Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Vivo iQOO 10 Pro Review: Μια ενδιαφέρουσα «εναλλακτική».

Vivo iQOO 10 Pro Review: Μια ενδιαφέρουσα «εναλλακτική».

απο Kostas Gliatiotis

Παρότι επίσημα τουλάχιστον, δεν είναι γνωστή στη χώρα μας, η iQOO είναι μια ενδιαφέρουσα «εταιρεία» ή για την ακρίβεια, μια θυγατρική της Vivo, με έναν όμως λίγο διαφορετικό τρόπο από ότι είναι για παράδειγμα η Poco για την Xiaomi. Η εταιρεία δεν προσπαθεί να είναι μια πιο «οικονομική» εναλλακτική της Vivo, όσο μια εναλλακτική με παρόμοιες επιλογές, διαφορετικό σχεδιασμό και μέχρι ένα σημείο διαφορετικό κόστος για όσους δεν χρειάζονται συγκεκριμένες δυνατότητες και χαρακτηριστικά των κορυφαίων προϊόντων της Vivo. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια εναλλακτική ώστε η Vivo να μπορεί να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί διαφορετικές «τεχνολογίες» αλλά και να δημιουργεί συνεργασίες που έχουν ενδιαφέρον.

Όσο πολύπλοκο και αν φαίνεται αυτό αρχικά, αυτό που έχει τελικά σημασία είναι ότι η iQOO καταφέρνει να διαφοροποιείται, σίγουρα όσο χρειάζεται προκειμένου να δικαιολογεί την… ύπαρξη της. Ακριβώς επειδή είναι μια διαφορετική «θυγατρική» της Vivo, μπορεί να σχεδιάζει αντίστοιχα premium smartphones, με διαφορές που ρεαλιστικά σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητα… σημαντικές για ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού.

Έτσι λοιπόν, το έστω και παλαιότερο πλέον iQOO 10 Pro που είναι και το αντικείμενο του συγκεκριμένου review, είναι ένα κορυφαίο Smartphone, όμοιο σε πολλούς τομείς με το Vivo X80 Pro, και διαφορετικό σε κάποιους άλλους. Ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε να μπορούν να … συνυπάρχουν ακόμα και αν τυπικά συνήθως δεν είναι ταυτόχρονα διαθέσιμα σε μια χώρα.

Σχεδιασμός.

Ένας από τους τομείς στους οποίους προφανώς και το iQOO 10 Pro μπορεί να διαχωριστεί, είναι αυτός του εξωτερικού σχεδιαμού του. Όμως και εδώ, με τρόπο που δεν το κάνει «κατώτερο» είτε σε εμφάνιση είτε σε υλικά κατασκευής. Αντιθέτως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πιο… τολμηρό στην εμφάνιση του, με λεπτομέρειες που το κάνουν να ξεχωρίζει. Υπάρχει μάλιστα και σε μια ειδική έκδοση που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την BMW, έστω και αν η συνεργασία περιορίζεται στην εξωτερική του εμφάνιση.

Το iQOO 10 Pro είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο στο πλαϊνό του μέρος, όπως ακριβώς «πρέπει» να είναι στην κατηγορία τιμής που ανήκει. Έχει και την ποιότητα που αυτό το υλικό δίνει στο χέρι, αλλά και την στιβαρότητα και την αντοχή που προσφέρει. Το πίσω μέος του είναι κατασκευασμένο από ένα συνδυασμό δύο διαφορετικών υλικών. Το πλαίσιο για τις κάμερες του «επεκτείνεται» σχεδόν σε ολόκληρο το πάνω μισό του, και είναι προφανώς κατασκευασμένο από γυαλί. Το … υπόλοιπο iQOO 10 Pro είναι κατασκευασμένο από ένα υλικό που προσπαθεί σχετικά επιτυχημένα να προσφέρει την εμφάνιση και την υφή μιας δερμάτινης επιφάνειας.

Ο συνδυασμός των υλικών αυτών, έχει σαν αποτέλεσμα το iQOO 10 Pro να είναι το ίδιο πολυτελές, «σοβαρό» τουλάχιστον στο μαύρο χρώμα,  και όμορφο, όσο πρέπει να είναι και πάλι για την κατηγορία τιμής που ανήκει. Στο πρακτικό κομμάτι, επειδή μέχρι ένα σημείο μοιράζεται κάποια στοιχεία του με το Χ80 pro, όπως είναι η οθόνη του, έχει «κληρονομήσει» και το εντυπωσιακά μικρο πλαίσιο γύρω από αυτή, που κάνει τις συνολικές του διαστάσεις μάλλον λογικές για ένα smartphone με αυτό το μέγεθος οθόνης. Παρότι δεν είναι… ελάφρύ, είναι και εδώ αυτό που πλέον θεωρείται συνηθισμένο για την κατηγορία του.

Μια διαφορά που έχει σε σύγκριση με το x80 Pro, είναι η απουσία πιστοποίησης για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, μια επιλογή που είναι πιθανότατα «εμπορική» προκειμένου να διαχωριστούν… επαρκώς οι δύο συσκευές.

Οθόνη.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του iQOO 10 Pro είναι σίγουρα η οθόνη του, για αρκετούς διαφορετικούς λόγους. Είναι τεχνικά τουλάχστον, το ίδιο LTPO3 AMOLED Panel που χρησιμοποιεί (και πάλι…) το X80 Pro. Με την ίδια διαγώνιο στις 6.78 ίντσες και την ίδια κορυφαία ανάλυση στα 3200×1440 pixels. Έχει μάλιστα και τα ίδια επίπεδα φωτισμού, στα 1000nits σαν μέγιστη αυτόματη προσαρμογή της οθόνης, που μπορεί «τοπικά» σε ένα ποσοστό της οθόνης να φτάσει έως και τα 1.500nits.

Έχει όμως και μια… περίεργη διαφορά που δεν είναι τεχνικός περιορισμός της οθόνης του. Παρότι το LTPO3 Panel έχει την δυνατότητα να προσαρμόζει τεχνικά τον ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα σε 1 και 120Hz, σε επίπεδο λογισμικού το iQOO 10 Pro είναι… διαφορετικά ρυθμισμένο. Η οθόνη μπορεί να αλλάξει ανάμεσα σε 60, 90 και 120Hz ανάλογα με την περίπτωση και το τι προβάλλει. Παρότι προφανώς είναι πλέον δεδομένο ότι η μείωση του ρυθμού ανανέωσης ακόμα πιο χαμηλά έχει περιορισμένα οφέλη σε μπαταρία, και λειτουργεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες, είναι μια ενδιαφέρουσα διαφορά μεταξύ των δύο συσκευών.

Έχει παρόλα αυτά, υποστήριξη για το HDR10+ πρότυπο, που της επιτρέπει να προβάλλει σωστά βίντεο σε HDR, με εξαίρεση αυτά που είναι «δημιουργημένα» με το dolby vision HDR πρότυπο, που παρόλα αυτά συνεχίζει και σπανίζει στον χώρο των Android smartphones. Παρότι το iQOO 10 Pro που είχαμε στα χέρια μας για την δοκιμή του, είναι η έκδοση για την αγορά της Κίνας, αναγνωρίζεται κανονικά από το youtube και όχι μόνο για την προβολή HDR περιεχομένου.

Το iQOO 10 Pro έχει κληρονομήσει όμως κάτι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο από το X80 Pro της Vivo. Τον ultrasonic αισθητήρα αποτυπωμάτων στο εσωτερικό της οθόνης του, με το σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος από το συνηθισμένο. Είναι και εδώ το ίδιο εντυπωσιακά γρήγορος και στην λειτουργία του, αλλά και ασυνήθιστα αξιόπιστος στο να αναγνωρίζει πάντα το αποτύπωμα μας με την πρώτη προσπάθεια.

Αν υπάρχει κάτι όμως που δεν ξεχωρίζει στο iQOO 10 Pro, όχι μόνο σε σύγκριση με το X80 pro αλλά και γενικότερα, είναι η απόδοση των στερεφωνικών του ηχείων. Το ακουστικό λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο, όπως σχεδόν και σε κάθε άλλο τηλέφωνο πλέον, με χαμηλότερη όμως αισθητά ένταση από το βασικό του ηχείο. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να είναι επίσης πιο ισχυρό, με την συνολική ένταση να είναι σίγουρα χαμηλότερη από το ιδανικό.

Κάμερες

Ο τομέας στον οποίο διαχωρίζεται επίσης το iQOO 10 Pro είναι οι κάμερες που έχει στο πίσω μέρος του. Αυτές είναι συνολικά τρεις, με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, διαφορετικές όμως στο σύνολο τους από αυτές του x80 pro. Η βασική κάμερα, χρησιμοποιεί τον GN3 αισθητήρα της Samsung, με ονομαστική ανάλυση 50ΜΡ και φυσικό μέγεθος στο 1/1.56”. Το ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι η κάμερα αυτή έχει ένα gimbal για την μηχανική σταθεροποίηση της, ένα σημαντικά πιο αποτελεσματικό και με μεγαλύτερο εύρος προσαρμογής σύστημα σε σύγκριση με το «συνηθισμένο» OIS.

 

Αυτό κάνει την βασική κάμερα του iQOO 10 Pro, πιο «ικανή» να καταγράψει βίντεο σε κίνηση χωρίς να είναι ενοχλητικά λιγότερο σταθερό το πλάνο, ενώ και κατά τη διάρκεια της νύχτας κάνει εντυπωσιακά εύκολο να βγάλει κανείς μια φωτογραφία χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα να το κρατήσει σταθερό.

Το iQOO 10 Pro έχει στο εσωτερικό του και το ξεχωριστό V1+ ολοκληρωμένο της εταιρείας, που σε συνεργασία με τον επεξεργαστή του, επεξεργάζεται τα δεδομένα από τις κάμερες για να δημιουργήσει την τελική φωτογραφία. Οι επεμβάσεις του γίνονται διαφορετικά και πάλι σε σύγκριση με το x80 pro, κυρίως επειδή εκεί η συνεργασία με την Zeiss είναι αποκλειστική και περιλαμβάνει και την επεξεργασία των δεδομένων από τις κάμερες σε επίπεδο λογισμικού.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το iQOO 10 Pro βγάζει απλά… εντυπωσιακές φωτογραφίες. Αναγνωρίζει σωστά πότε να ενεργοποιήσει το HDR αυτόματα, και μάλιστα το κάνει εντυπωσιακά γρήγορα. Η επέμβαση του είναι ίσως λίγο πιο έντονη από το ιδανικό, όμως οι φωτογραφίες έχουν τον δικό τους…. Χαρακτήρα και σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι το ζητούμενο.

Αντίστοιχα, το gimbal για την σταθεροποίηση της κάμερας, έχει αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι ασυνήθιστα καλές και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχει και εδώ μια διαφορά στην αποτύπωση σε σύγκριση και πάλι με το x80 pro, και χωρίς το ένα να είναι καλύτερο από το άλλο, είναι απλά διαφορετικά. Η απόδοση των χρωμάτων, και ο τρόπος που το V1+ αφαιρεί αποτελεσματικά τον ψηφιακό θόρυβο χωρίς να χαθεί η λεπτομέρεια από κάθε φωτογραφία είναι σίγουρα εντυπωσιακός.

Η δεύτερη κάμερα του iQOO 10 Pro είναι επίσης διαφορετική με ενδιαφέρον τρόπο. Είναι μια ultrawide κάμερα με έναν φακό που έχει οπτικό πεδίο 150 μοιρών. Αυτό κάνει το πλάνο σημαντικά πιο ευρύ από το συνηθισμένο για μια κάμερα αυτού του είδους, και ίσως για αυτό η λειτουργία της με το πλήρες κάδρο είναι μια ξεχωριστή επιλογή στο μενού της κάμερας.

Σε κανονικές συνθήκες δεν διαφέρει από μια πιο «συνηθισμένη»  ultra wide κάμερα, και εδώ η απόδοση της είναι ιδιαίτερα καλη και πάλι. Η ανάλυση των 50ΜΡ του αισθητήρα, προφανώς και είναι χρήσιμη στο να έχει κάθε φωτογραφία την λεπτομέρεια που περιμένει κανείς. Η ύπαρξη της αυτόματης εστίασης είναι πάντα καλοδεχούμενη και χρήσιμη, ενώ κάνει την κάμερα του iQOO 10 Pro ικανή να βγάλει και macro fωτογραφίες από πολύ μικρή απόσταση.

Η Τρίτη και τελευταία κάμερα του iQOO 10 Pro είναι ίσως και η λιγότερο «εντυπωσιακή». Έρχεται με ένα 3Χ οπτικό ζουμ, και είναι χρήσιμη σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχει … νόημα η λήψη μιας φωτογραφίας με αυτή. ‘Εχει μάλλον ασυνήθιστη ονομαστική ανάλυση στα 14.6ΜΡ και οι φωτογραφίες είναι ικανοποιητικές χρωματικά, χωρίς κάποια ορατή διαφορά ειδικά σε σύγκριση με αυτές της βασικής κάμερας του τηλεφώνου.

Συνολικά, το iQOO 10 Pro προφανώς και απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό από το x80 Pro, τουλάχιστον φωτογραφικά. Παρότι τεχνικά οι κάμερες είναι διαφορετικές, και αυτό μπορεί να το «δει» κανείς στις φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει, είναι γεγονός ότι για το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού κοινού, η διαφορά δεν είναι μεγάλη και σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι και άμεσα ορατή.

Επιδόσεις/hardware

Το iQOO 10 Pro είναι «τυχερό» χρονικά, και επειδή παρουσιάστηκε μετά το Χ80 προ, έχει στο εσωτερικό του τον συνολικά βελτιωμένο snapdragon 8+ gen 1 επεξεργαστή της Qualcomm. Η μικρή διαφορά σε απόδοση δεν είναι όπως πάντα σημαντική, ενώ δύσκολα μπορεί να την αντιληφθεί κανείς και στην πράξη. Παρόλα αυτά, η σημαντικά βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας, και η μειωμένη θερμοκρασία λειτουργίας του, είναι δύο χρήσιμες αλλαγές.

Προφανώς και το iQOO 10 Pro είναι αστεία γρήγορο σε ότι και αν του ζητήσει κανείς, και εδώ τα 12GB RAM είναι όπως πάντα περισσότερα από ότι θα χρειαστεί κανείς σε όλες τις περιπτώσεις. Το smartphone μάλιστα έχει αναβαθμιστεί και στο νεότερο διαθέσιμο android 13 λειτουργικό σύστημα της Google, αν και η Κινεζική έκδοση που είχαμε στα χέρια μας, έχει το διαφορετικό γραφικό περιβάλλον που αναπτύσσει η εταιρεία για την εγχώρια αγορά της.

Παρότι ο Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστής στο εσωτερικό του iQOO 10 Pro έχει βελτιωμένη θερμική συμπεριφορά, αυτή δεν είναι άμεσα ορατή στην χρήση του. Μπορεί να ζεσταθεί τουλάχιστον σε σημείο που να είναι αισθητό στο χέρι, ακόμα και σε όχι ιδιαίτερα απαιτητική και εντατική χρήση. Είτε η εταιρεία δεν έχει «αφιερώσει» τον ίδιο χρόνο στην προσαρμογή του επεξεργαστή, είτε η επιφάνεια ψύξης του είναι διαφορετική, το φαινόμενο είναι μεν αισθητό, χωρίς όμως τελικά να αλλάζει την απόδοση του επεξεργαστή αυτού.

Τέλος, η Adreno 730 GPU στο εσωτερικό του Snapdragon 8+ Gen 1 είναι… αστεία ισχυρή για οτιδήποτε μπορεί να του ζητήσει κανείς. Τα πιο απαιτητικά παιχνίδια για android smartphones, είναι πλέον «πίσω», και οι απαιτήσεις τους δεν φέρνουν στα όρια ακόμα και την αμέσως προηγούμενη … γενιά καρτών γραφικών σε Smartphones. Aν μη τι άλλο, αυτό δίνει στο iQOO 10 Pro το «περιθώριο» να διατηρήσει την απόδοση του σε αυτό το είδος χρήσης για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Μπαταρία.

Όπως και το Χ80 προ (πάλι…) έτσι και το iQOO 10 Pro έχει στο εσωτερικό του μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.700mAh. Η απόδοση της είναι αναμενόμενα παρόμοια, με το πλεονέκτημα όμως της διαφορετικής κατανάλωσης του επεξεργαστή του. Η μικρή διαφορά από το … συνηθισμένο των 5.000mAH στις περισσότερες συσκευές αυτής της κατηγορίας, είναι ρεαλιστικά δύσκολο να φανεί στην πράξη.

Περισσότερο, εκεί που κάποια άλλη συσκευή θα φτάσει στο τέλος της ημέρας με ένα 30% ακόμα διαθέσιμο στην μπαταρία της, το iQOO 10 Pro θα φτάσει αντίστοιχα με ένα 23-25% και προφανώς επίσης είναι αρκετό σαν περιθώριο ασφαλείας. Το σημαντικό είναι όμως ακριβώς αυτό, ότι θα βγάλει με σχετική άνεση την ημέρα, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Προφανώς και πάλι, μπορεί κανείς να το αφήσει από μπαταρία νωρίτερα, αν είναι όμως υπερβολικά απαιτητικός με όλα όσα προσφέρει.

Η φόρτιση των 200w που υποστηρίζει το iQOO 10 Pro είναι κάτι σίγουρα ασυνήθιστο. Ακόμα και αν χρειάζεται λίγο περισσότερο από τα 10 λεπτά για να γεμίσει πλήρως που δηλώνει η εταιρεία, δεν παύει να είναι εντυπωσιακή και κάτι που σίγουρα δεν έχει συνηθίσει κάποιος. Το κατά πόσο είναι χρήσιμη σε σύγκριση με φόρτιση στα 100w που εδώ είναι ρεαλιστικά το… μισό, είναι μια διαφορετική συζήτηση, αφού κάτω από τα 25-30 λεπτά για μια πλήρη φόριστη, τα οφέλη είναι περισσότερο θεωρητικά εντυπωσιακά και λιγότερο πρακτικά χρήσιμα.

Συμπέρασμα.

Το iQOO 10 Pro είναι ένα ενδιαφέρον τηλέφωνο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι δείχνει τον λόγο ύπαρξης και της ίδιας της θυγατρικής της Vivo με τον καύτερο τρόπο, στην δυνατότητα παροχής εναλλακτικών που έχουν σημασία. Ο άλλος είναι το ότι τελικά δεν στερείται τίποτα από αυτά που χρειάζεται κανείς στην καθημερινότητα του, και οι αλλαγές αυτές είναι τέτοιες που δεν μπορεί κανείς εύκολα να τις διαπιστώσει και πόσο μάλλον να «ενοχληθεί» από αυτές.

Παραμένει παρόλα αυτά γεγονός, ότι ακόμα τουλάχιστον στην Ευρώπη, η Vivo αναπτύσσει την παρουσία της και το μερίδιο αγοράς της, κάτι που κάνει δύσκολο να διαθέσει ταυτόχρονα σε μια χώρα και τα προϊόντα της iQOO. Αυτό «περιορίζει» την ύπαρξη τους εκεί που έχει νόημα, και μέχρι ένα σημείο αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της από… εμπορική σκοπιά.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το πόσο ενδιαφέρον και ικανό είναι το iQOO 10 Pro όπως είπαμε, ούτε το ότι θα είχε επίσης ενδιαφέρον να «επεκταθεί» η διάθεση του και σε άλλες αγορές μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights