Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, όπως κάθε καλοκαίρι, και έστω λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο, η Samsung παρουσίασε πλέον και επίσημα το νέο Galaxy Z Fold 5 όπως φυσικά και το πιο δημοφιλές Galaxy Z Flip 5. Το κορυφαίο τεχνικά folable smartphone της εταιρείας, παραμένει παρόλα αυτά το Galaxy Z Fold 5 που συνεχίζει και την νέα πολιτική της εταιρείας, στις βελτιώσεις με ουσία σε κάθε νέο μοντέλο ανεξαρτήτως της “οικογένειας” που ανήκει. Το Galaxy Z Fold 5 λοιπόν, έχει συγκεκριμένες βελτιώσεις τεχνικά και όχι μόνο, που το κάνουν συνολικά καλύτερο από το προηγούμενο μοντέλο της σειράς. Η Samsung δίνει δικαίως μάλλον, ιδιαίτερη έμφαση στο νέο μηχανισμό που διπλώνει τα δύο μισά του Galaxy Z Fold 5 και φυσικά την εσωτερική του οθόνη.
Αυτός πλέον, δεν έχει κάποιο ορατό… κενό όταν είναι κλειστό το smartphone, ένα χαρακτηριστικό που παρότι δεν είχε κάποια πρακτική διαφορά, αποτελούσε ένα από τα τελευταία και ελάχιστα έτσι και αλλιώς “μειονεκτήματα” σε σύγκριση με τον περιορισμένο ανταγωνισμό σε αυτή την κατηγορία. Θεωρητικά, με το νέο μηχανισμό, η εταιρεία έχει μειώσει και το πόσο “εμφανές” είναι το σημείο στο οποίο διπλώνει η εσωτερική οθόνη του Galaxy Z Fold 5, ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι έχει μειωθεί και το συνολικό του πάχος, όταν βέβαια το χρησιμοποιεί κανείς κλειστό.
Η εσωτερική αυτή αναδιπλούμενη οθόνη, διατηρεί το ίδιο μέγεθος και την ίδια ονομαστική ανάλυση με το αμέσως προηγούμενο Galaxy Z Fold 4, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα μειονέκτημα. Είναι και πάλι ένα AMOLED 2X Panel, με 120Hz ρυθμό ανανέωσης, που προσαρμόζεται συνεχώς ανάμεσα σε 1 και 120Hz με τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει θεωρητικά και πρακτικά σε κατανάλωση ενέργειας. Είναι όμως παρόλα αυτά, ένα σημαντικά πιο φωτεινό Panel, με την εταιρεία να δηλώνει πλέον στα 1.600nits σαν την μέγιστη θεωρητική φωτεινότητα για την οθόνη του Galaxy Z Fold 5.
Η εξωτερική οθόνη τώρα, δεν έχει κάποια αλλαγή, ενώ διατηρεί και την αναλογία πλευρών που την κάνει πιο στενή και πιο “ψηλή” σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο smartphone. Επιτρέπει όμως και πάλι στο Galaxy Z Fold 5 να είναι πρακτικό για περισσότερα είδη χρήσης με την εσωτερική του οθόνη ανοιχτή και την δική της αναλογία πλευρών. Διατηρεί φυσικά και η εξωτερική αυτή οθόνη τα χαρακτηριστικά που την κάνουν αντίστοιχα εντυπωσιακή, με τον ρυθμό ανανέωσης να έχει και εδώ το ίδιο εντυπωσιακά μεγάλο εύρος ανάμεσα σε 1 και 120Hz κάτι που δεν υπάρχει σε καμία συσκευή αυτού του “είδους” από τον ανταγωνισμό.
Καλώς ή κακώς (μάλλον το δεύτερο…) η Samsung δεν έχει κάνει κάποια αλλαγή στις τρεις κάμερες του Galaxy Z Fold 5. Αυτές έχουν ακριβώς τους ίδιους τεχνικά φακούς αλλά και αισθητήρες σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, η απόδοση τους έχει βελτιωθεί παρόλα αυτά, κυρίως χάρη στο διαφορετικό hardware στο εσωτερικό του και τις δυνατότητες επεξεργασίας των δεδομένων από τις κάμερες που αυτό έχει. Το hardware αυτό είναι αναμενόμενα και πάλι ο νεότερος και ισχυρότερος snapdragon 8 Gen 2 επεξεργαστής της Qualcomm, σε μια θεωρητικά πιο “ισχυρή” έκδοση όπως και τα Galaxy S23. Η βασική έκδοση του Galaxy Z Fold 5 έρχεται με 12GB RAM και 256GB διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμες επίσημα στη χώρα μας και οι εκδόσεις με 512GB αλλά και 1ΤΒ αποθηκευτικού χώρου.
Τέλος, οι πληροφορίες αρχικά ήθελαν τη samsung να προσθέτει στο Galaxy Z Fold 5 αντοχή και στη σκόνη εκτός από το νερό, κάτι που τελικά μάλλον αναμενόμενα και λογικά, δεν έγινε. Το Galaxy Z Fold 5 διατηρεί κανονικά την πιστοποίηση ΙΡΧ8 για αντοχή στο νερό που είναι και πρακτικά αυτό που έχει σημασία.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας