Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Ιδρύεται το Stavros Niarchos Foundation (SNF) Institute for Global Infectious Disease Research στο Πανεπιστήμιο Rockefeller

Ιδρύεται το Stavros Niarchos Foundation (SNF) Institute for Global Infectious Disease Research στο Πανεπιστήμιο Rockefeller

απο Kostas Gliatiotis

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πώς ακριβώς μπορεί να εξελιχθεί η επόμενη πανδημία, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η επένδυση στην έρευνα, οι διεθνείς συνεργασίες, οι διατομεακές συμπράξεις και η εμπλοκή της κοινωνίας αποτελούν ορισμένα από τα σημαντικότερα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, για να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε γρήγορα σε έναν ενδεχόμενο, νέο κίνδυνο και να διασφαλίσουμε τη δίκαιη διάχυση των επιστημονικών ανακαλύψεων.

Με πρόσφατη δωρεά, ύψους $75 εκατομμυρίων, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει αυτήν τη σημαντική προσπάθεια μέσα από τη δημιουργία του SNF Institute for Global Infectious Disease Research στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη. Το νέο Ινστιτούτο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023, προσβλέπει στην επίσπευση των διαδικασιών ανάμεσα στις επιστημονικές ανακαλύψεις και στην πρακτική εφαρμογή τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την υποστήριξη διεπιστημονικών διεθνών συνεργασιών, τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην εργαστηριακή έρευνα και την πρακτική εφαρμογή της και την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών.

Το Ινστιτούτο θα διευθύνει ο βραβευμένος με Νόμπελ, Charles Rice, μαζί με τον ανοσολόγο Michel Nussenzweig και τον Barry Coller, επικεφαλής γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο θα ενθαρρύνει τη βιοϊατρική έρευνα, καλλιεργώντας τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους, καθώς και την ένταξη νέων ερευνητών. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τις κλινικές και μεταφραστικές έρευνες που πραγματοποιούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rockefeller. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση της σύνδεσης της καινοτόμου έρευνας και της εφαρμογής της σε ασθενείς.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο αποσκοπεί στην καλλιέργεια συστηματικής συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων από όλο τον κόσμο, στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και στη διεύρυνση των προσπαθειών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller να παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση στο κοινό και στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πέρα από τη διασφάλιση ετοιμότητας σε περίπτωση εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πανδημιών, το έργο του Ινστιτούτου στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση επίμονα ενδημικών παθογόνων ασθενειών σε όλο τον κόσμο, όπως η ελονοσία, η φυματίωση, ο Ζίκα, ο HIV κ.ά., καθώς και στην αντιμετώπιση των νεοεμφανιζόμενων απειλών παγκοσμίως.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με μολυσματικές ασθένειες, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλειστικά τοπικές προκλήσεις κι η ανταπόκρισή μας οφείλει να είναι παγκόσμια», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Η δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις υφιστάμενες και στις αναδυόμενες ασθένειες πρέπει να είναι ταχεία, ευέλικτη και με δυνατότητα διεθνούς εφαρμογής -όπως είναι άλλωστε κι η φύση των παθογόνων ιών. Η μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Rockefeller στην επιστήμη και στη μεταφραστική έρευνα στη βιοϊατρική προσφέρει ένα πρωτοφανές πλεονέκτημα, που μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου συνεργασίας, με την προοπτική να συμβάλει στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ της έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής της υπό τη μορφή θεραπειών σε ασθενείς».

Το έργο του Ινστιτούτου θα βασιστεί στη συνεργασία μεταξύ εργαστηρίων εντός του Πανεπιστημίου που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. «Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα της έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ευρέως αποτελεσματικών και ανθεκτικών εμβολίων και θεραπειών», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Rockefeller, Richard P. Lifton. «Το SNF Institute for Global Infectious Disease Research θα επισπεύσει την υλοποίηση της καινοτόμου έρευνας, θα παρέχει εκπαίδευση σε επιστημονικά ζητήματα, και θα προωθήσει την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας».

«Στο μέλλον θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παθογόνες ασθένειες και χρειαζόμαστε συντονισμένη, εντατική έρευνα για να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, Charles Rice. «Το νέο Ινστιτούτο θα μας παρέχει τα μέσα για να ενθαρρύνουμε παγκόσμιες συνεργασίες και τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τα πάντα, από την έρευνα για τις λοιμώδεις νόσους έως την κλινική ανάπτυξη».

Η υποστήριξη του ΙΣΝ για την ίδρυση του Ινστιτούτου αποτελεί μέρος της εν εξελίξει διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Πρωτοβουλία στην ιστορία του ΙΣΝ, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $750 εκατομμύρια. Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων στην Ελλάδα, την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, όπως νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, προσπάθειες για την επέκταση της πρόσβασης στις ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα, και συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, όπως με το Πανεπιστήμιο Columbia και τον οργανισμό National Children’s Alliance στις ΗΠΑ, το νοσοκομείο Sant Joan de Déu Children’s Hospital στη Βαρκελώνη, το King Hussein Cancer Foundation και το αντίστοιχο κέντρο του στην Ιορδανία και τον οργανισμό Yorkshire Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Rockefeller έχει διανύσει σημαντική πορεία στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, με αξιόλογη συνεισφορά στη θεραπεία της μηνιγγίτιδας, της ασθένειας του ύπνου, του κίτρινου πυρετού, της γρίπης, του HIV, της ηπατίτιδας C, κ.ά., καθώς και στην κατανόηση της φύσης των ιών. Δίνει προτεραιότητα στην έρευνα, με σκοπό να κερδηθεί έδαφος στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων και των μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας.

Η νέα δωρεά έρχεται σε συνέχεια της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ του ΙΣΝ και του Rockefeller, και του πολυετούς δεσμού φιλίας διάρκειας παραπάνω από 50 ετών μεταξύ του Σταύρου Νιάρχου και του David Rockefeller. Στο ξεκίνημα της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020, το ΙΣΝ πραγματοποίησε δωρεά ύψους $3 εκατομμυρίων στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης COVID-19, ύψους $100 εκατομμυρίων, προκειμένου να στηρίξει την έρευνα στο Πανεπιστήμιο για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Το 2019, εγκαινιάστηκε η νέα πανεπιστημιούπολη Stavros Niarchos Foundation – David Rockefeller (SNF-DR) River Campus με δωρεές ύψους $75 εκατομμυρίων από το ΙΣΝ και αντίστοιχου ύψους από το Πανεπιστήμιο, επεκτείνοντας τη συνολική έκταση των εργαστηρίων κατά οκτώ στρέμματα, για την περαιτέρω στήριξη της συνεργατικής, διεπιστημονικής έρευνας.

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Rockefeller

Το Πανεπιστήμιο Rockefeller είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια βιοϊατρικής έρευνας στον κόσμο, με αφοσίωση στην υλοποίηση καινοτόμου, υψηλής ποιότητας έρευνας προς όφελος της ανθρωπότητας. Τα 70 εργαστήρια του Rockefeller διεξάγουν έρευνα στους τομείς της νευροεπιστήμης, της ανοσολογίας, της βιοχημείας, της γονιδιωματικής και σε πολλούς άλλους τομείς, απασχολώντας περισσότερους από 2.000 καθηγητές, φοιτητές, μεταδιδακτορικούς συνεργάτες, τεχνικούς, κλινικούς και διοικητικούς υπαλλήλους στην Πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν, συνολικής έκτασης 65 στρεμμάτων. Η μοναδική προσέγγιση του Rockefeller στην επιστήμη οδήγησε σε μερικές από τις πιο επαναστατικές και μετασχηματιστικές ανακαλύψεις στον χώρο της βιολογίας και της ιατρικής. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας 120 ετών του Πανεπιστημίου, 26 επιστήμονες του Rockefeller έχουν κερδίσει βραβεία Νόμπελ, 25 έχουν λάβει βραβεία ιατρικής έρευνας Albert Lasker και 20 έχουν λάβει το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης, το υψηλότερο επιστημονικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα  ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά $3.5 δισεκατομμύρια, μέσω 5.200 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 135 χώρες ανά τον κόσμο.

Μάθε περισσότερα στο SNF.org.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights