Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy Z Fold 5 Review: To απόλυτο εργαλείο

Samsung Galaxy Z Fold 5 Review: To απόλυτο εργαλείο

απο Kostas Gliatiotis

Η σειρά των Galaxy Z Fold της Samsung, ξεκίνησε σαν μια «ένδειξη» του τι μπορεί να κάνει η εταιρεία στην κατηγορία των foldable smartphones. Με κάθε νεότερο μοντέλο της σειράς… άλλαξε σε ένα άκρως επαγγελματικό smartphone, που άλλωστε είναι και αυτό που ταιριάζει σε μια συσκευή με τόσο μεγαλη και εντυπωσιακή οθονη. Πριν ένα χρόνο, το Galaxy Z Fold 4 ήταν κοντά στο … τέλειο σε ότι προσέφερε ουσιαστικά για όσους έχουν ανάγκη στην καθημερινότητα τους ένα «εργαλείο» σαν και αυτό.

Θα περίμενε κανείς ότι η Samsung δεν θα έχει πολλές επιλογές προκειμένου να κάνει το επόμενο μοντέλο ακόμα καλύτερο, όμως με το Galaxy Z Fold 5 η εταιρεία δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να το κάνει και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ρεαλιστικά τώρα, ένα foldable smartphone που είναι ήδη αυτό που πρέπει, δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί με ένα άλλο που να προσπαθεί να εντυπωσιάσει απλά και μόνο για να το κάνει. Το Galaxy Z Fold 5 λοιπόν, είναι βελτιωμένο εκεί και όσο πρέπει προκειμένου να δικαιολογεί την ύπαρξη του σαν το νεότερο μοντέλο της σειράς με ουσιαστικό τρόπο που προσφέρει περισσότερα σε καθημερινή χρήση.

Σχεδιασμός.

Το Galaxy Z Fold 5 σωστά δεν προσπαθεί να αλλάξει την σχεδιαστική «φιλοσοφία» της εταιρείας σε αυτή την έτσι και αλλιώς διαφορετική σειρά από foldable smartphones.

Άλλωστε με την αλλαγή της αναλογίας πλευρών της εξωτερικής οθόνης στο αμέσως προηγούμενο μοντέλο, η εταιρεία είχε διορθώσει και το μοναδικό «μειονέκτημα» που είχε στο παρελθόν. Ακόμα και αν η εξωτερική οθόνη του Galaxy Z Fold 5 παραμένει πιο ψηλή και στενή από το συνηθισμένο, είναι ακριβώς όπως πρέπει προκειμένου όταν ανοίγει κανείς την εσωτερική του οθόνη αυτή να διατηρεί την σωστη αναλογία πλευρών που την κάνει ιδανική χωρίς να την περιορίζει σε ένα είδος χρήσης.

Μια αλλαγή που έχει κάνει παρόλα αυτά η εταιρεία αφορά τον μηχανισμό που διπλώνει τα δύο μέρη του galaxy z Fold 5. Πλέον δεν υπάρχει καποιο ορατό κενό ανάμεσα στα δύο τμήματα του όταν είναι κλειστό, μια αλλαγή που άσχετα με το αν προσφέρει κάτι πρακτικά έπρεπε να γίνει προκειμένου σε αυτόν τον τομέα τα Foldable smartphones της Samsung να μην διαφέρουν από αυτά του ανταγωνισμού της.

Ένα πρακτικό πλέονέκτημα που έχει η αλλαγή αυτή, είναι ότι το Galaxy Z Fold 5 έχει πλέον το ίδιο… πάχος σε ολη την επιφάνεια του, και σύμφωνα με την εταιρεία είναι και συνολικά 2.4 χιλιοστά πιο λεπτό από το προηγούμενο μοντέλο. Αυτή είναι και μια πρακτική αλλαγή που είναι άμεσα αισθητή όταν το κρατάει κανείς στο χέρι του, και σε συνδυασμό με το χαμηλότερο βάρος το κάνει ένα πιο εύκολο στη χρήση και μεταφορά smartphone πάντα για τα δεδομένα του … είδους του.

Εργονομικά δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχεδόν κανένα παράπονο στην συγκεκριμένη σειρά των foldable smartphones της Samsung. Κλειστό, το Galaxy Z Fold 5 είναι πιο λεπτό από ένα κανονικό τηλέφωνο, κάτι που τελικά το κάνει σημαντικά πιο εύκολο στη χρήση με το ένα χέρι. Η κατασκευή από αλουμίνιο στο πλαίσιο του έχει την ποιότητα, στιβαρότητα και αίσθηση πολυτέλειας που περιμένει κανείς και που πρέπει σε μια συσκευή με αυτό το κόστος. Μάλιστα η εταιρεία έχει βελτιώσει ακόμα περισσότερο τον τρόπο που τα δύο τμήματα του παραμένουν σταθερά όταν είναι κλειστό και δεν υπάρχει κανενός είδους «τζόγος».

Αν υπάρχει όμως κάτι που πρέπει … επιτέλους να αλλάξει έστω στο επόμενο μοντέλο της σειράς είναι ο αισθητήρας αποτυπωμάτων του Galaxy Z Fold 5. Yπάρχουν συσκευές του ανταγωνισμού, έστω και αν δεν είναι διαθέσιμες επίσημα στη χώρα μας, που έχουν δύο διαφορετικούς αισθητήρες ενσωματωμένους στην εξωτερική και εσωτερική τους οθόνη. Ο αισθητήρας στο πλαϊνό του μέρος είναι όσο γρήγορος και αξιόπιστος πρέπει, δεν ταιριάζει όμως σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας και με αυτό το κόστος.

Η μοναδική εσωτερική οθόνη.

Με μια πρώτη ματιά, είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι η εσωτερική αναδιπλούμενη οθόνη του galaxy Z Fold 5 δεν έχει καποια ουσιαστική διαφορά από το αμέσως προηγούμενο μοντέλο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, και εδώ το νεότερο foldable smartphone της εταιρείας δείχνει ότι οι αλλαγές μπορούν να είναι ουσιαστικές χωρίς να είναι εντυπωσιακές στα χαρτιά.

Η οθόνη αυτή λοιπόν, διατηρεί την διαγώνιο στις 7.6 ίντσες και την ίδια ονομαστική ανάλυση στα 2176×1812 pixels που είναι απόλυτα ικανοποιητική για να έχει την λεπτομέρεια απεικόνισης που πρέπει. Είναι προφανώς ένα LTPO AMOLED Panel με ρυθμό ανανέωσης που προσαρμόζεται σε έως και 120Hz. Η εταιρεία δηλώνει ότι μπορεί να κατέβει έως και το 1 μόλις Hz, κάτι που παρόλα αυτά κάνει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχει και νόημα αυτό. Είναι όμως εντυπωσιακός ο τρόπος που προσαρμόζει πάντα σωστά τον ρυθμό ανανέωσης ανάλογα με το τι προβάλλει.

Ένα βίντεο στα 24fps κάνει την οθόνη να λειτουργεί στα 24Hz, στα 30 αντίστοιχα όταν πρέπει, και μειώνει τον ρυθμό στα 60hz όταν προβάλλει για παράδειγμα κινούμενη εικόνα σε μια σελίδα στον Browser. Όλα τα smartphones της Samsung δεν περιορίζουν ενοχλητικά τον ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz σε συγκεκριμένες εφαρμογές όπως το Play store, και φυσικά το Galaxy Z Fold 5 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Η σημαντική βελτίωση που έχει κάνει η εταιρεία στην εσωτερική οθόνη του Galaxy Z Fold 5 αφορά τον φωτισμό της. Η μέγιστη θεωρητική «τιμή» είναι πλέον στα 1.750 nits που αποτελεί πρακτικά το μέγιστο που μπορεί να βρει κανείς σε μια οθόνη αυτού του είδους. Προφανώς και η μέγιστη αυτή τιμή αφορά τον φωτισμό σε άσπρο χρώμα και ένα ποσοστό της συνολικής επιφάνειας, αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι η οθόνη του Galaxy Z Fold 5 είναι πραγματικά και ρεαλιστικά πιο φωτεινή όταν αυτό είναι απαραίτητο. Είναι ίσως και η μοναδική οθόνη αυτού του είδους που είναι τόσο ευανάγνωστη ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου.

Σε ότι αφορά την χρωματική απόδοση, η εταιρεία συνεχίζει να θεωρεί σωστά ότι οι δύο επιλογές ανάμεσα σε «φυσική» και «ζωντανή» είναι οι μοναδικές που χρειάζονται και η κάθε μια ακολουθεί το χρωματικό προφίλ που χρειάζεται για το περιεχόμενο που προβάλλει. Θα θέλαμε παρόλα αυτά, κάποια στιμή να υποστηριχθεί και το Dolby Vision HDR πρότυπο που είναι πλέον διαδεδομένο περισσότερο από το HDR10+ σε πολλές streaming υπηρεσίες.

Τέλος, μια αλλαγή που έχει η εσωτερική οθόνη είναι το πόσο … φαίνεται το σημείο που διπλώνει. Ο διαφορετικός μηχανισμός που έχει κατασκευάσει η εταιρεία, έχει αλλάξει και το πως αυτή διπλώνει και φαίνεται το σημείο αυτό. Χωρίς να φτάνει στο επίπεδο και πάλι συσκευών του ανταγωνισμού, είναι μια ορατή βελτίωση που χωρίς και πάλι να αποτελούσε πρόβλημα στα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, είναι μια προφανώς καλοδεχούμενη βελτιώση. Επίσης, το πλαίσιο γύρω από αυτή την οθόνη είναι ακόμα μικρότερο, κάτι που σε ορατότητα μπορεί να παρατηρήσει εύκολα κανείς και να εκτιμήσει το πόσο δίνει περισσότερο την εμπειρία ότι έχει μπροστά του απλά μια οθόνη.

Η εξωτερική οθόνη.

Για την εξωτερική του οθόνη, το galaxy Z Fold 5 δεν «φέρνει» κάποια αλλαγή και πάλι. Η διαγώνιος παραμένει στις 6.2 ίντσες όπως και η ονομαστική ανάλυση στα 2316χ914 pixels. Είναι μια οθόνη με διαφορετική αναλογία πλευρών που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα εξοικείωσης, ενώ θα διαπιστώσει κανείς ότι έχει και… πλεονεκτήματα.

Το βασικότερο από αυτά είναι η πιο εύκολη χρήση με το ένα χέρι, αφού το Galaxy Z Fold 5 είναι σημαντικά πιο στενό από το συνηθισμένο. Μπορεί να προβάλλει ταυτόχρονα και περισσότερο περιεχόμενο σε κάθετη μορφή, κάτι που είναι χρήσιμο στην ανάγνωση κειμενου στον chrome και όχι μόνο.

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι και εδώ ο ρυθμός ανανέωσης στα 120Hz μπορεί να προσαρμοστεί με το ίδιο εύρος ανάλογα με την περίπτωση και το τι προβάλλει η οθόνη αυτή. Το πλεονέκτημα σε κατανάλωση ενέργειας είναι σίγουρα… καλοδεχούμενο ενώ με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία δείχνει ότι δεν θεωρεί την εξωτερική οθόνη μια «λύση ανάγκης».

Κάμερες.

Οι τρείς κάμερες στο πίσω μέρος του Galaxy Z Fold 5 είναι ένας ακόμα τομέας όπου μπορεί εύκολα κάποιος να θεωρήσει ότι δεν είναι διαφορετικό τουλάχιστον σε απόδοση από τον προκάτοχο του. Τεχνικά είναι οι ιδιες ακριβώς κάμερες σε αισθητήρα και φακό με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο χωρίς όμως αυτό από μόνο του να είναι μειονέκτημα.

Η βασική κάμερα χρησιμοποιεί τον GN3 αισθητήρα των 50mp της Samsung, με φυσικό μέγεθος στο 1/1.56” που είναι απόλυτα ικανοποιητικό για καλή απόδοση σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Έχει φυσικά μηχανική σταθεροποίηση στον φακό της και Dual Pixel auto focus. Αυτό που κάνει την βασική αλλά και τις δύο άλλες κάμερες να έχουν καλύτερη απόδοση όμως είναι το διαφορετικό hardware στο εσωτερικό του Galaxy Z Fold 5. Ο Snapdragon 8 Gen 2 έχει ένα σημαντικά βελτιωμένο και πιο αποδοτικό ISP για την επεξεργασία των δεδομένων από κάθε κάμερα για την δημιουργία της τελικής φωτογραφίας.

Οι φωτογραφίες αυτές λοιπόν από το galaxy Z Fold 5 έχουν βελτιωμένο δυναμικό εύρος, είναι χρωματικά όσο «έντονες» πρέπει ώστε να έιναι ευχάριστές χωρίς να χάνουν τον ρεαλισμό τους. Η λεπτομέρεια είναι κορυφαία για μια κάμερα αυτού του είδους, και συνολικά είναι πρακτικά… αδύνατον να βρει κανείς κάμερες με καλύτερη απόδοση σε συσκευή αυτου του ειδους.

Είναι όμως η απόδοση σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού που φαίνεται περισσότερο η βελτίωση από το διαφορετικό hardware στο εσωτερικό του Galaxy Z Fold 5. Oι φωτογραφίες είναι πιο φωτεινές με σωστό τρόπο χωρίς να είναι μη ρεαλιστικές.  Το δυναμικό εύρος είναι εντυπωσιακό, με σωστη έκθεση στο φως ακόμα και σε δυσκολα σημεία με σκιά ή έντονες πηγές φωτισμού. Η λεπτομέρεια είναι αντίστοιχα όσο καλύτερη μπορεί να είναι και η τελική φωτογραφία και εδώ είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι έχει βγει με ένα foldable smartphone.

Αντίστοιχα και η κάμερα με τον ultra wide φακό έχει τα πλεονεκτήματα που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία. Είναι χρωματικά ίδιες με αυτές της βασικής κάμερας προκειμένου να μην έχουμε την «εντύπωση» ότι χρησιμοποιούμε μια κατώτερη κάμερα. Η ανάλυση των 12mp είναι μάλλον ικανοποιητικη για καλά επίπεδα λεπτομέρειας στο σημαντικά μεγαλύτερο πλάνο κάθε φωτογραφίας.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η κάμερα αυτή χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βγάλει μια φωτογραφία με το night mode που ενεργοποιείται πάντα σωστά όταν πρέπει. Το αποτέλεσμα όμως είναι και πάλι εντυπωσιακά καλές φωτογραφίες για μια κάμερα αυτου του είδους.

Τέλος, η Τρίτη κάμερα με το 3Χ οπτικό ζουμ είναι και αυτή με τη σειρά της όπως… πρέπει. Με φωτογραφίες που χρωματικά και όχι μόνο δεν ξεχωρίζουν από αυτές της βασικής με καποιο αρνητικό τρόπο. Με την λεπτομέρεια που της επιτρέπει ο αισθητήρας που έχει και με απόδοση που ακόμα και κατά τη διάρκεια της νυχτας είναι απόλυτα ικανοποιητική.

Συνολικά, η … δήλωση της Samsung ότι μπορεί να πετύχει ένα συνολικά καλύτερο αποτέλεσμα με τις ίδιες κάμερες είναι κάτι που επιβεβαιώνεται στην πράξη. Είναι λοιπον ένας ακόμα τομέας όπου η εταιρεια κάνει αυτό που πρέπει για να προσφέρει μια ουσιαστική βελτίωση χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει με καποιον άσκοπο τρόπο.

Επιδόσεις hardware

Το αμέσως προηγούμενο galaxy Z Fold 4 με τον Snapdragon 8+ Gen 1 επεξεργαστή της Qualcomm στο εσωτερικό του ήταν ήδη ένα Smartphone σημαντικά πιο ισχυρό από αυτό που θα χρειαστεί κανείς στην καθημερινότητα του. Το νεότερο galaxy Z Fold 5 είναι προφανώς ακόμα πιο ισχυρό και έχει στο εσωτερικό του τον νεότερο και αστεία πλέον ισχυρό Snapdragon 8 gen 2.

Η έκδοση «for Galaxy» όπως την ονομάζει η Samsung, έχει λίγο υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας για τον ένα ισχυρότερο πυρήνα επεξεργασίας και αντίστοιχα λίγο υψηλότερη συχνότητα στην GPU gια την παραγωγη γραφικών. Η διαφορά είναι τόσο μικρή που εκτός από δύσκολο να την «μετρήσει» κανείς σε συγκεκριμένα Benchmarks είναι και πρακτικά μη ορατή σε καθημερινή χρήση.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το Galaxy Z Fold 5 δεν είναι … αστεία γρήγορο στην κυριολεξία στα πάντα. Δεν υπάρχει εφαρμογή αλλά και συνδυασμός εφαρμογών που να το κάνουν να δείξει την παραμικρή καθυστέρηση και ότι προσπαθεί να κάνει αυτό που θα του ζητήσουμε. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να έχει έως και τρεις εφαρμογές ταυτόχρονα ανοιχτές στην οθόνη του ο ιδιοκτήτης του, να βλέπει ένα βίντεο ενώ διαβάζει κάτι στον chrome και να απαντήσει σε ένα mail χωρίς το Galaxy Z Fold 5 να χάσει έστω ένα… καρέ στο γραφικό περιβάλλον είναι άκρως εντυπωσιακός.

Ο snapdragon 8 Gen 2 όμως έχει και δύο αντίστοιχα σημαντικά πλεονεκτήματα εκτός από την απόδοση του. Αρχικά, έχει πολύ «λογική» παραγωγή θερμότητας ακόμα και σε απαιτητική χρήση. Αυτό με δεδομένο τον περιορισμένο χώρο στο μισό του Galaxy Z Fold 5 για το hardware συνολικά στο εσωτερικό του, κάνει πολύ πιο εύκολη την διαχείριση της θερμότητας και του επιτρέπει να διατηρεί την απόδοση του ακόμα περισσότερο και σε πιο δύσκολες συνθήκες εξωτερικής θερμοκρασίας.

Το επόμενο εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι η περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας που έχει σε σύγκριση με κάθε προηγούμενο επεξεργαστή της Qualcomm και όχι μόνο. Μάλιστα η κατανάλωση ενέργειας έιναι χαμηλότερη ταυτόχρονα με την υψηλότερη απόδοση. Αυτό κάνει το galaxy Z Fold 5 να είναι έστω και στο μέτρο του δυνατού για ένα foldable smartphone, ιδανικό ακόμα και για Gaming χρήση χωρίς προβλήματα.

Μπαταρία.

Παρότι η μπαταρία στο εσωτερικό του galaxy Z Fold 5 διατηρεί την ίδια χωρητικότητα των 4.400mAh με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο, ο διαφορετικός επεξεργαστής του του επιτρέπει να έχει συνολικά μια καλύτερη απόδοση. Το κατά πόσο αυτό είναι χρήσιμο πρακτικά είναι όμως μια διαφορετική συζήτηση.

Είναι γεγονός ότι με την χρήση που το αμέσως προηγούμενο μοντέλο θα έφτανε στο τέλος της ημέρας με ένα 20% ακόμα διαθέσιμο στην μπαταρία του, το Galaxy Z Fold 5 θα φτάσει με ένα 30-35% διαθέσιμο στην δική του μπαταρία. Το ποσοστό αυτό μειώνει το άγχος ότι θα μείνει από μπαταρία πριν το φορτίσουμε και πάλι, ρεαλιστικά όμως δεν αποφεύγουμε το ότι πρέπει να το φορτίσουμε για την επόμενη ημέρα.

Η φόριση όμως παραμένει δυστυχώς ένα από τα πιο σημαντικά μειονεκτήματα και στο νεότερο μοντέλο της σειράς. Τα 25w της μέγιστης «ταχύτητας» με την οποία φορτίζει το Galaxy Z Fold 5 είναι πλέον ένας ρεαλιστικά… ενοχλητικός ρυθμός φόρτισης. Ακόμα και αν δεχθεί κανείς ότι η Samsung σωστά δεν ακολουθεί την «κόντρα» άλλων εταιρειών σε αυτόν τον τομέα ακόμα και σε foldable smartphones, θα έπρεπε να υπάρχει η έστω και με περιορισμούς σε συγκεκριμένους φορτιστές υποστήριξη των 45W των Galaxy S23+ και Galaxy S23 Ultra.

Συμπέρασμα.

Το Galaxy Z Fold 5 είναι ένα πρακτικά και ουσιαστικά βελτιωμένο Foldable smartphone. Η εταιρεία είχε έτσι και αλλιώς από το τρίτο μοντέλο της σειράς, την πιο ολοκληρωμένη πρακτικά πρόταση με τρόπο που να είναι ορατός σε καθημερινή χρήση. Ακόμα και αν δεν εντυπωσιάζει άμεσα με κάποιο τρόπο το νεότερο μοντέλο της σειράς, έχει τις προσεκτικές αλλαγές και βελτιώσεις που το κάνουν ακόμα καλυτερο.

Ρεαλιστικά έτσι και αλλιώς δεν απευθύνεται σε όσους έχουν το αμέσως προηγούμενο Galaxy Z Fold 4, ένα smartphone που μέχρι και σήμερα παραμένει κορυφαίο. Ακόμα όμως και αυτοί, θα χρειαστούν μόλις μερικές ημέρες συμβίωσης με το Galaxy Z Fold 5 για να εκτιμήσουν τις αλλαγές που έχει κάνει η εταιρεία. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι ιδιοκτήτες των προηγούμενων galazy Z Fold 3 και πόσο μάλλον του δεύτερου μοντέλου της σειράς, θα βρούν στο Galaxy Z Fold 5 ένα πραγματικά καλύτερο συνολικά Foldable smartphone.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights