Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Google: Το να είσαι τολμηρός με το AI σημαίνει να είσαι υπεύθυνος από την αρχή

Google: Το να είσαι τολμηρός με το AI σημαίνει να είσαι υπεύθυνος από την αρχή

απο Kostas Gliatiotis

Στη Google πιστεύουμε ότι η προσέγγισή μας ως προς το AI πρέπει να είναι τολμηρή και υπεύθυνη. Για εμάς, αυτό σημαίνει να αναπτύξουμε το AI με έναν τρόπο που μεγιστοποιεί τα θετικά οφέλη για την κοινωνία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις με γνώμονα τις δικές μας Αρχές για το AI. Παρόλο που υπάρχει μια φυσική διάσταση μεταξύ αυτών των δύο, πιστεύουμε πως είναι εφικτό και μάλιστα κρίσιμο να αποδεχτούμε αυτή τη διάσταση παραγωγικά. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε πραγματικά τολμηροί μακροπρόθεσμα, είναι να είμαστε υπεύθυνοι από την αρχή.

Εφαρμόζουμε το AI με τόλμη στα πρωτοποριακά προϊόντα μας που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους παντού, στις επιστημονικές προόδους μας που ωφελούν τους ανθρώπους και στη συνεισφορά μας για την αντιμετωπιση των κοινωνικών προκλήσεων.

Στα προϊόντα μας, το ΑΙ υπάρχει ήδη σε πολλά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούν εκατομμύρια (και σε κάποιες περιπτώσεις δισεκατομμύρια) άνθρωποι, όπως οι Χάρτες Google, η Μετάφραση Google, το Google Lens και άλλα πολλά. Το AI μπορεί να αφυπνίσει τη δημιουργικότητά μας με το Bard, να αυξήσει την παραγωγικότητά μας με τα εργαλεία Workspace και να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αποκτούμε πρόσβαση στη γνώση με το Search Generative Experience. Μπορείτε να βρείτε κι άλλα παραδείγματα και πειράματα χρήσιμων εφαρμογών στα Google Labs.

Στη συνεισφορά μας για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, εφαρμόζουμε το AI στον περιορισμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, παρέχοντας κρίσιμες προβλέψεις για πλημμύρες ήδη σε περισσότερες από 20 χώρες, παρακολουθώντας τα όρια πυρκαγιών μεγάλης έκτασης σε πραγματικό χρόνο και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη μείωση της διακοπτόμενης κυκλοφοριακής ροής “σταμάτα – ξεκίνα”. Το εφαρμόζουμε για να βελτιώσουμε την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής φροντίδας, των θεραπειών ενάντια στον καρκίνο και του ελέγχου της φυματίωσης. Πρόσφατα, ανακοινώσαμε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο που θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τους γιατρούς: το Med-PaLM. Αργότερα μέσα στο έτος, το Data Commons, ένα σύστημα που οργανώνει δεδομένα από εκατοντάδες πηγές με σκοπό να ενημερώνει σχετικά με τις πρακτικές αντιμετώπισης σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων σε πολλές χώρες, από τη βιωσιμότητα έως την υγειονομική περίθαλψη, την απασχόληση και την οικονομία, – θα διατίθεται μέσω του Bard και έτσι θα καθίσταται ακόμα πιο χρήσιμο.

Στην καθοριστική μας έρευνα για τον κλάδο, το AI βοηθά επιστήμονες να πραγματοποιήσουν τολμηρά βήματα προόδου σε πολλούς τομείς, όπως τη φυσική, την επιστήμη των φυσικών υλικών και την υγειονομική περίθαλψη, οι οποίες θα ωφελήσουν την κοινωνία – όπως το πρόγραμμα AlphaFold της Google DeepMind. Το AlphaFold μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το τρισδιάστατο σχήμα 200 εκατομμυρίων πρωτεϊνών, σχεδόν όλων δηλαδή των καταγεγραμμένων που είναι γνωστές στην επιστήμη. Είναι ένα επίτευγμα που, μέσα σε μερικές εβδομάδες, μας προσέφερε πρόοδο στην έρευνα ίση με 400 εκατομμύρια χρόνια! Το ΑΙ ενισχύει επίσης την πρόοδο μας στην παροχή πληροφοριών, προσβάσιμων σε όλους παντού.  Για παράδειγμα, καθιστά δυνατή την υλοποίηση φιλόδοξων εγχειρημάτων, όπως η πρωτοβουλία μας για τις 1.000 γλώσσες, Συγκεκριμένα, έχουμε σημειώσει συναρπαστική πρόοδο ως προς τον στόχο μας να υποστηρίξουμε τις 1.000 πιο συχνά ομιλούμενες γλώσσες με ένα Καθολικό Μοντέλο Ομιλίας, το οποίο έχει ήδη “εκπαιδευτεί” σε πάνω από 400 γλώσσες.

Παρόλο που είναι συναρπαστικό να παρακολουθούμε αυτές τις τολμηρές ανακαλύψεις, γνωρίζουμε ότι το ΑΙ είναι ακόμα μια αναδυόμενη τεχνολογία – και υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για την αξιοποίησή της. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το ΑΙ έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει υπάρχουσες κοινωνικές προκλήσεις -όπως η προκατάληψη- και να εγείρει νέες προκλήσεις καθώς εξελίσσεται περισσότερο και εμφανίζονται νέες χρήσεις, όπως έχει αναδείξει τόσο η δική μας έρευνα όσο και οι έρευνες άλλων.  Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση για το ΑΙ, καθοδηγούμενοι από τις Αρχές του, όπως τις θεσπίσαμε για πρώτη φορά το 2018. Κάθε χρόνο δημοσιεύουμε εκθέσεις προόδου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουμε τις Αρχές μας για το ΑΙ στην πράξη, οι οποίες εξετάζουν σε βάθος διάφορα παραδείγματα. Το έργο μας αυτό συνεχίζεται, καθώς το ΑΙ γίνεται πιο ικανό και καθώς μαθαίνουμε από τους χρήστες και τις νέες χρήσεις των τεχνολογιών και μοιραζόμαστε αυτά που μαθαίνουμε.

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους είναι η παραπληροφόρηση. Με το generative AI, η δημιουργία νέου περιεχομένου είναι πιο εύκολη από ποτέ, αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του. Γι΄ αυτόν τον λόγο εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε και να παρέχουμε στους ανθρώπους εργαλεία για την αξιολόγηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα προσθέσουμε ένα νέο εργαλείο Σχετικά με αυτήν την εικόνα στην Αναζήτηση Google. Το εργαλείο Σχετικά με αυτήν την εικόνα θα παρέχει σημαντικό περιεχόμενο, όπως πότε και πού μπορεί να εμφανίστηκαν για πρώτη φορά παρόμοιες εικόνες και πού αλλού έχουν προβληθεί στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων, της επαλήθευσης πληροφοριών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αργότερα μέσα στο έτος, το εργαλείο Σχετικά με αυτήν την εικόνα θα είναι διαθέσιμο στο Chrome και στο Google Lens.

Καθώς εφαρμόζουμε τις αρχές για το AI στα προϊόντα μας, αρχίζουμε επίσης να βλέπουμε πιθανές εντάσεις όσον αφορά την επιλογή μας να είμαστε τολμηροί και υπεύθυνοι. Για παράδειγμα, το Universal Translator είναι μια πειραματική υπηρεσία AI μεταγλώττισης βίντεο, που βοηθά τους ειδικούς να μεταφράσουν τη φωνή ενός ομιλητή και να συγχρονίσουν τις κινήσεις των χειλιών του. Αυτό προσφέρει τεράστιες πιθανότητες για αύξηση της κατανόησης στην εκμάθηση. Ωστόσο, γνωρίζοντας τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσει στα χέρια κακόβουλων παραγόντων, έχουμε χτίσει την υπηρεσία με τρόπο που εξασφαλίζει τον περιορισμό της κακής χρήσης και την πρόσβασή της μόνο από εξουσιοδοτημένους συνεργάτες.

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις Αρχές για το AI είναι με καινοτομίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εμφανίζονται. Για παράδειγμα, είμαστε από τους πρώτους στον κλάδο που έχουν αυτοματοποιήσει τους ανταγωνιστικούς ελέγχους με τη χρήση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), γεγονός το οποίο έχει βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα, την ποιότητα, και την κάλυψη των ελέγχων, επιτρέποντας στους ειδικούς ασφάλειας να επικεντρώνονται σε πιο δύσκολες περιπτώσεις. Για να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση, σύντομα θα ενσωματώσουμε νέες καινοτομίες στην προέλευση δεδομένων στα πιο πρόσφατα παραγωγικά μοντέλα μας. Επιπλέον, σημειώνεται πρόοδος σε εργαλεία εντοπισμού συνθετικής ομιλίας. Στην εργασία μας για το AudioLM, εκπαιδεύσαμε έναν κατηγοριοποιητή που μπορεί να εντοπίσει τη συνθετική ομιλία στα ηχητικά μοντέλα μας με σχεδόν 99% ακρίβεια.

Γνωρίζουμε πως η υπεύθυνη δημιουργία του AI απαιτεί συλλογική προσπάθεια από ερευνητές, κοινωνικούς επιστήμονες, ειδικούς του κλάδου, κυβερνήσεις, δημιουργούς, εκδότες και ανθρώπους που χρησιμοποιούν το AI στην καθημερινότητά τους.

Μοιραζόμαστε την καινοτομία με τους γύρω μας για να αυξήσουμε τον αντίκτυπο, όπως στην περίπτωση του Perspective API, το οποίο είχε αναπτυχθεί αρχικά από τους ερευνητές μας στο Jigsaw για να περιοριστεί η τοξικότητα που εντοπίστηκε σε σχόλια στο διαδίκτυο. Πλέον, το εφαρμόζουμε στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) —συμπεριλαμβανομένου κάθε μοντέλου που αναφέρθηκε στο I/O— ενώ οι ακαδημαϊκοί ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν μια αξιολόγηση με βάση το πρότυπο του κλάδου που χρησιμοποιείται από όλα τα σημαντικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων από το OpenAI και το Anthropic.

Καθώς εξερευνούμε περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο το ΑΙ και η δημιουργικότητα συνδυάζονται και πώς να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα προς όφελος των ανθρώπων, συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες σε έργα όπως το MusicLM, έναν νέο τρόπο να περιγραφεί μια μουσική ιδέα και να την ακούσουμε να ζωντανεύει. Θέλουμε να δώσουμε στους εκδότες του διαδικτύου επιλογές και έλεγχο του διαδικτυακού τους περιεχομένου και θα συνεργαστούμε με τη διαδικτυακή κοινότητα ώστε να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό.

Μέρος αυτού που καθιστά το ΑΙ έναν τόσο συναρπαστικό τομέα ενδιαφέροντος είναι ότι οι προοπτικές να ωφελήσει τους ανθρώπους και την κοινωνία σε όλο τον κόσμο είναι απεριόριστες και χειροπιαστές, όπως είναι επιτακτική και η ανάγκη να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί υπεύθυνα.

Τόσα πολλά αλλάζουν και εξελίσσονται, ενόσω το ΑΙ προχωρά και το βιώνουν, το μοιράζονται, το αναπτύσσουν και το χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Μαθαίνουμε συνεχώς από την έρευνά μας, τις εμπειρίες μας, τους χρήστες και την ευρύτερη κοινότητα – και ενσωματώνουμε αυτά που μαθαίνουμε στην προσέγγισή μας. Κοιτάζοντας μπροστά, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να επιτύχουμε, αλλά και τόσα πολλά που πρέπει να κάνουμε σωστά – μαζί.

Στο σημείο αυτό, αναγνωρίζοντας το εμπνευσμένο και πολύπλοκο έργο των συναδέλφων μου στις ομάδες Responsible AI, Responsible Innovation, Google.org, Labs, Google Research και Google DeepMind teams, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη συμβολή τους.

 

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights