Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy A54 Review: Όπως πρέπει

Samsung Galaxy A54 Review: Όπως πρέπει

απο Kostas Gliatiotis

Όσο κορυφαία και εντυπωσιακά και αν είναι τα smartphones της σειράς Galaxy S από τη Samsung, παραμένει γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων και για την Κορεατική εταιρεία, βρίσκεται στην μεσαία κατηγορία τιμής. Σε αυτή, εδώ και πολλά… χρονια πλέον, είναι η σειρά των Galaxy A αυτή που αναλαμβάνει να «φέρει» τις πωλήσεις αυτές. Εδώ και λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μάλιστα, έχει γίνει και ιδιαίτερα ανταγωνιστική, εκτός από το να στηρίζεται στο δικαιολογημένα πάντα, καλό όνομα και φήμη της Samsung.

Το νεότερο μέλος της σειράς αυτής λοιπόν, είναι το Galaxy A54 που πλέον είναι τυπικά και το «κορυφαίο» αυτής, αφού η σειρά των Α7Χ δεν υπάρχει πλέον για λόγους κόστους και όχι μόνο. Μαζί με  τα Α34,Α14 5G και το απλό Α14 έρχεται να καλύψει τις απαιτήσεις σε διαφορετικές «τιμές» στην μεσαία κατηγορία, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχει ο καθένας.

Σχεδιασμός.

Το Galaxy A54 διαφέρει από τις προηγούμενες συσκευές της ίδιας σειράς, με έναν συγκεκριμένο και σημαντικό τρόπο. Σχεδιαστικά θυμίζει ακόμα περισσότερο πλέον τις κορυφαίες Galaxy S συσκευές της εταιρείας. Αυτό προφανώς και δεν έχει γίνει τυχαία, αφού η Samsung δημιουργεί και επιτέλους διατηρεί μια σχεδιαστική «ταυτότητα» για όλα τα Smartphone της.

Η κατασκευή του Galaxy A54 τώρα, μετά από χρόνια και το τότε Galaxy A5 2017, είναι από γυαλί στο πίσω μέρος του. Η αλλαγή αυτή δεν έχει ακόμα «έρθει» και στα οικονομικότερα μοντέλα της νέας σειράς, μάλλον αναμενόμενα στην κατηγορία που αυτά ανήκουν. Προφανώς και το γυαλί αυτό αλλάζει την αίσθηση που δίνει το Galaxy A54 στο χέρι του ιδιοκτητη του, έστω και με μικρή διαφορά, ενώ είναι και σημαντικά πιο ανθεκτικό τουλάχιστον σε γρατζουνιές.

Παρόλα αυτά, το πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος, παραμένει κατασκευασμένο από πλαστικό. Έχει και εδώ την μικρή ευγενική «καμπύλη» όπως και στα Galaxy S23 και Galaxy S23 Plus, που το κάνουν σαφώς πιο ευχάριστο στο χέρι. Παρότι προφανώς δεν έχει την αίσθηση και την στιβαρότητα μιας μεταλλικής επιφάνειας, διατηρεί το πλεονέκτημα του συνολικά χαμηλού βάρους για ολόκληρο το Galaxy A54.

Εργονομικά, η Samsung έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια πλέον τις ατέλειες κάθε είδους, και το Galaxy A54 παραμένει ιδιαίτερα εύχρηστο ακόμα και με το ένα χέρι, με τα πλήκτρα να είναι τοποθετημένα στο δεξί του μέρος, στο σωστό ύψος.

Τέλος, τυπικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Galaxy A54 δεν έχει υποδοχή ακουστικών, η οποία… εξαφανίστηκε στο Galaxy A52s και διατηρεί προφανώς την πιστοποίηση ΙΡ67 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη.

Οθόνη.

Παρότι είναι εύκολο με μια πρώτη ματιά να μην «ξεχωρίσει» κανείς τις αλλαγές που έχει κάνει συνολικά στο Galaxy A54 η εταιρεία, είναι περισσότερες από ότι θα περίμενε κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής. Κάποιες από αυτές, αφορούν την οθόνη του, και χωρίς να το «φωνάζουν», βελτιώνουν την συνολική εμπειρία σε καθημερινή χρήση. Αρχικά, το AMOLED Panel έχει παραδόξως λίγο μικρότερο μέγεθος στις 6.4 ίντσες σε σύγκριση με την οθόνη του αμέσως προηγούμενου Galaxy A53. Είναι για κάποιο λόγο ελάχιστα μεγαλύτερο το πλαίσιο γύρω από την οθόνη αυτή, όχι σε σημείο που να «ενοχλεί» με κάποιον τρόπο, αλλά να είναι ορατό στο μάτι.

Όμως το ίδιο το AMOLED panel έρχεται με δύο συγκεκριμένες και ουσιαστικές βελτιώσεις. Η πρώτη από αυτές είναι η αύξηση της θεωρητικής μέγιστης φωτεινότητας στα 1.000nits, ένα «νούμερο» που δεν θεωρείται δεδομένο έστω και στο άνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας που ανήκει το Galaxy A54. Σε καθημερινή χρήση, η βελτίωση είναι αισθητή ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, και κάνει το Galaxy A54 ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο σε αυτόν τον τομέα.

Η δεύτερη αλλαγή, είναι η δυνατότητα προσαρμογής αυτόματα του ρυθμού ανανέωσης της οθόνης. Ακόμα και αν η προσαρμογή περιορίζεται ανάμεσα σε 60 και 120Hz, είναι μια δυνατότητα που δεν υπήρχε στην σειρά Galaxy A και μάλιστα δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα στο ακριβότερο αν και παλαιότερο πλέον Galaxy S21 FE της εταιρείας. Ακόμα και αν η επίπτωση στην κατανάλωση ενέργειας είναι μικρή σε σύνολο, δείχνει ότι η εταιρεία έχει την «διάθεση» να χρησιμοποιήσει μια τεχνικά βελτιωμένη οθόνη στο Galaxy A54.

Τέλος, το αμέσως προηγούμενο Galaxy A53, για κάποιο… ανεξήγητο λόγο, δεν υποστήριζε την προβολή HDR περιεχομένου, κάτι σίγουρα ασυνήθιστο σε μια συσκευή με AMOLED οθόνη. Η «απουσία» αυτή έχει επίσς διορθωθεί στο Galaxy A54, και το smartphone αναγνωρίζεται κανονικά για την HDR υποστήριξη από εφαρμογές όπως το Youtube και το Netflix. Παρόλα αυτά, η Samsung δυστυχώς επιμένει να μην υποστηρίζει και το διαδεδομένο πλέον, Dolby Vision HDR πρότυπο.

Αν υπάρχει κάτι όμως που δυστυχώς ακόμα δεν έχει διορθωθεί, ακόμα και σε ένα προφανώς όχι ιδιαίτερα οικονομικό Smartphone όπως το Galaxy A54 είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων που τεχνικά είναι και πάλι ενσωματωμένος στην οθόνη του. Ο οπτικής τεχνολογίας αισθητήρας που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί η Samsung, έχει παραμείνει και εδώ, αισθητά αργός στο να αναγνωρίσει το αποτύπωμα μας και να ξεκλειδώσει το Galaxy A54. Ακόμα και αν έχει βελτιωθεί σημαντικά η αξιοπιστία του στο να αναγνωρίζει πάντα σχεδόν με την πρώτη προσπάθεια το αποτύπωμα αυτό, είναι βέβαιο ότι δεν «ανήκει» σε ένα Smartphone αυτής της κατηγορίας, με δεδομένο τον ανταγωνισμό.

Κάμερες.

Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή που έχει κάνει η εταιρεία στο Galaxy A54 αφορά την βασική του κάμερα. Παρότι τα δύο προηγούμενα μοντέλα της σειράς, ήταν κορυφαία φωτογραφικά, το νεότερο από αυτά είναι ακόμα καλύτερο τεχνικά και σε απόδοση στην πράξη. Η ανάλυση της βασικής κάμερας έχει «μειωθεί» σαν αριθμός, στα 50mp όμως το Galaxy A54 χρησιμοποιεί τον IMX766 αισθητήρα της Sony.

Τεχνικά, και για αισθητήρα με αυτό το φυσικό μέγεθος στο 1/1.56” είναι αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια, η καλύτερη κάμερα στο είδος της. Μάλιστα μέχρι και πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, θεωρούνταν κορυφαία σε απόδοση για Smartphones με το… διπλάσιο κόστος από το Galaxy A54.

Προφανώς και με το διαφορετικό hardware στο εσωτερικό του, η απόδοση της είναι μέχρι ένα σημείο διαφορετική. Αυτό όμως περισσότερο αφορά τον χρόνο που χρειάζεται για να βγάλει μια φωτογραφία το Galaxy A54. Όσο καλό και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, το smartphone έχει μια μικρή αλλά αισθητή καθυστέρηση στην λήψη κάθε φωτογραφίας, που παραδόξως δεν υπήρχε στους προκατόχους του.

Το αποτέλεσμα όμως… αποζημιώνει σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, αφού η κάμερα αυτή έχει και OIS στον φακό της, ένα ακόμα χαρακτηριστικό που δυστυχώς ο ανταγωνισμός δεν προσφέρει σε αυτή την κατηγορία συνήθως μέχρι και σήμερα. Εδώ παρότι η Samsung αναφέρει ότι το Galaxy A54 έχει το Nightography mode για την λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ο τρόπος που λειτουργεί η κάμερα σε αυτή την περίπτωση δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με τον προκάτοχο του.

Η Samsung εδώ και χρόνια, έχει αντιληφθεί πολύ σωστά, ότι οι κάμερες με ultra wide φακό και ανάλυση στα μόλις 8mp δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο smartphone σε αυτή την κατηγορία και όχι μόνο. Όπως και οι προκάτοχοι του λοιπόν, έτσι και το Galaxy A54 έχει μια κάμερα με μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία, και ανάλυση 12mp. Εδώ δεν έχει γίνει καποια ουσιαστική αλλαγή σε σύγκριση με τον προκάτοχο του (και ακόμα παλαιότερα μοντέλα της σειράς), παρόλα αυτά η απόδοση της και πάλι είναι σίγουρα ικανοποιητική και καλύτερη από το συνηθισμένο.

Τέλος, η Samsung σωστά αποφάσισε να αφαιρέσει την τέταρτη κάμερα με τον αισθητήρα… βάθους που είχαν τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς. Η Τρίτη και τελευταία στο πίσω μέρος του Galaxy A54 είναι αυτή με τον macro φακό για φωτογραφίες από μικρή απόσταση. Ακόμα και αν είναι προφανώς η λιγότερο χρήσιμη από τις τρεις, είναι και αυτή έστω και λίγο καλύτερη από το συνηθισμένο. Έχει έναν αισθητήρα των 5mp αντί των συνηθισμένων 2mp και παρότι δεν έεχι auto focus, αν πετύχει κανείς τη σωστή απόσταση στα περίπου 4 εκατοστά, μπορεί να βγάλει … αξιοπρεπείς macro φωτογραφίες.

Επιδόσεις Hardware

Το Galaxy A54 συνεχίζει σωστά να χρησιμοποιεί έναν επεξεργαστή σχεδιασμένο από την ίδια τη Samsung, και συγκεκριμένα το νεότερο Exynos 1380. Οι αλλαγές που αυτός έχει σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο Exynos 1280 είναι όσο… περιορισμένες δηλώνει και η ονομασία του.

Οι βασικότερες από αυτές αφορούν το ISP για την επεξεργασία των δεδομένων από τις κάμερες, και την μονάδα «τεχνητής νοημοσύνης» που έχει στο εσωτερικό του. Η απόδοση του παρόλα αυτά, με συγκεκριμένες βελτιώσεις που έχει κάνει η εταιρεία στην «ρύθμιση» του και στον τρόπο που διαχειρίζεται τους 8 συνολικά πυρήνες επεξεργασίας του, κάνουν το Exynos 1380 σχεδόν όσο «ισχυρός» είναι και ο ανταγωνισμός του.

Βέβαια αυτό είναι κάτι που παραδοσιακά περισσότερο αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα benchmarks και λιγότερο είναι ορατό σε καθημερινή χρήση.

Αυτό που είναι (επιτέλους…) ορατό είναι η … άνεση που δίνουν τα 8GB RAM ακόμα και στην βασική έκδοση του Galaxy A54. Ο ιδιοκτήτης του μπορεί πλέον να κάνει ότι θέλει και χρειάζεται χωρίς ποτέ η συσκευή να τερματίσει αυτόματα κάποια εφαρμογή.

 

Στον τομέα των γραφικών και του Gaming, το Galaxy A54 παραμένει «θύμα» επιλογών που γίνονται από τους developers των περισσότερων παιχνιδιών. Παρότι η Mali G68 GPU στο εσωτερικό του και πάλι δεν έχει κάποια ρεαλιστική διαφορά σε ισχύ από τις GPU της σειράς Adreno από την Qualcomm, είναι ο τρόπος που πολλά παιχνίδια δεν έχουν γίνει optimized για κάρτες γραφικών της ARM που περιορίζει την απόδοση στην πράξη.

Μπαταρία.

Το Galaxy A54 διατηρεί στο εσωτερικό του την μπαταρία με χωρητικότητα 5.000mAh όπως και ο προκάτοχος του. Η απόδοση της όμως είναι «διαφορετική» με κάποιο τρόπο, και όχι απαραίτητα προς το καλύτερο. Για κάποιο λόγο, και ειδικά σε κατάσταση αναμονής, η διαχείριση ενέργειας που κάνει το Galaxy A54 δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, η καλύτερη δυνατή.

Παρότι είναι εύκολο για το Smartphone να βγάλει μια ημέρα ακόμα και απαιτητικής χρήσης, είναι λιγότερο πιθανό να φτάσει στο τέλος αυτής με περισσότερο από 25-30% ακόμα διαθέσιμο στην μπαταρία του. Αυτό κάνει πιο … δύσκολο το να μπορεί να βγάλει και δεύτερη ημέρα χρήσης ακόμα και για τους λιγότερο απαιτητικούς.

Αν υπάρχει κάτι όμως που παραμένει απλά αδύνατον να δικαιολογήσει κανείς στη Samsung, είναι η επιμονή της στην φόρτιση με μόνο 25W και για το Galaxy A54. Σε μια εποχή πουο ανταγωνισμός σε αυτή την κατηγορία τιμής, προσφέρει σημαντικά έως και … υπερβολικά πιο γρήγορη φόρτιση, η περισσότερο από μια ώρα που χρειάζεται για να γεμίσει η μπαταρία του Galaxy A54 είναι απογοητευτικό αποτέλεσμα.

Ακόμα βέβαια πιο απογοητευτική παραμένει η απουσία του φορτιστή από την συσκευασία του.

Συμπέρασμα.

Είναι δεδομένο ότι η Samsung «απολαμβάνει» και στην μεσαία κατηγορία τα πλεονεκτήματα της… φήμης που έχει χτίσει με την αξία της τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως δεδομένο αντίστοιχα ότι και το Galaxy A54 είναι ένα από τα καλύτερα συνολικά Smartphones στην κατηγορία αυτή.

Ακόμα και αν μπορεί πλέον να βρει κανείς προτάσεις του ανταγωνισμού με μια συνολικά έστω παρόμοια σε απόδοση οθόνη, δεν θα την βρει σε συνδυασμό με την κάμερα που έχει αυτό της Samsung. Ακόμα και αν μπορεί να βρει συσκευές που φορτίζουν ενοχλητικά πιο γρήγορα, καμία από αυτές δεν είναι αδιάβροχή και σχεδόν καμία κατασκευασμένη από γυαλί.

Τέλος, προφανώς καμία από αυτές δεν έχει και το πλεονέκτημα του άριστα σχεδιασμένου, και εύχρηστου γραφικού περιβάλλοντος της Samsung , και πόσο μάλλον την υποστήριξη σε βάθος χρόνου που προσφέρει η εταιρεία σε όλα της τα Smartphones.

Με μια τιμή πώλησης που το τοποθετεί στο άνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας, προφανώς και δεν είναι «προσβάσιμο» όσο τα υπόλοιπα μοντέλα της νέας σειράς. Είναι όμως η συνολικά πιο ολοκληρωμένη πρόταση της Samsung σε αυτή τη μεσαία κατηγορία, και πλέον με τρόπο που δεν «αφήνει» περιθώρια για γκρίνια.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights