Ο τρόπος με τον οποίο η Motorola έχει επανέλθει δυναμικά τα τελευταία χρόνια, με σωστά σχεδιασμένα και «πλήρη» σε δυνατότητες Smartphones, το καθένα για την κατηγορία που ανήκει είναι σίγουρα εντυπωσιακός. Η εταιρεία συνεχίζει μάλιστα την πορεία της αυτή, και αναγνωρίζωντας τις ανάγκες της εποχής, δίνει προφανώς ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία κατηγορία τιμής στη χώρα μας αλλά και γενικότερα.
Το Edge 40 Neo είναι το νεότερο μοντέλο της νέας σειράς «40» και πιθανότατα αυτό που ανήκει στην κατηγορία που έχει έτσι και αλλιώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Ελληνική αγορά. Με όλα όσα πρέπει πρακτικά να έχει μια συσκευή σε αυτή την κατηγορία πλέον, και με έμφαση στο να το κάνει διαφορετικό από το συνηθισμένο με αρκετούς μάλιστα τρόπους, η εταιρεία φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα και το βασικότερο ανταγωνιστική πρόταση.
Σχεδιασμός.
Ο τρόπος με τον οποίο η Motorola έχει πετύχει να «διαχωρίσει» από το συνηθισμένο, το Edge 40 Neo στη μεσαία αυτή κατηγορία, έχει το δικό του ενδιαφέρον. Η εταιρεία έχει αναγνωρίσει σωστά ότι είναι περιορισμένες οι επιλογές προφανώς λόγω κόστους και έχει φροντίσει να τις εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αρχικά, το πίσω μέρος του είναι σχεδιασμένο από… vegan leather, ένα υλικό που προφανώς δίνει μια διαφορετική και πιο πολυτελή αίσθηση σε σύγκριση με το πλαστικό ή ακόμα και το γυαλί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η αίσθηση που δίνει στο χέρι το Edge 40 Neo είναι σίγουρα ευχάριστη και πιο «ποιοτική» ενώ ταυτόχρονα έχει και το πάντα καλοδεχούμενο πλεονέκτημα του να μην αφήνει δαχτυλιές.
Η Motorola έχει επίσης συνεργαστεί για μια ακόμα φορά με την Pantone, για να προσφέρει στο Edge 40 Neo διαφορετικά από το συνηθισμένο χρώματα, ανάλογα με τις προτιμήσεις και το κατά πόσο κανείς θέλει να… ξεχωρίζει με το smartphone του. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι επιλογές αυτές, ακόμα και στο συγκεκριμένο ανοιχτό μπλέ χρώμα της συσκευής που μας παραχώρησε η εταιρεία, είναι ότι πετυχαίνουν μια ισορροπία ανάμεσα στο διαφορετικό και το να μην είναι… υπερβολικές.
Υπάρχει όμως ακόμα ένας τρόπος με τον οποίο το Edge 40 Neo ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό του τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορά τιμής. Η πίσω πλευρά αλλά και η οθόνη του (με την οποία προφανώς θα ασχοληθούμε στο αντίστοιχο σημείο του review) είναι κυρτή στην αριστερή και δεξιά πλευρά της. Η επιλογή αυτή, πρακτικά κάνει το smartphone να «κάθεται» πιο ευγενικά και ευχάριστα στο χέρι, ενώ ταυτόχρονα του δίνει και μια πιο… ακριβή εμφάνιση.
Τέλος, στο πρακτικό κομμάτι, η εταιρεία έχει κάνει και εδώ όλες τις «σωστές» επιλογές. Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων είναι ενσωματωμένος στην οθόνη του Edge 40 Neo, μια επιλογή που άλλες εταιρείες αποφεύγουν για λόγους κόστους σε αυτή την κατηγορία τιμής. Τα πλήκτρα για την ένταση του ήχου και το πλήκτρο κλειδώματος είναι τοποθετημένα σε σωστό ύψος, σε ένα smartphone που συνολικά διατηρεί έτσι και αλλιώς λογικές διαστάσεις για την οθόνη του και όχι μόνο.
Όμως, το Edge 40 Neo έρχεται και με μια ακόμα «έκπληξη» και για την κατηγορία τιμής του αλλά και γενικότερα για smartphone της εταιρείας. Έχει πιστοποίηση ΙΡ68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη, κάτι που μέχρι και σήμερα ελάχιστες συσκευές προσφέρουν σε αυτά τα χρήματα.
Οθόνη.
Οι σωστές επιλογές από την εταιρεία, συνεχίζονται και στην οθόνη του Edge 40 Neo. Αυτή είναι προφανώς ένα OLED panel, με την αναμενόμενη και πλήρως ικανοποιητική FullHD+ ανάλυση που μπορεί να έχει σε αυτή την κατηγορία τιμής. Είναι όμως μια οθόνη με ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz, που όπως έχουμε πει και άλλη φορά, είναι μια μικρή μεν διαφορά που όμως στην πράξη είναι αισθητή σε καθημερινή χρήση.
‘Εχει και βελτιωμένα επίπεδα φωτισμού, με μέγιστο θεωρητικό όριο τα 1.300nits. Στην πράξη, όπως και κάθε άλλη οθόνη, μπορεί να φτάσει αυτό το επίπεδο φωτισμού σε εξωτερικό χώρο και κάτω από το φως του ήλιου, στην αυτόματη προσαρμογή. Αυτό όμως είναι και το ζητούμενο, ώστε ο ιδιοκτήτης του Edge 40 Neο να μπορεί να δει την οθόνη του σε όλες τις συνθήκες χωρίς κάποιο πρόβλημα.
Η λογική λειτουργίας της προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης, είναι κάτι που για μια ακόμα φορά λειτουργεί λίγο… διαφορετικά. Η αυτόματη προσαρμογή μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα σε 60, 90 και 120Hz ανάλογα με το τι προβάλλει η οθόνη του Edge 40 Neo. Επιστρέφει στα 60Hz όταν προβάλλει στατικό περιεχόμενο για θεωρητικά και πρακτικά έστω και λίγο, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
Για να χρησιμοποιήσει κανείς την οθόνη του όμως στα 144Hz θα πρέπει να το επιλέξει χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις, και η οθόνη θα λειτουργεί μονίμως σε αυτόν τον ρυθμό ανανέωσης. Η επιλογή αυτή, έχει το πλεονέκτημα της ακόμα πιο ομαλής παραγωγής του γραφικού περιβάλλοντος και μιας σαφώς ακόμα πιο … ευχάριστης κύλισης σε μενού και εφαρμογές, με το μειονέκτημα όμως της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας.
Χρωματικά τώρα, η οθόνη του Edge 40 Neo είναι αυτό που καλώς ή κακώς έχουμε… συνηθίσει από την εταιρεία, επειδή συνεχίζει να επιλέγει OLED Panel κατασκευασμένα από την LG. Χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την απόδοση αυτή, είναι πάντα πιο ζωντανή και λίγο πιο «ψυχρή» έχοντας μια … μπλέ απόχρωση από το συνηθισμένο. Αυτό βέβαια στη μεσαία κατηγορία τιμής είναι λιγότερο ενοχλητικο, όπου μια οθόνη με ζωντανή και ευχάριστη απόδοση είναι το ζητούμενο.
Υποστηρίζει την προβολή HDR περιεχομένου, και είναι ένα 10-bit Panel με τα πλεονεκτήματα που αυτό έχει. Η υποστήριξη «περιορίζεται» βέβαια στο HDR10+ πρότυπο που είναι ευρέως διαδεδομένο σε εφαρμογές όπως το youtube από το οποίο προφανώς και αναγνωρίζεται κανονικά το Edge 40 Neo για την υποστήριξη αυτή.
Συνολικά, η οθόνη του Edge 40 Neo, είτε επειδή είναι κυρτή είτε για την απόδοση της στην πράξη, είναι ένα από τα πιο «δυνατά» χαρακτηριστικά του.
Κάμερες
Η Motorola είναι δυστυχώς μέχρι και σήμερα μια από τις ελάχιστες εταιρείες που έχουν το… θάρρος να επιλέξουν τις κάμερες που πραγματικά έχει νόημα να έχει ένα smartphone. Αυτές είναι λοιπόν δύο στο πίσω μέρος του Edge 40 Neo, και είναι οι δύο που ρεαλιστικά χρησιμοποιεί κανείς στην καθημερινότητα του. Δεν υπάρχει μια Τρίτη macro camera των 2mp προκειμένου να φαίνεται απλά η ύπαρξη της, ούτε κάποιος θεωρητικός «αισθητήρας βάθους» για φωτογραφίες πορτραίτου.
Η βασική από αυτές τις κάμερες, έχει ονομαστική ανάλυση 50mp, χρησιμοποιεί έναν μεγάλο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα στο 1/1.5” με τα πλεονεκτήματα που αυτός έχει σε χαμηλότερο φωτισμό. Έχει κανονικά OIS, αλλά και dual pixel auto focus, και παρότι είναι ένας αισθητήρας της Omnivision, έχει απόδοση στην πράξη που ξεπερνά αυτό που περιμένει κανείς.
Οι φωτογραφίες από την βασική κάμερα του Edge 40 Neo έχουν πολύ καλό δυναμικό εύρος, σωστά πάντα επίπεδα φωτισμού και απόλυτα ικανοποιητική λεπτομέρεια. Είναι επίσης χρωματικά όσο «ευχάριστες» πρέπει να είναι, χωρίς να χάνουν το ρεαλισμό τους, και συνολικά το αποτέλεσμα είναι κοντά στο καλύτερο που μπορεί να πετυχει ένα σmartphone σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Αντίστοιχα, ο μεγάλος σε μέγεθος αυτός αισθητήρας, με την μηχανική σταθεροποίηση στον φακό του, έχει βελτιωμένη απόδοση και σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Εδώ οι φωτογραφίες έχουν πάντα καλά επίπεδα λεπτομέρειας, σωστή χρωματική απόδοση και μόνο το δυναμικό εύρος σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού είναι πιθανόν κάτι που έχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης.
Το Edge 40 Neo έχει όμως μια επίσης σωστή, δεύτερη, ultra wide κάμερα. Η ανάλυση της στα 12mp είναι επιτέλους υψηλότερη από το δυστυχώς συνηθισμένο των 8mp σε συσκευές αυτής της κατηγορίας τιμής και όχι μόνο. Η διαφορά είναι 50% υψηλότερη ανάλυση, με τα πλεονεκτήματα που αυτό φέρνει στις φωτογραφίες που εξ ορισμού έχουν μεγαλύτερο πλάνο.
Οι φωτογραφίες είναι ιδιαίτερα ποιοτικές, για μια κάμερα αυτού του είδους. Μάλιστα, χρωματικά και σε φωτισμό δεν διαφέρουν από αυτές της βασικής κάμερες, κάτι που δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένο σε μια ultra wide κάμερα σε αυτή την κατηγορία.
Τέλος, επειδή η Ultra wide αυτή κάμερα έχει και auto focus, kάτι που δεν θεωρειται δεδομένο ακόμα και σε ακριβότερα smartphones από άλλες εταιρείες, έχει τη δυνατότητα να βγάλει και macro φωτογραφίες από μικρή απόσταση. Η δυνατότητα αυτή, παράγει σαφώς καλύτερες φωτογραφίες από κάμερες των 2mp που άλλες συσκευές έχουν θεωρητικά για παρόμοια χρήση.
Επιδόσεις Hardware
Αν υπάρχει ένας τομέας όπου το Edge 40 Neo δεν ξεχωρίζει χωρίς όμως ταυτόχρονα και να υστερεί, αυτός είναι ο επεξεργαστής που έχει στο εσωτερικό του. Ο dimensity 7030 της Mediatek έχει επιδόσεις που θεωρούνται φυσιολογικές για αυτή την κατηγορία τιμής.
Η έκδοση του Edge 40 Neo που έρχεται επίσημα στη χώρα μας, έχει 12GB RAM που είναι σαφώς περισσότερα από ότι θα χρειαστεί κανείς τώρα και τα επόμενα χρόνια σε μια συσκευή αυτού του είδους. Ρεαλιστικά, σε βάθος χρόνου, με κάποιες εφαρμογές να έιναι όλο και πιο απαιτητικές, είναι περισσότερο ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του που θα «γεράσει» και όχι το ότι θα έχει πρόβλημα κάποια στιγμή με την διαθέσιμη μνήμη.
Αυτό που έχει σημασία παρόλα αυτά, είναι ο τρόπος που το Edge 40 Neo συμπεριφέρεται σε καθημερινή χρήση. Το Smartphone δεν έχει ενοχλητικά κολλήματα, δεν παρουσιάζει πρόβλημα με την χρήση του, και μόνο εφαρμογές που ετσι και αλλιώς είναι σχεδιασμένες για πιο ισχυρές και ακριβές συσκευές θα το «δυσκολέψουν». Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, είναι κάτι που προφανώς δεν είναι… υποχρεωμένο να προσφέρει το Edge 40 Neo στην κατηγορία που ανήκει.
Μπαταρία.
Αν υπάρχει ένας τομέας τώρα όπου πιθανόν ακόμα χρειάζεται λίγη «δουλειά» είναι η μπαταρία του Edge 40 Neo. Η χωρητικότητα των 5.000mAh είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει πλέον σε σχεδόν κάθε smartphone, η απόδοση της είναι όμως απλά καλή.
Η επιλογή των 144hz στην οθόνη του χωρίς δυνατότητα προσαρμογής, η φωτεινότητα του συγκεκριμένου Panel και μέχρι ένα σημείο ο τρόπος που σε … προκαλεί να το χρησιμοποιησεις έχουν επιπτώσεις στην μπαταρία του. Αυτή βέβαια, σχεδόν ποτέ δεν πρόκειται να «αδειάσει» μέσα σε μια ημέρα χρήσης. Είναι απλά πιθανό ότι στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας, θα έχει λιγότερο από 30% ακόμα διαθέσιμο.
Απλά το Edge 40 Neo δεν είναι … εύκολο να προσφέρει δύο ημέρες λειτουργίας εκτός από τις περιπτώσεις που είναι κάποιος ιδιαίτερα προσεκτικός στην καθημερινότητα του. Φορτίζει όμως όσο γρήγορα πρέπει με 68W και μάλιστα με έναν φορτιστή που περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία του.
Ο φορτιστής αυτός είναι επίσης σημαντικός για έναν ακόμα λόγο. Η Motorola δεν χρησιμοποιεί κάποιο δικό της αποκλειστικό πρότυπο για την φόρτιση του Edge 40 Neo, αλλά το ελεύθερο και ευρέως διαδεδομένο USB Power Delivery. Αυτό επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να μπορεί να το φορτίσει με πολλούς διαφορετικούς φορτιστές από προϊόντα όπως φορητοί υπολογιστές και όχι μόνο.
Συμπέρασμα.
Το Edge 40 Neo είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο σε λογικό κόστος. Τόσο απλά, η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σωστά σχεδιασμένο, όμορφο και ικανό smartphone με όλα όσα θα χρειαστεί κανεις στην καθημερινότητα του. Ο τρόπος που το σύνολο λειτουργεί σωστά και στην πράξη, είναι ακόμα πιο σημαντικός, και η καλύτερη απόδειξη ότι η εταιρεία έχει φροντίσει να δώσει σημασία εκεί που πραγματικά πρέπει.
Στην κατηγορία τιμής του, είναι δύσκολο έως αδύνατον να βρει κανείς μια ολοκληρωμένη συσκευή με αντίστοιχο τρόπο και πόσο μάλλον μια που να συνδυάζει τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά με παρόμοια εμφάνιση. Η κυρτή οθόνη είναι ένα πλεονέκτημα, όπως και η απόδοση της στην πράξη, και οι κάμερες του είναι απόλυτα ικανοποιητικές για την κατηγορία αυτή και πάλι.
Αν η Motorola συνεχίσει με αυτή ακριβώς την λογική και πολιτική, η ανοδική της πορεία θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο και το σημαντικότερο είναι ότι όχι μόνο θα της.. αξίζει αλλά η αγορά θα αποκτήσει έναν ακόμα ιδιαίτερα ικανό ανταγωνιστή.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
1 σχολιο
Το πιο άχρηστο τηλέφωνο. Πήρα ένα εγώ και ένα η γυναίκα μου. Προβληματικό Bluetooth σύνδεση στο αυτοκίνητο με χαλιά ποιότητα ήχου , ο άλλος δεν μπορεί να σε ακούσει κάνει διακοπές ασταμάτητα. Το ίδιο και στα hands free, το ίδιο και στην ανοιχτή ακρόαση , ασταμάτητες διακοπές στον ήχο . Η μπαταρία όταν φτάνει στο 9% κλείνει ακαριαία το τηλέφωνο. Η μπαταρία κρατάει με το ζόρι 1 μέρα με κανονική χρήση. Τα προβλήματα αυτά τα ίδια τα έχει και το κινητό της γυναίκας μου. Δύο στα δύο!!!