Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Vivo X Fold 2 Review: Πολυτελές, τεχνολογικό “επίτευγμα”

Vivo X Fold 2 Review: Πολυτελές, τεχνολογικό “επίτευγμα”

απο Kostas Gliatiotis

Ένα Foldable Smartphone πρέπει να είναι «τέλειο» σε διαφορετικούς τομείς ταυτόχρονα. Πρέπει να είναι πρακτικό και εύχρηστο με την εξωτερική του οθόνη, και ταυτόχρονα λογικό σε μέγεθος για εύκολη χρήση με την εσωτερική και μεγαλύτερη οθόνη του. Αν ταυτόχρονα πετυχαίνει και άλλους «στόχους» όπως το μέγεθος, βάρος και φυσικά το πως είναι αυτή η εσωτερική οθόνη στην πράξη, τότε… ακόμα καλύτερα.

Για την Vivo, το X Fold 2 είναι τυπικά το τρίτο Foldable Smartphone αυτού του είδους, αφού το αρχικό X Fold είχε την νεότερη και συνολικά βελτιωμένη X Fold+ έκδοση του.

Με την Τρίτη λοιπόν έκδοση, το κορυφαίο Foldable Smartphone της εταιρείας, έρχεται με συγκεκριμένες βελτιώσεις στα σημεία, που το κάνουν όχι απαραίτητα πιο εντυπωσιακό από τον προκάτοχο του, σίγουρα όμως πιο πρακτικό και καθημερινό.

Σχεδιασμός.

Υπάρχει ένας κανόνας που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει όταν επιλέγει τον σχεδιασμό και το μέγεθος ενός Foldable Smartphone. Το μέγεθος του κάθε μισού του, είναι αυτό που διπλασιάζεται όταν το έχει κανείς ανοιχτό. Αυτό καθορίζει τις διαστάσεις, καθορίζει όμως και το μέγεθος αλλά και την αναλογία πλευρών που έχει η εξωτερική του οθόνη. Για το X Fold 2 λοιπόν, η εταιρεία έχει κάνει την επιλογή που συνδυάζει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτούς τους «περιορισμούς». Με διαγώνιο 6.53 ιντσες είναι όσο μεγάλη πρέπει προκειμένου να μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει αποκλειστικά με αυτή αν θέλει για κάποιο λόγο. Με αναλογία πλευρών στο πιο «λογικό» 21:9 είναι ταυτόχρονα όσο ψηλή πρέπει για να διατηρήσει το πλάτος σε λογικά επίπεδα χωρίς να είναι υπερβολική.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όταν είναι κλειστό, το X fold 2 να μην διαφέρει με ενοχλητικό τρόπο από ένα συνηθισμένο Smartphone, τουλάχιστον σε ότι αφορά το συγκεκριμένο κριτήριο. Δύο ακόμα αλλαγές που καθορίζουν το πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς, κλειστό αλλά και ανοιχτό, είναι το περιορισμένο σχετικά βάρος αλλά και ο συνολικός του όγκος. Παρότι προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και λεπτό, είναι περισσότερο «τηλέφωνο» από τον προκάτοχο του.

Για να το πετύχει αυτό η Vivo, έχει κάνει συγκεκριμένες μηχανικές και όχι μόνο επιλογές. Κάθε «μισό» του X Fold 2 είναι πιο λεπτό, όσο πρέπει ώστε οι διαστάσεις του όταν είναι κλειστό να μην είναι υπερβολικές. Εδώ σωστά η εταιρεία δεν προσπαθεί για κάτι ακόμα πιο λεπτό, που θα ανέβαζε το κόστος περισσότερο.

Η μείωση του βάρους έστω και σε μικρό βαθμό, έχει προέλθει συνολικά από τον επανασχεδιασμό του, και κυρίως του διαφορετικού μηχανισμού που διπλώνει την οθόνη του. Όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, έτσι και εδώ, αυτός κλείνει πλήρως τα δύο τμήματα του X Fold 2, ενώ επιτρέπει και στην οθόνη του να διπλώνει χωρίς να είναι ορατή η «τσάκιση» στη μέση.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένας τομέας όπου το X Fold 2 δεν ξεχωρίζει από τον προκάτοχο του. Η πίσω επιφάνεια του, είναι περισσότερο σοβαρή και λιγότερο εντυπωσιακή σε εμφάνιση αλλά και σε υλικό κατασκευής. Αντί του vegan leather είναι πλέον κατασκευασμένο από γυαλί, με μια παρόλα αυτά «άγρια» και πολυτελή αίσθηση στο χέρι.

Στο πρακτικό τομέα, υπάρχει κάτι που η Vivo κάνει καλύτερα από σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία που κατασκευάζει Foldable smartphones αυτού του είδους. Το X Fold 2 δεν έχει αισθητήρα αποτυπωμάτων στο πλήκτρο ενεργοποίησης, που δεν ταιριάζει σε αυτή την κατηγορία τιμής, και δεν είναι το ίδιο πρακτικός. Έχει δύο διαφορετικούς Ultrasonic αισθητήρες, ενσωματωμένους αντίστοιχα στις δύο οθόνες του.

Η εξωτερική οθόνη.

Εκτός του λογικού μεγέθους και της σωστής αναλογίας πλευρών, η εξωτερική οθόνη του X Fold 2 είναι και τεχνικά αυτό που πρέπει να είναι. Το AMOLED Panel έχει ονομαστική ανάλυση 2520×1080 pixels που είναι το αντίστοιχο του FullHD+ για μια οθόνη με αναλογία πλευρών 21:9. Έχει ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz που παρόλα αυτά προσαρμόζεται ανάμεσα σε 60 και 120Hz, ένα εύρος προσαρμογής που είναι … αποδεκτό για την εξωτερική αυτή οθόνη. Υποστηρίζει σωστά την προβολή HDR περιεχομένου, με το HDR10+ αλλά και το Dolby Vision HDR πρότυπο που είναι σαφώς πιο διαδεδομένο σε υπηρεσίες όπως το Netflix και το Disney+.

Η εταιρεία δηλώνει και τα 1.600 nits σαν το μέγιστο φωτισμό της συγκεκριμένης οθόνης, ένα επίπεδο φωτισμού που είναι στο άνω άκρο του τι μπορεί να έχει η εξωτερική οθόνη ενός Foldable smartphone. Αυτό είναι πάντα το θεωρητικό όριο σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό της συνολικής επιφάνειας της οθόνης αυτής, και σε εξωτερικό χώρο κάτω από τον ήλιο μπορεί εύκολα να «φτάσει» στα 1.000nits σε ολόκληρη την επιφάνεια της. Αυτό το επίπεδο είναι περισσότερο από αρκετό για άνετη χρήση σε όλες τις συνθήκες.

Η εντυπωσιακή εσωτερική οθόνη.

Για την εσωτερική οθόνη του X Fold 2 η Vivo δεν έχει κάνει καμία «παραχώρηση». Είναι ένα LTPO4 AMOLED Panel, παρόλα αυτά και εδώ για λόγους «συμβατότητας» με την εξωτερική οθόνη σε επίπεδο λογισμικού, ο ρυθμός ανανέωσης μπορεί να είναι και πάλι είτε 60 είτε 120Hz. Ακόμα και με αυτόν τον «περιορισμό» το συγκεκριμένο Panel έχει σημαντικά βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας που είναι καλοδεχούμενη σε μια οθόνη με αυτό το μέγεθος.

Η διαγώνιος είναι συγκεκριμένα στις 8.03 ίντσες και η αναλυση της στα 1916×2160 pixels. Αυτό της δίνει μια λεπτομέρεια απεικόνισης στα 360 pixel ανά ίντσα που την κάνει όσο λεπτομερή πρέπει να είναι ακόμα και σε μικρή απόσταση. Ρεαλιστικά, είναι πιο λεπτομερής από την οθόνη ενός Tablet σε παρόμοια απόσταση, που είναι και το ζητούμενο.

Είναι όμως και εδώ ένα Panel που χρωματικά μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό που χρειάζεται ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε διαφορετικά προφίλ χρωματικά, ανάλογα με το πόσο ζωντανή ή πιο «φυσική» θέλει να είναι. Προφανώς υποστηρίζει και αυτή το HDR10+ αλλά και το Dolby Vision HDR και σε συνδυασμό με τα δυνατά σε ένταση και με πολύ καλή ποιότητα ηχεία του X Fold 2, η παρακολούθηση μιας ταινίας είναι αναμενόμενα… απλαυστική.

Το X Fold 2 όμως, μαζί έστω με ένα άλλο Foldable smartphone άλλης εταιρείας, ξεχωρίζει για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Είναι σχεδόν αδύνατον να δει κανείς το σημείο που λυγίζει για να διπλώσει η εσωτερική του οθόνη. Αυτό εκτός από ευχάριστο οπτικά όταν το χρησιμοποιεί κανείς, είναι ταυτόχρονα και πρακτικό, αφού δεν είναι αισθητό και με την αφή όταν περάσει από πάνω το δάχτυλο του ιδιοκτήτη του.

Τέλος, εδώ τα επίπεδα του φωτισμού είναι μάλλον… εντυπωσιακά. Θεωρητικά μπορεί να φτάσει έως και τα 1.800nits, είναι όμως ο τρόπος που στην πράξη καταφέρνει να διατηρήσει το φωτισμό σε κορυφαία επίπεδα σε όλοκληρη την επιφάνεια της αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει.

Κάμερες.

Το X Fold 2 συνεχίζει μια «παράδοση» της Vivo που θέλει τα Foldable smartphones της να έρχονται με κορυφαίες τεχνικά αλλά και σε απόδοση κάμερες. Ακόμα και αν είναι διαφορετικές από αυτές του κορυφαίου φωτογραφικά X90 Pro της εταιρείας, είναι με χαρακτηριστική διαφορά οι καλύτερες κάμερες που μπορεί να βρει κανείς σε ένα Foldable αυτού του είδους.

Το X Fold 2 αρχικά, αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Zeiss και τα πλεονεκτήματα που αυτή φέρνει. Έχει και φακό σχεδιασμένο από την Γερμανική εταιρέια σε κάθε μια από τις κάμερες του, και την ξεχωριστή T* επίστρωση που μειώνει σημαντικά την αντανάκλαση από τον φωτισμό. Έρχεται όμως και με το ξεχωριστό Zeiss Mode στην εφαρμογή της κάμερας, που καθορίζει το πως οι φωτογραφίες με αυτό ενεργό θα δίνουν έμφαση στον ρεαλισμό.

Τέλος, έχει στο εσωτερικό του και το ξεχωριστό Custom V2 chip που σχεδιάζει η Vivo και επεξεργάζεται τα δεδομένα από τις κάμερες για την δημιουργία κάθε φωτογραφίας.

Η βασική κάμερα τώρα, χρησιμοποιεί  και έναν λιγότερο γνωστό όμως κορυφαίο για το είδος του τεχνικα, αισθητήρα. Ο IMX866 της Sony, έρχεται να αντικαταστήσει τον IMX766 και φέρνει συγκεκριμένες βελτιωσεις. Η βασικότερη από αυτές είναι το διαφορετικό μέγεθος του, που τον κάνει ιδανικό ταυτόχρονα για βίντεο σε αναλογία πλευρών 16:9 αλλά και φωτογραφίες σε 4:3. Συνδυάζεται προφανώς με Dual Pixel Auto focus αλλά και μηχανική σταθεροποίηση στον φακό του (OIS).

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το X Fold 2 είναι όχι μόνο εντυπωσιακές για ένα Foldable Smartphone, αλλά και φωτογραφίες που πρέπει να… προσπαθήσει κάποιος να βρει διαφορές σε σύγκριση με ένα κορυφαίο φωτογραφικά και μη αναδιπλούμενο Smartphone.

Αντίστοιχα, και επειδή το Custom V2 Chip είναι ιδιαίτερα ικανό στην επεξεργασία των δεδομένων, και επειδή ο αισθητήρας έχει φυσικό μέγεθος που του επιτρέπει να βλέπει σωστά επίπεδα φωτισμού, οι φωτογραφίες σε χαμηλότερο φωτισμό είναι αντίστοιχα κορυφαίες για Foldable smartphone.

Η Ultra wide κάμερα του X Fold 2 με τη σειρά της είναι όσο καλύτερη «μπορεί» να είναι. Ο αισθητήρας των 12mp έχει ένα πιο … φωτεινό διάφραγμα στον φακό του στο f/2.0 που βελτιώνει όσο είναι δυνατόν την απόδοση της σε χαμηλότερο φωτισμό. Το οπτικό πεδίο στις 108 μοίρες είναι λίγο μικρότερο από το συνηθισμένο, δίνει όμως την διαφορετική οπτική που πρέπει να έχει με μεγαλύτερο κάδρο σε κάθε φωτογραφία.

Επειδή έχει και Auto focus, επιτρέπει στο X Fold 2 να βγάζει φωτογραφίες και από μικρή απόσταση και μάλιστα με ποιότητα που δεν συνηθίζεται σε αυτή την κατηγορία.

Τέλος η Τρίτη κάμερα είναι λιγότερο εντυπωσιακή, και αυτή που έχει αλλάξει σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Έχει ένα 2Χ οπτικό ζουμ, που δεν φαίνεται το ίδιο εντυπωσιακό. Είναι όμως ακριβώς το οπτικό πεδίο που ταιριάζει σε φωτογραφίες πορτραίτου και είναι και ο λόγος ύπαρξης της.

Επιδόσεις Hardware

Το X Fold 2 είναι το πρώτο Foldable smartphone που κυκλοφορεί με τον Snapdragon 8 Gen 2 επεξεργαστή της Qualcomm στο εσωτερικό του. Η απόδοση του είναι βελτιωμένη ακόμα και σε σύγκριση με τον κορυφαίο μέχρι και σήμερα Snapdragon 8+ Gen 1, και φτάνει τα επίπεδα των επεξεργαστών της Apple μάλιστα με την ίδια λογική κατανάλωση ενέργειας και παραγωγή θερμοκρασίας.

Αυτοί είναι δύο παράγοντες που από μόνοι τους καθορίζουν σημαντικά το πως θα είναι ένα Foldable smartphone. Το hardware στο σύνολο του μπορεί να είναι στο ένα «μισό» του κάτι που παραδόξως περιορίζει σημαντικά την επιφάνεια που υπάρχει και είναι διαθέσιμη για την απαγωγή θερμότητας στο εσωτερικό του.

Αντίστοιχα και η βελτιωμένη κατανάλωση ενέργειας, είναι πάντα καλοδεχούμενη, αφού παρότι το X Fold 2 έχει μια μεγάλη για τα δεδομένα της κατηγορίας μπαταρία στο εσωτερικό του, έχει και μια αντίστοιχα μεγάλη σε μέγεθος και φωτεινή οθόνη.

Το X Fold 2 υπάρχει μόνο στην αγορά της Κίνας επίσημα κάτι που σημαίνει ότι έρχεται με το Origin OS γραφικό περιβάλλον της Vivo. Οι διαφορές του από το FunTouch OS των συσκευών που έρχονται επίσημα στην Ευρώπη, είναι οπτικές και λειτουργικές όχι όμως με τρόπο που να το κάνει «δύσκολο» στη χρήση.

Η έκδοση του που είχα στα χέρια μου για το συγκεκριμένο review έχει και 12GB RAM αλλά και 256GB διαθέσιμου χώρου. Ο συνδυασμός του επεξεργαστή με 12GB RAM κάνουν το X Fold 2 ιδανικό για κάθε είδους χρήση και μάλιστα για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Μπαταρία.

Στον τομέα της ενεργειακής «απόδοσης» το X Fold 2 ξεχωρίζει με περισσότερους από έναν τρόπους. Η μπαταρία στο εσωτερικό του έχει χωρητικότητα 4.800mAh που είναι το μέγιστο που μπορεί να βρει κανείς σε ένα Foldable smartphone. Η απόδοση της εξαρτάται προφανώς από την… αναλογία χρήσης με την εσωτερική ή την εξωτερική του οθόνη.

Ακόμα και με τα πλεονεκτήματα του Snapdragon 8 Gen 2, η εσωτερική οθόνη έχει αυξημένη κατανάλωση ενέργειας που όμως δεν δημιουργεί προβλήματα. Αν τη χρησιμοποιεί συνεχώς ο ιδιοκτήτης του, θα φτάσει στο τέλος της ημέρας με την μπαταρία λίγο πριν «αδειάσει» και το ποσοστό της κοντά στο 10%.

Με περισσότερη χρήση της εξωτερικής οθόνης, ο χρόνος αυτός βελτιώνεται σημαντικά, και μάλιστα με χρήση αυτής κατά κύριο λόγο και χωρίς ιδιαίτερες… απαιτήσεις, η μπαταρία μπορεί να φτάσει και τις δύο ημέρες χρήσης.

Είναι όμως ο τρόπος που το X Fold 2 φορτίζει με έως 120W από τον φορτιστή που έχει κανονικά στη συσκευασία του που το κάνει να ξεχωρίζει. Εκτός του ότι είναι με διαφορά ο πιο γρήγορος ρυθμός φόρτισης σε Foldable smartphone, είναι ταυτόχρονα και ο τρόπος που δείχνει η εταιρεία τη σημασία που δίνει και σε αυτόν τον τομέα.

Συμπέρασμα.

Το X Fold 2 έχει σχεδιαστεί για να δείξει τι μπορεί να κάνει η εταιρεία στην συγκεκριμένη αγορά. Είναι περισσότερο «λογικό» από τους προκατόχους του, και πετυχαίνει να είναι πρακτικό περισσότερο από ότι προσπαθεί να εντυπωσιάσει.

Όμως είναι εύκολο και να εντυπωσιάσει με… πρακτικό τρόπο. Με την μοναδική εσωτερική του οθόνη, με τις κάμερες του αλλά και με την συνολική του απόδοση. Αυτό το σύνολο σε ένα πολυτελές, ποιοτικό και πρακτικό Foldable smartphone είναι άλλωστε και ο στόχος, που μάλιστα δεν πετυχαίνουν όλες οι εταιρίες με τον ίδιο τρόπο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights