Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Motorola Razr 40 Ultra Review: Το καλύτερο μέχρι σήμερα.

Motorola Razr 40 Ultra Review: Το καλύτερο μέχρι σήμερα.

απο Kostas Gliatiotis

Η Motorola ήταν η πρώτη εταιρεία που «σκέφτηκε» να επαναφέρει το… είδος των flip phones, αυτή τη φορά εκμεταλλευόμενη τη νέα τεχνολογία των εύκαμπτων οθονών. Οι δύο πρώτες συσκευές της σειράς, εκτός από περιορισμένη διαθεσιμότητα, είχαν και περιορισμούς στο τι προσέφεραν αλλά και στην κατασκευή τους, που τις έκανε λιγότερο δημοφιλείς από ότι θα έπρεπε.

Στην συνέχεια, η Samsung ανέλαβε να …οδηγήσει τη νέα αυτή αγορά, με το πρώτο Galaxy Z Flip, και τις ιδιαίτερα επιτυχημένες νεότερες εκδόσεις του στη συνέχεια. Η Motorola όμως είναι μια εταιρεία που έχει αποδείξει ότι μπορεί εύκολα να «ανακάμψει» και να επιστρέψει στον σχεδιασμό μοναδικών και κορυφαίων smartphones κάθε είδους. Το Moto Razr 2022 που γνωρίσαμε πριν λίγο καιρό, ήταν η πρώτη απόδειξη για αυτό, και το Motorola Razr 40 Ultra που αποτελεί το αντικείμενο του συγκεκριμένου review είναι η νεότερη και καλύτερη απόδειξη.

Στη χώρα μας, το Razr 40 Ultra έρχεται αποκλειστικά από τον ΓΕΡΜΑΝΟ και την COSMOTE, που έχει δείξει ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να παρέχει στους πελάτες της τις καλύτερες επιλογές και στην κατηγορία των Foldable smartphones.

Η έκδοση με 256GB διαθέσιμου χώρου και 8GB RAM κοστίζει επίσημα στη χώρα μας 1.199 ευρώ ενώ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ και η COSMOTE «τρέχουν» μια ακόμα πιο ελκυστική προσφορά για το Razr 40 Ultra με έκπτωση 200 ευρώ.

Σχεδιασμός.

Το Razr 40 Ultra διαφέρει σημαντικά από τους προκατόχους του, και μάλιστα με περισσότερους από έναν τρόπους. Ο πιο άμεσα ορατός από αυτούς είναι φυσικά η εντυπωσιακά μεγάλη, για το είδος της, εξωτερική του οθόνη που θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Όμως είναι και σημαντικά διαφορετικό σε σχεδιασμό, και όχι απαραίτητα με τρόπο που είναι καλύτερος ή χειρότερος, είναι απλά… διαφορετικός. Οι έντονες γωνίες και η διαφορετική συνολική εμφάνιση των προηγούμενων Razr που τους έδινε και την ονομασία τους, έχει αντικατασταθεί από απαλές γωνίες, λιγότερο έντονη και πιο πολυτελή και σοβαρή εμφάνιση, ειδικά στο μαύρο χρώμα της συσκευής που μας παραχώρησε η COSMOTE για τις ανάγκες του Review.

Φυσικά και το Razr 40 Ultra είναι κατασκευασμένο από το συνδυασμό των υλικών που θεωρεί κανείς δεδομένο στην κατηγορία τιμής του. Το «κατω» μισό είναι από γυαλί με μια ματ υφή που το κάνει και πιο πολυτελές και ευχάριστο στο χέρι αλλά και περισσότερο «ανθεκτικό» στο να δείχνει τις… δαχτυλιές.

Το πάνω μισό είναι και αυτό προφανώς κατασκευασμένο από γυαλί, από τη στιγμή όμως που είναι σχεδόν ολόκληρη η επιφάνεια μια οθόνη, το γυαλί αυτό είναι διαφορετικό σε εμφάνιση. Προφανώς και οι δαχτυλιές είναι εδώ πολύ πιο εύκολα ορατές, αλλά και πιο… συχνές από τη στιγμή που μπορεί πρακτικά να χρησιμοποιήσει κανείς το razr 40 Ultra σχεδόν αποκλειστικά με την εξωτερική του οθόνη.

Αντίστοιχα δεδομένη θεωρείται και η κατασκευή από αλουμίνιο για το πλαίσιο του Razr 40 Ultra. Η στιβαρότητα που του χαρίζει είναι εντυπωσιακή, όπως φυσικά και η πολυτέλεια που πρέπει να έχει.

Στο μηχανικό κομμάτι, η Motorola φαίνεται να έχει κάνει συγκεκριμένες επιλογές με συγκεκριμένες… προτεραιότητες. Η βασική από αυτές είναι προφανώς τα δύο τμήματα του να κλείνουν χωρίς κάποιο ορατό κενό μεταξύ τους, και να περιορίζουν και το πόσο φαίνεται το σημείο που λυγίζει η εσωτερική του οθόνη.

Το δεύτερο είναι να μπορεί να ανοίξει και να κλείσει με μια ευχάριστη μηχανική αίσθηση και την «δύναμη» που το κάνει να εμπνέει και αξιοπιστία και αντοχή. Σε αυτό το κομμάτι παρόλα αυτά, το razr 40 Ultra παρότι μπορεί να σταθεί σε γωνία 90 μοιρών για να το χρησιμοποιήσει κανείς με το κάτω μισό να το στηρίζει, ο μηχανισμός που ανοίγει τα δύο τμήματα του, έχει την τάση να θέλει να το οδηγήσει είτε να κλείσει είτε να ανοίξει πλήρως.

Η εξωτερική οθόνη έχει σημασία.

Το βασικότερο ίσως και σίγουρα το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Razr 40 Ultra είναι η μεγάλη εξωτερική του οθόνη. Από την εμφάνιση των Foldable smartphones αυτού του είδους, η ανάγκη να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει έστω βασικές δυνατότητες χωρίς να χρειάζεται να το ανοίξει, απαιτούσε μια έστω … υπαρκτή εξωτερική οθόνη.

Η Motorola ακολούθησε από την αρχή τη σωστή λογική σε αυτό το «ζήτημα», και απλά η οθόνη του Razr 40 Ultra είναι μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη στο είδος της. Το ολοκληρωμένη είναι το σημαντικότερο κομμάτι, αφου το Smartphone δεν περιορίζει τον ιδιοκτήτη του στο πως και σε τι θα την χρησιμοποιήσει.

Κάθε μια από τις εφαρμογές που έχει το razr 40 Ultra μπορεί να ανοίξει κανονικά σε αυτή την οθόνη, και να την χρησιμοποιήσει ο ιδιοκτήτης του. Οι μοναδικές «δυσκολίες» σε αυτό, αφορουν την διαφορετική αναλογία πλευρών της και το μικρότερο μέγεθος, και το πως κάποιες εφαρμογές μπορούν να προσαρμοστούν σωστά σε αυτή.

Ακόμα όμως και αν δεν είναι απαραίτητα πρακτικό να δει κανείς ένα βίντεο στο youtube ή το Netflix στην εξωτερική οθόνη του Razr 40 Ultra, το ότι μπορεί να το κάνει αν θέλει παραμένει καλοδεχούμενο.

Αντίστοιχα, σε πλήρη αντίθεση με κάθε ανταγωνιστή του, ακόμα και συσκευές που έχουν … λογικά μεγάλη εξωτερική οθόνη, αυτή του Razr 40 ultra είναι καλύτερη και με πιο πρακτικό τρόπο.

Όχι απλά μπορεί να διαβάσει κανείς κανονικά όλες τις ειδοποιήσει του και να απαντήσει σε αυτές με ένα κανονικό έστω και μικρότερο σε μέγεθος πληκτρολόγιο, αλλά από τη στιγμή που μπορεί να ανοίξει όποια εφαρμογή θέλει, μπορεί να στείλει μήνυμα, email και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί χωρις ποτέ να ανοίξει το razr 40 ultra.

Η κορυφαία εσωτερική οθόνη.

Μια σωστή επιλογή που έχει κάνει η Motorola είναι να μην εστιάσει απλά στην εξωτερική οθόνη του razr 40 ultra. Η εσωτερική αναδιπλούμενη οθόνη λοιπόν, είναι και τεχνικά και πρακτικά εντυπωσιακή για το συγκεκριμένο είδος.

Αρχικά, το σημείο που… διπλώνει δεν φαίνεται πρακτικά καθόλου, εκτός αν κάποιος με κλειστή την οθόνη προσπαθήσει να δει που ακριβώς είναι. Παρότι αυτό δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή ενός foldable smartphone, είναι μάλλον δικαίως ένας τομέας όπου κάποιες εταιρείες όπως και η Motorola καλά κάνουν και τονίζουν το ότι διαφέρουν από τη Samsung. Αντίστοιχα σημαντικό είναι και το ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς και με την αφή το σημείο που διπλώνει η οθόνη, αν και εδώ για συγκεκριμένο λόγο αυτό δεν είναι τόσο… συχνό.

Η οθόνη του Razr 40 Ultra έχει αναλογία πλευρών που την κάνει ψηλότερη και πιο «στενή» από το συνηθισμένο. Παρότι αυτό το κάνει ταυτόχρονα πιο εύκολο να το κρατήσει κανείς με το ένα χέρι, είναι  κάτι που οπτικά χρειάζεται να εξοικειωθεί κανείς.

Στο τεχνικό κομμάτι, προφανώς και η οθόνη είναι ένα AMOLED Panel, κατασκευασμένο όμως από την LG με την χρωματική απόδοση που έχουν οι οθόνες της εταιρείας. Είναι και ένα Panel με ρυθμό ανανέωσης στα 165Hz, και η διαφορά σε σύγκριση με το πιο συνηθισμένο ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz είναι αισθητή μετά από μερικα λεπτά μόνο χρήσης.

Εδώ η Motorola έχει λύσει και έναν πολύ περίεργο περιορισμό σε προηγούμενα Smartphones της με οθόνη που ο ρυθμός ανανέωσης ξεπερνά τα 120Hz. Πλέον στο razr 40 ultra μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα ανάμεσα σε 1 και 165Hz και η αυτόματη προσαρμογή δεν περιορίζεται έως τα 120Hz. Υπάρχει πάντα η επιλογή να λειτουργεί η οθόνη του στα 60Hz για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, χωρίς όμως η θυσία στην ομαλότητα και την απόκριση να «αξίζει» το μικρό κέρδος σε μπαταρία.

Χρωματικά, το AMOLED panel της LG έχει όπως έχουμε… συνηθίσει, λίγο πιο έντονα και ψυχρά χρώματα από το ιδανικό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα σημαντικό μειονέκτημα από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του Razr 40 Ultra μπορεί να προσαρμόσει χρωματικά την οθόνη ανάμεσα σε πιο «ζωντανή» και πιο «φυσική» λειτουργία αλλά και να αλλάξει χειροκίνητα την θερμοκρασία τους.

Υποστηρίζει και την προβολή HDR περιεχομένου, με το HDR10+ πρότυπο που είναι διαδεδομένο στο Youtube, απουσιάζει όμως η υποστήριξη για το Dolby Vision HDR που χρησιμοποιείται στις περισσότερες ταινίες στο Netflix, Disney+ και Amazon Prime.

Τέλος, ο φωτισμός της σύμφωνα με την Motorola, μπορεί να φτάσει έως και τα 1.400 nits σε εξωτερικό χώρο και την αυτόματη προσαρμογή του. Όπως πάντα το μέγιστο αυτό θεωρητικό νούμερο διαφέρει από το τι μπορεί να πετύχει η οθόνη στη συνολική της επιφάνεια, όμως στην πράξη η οθονη του razr 40 ultra παραμένει ιδιαίτερα φωτεινή σε όλες τις περιπτώσεις.

Κάμερες.

Ο τομέας της φωτογραφίας αλλά και του βίντεο είναι ίσως ο μοναδικός στον οποίο η Motorola συνεχίζει να χρειάζεται λίγη … προσπάθεια ώστε να φτάσει στα επίπεδα του ανταγωνισμού της. Αυτό όμως είναι λιγότερο «ορατό» στο razr 40 Ultra, περισσότερο ίσως επειδή ρεαλιστικά κάνενα foldable smartphone αυτού του είδους δεν έχει ιδιαίτερα εντυπωσιακές κάμερες.

Εδώ η εταιρεία έχει κάνει μια σωστή επιλογή για την βασική από αυτές, με έναν αισθητήρα των 12mp με μεγάλο φυσικό μέγεθος και τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει σε χαμηλότερο φωτισμό και όχι μόνο. Έχει OIS για σταθεροποίηση του φακού της, dual pixel auto focus και ένα ιδιαίτερα “φωτεινό» διάφραγμα το f/1.5

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει έχουν την λεπτομέρεια που περιμένει κανείς, χωρίς κανένα πρόβλημα σε δυναμικό εύρος και συνολική ποιότητα. Συνεχίζουν όμως να έχουν λιγότερο έντονα χρώματα από το συνηθισμένο, και μια λίγο πιο «μουντή» συνολικη απόδοση. Χωρίς να είναι απαραίτητα ενοχλητικό, είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των συσκευών της εταιρείας.

Η δεύτερη κάμερα με τον Ultra wide φακό, συνεχίζει να έχει ένα μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία. Εδώ για κάποιο λόγο, η εταιρεία επέλεξε το οπτικό αυτό πεδίο να είναι περιορισμένο στις 108 μοίρες, που είναι μικρότερο από αυτό των συσκευών του ανταγωνισμού σε Foldable και μη Smartphones. Είναι μέχρι ένα σημείο ορατό ακόμα και στην εναλλαγή από την βασική κάμερα, ότι το πλάνο δεν «μεγαλώνει» ιδιαίτερα, χωρίς αυτό να αλλάζει παρόλα αυτά το τι φωτογραφίες μπορεί να βγάλει.

Η ανάλυση στα 13mp είναι απόλυτα ικανοποιητική με δεδομένο και το σχετικά περιορισμένο πλάνο της, ενώ σε κάποιες συνθήκες η κάμερα αυτή φαίνεται ότι πετυχαίνει και μια πιο «ομορφη» χρωματική απόδοση.

Επιδόσεις Hardware

Το Razr 40 Ultra σωστά επιλέγει να μην κάνει κάποια «κόντρα» σε ότι αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Ο Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστής στο εσωτερικό του δεν είναι ημερολογία ο νεότερος διαθέσιμος από τη Qualcomm και … αριθμητικά δεν είναι και ο πιο ισχυρός. Όμως η απόδοση του είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που θα χρειαστεί κανείς τώρα και για τα επόμενα χρόνια, ακριβώς με τον τρόπο που συνεχίζουν να είναι κορυφαίες σε απόδοση οι συσκευές που τον χρησιμοποιούν από την εποχή που παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Το σχεδόν Stock Android λειτουργικό σύστημα έχει θεωρητικά κάποια πλεονεκτήματα τουλάχιστον σε ότι αφορά την πιο απλή του εμφάνιση και λογική δομή. Η Motorla συνεχίζει να εμπλουτίζει όλες τις συσκευές της με δικές της χρήσιμες και σωστά σχεδιασμένες εφαρμογές και δυνατότητες. Αυτό ισχύει και για το razr 40 Ultra και εδώ φυσικά περιλαμβάνονται και οι επιλογές για να εκμεταλλευτεί κανείς την οθόνη που λυγίζει και μπορεί να σταθεί σε ορθή γωνία.

Η έκδοση που θα έρθει επίσημα στη χώρα μας έχει 256Gb διαθέσιμου χώρου και 8GB RAM. Μέχρι και σήμερα, και για τα επόμενα χρόνια και πάλι, δεν υπάρχει είδος χρήσης και καμία εφαρμογή που να χρειάζεται περισσότερα από τα περίπου 6GB RAM που έχει διαθέσιμα για εφαρμογές το razr 40 ultra. Ρεαλιστικά και ακόμα περισσότερο σε μια συσκευή αυτού του είδους, δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ κανείς ταυτόχρονα τόσες και τόσο απαιτητικές εφαρμογές ώστε τα 8GB RAM να αποτελέσουν «πρόβλημα».

Η διαφορετική αναλογία πλευρών της εσωτερικής οθόνης του razr 40 ultra περιορίζει το πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς για Gaming. Ίσως περισσότερο όμως το περιορίζει το ότι παροτι ο Snapdragon 8+ Gen 1 έχει άριστη θερμική συμπεριφορά, εδώ βρίσκεται με το συνολο του Hardware στο πάνω μισό του τηλεφώνου σε ένα μικρότερο συνολικά διαθέσιμο χώρο.

Μπαταρία.

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή και βελτιώση που έχει κάνει η Motorola αφορά την μπαταρία του razr 40 Ultra. Ακόμα και αν με χωρητικότητα 3.800mAh δεν είναι μεγάλη για τα δεδομένα πλέον του 2023, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή κάθε προηγούμενου μοντέλου της σειράς. Ο προκάτοχος του, με παρόμοιο Hardware είχε πρόβλημα σε κάποιες συνθήκες να βγάλει μια ημέρα όχι ιδιαίτερα απαιτητικής χρήσης, κάτι που δεν ισχύει για το Razr 40 Ultra.

Ακόμα και όταν κανείς χρησιμοποιεί περισσότερο την εσωτερική του οθόνη, τις κάμερες και εκμεταλλεύεται την απόδοση του, η μπαταρία θα φτάσει στο τέλος της ημέρας πριν αδειάσει πλήρως. Θα έχει ακόμα ένα 10% διαθέσιμο, που μπορεί να είναι μικρότερο ποσοστό, απαιτεί όμως πιο … προσεκτική χρήση μόνο τις τελευταίες ώρες πριν επιστρέψει στον φορτιστή του.

Συμπέρασμα.

Το razr 40 Ultra είναι αυτό που πρέπει να είναι σχεδόν σε κάθε τομέα. Ένα εντυπωσιακό, όμορφο σε εμφάνιση και φυσικά ποιοτικό Foldable smartphone. Είναι και απρόσμενα πρακτικό με την μεγάλη εξωτερική του οθόνη, που δεν περιορίζει τον ιδιοκτήτη του στο πως μπορεί να την εκμεταλλευτεί.

Είναι ταυτόχρονα και η καλυτερη απόδειξη ότι η Motorola είναι μια ιδιαίτερα ικανή εταιρεία, στο να κατασκευάζει μοναδικά και διαφορετικά Smartphones που δεν περιορίζονται στο να εντυπωσιάζουν ζητώντας από τον ιδιοκτήτη τους να κανει παραχωρησεις για να τα χρησιμοποιεί καθημερινά.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

3 σχολια

Βικτωρία 12/07/2023 - 22:14

Samsung s23 ή motorolla razr;

Reply
Bill Mathioudakis 23/01/2024 - 13:31

Τα δύο μοντέλα που αναφέρεις ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία. Η σωστή ερώτηση θα ήταν Motorola Razr 40 Ultra ή Samsung Galaxy Z Flip5;

Reply
Bill Mathioudakis 23/01/2024 - 13:28

Τα δύο μο

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights