Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το “πρόβλημα” με την απαίτηση της Αμερικάνικης κυβέρνησης για πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών που βρίσκονται στην Ευρώπη, η Microsoft φαίνεται πως τελικά βρήκε μια ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση.
Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει δύο νέα Data centers στην Ευρώπη και μάλιστα στην Γερμανία, που θα εξυπηρετούν τους Ευρωπαίους χρήστες του Azure και του Office 365. H σημαντική διαφορά όμως των δύο νέων αυτών Data centers είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν. Η Microsoft πρόκειται να αναθέσει την λειτουργία τους και τη διαχείριση των δεδομένων σε μια “εταιρεία ελέγχου” η οποία στην συνέχεια θα παρέχει στη Microsoft πρόσβαση σε αυτά υπό… επιτήρηση.
Η Γερμανική T-Systems, θυγατρική της Deutsche Telekom, ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας και θα είναι η εταιρεία που θα ελέγχει τα δύο νέα Data centers. Η Microsoft θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη της T-Systems και υπό την επιτήρηση της. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να εξασφαλίσει η Microsoft ότι η διαχείριση των δεδομένων θα γίνεται από εταιρεία για την οποία ισχύει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να είναι αδύνατον για την ίδια να παρέχει τα δεδομένα αυτά στην Αμερικάνικη κυβέρνηση αν αυτό της ζητηθεί.
Φυσικά οι Αμερικάνοι από την πλευρά τους έχουν αποδείξει ότι έχουν την δυνατότητα να προσπαθήσουν έστω να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών με “πλάγιους” τρόπους. Η διαφορά είναι ότι πλέον η Microsoft με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορεί να διαταχθεί από την Αμερικάνικη κυβέρνηση να παρέχει δεδομένα από δύο Data centers που στην ουσία δεν θα είναι υπό τον έλεγχο της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom δήλωσε πως η κίνηση της Microsoft είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή των δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε ευρωπαϊκό έδαφος και πως ελπίζει ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Microsoft.

Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας