Ο χώρος των Android tablets είναι αρκετά… περίεργος τα τελευταία χρόνια, αφού πολλές εταιρείες έχουν αποχωρήσει, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να πείσουν το αγοραστικό κοινό να επιλέξει ένα ακριβό και καλό tablet αυτού του είδους, όσο καλό και αν πραγματικά είναι.
Η Samsung όμως προφανώς, όχι μόνο δεν το κάνει αυτό, αλλά μέσα σε κάθε χρονιά κυκλοφορεί πολλά και διαφορετικά tablets, σε αρκετές διαφορετικές κατηγορίες τιμής. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρητικά τουλάχιστον, ο καθένας μπορεί να βρει ένα από αυτά, που να ταιριάζει στις ανάγκες και απαιτήσεις που έχει, αλλά και στα χρήματα που τελικά θέλει να διαθέσει.
Όμως είναι και από τις ελάχιστες εταιρείες πλέον, που θεωρούν ότι υπάρχει αγοραστικό κοινό, όσο μικρό και αν είναι αυτό, που θέλει να διαθέσει περισσότερα από 1.000 ευρώ για ένα κορυφαίο τεχνικά και στη συγκεκριμένη περίπτωση κορυφαίο και σε μέγεθος οθόνης tablet. Αν μη τι άλλο, το κοινό αυτό φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε η Samsung να ανανεώνει την κορυφαία ultra αυτή σειρά, τα τελευταία τρία χρόνια.
Το νεότερο, μεγαλύτερο, καλύτερο αλλά και ακριβότερο Tablet της Samsung πλέον λοιπόν είναι το Galaxy Tab S10 Ultra. Εδώ, σε αντίθεση τουλάχιστον με την σειρά Galaxy S, το ultra στην ονομασία αυτή, αφορά περισσότερο το μέγεθος της οθόνης του, αφού τεχνικά και σε όλα όσα προσφέρει είναι πρακτικά ίδιο με το Galaxy Tab S10 Plus. Η ουσιαστική διαφορά είναι το μέγεθος της οθονης στις… 14.6 ίντσες για το Ultra μοντέλο, για όσους η 12.4 ιντσών οθόνη του Plus είναι “μικρή”.
Σχεδιασμός, πρακτικότητα.
Το να κρίνει κάποιος ένα τόσο “ακραίο” σε μέγεθος tablet όπως το Tab S10 Ultra δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο. Με μια τόσο μεγάλη οθόνη, το μέγεθος του είναι αναμενόμενα σημαντικά μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, χωρίς όμως αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο στη μεταφορά και την χρήση του. Αν μη τι άλλο, η εταιρεία έχει φροντίσει ώστε να είναι εντυπωσιακά λεπτό, αλλά και όσο το δυνατόν πιο “ελαφρύ” για αυτό το μέγεθος.
Ακόμα και η φυσική ποσότητα αλουμινίου για το πλαίσιο του, αλλά και το… γυαλί μιας τόσο μεγάλης οθόνης, προσθέτουν στο βάρος του, και το τι τελικά έχει πετύχει η Samsung είναι απλά εντυπωσιακό. Όπως είναι εντυπωσιακό, αν και πιθανόν λιγότερο χρήσιμο σε αυτό το μέγεθος, είναι ότι το Tab S10 Ultra έχει και πιστοποίηση ΙΡ68 για αντοχή στο νερό και τη σκόνη.
Παρόλα αυτά, το Tab S10 Ultra έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος και ακριβώς το ίδιο σχέδιο με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο. Ακριβώς μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την ίδια θήκη, ειδικά αυτή με το πληκτρολόγιο που είναι και εντυπωσιακά ακριβή. Σημαίνει όμως πιθανότατα και ότι η Samsung δεν πετυχαίνει τις πωλήσεις που θα της επέτρεπαν να επενδύσει τα χρήματα για ένα διαφορετικό σχέδιο.
Μπορεί απλά να έχει φτάσει στο “όριο” του πως μπορεί να είναι σχεδιαστικά ένα tablet αυτού του είδους.
Αυτή είναι οθόνη, παρά το μέγεθος της.
Ακόμα και αν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τι ακριβώς χρησιμότητα έχει μια τόσο μεγάλη οθόνη σε ένα tablet, και πόσο μάλλον από την στιγμή που και αυτή στις 12.4 ίντσες του Plus μοντέλου είναι πραγματικά μεγάλη, η οθόνη του Tab S10 Ultra δεν παύει να είναι εντυπωσιακή.
Εκτός από το τεχνικό κομμάτι, όπως φυσικά και το πόσο χρήσιμο είναι αυτό στην πράξη, η οθόνη του Tab S10 Ultra έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το ίδιο Gorilla Glass Armor όπως και στο Galaxy S24 Ultra, με την μοναδική ιδιότητα που αυτό έχει να μειώνει εντυπωσιακά τις αντανακλάσεις από τον φωτισμό στο χώρο γύρω μας.
Αυτό, όσο και αν δεν φαίνεται σημαντικό, σε ένα tablet με αυτό το μέγεθος αλλάζει πραγματικά προς το καλύτερο τη συνολική εμπειρία χρήσης. Όπως και σε σχεδόν κάθε οθόνη με αυτό το μέγεθος.
Τεχνικά τώρα, το Tab S10 Ultra έχει μια επίσης μοναδική στο είδος της οθόνης. Η ανάλυση στα 2960×1848 δίνει στην οθόνη αυτή, παρά το μέγεθος της, μια λεπτομέρεια απεικόνισης στα 239 pixel ανά ίντσα. Με δεδομένο το ότι πιθανότατα τουλάχιστον δεν υπάρχει λόγος να την κοιτάει κανείς από πολύ μικρή απόσταση, η λεπτομέρεια αυτή είναι όσο το δυνατόν καλύτερη σε μια οθόνη αυτού του είδους και μεγέθους.
Το Dynamic AMOLED Panel που χρησιμοποιεί η εταιρεία στο Tab S10 Ultra έχει την δυνατότητα να αλλάζει τον ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα σε 30, 60, 90 και 120Hz. Ένα LTPO Panel θα ήταν οικονομικά μη πρακτικό σε αυτό το μέγεθος, και ρεαλιστικά η κατανάλωση ενέργειας και πάλι σε μια τόσο μεγάλη οθόνη, από το φωτισμό της και μόνο είναι τέτοια που η αλλαγή στα 10 ή και 1Hz ρυθμού ανανέωσης, δεν θα προσέφερε κάτι σημαντικό.
Από την άλλη, και το Tab S10 Ultra είναι προϊόν της Samsung, κάτι που σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει το Dolby Vision HDR πρότυπο. Η οθόνη του παραμένει απλά εντυπωσιακή στην προβολή Video, με το μέγεθος, το χρωμα και την φωτεινότητα της, όμως περιορίζεται με έναν τρόπο που πιθανόν κάποια στιγμή η εταιρεία πρέπει να σταματήσει σε όλα τα Tablet, Smartphones αλλά και τις τηλεοράσεις της.
Επιδόσεις Hardware
Το Tab S10 Ultra είναι ένα “ασυνήθιστο” προϊόν για την Samsung, για έναν συγκεκριμένο λόγο. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία στην κορυφαία κατηγορία τουλάχιστον των tablets της, επιλέγει έναν επεξεργαστή της Mediatek και συγκεκριμένα τον Dimensity 9300+
Η Mediatek έχει εδώ και χρόνια πλέον αποδείξει ότι δεν έχει κανένα “μειονέκτημα” στην απόδοση, την συνολική θερμότητα που παράγουν και στην κατανάλωση ενέργειας οι δικοί της επεξεργαστές. Η επιλογή του Dimensity 9300+ για το Tab S10 Ultra δείχνει ότι προφανώς η Samsung “συμφωνεί” με αυτό, αφού προφανώς η εταιρεία θέλει το καλύτερο της Tablet να έχει και τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις.
Σε ένα tablet και πόσο μάλλον σε αυτό το μέγεθος, η επιφάνεια είναι μεγαλύτερη κάτι που σημαίνει ότι η διαχείριση της θερμότητας είναι πιο εύκολη, και η μπαταρία είναι επίσης μεγάλη κάτι που με την σειρά του σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας δεν αποτελεί το ίδιο “πρόβλημα”.
Ο Dimensity 9300+ όμως δεν έχει απλά κανένα πρόβλημα σε όλους τους τομείς. Η απόδοση του είναι κορυφαία, ακόμα και σε απαιτητική gaming χρήση, και όσο απαιτητικός και αν είναι κάποιος με το Tab S10 Ultra, αυτό δεν ζεσταίνεται με ενοχλητικό τρόπο. Με δεδομένο το πραγματικά μικρό του πάχος, αυτό θα ήταν αισθητό στο χέρι παρά το μέγεθος του.
Μπαταρία
Προφανώς σε αυτό το … μέγεθος, το Tab S10 Ultra μπορεί να έχει μια μεγάλη μπαταρία στο εσωτερικό του. Η χωρητικότητα στις 11.200mAh περιορίζεται μόνο από το μικρό αυτό του πάχος, χωρίς όμως προφανώς να μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς σαν μια… μικρή μπαταρία.
Η απόδοση της είναι αυτή που μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες που χρησιμοποιεί κανείς το Tab S10 Ultra. Μια τόσο μεγάλη και φωτεινή οθόνη, προφανώς έχει και αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας. Σε εξωτερικό χώρο, αν κάποιος κουβαλάει μαζί του ένα Tablet σαν το Tab S10 Ultra, και τον φωτισμό σε υψηλότερα επίπεδα, μπορεί κάποιος εύκολα και πάλι να βγάλει περίπου 7 ώρες χρήσης μέχρι να αδειάσει η μπαταρία αυτή.
Σε πιο λογικές συνθήκες, εσωτερικού χώρου και ίσως περισσότερο σε χρήση γραφείου, η μπαταρία του Tab S10 Ultra μπορεί να πλησιάσει ακόμα και τις 12 ώρες συνεχόμενης χρήσης.
Επειδή τώρα ένα Tablet και πόσο μάλλον και πάλι με αυτό το μέγεθος, δύσκολα θα το χρησιμοποιεί κάποιος συνεχόμενα, αυτό μεταφράζεται σε αρκετές ημέρες χρήσης μέχρι να το φορτίσουμε και πάλι.
Είναι “μοναδικό” στο είδος του.
Αν κάποιος έχει λόγο ή χρειάζεται ένα tablet αυτού του είδους στην καθημερινότητα του, το Tab S10 Ultra του προσφέρει μια μοναδική εμπειρία χρήσης με αυτή την οθόνη.
Παραμένει όμως γεγονός ότι το Tab S10 Plus στις 12.4 ίντσες είναι και αυτό ρεαλιστικά όσο μεγάλο πρέπει για κάθε είδους χρήση,και τουλάχιστον σχετικά πιο “οικονομικό”.
Αν κάποιος επιλέξει να αγοράσει το Tab S10 Ultra σε συνδυασμό με την θήκη που έχει πληκτρολόγιο και touchpad, η τιμή του ξεπερνά αυτή ενός ικανού, μικρού σε διαστάσεις και με χαμηλό βάρος laptop. Αυτό κάνει την επιλογή του ακόμα πιο συγκεκριμένη, για όσους πραγματικά έχουν κάποια ανάγκη στην καθημερινότητα τους που καλύπτει καλύτερα ένα tablet από ένα laptop.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας