιστής της.
Μάλιστα η κάμερα αυτή έχει και Auto focus, κάτι που εκτός των άλλων της δίνει την δυνατότητα να βγάζει και μacro φωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση. Με ποιότητα και λεπτομέρεια που είναι σαφώς ανώτερη από κάμερες με χαμηλότερη ανάλυση που είναι σχεδιασμένες για αυτό το είδος φωτογραφίας αποκλειστικά.
Τέλος, η Τρίτη και τελευταία κάμερα του Edge 30 Ultra είναι ίσως λιγότερο εντυπωσιακή. Μπορεί να φέρει 2 φορές πιο κοντά αυτό που φωτογραφίζουμε, με οπτικό zoom και ονομαστική ανάλυση 12mp. Έιναι χρήσιμη σε περιπτώσεις που έχει νόημα αυτό το 2Χ ζουμ, αλλά και στην λήψη φωτογραφιών πορτραίτου με ένα πλάνο που ταιριάζει σαφώς σε αυτό το είδος φωτογραφίας.
Επιδόσεις / Hardware
Το Edge 30 Ultra έχει στο εσωτερικό του τον μέχρι στιγμής νεότερο, και βελτιωμένο σε ενεργειακή απόδοση και θερμοκρασία λειτουργίας, Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστή της Qualcomm. Η μικρή διαφορά στις επιδόσεις από την «απλή» έκδοση του, δεν είναι με κάποιο τρόπο όρατή σε καθημερινή χρήση.
Είναι όμως άμεσα ορατή η διαφορά σε συνολική απόδοση, ακριβώς επειδή η συμπεριφορά του νεότερου επεξεργαστή είναι βελτιωμένη εκεί που χρειάζεται. Το Edge 30 Ultra δεν ζεσταίνεται ενοχλητικά, ότι και αν κάνει ο ιδιοκτήτης του με αυτό, και το βασικότερο είναι ότι δεν χάνει την απόδοση του σε σχετικά εντατική χρήση. Αυτό επιτρέπει στο Edge 30 Ultra να προσφέρει όσα θα χρειαστεί ο ιδιοκτήτης του χωρίς να γίνεται… ενοχλητικό στο να το κρατάει στα χέρια του.
Η έκδοση που έρχεται επίσημα στη χώρα μας, με 12GB RAM προφανώς και δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να εκτελέσει με άνεση όσες εφαρμογές θέλουμε ταυτόχρονα, και περισσότερες από όσες είναι… πρακτικό να χρησιμοποιεί κανείς την ίδια στιγμή. Αυτό αποτυπώνεται και στην «άνεση» με την οποία το Edge 30 Ultra μπορεί να αλλάζει μεταξύ τους, ακόμα και όταν μια από αυτές είναι και ένα απαιτητικό παιχνίδι.
Σε αυτή την Gaming χρήση, είναι και το μοναδικό σημείο όπου ο ιδιοκτήτης του θα αντιληφθεί το πίσω μέρος του πιο «ζεστό», χωρίς όμως και πάλι το φαινόμενο να είναι ενοχλητικό. Το βασικότερο είναι ότι σε συνεχόμενη χρήση αυτού του είδους, και δεν χάνει την απόδοση του, αλλά και μπορεί να το κάνει χωρίς η μπαταρία του να αδειάζει ενοχλητικά γρήγορα.
Μπαταρία.
Το μικρότερο από το συνηθισμένο «πάχος» του Edge 30 Ultra έχει σαν μοναδικό … περιορισμό το μέγεθος της μπαταρίας στο εσωτερικό του. Η Motorola, εκμεταλλευόμενη την βελτιωμένη απόδοση του συγκεκριμένου επεξεργαστή, έχει επιλέξει μια λίγο μικρότερη σε χωρητικότητα μπαταρία στις 4.610mAh. Όμως η απόδοση της είναι περισσότερο από απλά ικανοποιητική, για σχεδόν κάθε είδος χρήσης.
Όσο «απαιτητικός» και αν είναι με το Edge 30 Ultra ο ιδιοκτήτης του, δεν πρόκειται ποτέ να τον αφήσει από μπαταρία μέσα στο εργάσιμο κομμάτι της ημέρας. Πάντα θα φτάνει στο τέλος αυτής με ένα 15-20% ακόμα διαθέσιμο και μόνο στις πιο … δύσκολες περιπτώσεις το ποσοστό αυτό θα είναι έστω και λίγο χαμηλότερο. Αυτό που έχει σημασία, είναι περισσότερο η άνεση ότι μπορεί να κάνει όσα θα χρειαστεί με αυτό χωρίς η μπαταρία να αποτελεί άγχος.
Εδώ η Motorola όμως έχει κάνει μια πολύ σωστή επιλογή στην φόρτιση του Edge 30 Ultra. Υποστηρίζει το USB Power delivery πρότυπο, που δεν αποτελεί κάποιο «κλειστό» δικό της δημιούργημα. Εκτός λοιπόν του ότι μπορεί να φορτίσει με εως και 125W με τον φορτιστή που περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία του, μπορεί να υποστηρίξει και τον μέγιστο ρυθμό φόρτισης κάθε άλλου φορτιστή που ακολουθεί το συγκεκριμένο, διαδεδομένο ευρέως πρότυπο.
Θα φορτίσει γρήγορα με τον φορτιστή ενός Laptop, μια άνεση που δεν συνηθίζεται δυστυχώς. Το πόσο γρήγορα φορτίζει δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού εκτός από «κόντρα» εμπορικά, το αν είναι 20, 22 και 25 λεπτά δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε καθημερινή χρήση.
Συμπέρασμα.
Το Edge 30 Ultra είναι αυτό που πρέπει, προκειμένου η Motorola να αποκτήσει ξανά την εικόνα που έχασε πριν από αρκετά χρόνια πλέον. Ένα πλήρως ολοκληρωμένο Smartphone σε κάθε τομέα, χωρίς ενοχλητικά προβλήματα και «παραλλείψεις». Είναι όσο πολυτελές πρέπει να είναι, όσο όμορφο πρέπει να είναι, και όσο ξεχωριστό μπορεί να είναι, ειδικά για τα χρήματα που κοστίζει.
Οι επιλογές που έχει κάνει η εταιρεία προκειμένου να «πετύχει» την συγκεκριμένη τιμή πώλησης, δεν αλλάζουν τον συνολικό του χαρακτήρα με τρόπο που να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Είναι επιλογές που πρέπει μέχρι ένα σημείο να γίνουν προκειμένου το Edge 30 Ultra να είναι ελκυστικό τιμολογιακά και να … τραβήξει το αγοραστικό κοινό.
Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα Smartphone που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας με τον ίδιο τρόπο όπως και κάθε αντίστοιχα κορυφαία πρόταση κάθε άλλης εταιρείας. Αυτό από μόνο του αν μη τι άλλο δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η εταιρεία είναι στον σωστό δρόμο, και με συσκευές όπως το Edge 30 Ultra θα αποκτήσει και το μερίδιο αγοράς που της… αξίζει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
1 σχολιο
Καλησπέρα. Είμαι κάτοχος του κινητού εδώ και 10 μέρες περίπου και έχω παρατηρήσει 1ον ότι δεν λειτουργεί πολύ καλά το adaptive brightness και 2ον ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης της μπαταρίας το έχει πάντα το Mobile Network Standby. Είναι κάποια δυσλειτουργία?