Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Creative Zen Air SxFi Review: Προσωπικός αλλά εντυπωσιακός ήχος.

Creative Zen Air SxFi Review: Προσωπικός αλλά εντυπωσιακός ήχος.

απο Kostas Gliatiotis

Η τεχνολογία SxFI της Creative υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια πλέον, και είναι μια «έξυπνα» υλοποιημένη… ιδέα για την δημιουργία ενός ηχητικού προφίλ προσωπικό για τον καθένα μας. Μέσα από την εφαρμογή, καθένας μπορεί με ένα… σκανάρισμα του μεγέθους και του σχήματος που έχει το κεφάλι του, να ζητήσει από την εφαρμογή της creative να δημιουργήσει το προσωπικό ηχητικό αυτό προφίλ.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει την τεχνολογία SxFi να αποδίδει αυτό που υπόσχεται και με τον καλύτερο τρόπο, σε αρκετά διαφορετικά ακουστικά. Η εταιρεία, σωστά αναγνωρίζει όμως ότι αυτή είναι.. καλοδεχούμενη και σε πιο οικονομικά ακουστικά. Τα Zen Air SxFI λοιπόν, είναι ένα ζευγάρι ασύρματων ακουστικών με κόστος περίπου 80 ευρώ στη χώρα μας, και έρχονται όπως δηλώνει και η ονομασία τους με υποστήριξη για την τεχνολογία αυτή, μαζί με όλα όσα θεωρούμε πλέον δεδομένα για ακουστικά της Creative.

Σχεδιασμός.

Τα Zen Air SxFI θυμίζουν έντονα με τον σχεδιασμό τους τα Zen Air Pro της εταιρείας, αφού άλλωστε ανήκουν πρακτικά στην ίδια «οικογένεια». Η εταιρεία έχει κάνει παρόλα αυτά συγκεκριμένες μικρές αλλαγές στην εμφάνιση τους, με ένα  λίγο πιο … μπεζ χρώμα για τα ίδια τα ακουστικά και την θήκη τους, η οποία έχει και χρωμιωμένο εσωτερικό πλέον.

Κάθε ένα από τα ακουστικά, έχει ένα μικρότερο «στέλεχος» στο πλαΪνό του μέρος (ή πιο… κοντό), που αν μη τι άλλο τα κάνει πιο πρακτικά στο να τα έχει κανείς στο αυτί του αν δεν θέλει να δείχνει στον κόσμο γύρω του ότι φοράει ακουστικά.  Τα Zen Air SxFI έχουν και τρία σωστά τοποθετημένα μικρόφωνα σε κάθε ακουστικό. Το ένα βρίσκεται στο κάτω μέρος τους για να καταγράφει τη φωνή μας, ένα βρίσκεται στο πίσω μέρος για να καταγράφει με διαχωρισμό τους ήχους στον χώρο γύρω μας, και τέλος ένα βρίσκεται στο σημείο που… μπαίνει στο αυτί μας. Με το τρίτο αυτό μικρόφωνο, το ANC μπορεί καλύτερα να αναγνωρίσει τους ήχους που τελικά «περνάνε» στο αυτί μας.

Η θήκη των Zen Air SxFI έχει και αυτή το δικό της ενδιαφέρον για λίγο διαφορετικούς λόγους. Είναι ίσως λίγο μεγαλύτερη από το συνηθισμένο σε μέγεθος, προκειμένου να έχει και μια μεγαλύτερη μπαταρία στο εσωτερικό της. Αν μη τι άλλο, ο διαφορετικός αυτός σχεδιασμός βοηθάει την εταιρεία να «αποφύγει» τις συγκρίσεις με ακουστικά του ανταγωνισμού, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εμφάνιση τους.

Έξυπνη λειτουργία με επιλογές

Τα Zen Air SxFI ακολουθούν την «τάση» της εποχής και προσφέρουν προφανώς ενεργή ακύρωση θορύβου, αλλά και ξεχωρισό Ambient Mode που επιτρέπει σε συγκεκριμένους ήχους όπως η φωνή να «περάσουν» από τα ακουστικά προκειμένου να είναι και πιο πρακτικά ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες τα χρησιμοποιούμε.

Όμως είναι ένα από τα ελάχιστα ζευγάρια ακουστικών αυτού του είδους, και πόσο μάλλον σε αυτή την κατηγορία τιμής, που προσφέρουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε εμείς την απόδοση σε αυτές τις δύο λειτουργίες. Το Active Noise cancellation μπορεί να προσαρμόζει αυτόματα το πόσο θα επεμβαίνει στον θόρυβο γύρω μας, μπορούμε όμως να ρυθμίσουμε και χειροκίνητητα την επέμβαση του και μάλιστα με πέντε διαφορετικά επίπεδα. Αντίστοιχα και το Ambient Mode έχει πέντε επίπεδα λειτουργίας, με την ίδια ακριβως λογική λειτουργίας.

Το SxFI

Για την ρύθμιση και την λειτουργία της τεχνολογίας SxFI η εταιρεία έχει μια ξεχωριστή εφαρμογή, αν και κάποια στιγμή πιθανότατα θα πρέπει να ενσωματωθεί σε αυτή της διαχείρισης των ακουστικών, έστω και αν είναι διαθέσιμη μόνο σε αυτά που την υποστηρίζουν.

Το ενδιαφέρον με την εφαρμογή, είναι ότι εκτός από την δυνατότητα να δημιουργήσει ο καθένας το δικό του προσωπικό ηχητικό σετ με χειροκίνητη ρύθμιση του Equalizer, υπάρχει και μια εντυπωσιακά μεγάλη λίστα με έτοιμα προφίλ για διαφορετική χρήση. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει προφίλ ήχου για παιχνίδια, μουσική, ταινίες και βίντεο και το σημαντικότερο είναι ότι κάθε προφίλ από αυτά «προσαρμόζεται» στην ηχητική απόδοση που έχει η τεχνολογία SxFi προσαρμοσμένη για τα δικά μας αυτιά.

Ηχητική απόδοση.

Κάθε ένα από τα Zen Air SxFI έχει δύο διαφορετικούς «οδηγούς» 10 χιλιοστών στο εσωτερικό του. Αυτό παρότι δεν είναι κάτι σπάνιο πλέον, είναι σίγουρα δυσκολο να το βρει κανείς σε αυτή την κατηγορία τιμής, και πόσο μάλλον σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δυνατότητες τους.

Η μέγιστη ένταση του ήχου, είναι ακριβώς αυτή που «πρέπει» προκειμένου τα ακουστικά να διατηρούν μια πολύ καλή απόδοχη ηχητικά χωρίς ενοχλητικές αλλοιώσεις σε καμία συχνότητα. Σε αντίθεση και πάλι με πολλά ακουστικά αυτού του είδους, δεν είναι … ρυθμισμένα να προτιμούν το μπάσο που είναι η εύκολη λύση εντυπωσιασμού.

Πιο τεχνικά.

Τα Zen Air SxFI υποστηρίζουν το Bluetooth 5.3 πρότυπο και παρότι δεν το «ξεκαθαρίζει» η εταιρεία, η αναφορά στο χαμηλό Latency δείχνει υποστήριξη και για το Bluetooth LE πρότυπο. Μάλιστα μπορεί κανείς να έχει κάνει pair τα ακουστικά σε δύο διαφορετικές συσκευές, και η εναλλαγή μεταξύ τους είναι σχετικά άμεση. Δυστυχώς μέσα από την εφαρμογή δεν μπορεί να δει κάποιος σε ποιες συσκευές τα έχει συνδέσει, και τα ακουστικά «θυμούνται» απλά τις δύο τελευταίες από αυτές.

Υποστηρίζουν το AAC και το SBC Codec, που ρεαλιστικά είναι οι δύο πιο κοινές επιλογές για ποιοτικό και πιο «απλό» ήχο αντίστοιχα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται και η συσκευή που τα έχουμε συνδέσει να υποστηρίζει κάποιο πιο συγκεκριμένο και συνήθως πιο σπάνιο πρότυπο. Θα μπορούσε να πει κανείς εδώ ότι με αυτόν τον τρόπο τους «στερείται» η ακόμα καλύτερη ηχητική απόδοση, τα Zen Air SxFI συνεχίζουν όμως να είναι ένα οικονομικό ζευγάρι ακουστικών με πολύ καλή απόδοση και χαρακτηριστικά.

Η μπαταρία.

Τα Zen Air SxFI έχουν θεωρητικά έως και 39 ώρες αναπαραγωγής με την μπαταρία που έχει και η θήκη τους, πριν χρειαστει να την φορτίσουμε και πάλι και η θήκη αυτή με τη σειρά να φορτίσει τα ίδια τα ακουστικά. Ο πραγματικός χρόνος όπως πάντα διαφέρει και εξαρτάται από το είδος χρήσης και τις συνθήκες.

Η ένταση του ήχου αλλάζει την απόδοση της μπαταρίας, όχι όμως με σημαντικό τρόπο, το ANC και το Ambient Mode έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην διάρκεια της μπαταρίας αφού έχουν μονίμως ενεργά τα μικρόφωνα και «παράγουν» και την ενεργή ακύρωση θορύβου.

Ρεαλιστικά, με μεικτή χρήση, τα Zen Air SxFI μπορούν να βγάλουν περισσότερο από 20 ωρες αναπαραγωγής με την θήκη τους, και περίπου 4.5 ώρες με την μπαταρία που έχουν τα ίδια. Αυτός ο χρόνος με λογική ένταση ήχου και το ANC ενεργό είναι απόλυτα ικανοποιητικός. Η θήκη μπορεί να φορτίσει πλήρως έως δύο φορές τα ακουστικά μέχρι να αδειάσει την δική της μπαταρία, αν είναι και τα ακουστικά πλήρως άδεια όταν τα επιστρέψουμε σε αυτή.

Συμπέρασμα.

Τα Zen Air SxFI είναι ένα ακόμα εντυπωσιακό ζευγάρι ακουστικών από την Creative, για το τι προσφέρουν συνολικά στα χρήματα που κοστίζοουν. Ακουστικά με ANC και Ambient Mode υπάρχουν, δύσκολα όμως με την δυνατότητα ρύθμισης ακριβώς όπως τα θέλουμε εμείς. Είναι επίσης δύσκολο να βρει κανείς ακουστικά με αυτή την ποιότητα ήχου, και την μπαταρία των Zen Air SxFI και πόσο μάλλον να τα βρει όλα αυτά σε ένα «πακέτο» με αντίστοιχη τιμή πώλησης.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights