Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Motorola Edge 30 Fusion Review: Άκρως εντυπωσιακό

Motorola Edge 30 Fusion Review: Άκρως εντυπωσιακό

απο Kostas Gliatiotis

Ένα από τα … προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς όταν μέσα σε ένα χρόνο περάσουν από τα χέρια του πολλά διαφορετικά τηλέφωνα σε κάθε κατηγορία τιμής, είναι ότι γίνεται δύσκολο να του κάνει εντύπωση κάθε ένα από αυτά. Είναι σπάνιο φαινόμενο ειδικά σε κατηγορίες με ιδιαίτερο ανταγωνισμό, κάποιο από αυτά να ξεχωρίσει με κάποιο τρόπο, και πόσο μάλλον με περισσότερους από έναν.

Για την Motorola, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το να επιστρέψει σοβαρά και με αξιώσεις στην συγκεκριμένη αγορά, είναι ένας στόχος και μάλιστα ένας τον οποίο έχει πάρει όσο σοβαρά πρέπει για να τον πετύχει. Αν το Motorola Edge 30 Ultra είναι η απόδειξη του πως μπορεί η εταιρεία να σχεδιάσει ένα κορυφαίο σε όλους τους τομείς τηλέφωνο, το Edge 30 Fusion είναι η απόδειξη ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και σε χαμηλότερη κατηγορία τιμής, χωρίς ενοχλητικές και σημαντικές «παραχωρήσεις». Ακόμα περισσότερο, χωρίς παραχωρήσεις που δυστυχώς έχουν γίνει… συνηθισμένες από άλλες εταιρείες.

Το Edge 30 Fusion είναι λοιπόν ίσως το μοναδικό Smartphone με κόστος κάτω από 700 ευρώ (έστω και… οριακά) που καταφέρνει να ξεχωρίσει με περισσότερους από έναν τρόπους. Η κατασκευή και ο σχεδιασμός του, η απόδοση του στην πράξη, η προσοχή στην λεπτομέρεια που έχει δώσει η εταιρεία, είναι μονο μερικά από αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Στην συνέχεια του συγκεκριμένου review θα δούμε κάθε ένα από αυτά αναλυτικά.

Σχεδιασμός.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε αυτή την όχι χαμηλή κατηγορία τιμής, υπάρχουν εταιρείες που μας έχουν «συνηθίσει» (χωρίς προφανώς τη θέληση μας) στο να θεωρούμε την πολυτελή κατασκευή και την πιο υποικειμενική έστω ομορφιά, κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο. Εδώ το Edge 30 Fusion απλά αλλάζει αυτή την λογική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αρχικά είναι κατασκευασμένο από τα υλικά που απλά πρέπει, για να είναι και πολυτελές αλλά και αν μη τι άλλο … εμφανίσιμο αν όχι όμορφο που είναι όπως είπαμε υποκειμενικό. Το Gorilla Glass 5 είναι παλαιότερη έκδοση του συγκεκριμένου υλικού, παραμένει όμως ακόμα και έτσι σαφώς και σημαντικά ανώτερο σε όλα από το πλαστικό.

Το ότι είναι κυρτό και στην πίσω πλευρά του αλλά και στην ίδια την οθόνη, όσο και αν έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα σε κάποιες περιπτώσεις, παραμένει κάνει που προσθέτει στην πολυτέλεια αυτή. Ειδικά εδώ, με τον τρόπο που η καμπύλη του πίσω μέρους και της οθόνης, είναι όσο «ευγενική» πρέπει στο χέρι. Ειδικά σε ένα Smartphone που εκτός των άλλων καταφέρνει να είναι και ιδιαίτερα λεπτό σε πάχος.

Σε αυτό το πλαϊνό του μέρος, ξεχωρίζει με την αίσθηση στιβαρότητας αλλά και το πως είναι στο χέρι, και το πλαίσιο που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Ένα ακόμα υλικό που η Motorola απλά μας θυμίζει ότι πρέπει να υπάρχει σε ένα Smartphone xωρίς να είναι ακόμα πιο ακριβό.

Τέλος, η εταιρεία έχει αποφύγει και τις μικρές εργονομικές ατέλειες προηγούμενων μοντέλων της σειράς. Η τοποθέτηση των πλήκτρων στο δεξί του μέρος, είναι στο ύψος που πρέπει για να είναι άνετα στη χρήση τους. Σε ένα Smartphone που εκτός των άλλων έχει και λογικές συνολικές διαστάσεις.

Οθόνη.

Όπως και στο κορυφαίο μοντέλο της σειράς, έτσι και στο Edge 30 Fusion η εταιρεία έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή. Έχει χρησιμοποιήσει ένα pOLED Panel της LG προκειμένου με λογικό κόστος να μπορεί να ξεχωρίσει με ουσιαστικό τρόπο. Αυτός ο τρόπος δεν είναι ένας μόνο για την ακρίβεια, αφού εκτός από κυρτό που προσθέτει όπως είπαμε «πόντους» πολυτέλειας, είναι και τεχνικά ξεχωριστό. Έχει ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz που στην πράξη είναι πιο αισθητή διαφορά από ότι φαίνεται σαν νούμερο.

Ακόμα και σε σύγκριση με σχεδόν όλα τα Smartphones στην κατηγορία αυτή, με οθόνη 120Hz, η διαφορά στην ταχύτητα που ανανεώνει το περιεχόμενο της η οθόνη είναι αισθητή όταν χρησιμοποιήσει κανείς το Edge 30 Fusion. Εδώ όμως, η εταιρεία συνεχίζει να θέτει έναν μάλλον περίεργο περιορισμό. Η αυτόματη προσαρμογή του ρυθμού ανανέωσης που περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας όταν αυτό είναι πρακτικό, δεν περιλαμβάνει την λειτουργία της στα 144Hz.

Μπορεί να προσαρμόζει τον ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα σε 60 και 120Hz, που σαν εύρος προσαρμογής δεν είναι «εντυπωσιακό» είναι όμως αυτό που θεωρείται δεδομένο σε αυτή την κατηγορία τιμής. Για να μπορεί να… απολαύσει κανείς την διαφορά των 144Hz πρέπει να το επιλέξει χειροκίνητα σαν ξεχωριστή επιλογή στις ρυθμίσεις της οθόνης. Σε αυτή την περίπτωση η οθόνη παραμένει μονίμως σε αυτό τον ρυθμό ανανέωσης, με ότι μειονεκτήματα έχει αυτό σε κατανάλωση ενέργειας.

H μοναδική ουσιαστική «θυσία» που έχει γίνει με την επιλογή της συγκεκριμένης οθόνης, αφορά την χρωματική της ακρίβεια με την τεχνική και πιο θεωρητική έννοια τουλάχιστον. Η οθόνη του Edge 30 Fusion έχει μονίμως μια πιο ψυχρή (πιο … μπλε) χρωματική απόδοση εκτός εάν κανείς επιλέξει χειροκίνητα να την αλλάξει. Αυτό την κάνει παρόλα αυτά πιο ζωντανή και πιο ευχάριστη οπτικά, που για μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού είναι και το ζητούμενο.

Τέλος, αυτό που πρέπει να διορθώσει σε επίπεδο λογισμικού η εταιρεία, είναι ο τρόπος που η οθόνη «αγνοέι» το ότι ακουμπάει η παλάμη μας στο κυρτό της κομμάτι. Επειδή είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να γίνει, είναι και το μοναδικό σημείο στο οποίο τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει την προσοχή που πρέπει η εταιρεία.

Κάμερες.

Οι κάμερες στο πίσω μέρος του Edge 30 Fusion είναι ένας ακόμα τομέας όπου η εταιρεία φροντίζει να ξεχωρίσει με ουσιαστικό τρόπο. Αυτό δεν αφορά τόσο την βασική του κάμερα, όσο αυτή με τον υπερ ευρυγώνιο φακό.  Ξεκινώντας παρόλα αυτά από την βασική αυτή κάμερα, είναι θεωρητικά και τεχνικά αυτό που πρέπει να έιναι για όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες.

‘Εχει έναν αισθητήρα των 50ΜΡ με μεγάλο φυσικό μέγεθος στο 1/1.55 της ίντσας. Έχει μηχανική σταθεροποίηση στον φακό της, αλλά και Dual pixel auto focus που λειτουργεί και στην πράξη άριστα με πάντα άμεση εστίαση. Είναι όμως ένας αισθητήρας της Οmnivision και όχι κάποιος πιο «συνηθισμένος» της Sony ή ακόμα και της Samsung. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και στην πράξη να υπάρχουν κάποιες διαφορές. Όχι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, απλά διαφορές.

Ο αισθητήρας αυτός, σε συνδυασμό με την έστω και μικρή πλέον, ανάγκη για βελτίωση σε επίπεδο λογισμικού του τρόπου που τα Smartphones της Motorola παράγουν την τελική φωτογραφία, έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι φωτογραφίες έιναι παντα λεπτομερείς και με όμορφά χρώματα. Αυτά όμως κάποιες φορές είναι πιο «ψυχρά» από το ιδανικό, και ίσως λιγότερο έντονα. Ο αισθητήρας αυτός έχει μια δυσκολία σε συγκεκριμένες (πιο … δύσκολες) συνθήκες να έχει και το δυναμικό εύρος που θα μπορούσε.

Σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, ισχύει ακριβώς η ίδια… λογική. Το Edge 30 Fusion θα βγάλει καλές φωτογραφίες σε κάθε περίπτωση που απλά δεν θα ξεχωρίζουν με κάποιο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει και πάλι ότι δεν έχουν λεπτομέρεια, και ρεαλιστικά επίπεδα φωτισμού. Είναι απλά λίγο διαφορετικές χρωματικά από ότι θα μπορούσαν, με λίγο καλύτερη επεξεργασία σε επίπεδο λογισμικού.

Όμως είναι και η δεύτερη κάμερα του Edge 30 Fusion που ξεχωρίζει με ουσιαστικό τρόπο. Αρχικά η εταιρεία έχει αποφύγει την «παγίδα» του αισθητήρα των 8ΜΡ που δυστυχώς υπάρχει ακόμα σε συσκευές του ανταγωνισμού με αυτό το κόστος. Στα 13ΜΡ είναι περισσότερο από 50% υψηλότερη η ανάλυση της, κάτι που είναι εμφανές και στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι φωτογραφίες χρωματικά και πάλι διαφέρουν όπως και αυτές από την βασική του κάμερα, όμως διατηρούν καλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη συσκευή αυτού του είδους.

Το βράδυ το night mode bοηθάει τον όπως είπαμε καλύτερο από το συνηθισμένο αισθητήρα να πετύχει και εδώ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Προφανώς οι φωτογραφίες είναι λιγότερο φωτεινές από αυτές της βασικής κάμερας, όμως πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Αποτυπώνουν ένα μεγαλύτερο πλάνο με την ποιότητα που μπορεί να περιμένει κανεις.

Επιδόσεις Hardware.

Στο τεχνικό κομμάτι, το Edge 30 Fusion «περιορίζεται» από το τι είναι διαθέσιμο για την κατηγορία τιμής του. Η λύση που υπάρχει αυτή την εποχή, είναι η χρήση ενός παλαιότερου κορυφαίου για την εποχή του επεξεργαστή, και αυτός δεν είναι άλλος από τον μέχρι και σήμερα περισσότερο από ικανό Snapdragon 888+. Το + στην ονομασία του δείχνει ότι είναι η ακόμα ισχυρότερη έκδοση του, με την διαφορά παρόλά αυτά να μην είναι με κάποιο τρόπο ορατή σε καθημερινή χρήση.

Εδώ όμως, ο snapdragon 888+ ( και αυτός χωρίς… το +) συνεχίζει να έχει περιορισμούς στην απόδοση του σε συνεχόμενη χρήση. Η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι τόσο.. τραγική όσο στον αντικαταστάτη του, τον Snapdragon 8+ Gen 1, είναι όμως υπαρκτή. Ακόμα και με την μείωση σε απόδοση που αυτή φέρνει αναγκαστικά, το Edge 30 Fusion παραμένει πάντα άμεσο και ταχύτατο στην λειτουργία του. Άλλωστε η απόδοση του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι ρεαλιστικά υψηλότερη από αυτή που χρειάζεται τώρα αλλά και τα επόμενα χρόνια, κάθε είδους εφαρμογή.

Είναι όμως το πως γίνεται αισθητή η θερμοκρασία αυτή στο πίσω μέρος του Edge 30 Fusion ειδικά με δεδομένο το ότι είναι ένα λεπτό τηλέφωνο. Χωρίς να γίνεται ενοχλητική και να κάνει τη χρήση του δύσκολη, είναι αισθητή αρκετά για να αντιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης του ότι υπάρχει η αύξηση αυτή.

Αντίστοιχα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι δυστυχώς γνωστός και για την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας που έχει. Αυτό σημαίνει ότι η συνεχόμενη και εντατική χρήση είναι κάτι επίσης διαφορετικό που δεν είναι «εύκολο» για το Edge 30 Fusion, χωρίς όμως σε ένα Smartphone με αυτόν τον χαρακτήρα να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Παρότι τεχνικά έχει όλα όσα χρειάζεται ακόμα και για απαιτητική Gaming χρήση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν έχει σχεδιαστεί για αυτή και αυτό ενοχλεί λιγότερο με τα μειονεκτήματα του επεξεργαστή του σε σύγκριση με άλλες προτάσεις με αυτόν στο εσωτερικό τους.

Μπαταρία.

Τα προβλήματα του επεξεργαστή στο εσωτερικό του, για τα οποία παρόλα αυτά δεν ευθύνεται με κάποιο τρόπο η Motorola, δεν κάνουν κάποια … χάρη στην μικρότερης χωρητικότητας μπαταρία του Edge 30 Fusion. Δυστυχώς αυτό αποτυπώνεται και στην πράξη στην απόδοση της.

Χωρίς να είναι προβληματική, απαιτεί μια λίγο πιο… προσεκτική χρήση ώστε ο ιδιοκτήτης του να μην αγχωθεί. Μπορεί να το διατηρήσει ενεργό για μια ημέρα λογικής χρήσης, και να το φτάσει στο τέλος αυτής οριακά, ακόμα και κάτω από το 10% σε πιο απαιτητικές συνθήκες.

Η φόρτιση της είναι όμως ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα του Edge 30 Fusion. Η εταιρεία δεν αναπτύσει κάποιο δικό της «ξεχωριστό» και ενοχλητικά αποκλειστικό πρότυπο ταχείας φόρτισης. Χρησιμοποιεί το USB Power delivery που είναι διαδεδομένο σε πολλά είδη συσκευών εκτός από τηλέφωνα. Αυτό επιτρέπει στο Edge 30 Fusion να φορτίζει γρήγορα ακόμα και με φορτιστή συσκευών που δεν περιμένει κανείς, όπως για παράδειγμα ενός φορητού υπολογιστή.

Με τον δικό του φοριστή ή με κάποιον που έχει την ίδια «παροχή» θα φορτίσει με έως και 68W, ρυθμός που επιτρέπει στην μπαταρία του να φορτίσει πλήρως εντυπωσιακά γρήγορα.

Συμπέρασμα.

Το να προσπαθησει μια εταιρεία να σχεδιάσει ένα κορυφαίο τεχνικά Smartphone χωρίς περιορισμό κόστους είναι απλά πιο εύκολο. Το να βάλει στόχο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα σε λογικό κόστος και χαμηλότερη κατηγορία τιμής, είναι κάτι που άλλες εταιρείες δεν θέλουν και άλλες δεν μπορούν να το κάνουν. Η Motorola με το Edge 30 Fusion δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι και θέλει, αλλά και μπορεί.

Με πολυτελή σχεδιασμό και εμφάνιση, μια ξεχωριστή οθόνη με πρακτικό τρόπο και κάμερες που είναι αν μη τι άλλο αντίστοιχες του ανταγωνισμού του, είναι ένα σύνολο που ξεχωρίζει σε μια κατηγορία τιμής που αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Είναι μια πρόταση που με λογικό κόστος προσφέρει όλα όσα ρεαλιστικά χρειάζεται κανείς στην καθημερινότητα του, και το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι όμως και μια ακόμα απόδειξη ότι η Motorola δεν έχει … φύγει από την αγορά, και μάλιστα επιστρέφει όλο και πιο δυναμικά με συσκευές που ξεχωρίζουν.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights