Μπορεί θεωρητικά η Wikipedia να είναι ένα “ακίνδυνο” Site που παρέχει έναν πραγματικά μεγάλο όγκο πληροφοριών, οι αναζητήσεις που κάνει κάποιος σε αυτή όμως μπορεί υπό συνθήκες να προκαλέσουν “περιέργεια” σε χώρες που η παρακολούθηση των χρηστών είναι συχνό φαινόμενο.
Η ίδια η Wikipedia φυσικά δεν παρέχει λίστα με τις αναζητήσεις που γίνονται στο Site της, όμως σε πολλές χώρες οι πάροχοι ή ακόμα και κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολοθούν την “κίνηση” των δικτύων πρόσβασης στο Internet (σταθερής και κινητής) προκείμενου να εντοπίζουν… ύποπτες κινήσεις τουλάχιστον με τα δικά τους κριτήρια.
Αν λοιπόν κάποιος χρήστης αναζητήσει στη Wikipedia κάτι που μπορεί να θεωρηθεί… επικίνδυνο από παράλογες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να βρεθεί έστω και προσωρινά να παρακολουθείται η κίνηση της γραμμής του, μέχρι τουλάχιστον να καταλάβει η κάθε υπηρεσία του είδους ότι δεν αποτελεί πιθανό “τρομοκράτη”. Αν για παράδειγμα κάποιος θελήσει να μάθει τα συστατικά του λιπάσματος που μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν εύκολα για την δημιουργία εκρηκτικών ή να διαβάσει για κάποια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς πολέμου ή δικτατορίας, δεν είναι λογικό να πρέπει να “φοβάται” πριν κάνει αυτές τις αναζητήσεις.
Έτσι λοιπόν, η Wikipedia ανακοίνωσε πως πλέον όλες οι αναζητήσεις και γενικότερα η κίνηση στη σελίδα της θα χρησιμοποιούν το πρώτυπο HTTPS προκειμένου να κάνουν τουλάχιστον πιο δύσκολη την παρακολούθηση των χρηστών και του τι ακριβώς αυτοί διαβάζουν στο Site. Σίγουρα ακόμα και έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπηρεσίες όπως η NSA (που έτσι και αλλιώς δεν περιορίζεται από ηθικούς και νομικούς φραγμούς) θα συνεχίσουν να παρακολοθούν αυτούς που θεωρούν ότι είναι “ύποπτοι”, όμως πολλές υπηρεσίες ειδικά από χώρες με αμφιλεγόμενη δημοκρατική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εύκολη παρακολούθηση των χρηστών της Wikipedia που προέρχονται από τη χώρα τους.