Ένα Galaxy S24 ultra έχει κάμερα με ανάλυση 200mp. Ένα iPhone 15 Pro max έχει κάμερα με ανάλυση 48mp. Ένα Xiaomi 14 Ultra έχει κάμερα με ανάλυση 50mp, όπως και ένα Oneplus 12 και ένα Pura 70 Ultra. Ποτέ όμως, και όχι μόνο σε Smartphones, η ανάλυση της κάμερας δεν είναι αυτή που καθορίζει πόσο καλή θα είναι μια φωτογραφία, αλλά και ένα βίντεο.
Το μέγεθος του αισθητήρα, η ποιότητα του, όπως φυσικά και ο φακός της κάμερας, είναι το σύνολο που μαζί με την ικανότητα κάθε συσκευής σε επίπεδο λογισμικού, καθορίζουν το πόσο καλή θα είναι τελικά η απόδοση της κάμερας αυτής. Ο LYT-900 αισθητήρας τύπου μιας ίντσας στο xiaomi 14 Ultra, με τον φακό με το συνεχώς μεταβαλλόμενο διάφραγμα, θα έχει πάντα καλύτερη απόδοση σε όλες τις συνθήκες από την κάμερα των 200mp και το μικρότερο έτσι και αλλιώς μέγεθος του Galaxy S24 Ultra και πόσο μάλλον αυτή των 50mp του Galaxy S24+ που έχει το μισό μέγεθος.
Όπως επίσης, η βασική κάμερα των iPhone 15 Pro max, iPhone 15 Pro έχει πολύ μικρή ουσιαστική διαφορά σε μέγεθος από την κάμερα του Oneplus 12, και καμία διαφορά από την κάμερα του απλού xiaomi 14 και του honor Magic 6 Pro.
Φυσικά, ένας όσο το δυνατόν καλύτερος φακός σε ποιότητα πάντα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, όπως και το πόσο γρήγορο ή “φωτεινό” είναι το διάφραγμα του φακού του. Όμως ένα πιο γρήγορο διάφραγμα μειώνει σημαντικά το βάθος πεδίου και παρότι το φυσικό bokeh είναι πάντα καλύτερο από το τεχνητό portrait mode, δεν ταιριάζει σε όλες τις φωτογραφίες.
Smartphones όπως το xiaomi 14 Ultra, το HUAWEI Pura 70 Ultra, P60 Pro, Mate 50 Pro, θα έχουν πάντα το πλεονέκτημα του μεταβαλλόμενου διαφράγματος όπως σε μια φωτογραφική μηχανή, και το διαφορετικό αποτέλεσμα που μπορεί να πετύχει αυτό ανάλογα με τη φωτογραφία που θέλουμε να βγάλουμε.
Ακόμα και αν πλέον το ΑΙ “πουλάει” και μπορεί κανείς να βάλει μέσα σε αυτό τα… πάντα, όλα τα Smartphones εδώ και χρόνια έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν το αντικείμενο και το σκηνικό στο πλάνο της κάμερας και να βγάζουν την φωτογραφία που ταιριάζει σε αυτό. Από την εποχή του HUAWEI Mate 10 Pro, με την εταιρεία για ακόμα μια φορά να δείχνει απλά τον δρόμο στον ανταγωνισμό της, μέχρι και σήμερα η δυνατότητα αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται. Είτε το ονομάσει κανείς πλέον επειδή είναι ελκυστικό, τεχνητή νοημοσύνη ή όχι, σχεδόν όλα τα Smartphones μπορούν μέχρι και να επεξεργαστούν διαφορετικά κομμάτια της φωτογραφίας προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Όπως επίσης, δεν αποτελεί κάτι νέο και ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης, η τεχνική λήψης πολλών φωτογραφιών που συνδυάζονται σε μια τελική. Με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως σε κάθε λήψη και όχι μόνο, με τμήματα από κάθε μια από αυτές να χρησιμοποιείται στην τελική φωτογραφία.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας