Εισαγωγή
Στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας δεν είναι συχνό φαινόμενο (δυστυχώς) οι συσκευές που ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό τους και που με την εμφάνιση τους δημιουργούν μια νέα κατηγορία. Σε αυτές τις λίγες συσκευές ανήκει και το iPad της Apple στην πρώτη έκδοση του, αφού αυτή δημιούργησε ουσιαστικά μια νέα κατηγορία συσκευών, έστω και αν πολύ σύντομα ο ανταγωνισμός του απάντησε με τις δικές του σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες συνολικά προτάσεις.
Μερικά χρόνια μετά από το πρώτο αυτό iPad και με την Apple να έχει καθιερωθεί σαν η εταιρεία που κατασκευάζει αν όχι τα καλύτερα, τουλάχιστον τα πιο δημοφιλή Tablets της αγοράς, ήταν μάλλον αναμενόμενο για αυτή να δοκιμάσει κάτι «νέο». Ξεφεύγοντας (ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε) από αυτό στο οποίο μας είχε συνηθίσει η ίδια και φαίνεται να είχε συνηθίσει και ολόκληρη η αγορά, η Apple παρουσίασε πριν λίγο καιρό το iPad Pro, το μεγαλύτερο και ταυτόχρονα το καλύτερο Tablet που η ίδια έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα ανακαλύψουμε μαζί αν το «μεγαλύτερο» που είναι και η ουσιαστική διαφορά του iPad Pro συνδυάζεται με την πρακτική χρησιμότητα που είχαν μέχρι σήμερα τα Tablets της εταιρείας, καθώς και αν τελικά υπάρχει στην αγορά ανάγκη για μια τόσο μεγάλη σε μέγεθος συσκευή (που ταυτόχρονα κοστίζει και υπερβολικά πολλά χρήματα).
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Αυτό που είναι ξεκάθαρο αμέσως μόλις κάποιος δει από κοντά το iPad Pro και πριν το πιάσει στα χέρια του, είναι πως πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο σε διαστάσεις tablet. Όπως είναι φυσικό, αυτό καθορίζεται κυρίως από την πολύ μεγάλη (εντυπωσιακή όμως) οθόνη του, η διαγώνιος της οποίας είναι 12.9 ίντσες. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα iPad της εταιρείας πάντως, στο iPad Pro έχει γίνει προσπάθεια ώστε το πλαίσιο γύρω από την οθόνη αυτή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο ώστε οι διαστάσεις του να μην «παραγίνουν» μεγάλες.
Προσπερνώντας την αρχική εντύπωση που κάνει το μέγεθος του και είναι στο μεγαλύτερο της μέρος θετική, στον υπόλοιπο σχεδιασμό του η Apple μάλλον σωστά επέλεξε να είναι σχετικά «τυπική». Το μπροστινό του μέρος τουλάχιστον στο μαύρο χρώμα δεν έχει κανένα απολύτως χαρακτηριστικό που να τραβάει το μάτι εκτός φυσικά από την οθόνη. Στο «κάτω» μέρος του iPad Pro αν μπορεί κανείς να υπολογίσει οριζόντια και κάθετη προβολή σε μια συσκευή αυτού του μεγέθους, υπάρχει το μοναδικό πλήκτρο των συσκευών της Apple που και εδώ κρύβει μέσα του τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Το πίσω μέρος είναι κατασκευασμένο από ένα μονοκόμματο πλαίσιο αλουμινίου που «αγκαλιάζει» το iPad Pro και φτάνει μέχρι το πλαϊνό του μέρος. Παρά το μέγεθος του, το αλουμινένιο αυτό πλαίσιο βοηθά το iPad Pro να δείχνει και να είναι όσο στιβαρό περιμένει κανείς στην κατηγορία τιμής του.
Η ουσιαστική αλλαγή στον σχεδιασμό του iPad Pro (εκτός από το μέγεθος του) είναι τα συνολικά 4 ηχεία που διαθέτει. Κάθε ένα είναι τοποθετημένο σε μια από τις 4 άκρες του Tablet και ο συνδυασμός του προσφέρει καταπληκτική ποιότητα και ένταση ήχου.
Όσο και αν η Apple προσπαθεί να «πείσει» για την χρησιμότητα ενός τόσο μεγάλου Tablet όσο το iPad Pro, το βασικό πρόβλημα με κάθε συσκευή αυτού του μεγέθους είναι η μεταφορά. Στο σπίτι ή το γραφείο, το iPad Pro ανταμείβει τον χρήστη του με την καταπληκτική του οθόνη. Η μεταφορά του όμως είναι αρκετά δύσκολη ενώ αντίστοιχα είναι σχεδόν αδύνατον να το χρησιμοποιήσει κανείς «εν κινήσει» και ειδικά με το ένα μόνο χέρι.
Οθόνη
Εκτός από τις διαστάσεις της οθόνης του iPad Pro που είναι άλλωστε άμεσα εμφανείς, η Apple φρόντισε η οθόνη αυτή να έχει και την απόδοση που περιμένει κανείς από ένα tablet που κοστίζει περισσότερο από ένα (πολύ καλό) Laptop. H εταιρεία επιμένει στην χρήση οθονών με αναλογία 4:3 και αντίστοιχα η ανάλυση της «περιορίζεται» σε 2048 x 2732 pixels. Μπορεί για ένα Tablet με οθόνη 12.9 ιντσών η ανάλυση αυτή να μην θεωρείται «κορυφαία», όμως το iPad Pro έχει σχεδιαστεί να μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές καθημερινές εργασίες έναν φορητό υπολογιστή και σε σύγκριση με τους περισσότερους από αυτούς η ανάλυση αυτή είναι αρκετά μεγαλύτερη.
Επιστρέφοντας στην απόδοση της οθόνης του iPad Pro, χρωματικά δεν μπορεί να ζητήσει κανείς κάτι περισσότερο από ένα LCD Panel. Η Apple φημίζεται για την ποιότητα των οθονών που χρησιμοποιεί στις φορητές της συσκευές και το iPad Pro δεν αποτελεί την εξαίρεση. Μάλιστα, στην μέγιστη ρύθμιση της φωτεινότητας είναι σχεδόν αδύνατον για τον χρήστη να κοιτάξει την οθόνη χωρίς να τον ενοχλήσει ο φωτισμός, η ένταση αυτή όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε εξωτερικούς χώρους.
Οι γωνίες θέασης με την σειρά τους είναι κορυφαίες, και επιτρέπουν την ανάγνωση της και υπό αρκετά μεγάλη γωνία. Σε μια οθόνη 12.9 ιντσών αυτό είναι περισσότερο χρήσιμο αφού δεν είναι απίθανο να κοιτούν την οθόνη του iPad Pro ταυτόχρονα δυο ή και περισσότεροι άνθρωποι.
Λειτουργικό Σύστημα.
Κατά την παρουσίαση του iPad Pro από την Apple σχεδόν όλα τα στελέχη της εταιρείας και κυρίως ο Tim Cook προσπάθησαν όσο καλύτερα μπορούν να «πείσουν» ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντικαταστάτης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο μεγαλύτερος περιορισμός όμως που υπάρχει ώστε ο ισχυρισμός αυτός να ισχύει έστω και με περιορισμούς στην πράξη, είναι το λειτουργικό σύστημα του iPad Pro.
Για να αντικαταστήσει κανείς τον υπολογιστή του δεν χρειάζεται απλά μια μεγάλη σε διαστάσεις οθόνη, αλλά και ένα λειτουργικό σύστημα που να προσφέρει τις δυνατότητες και την ευκολία χρήσης ενός υπολογιστή. Το iOS της Apple, ακόμα και με τις επιπλέον δυνατότητες του iPad Pro δεν μπορεί να καλύψει αυτή την βασική απαίτηση. Ακόμα και η δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής δύο εφαρμογών στην οθόνη του iPad Pro (που περιορίζεται έτσι και αλλιώς σε συγκεκριμένες εφαρμογές) δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να μεταβαίνει μεταξύ εφαρμογών σε έναν υπολογιστή.
Αυτό που προσφέρει η μεγαλύτερη οθόνη του iPad Pro και το iOS της Apple σαν συνδυασμός είναι η μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση συγκεκριμένων εφαρμογών. Για τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατά βάση θέλουν να «πλοηγούνται» στο Internet, ο Safari της Apple σε οθόνη 12.9 ιντσών είναι σίγουρα περισσότερο εύχρηστος από ότι στην οθόνη ενός iPhone. Όμως σε σύγκριση με τον Safari σε υπολογιστές της Apple (και τους αντίστοιχους σε υπολογιστές με Windows) η λειτουργικότητα και η ευκολία χρήσης αυτού του iPad Pro είναι ακόμα και σε αυτή τη μορφή του περιορισμένη.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα όμως του iPad Pro και της μεγάλης του οθόνης αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλές από τις διαθέσιμες εφαρμογές δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν κατάλληλα. Για παράδειγμα η εφαρμογή του Facebook εμφανίζεται με απλά… τεράστια εικονίδια και περιεχόμενο σε σημείο που η εμφάνιση της γίνεται μάλλον ενοχλητική. Αντίστοιχα, το νέο πληκτρολόγιο που έχει σχεδιάσει η Apple για τις δικές τις εφαρμογές, δεν λειτουργεί σωστά σε πολλές εφαρμογές τρίτων όπως το Youtube της Google και αυτό που εμφανίζεται έχει μάλλον «αστεία» λειτουργικότητα.
Στα θετικά πάντως που είναι αυτά που από επιλογή «τονίζει» και η ίδια η Apple είναι η λειτουργικότητα και οι επιπλέον επιλογές που προσφέρουν οι εφαρμογές της ίδιας. Είτε αυτή είναι το Garage Band με την «εικονική» προβολή μουσικών οργάνων είτε το iMovie, η Apple έχει φροντίσει ώστε το iPad Pro να διαθέτει αυξημένη λειτουργικότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα (και μικρότερα) Tablets της εταιρείας.
Ακόμα όμως και κάποιες προ-εγκατεστημένες εφαρμογές όπως αυτή των μηνυμάτων, εμφανίζονται «άσκοπα» μεγάλες στην οθόνη του iPad Pro και η λειτουργικότητα τους δεν έχει σε καμία περίπτωση βελτιωθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες συσκευές της σειράς.
Στο σύνολο του το iPad Pro είναι μάλλον η «αρχή» μιας νέας γενιάς συσκευών για την Apple και η αρχή μιας προσπάθειας να αλλάξει ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα Tablets. Σαν η πρώτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση το iPad Pro έχει ακόμα περιορισμούς που το «εμποδίζουν» από το να χαρακτηριστεί πραγματικά ικανό να αντικαταστήσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Κάμερα
Το συγκεκριμένο κομμάτι της παρουσίασης υπάρχει περισσότερο τυπικά, αφού η φωτογράφιση με ένα Tablet και πόσο μάλλον με το iPad Pro είναι κάτι που για τους περισσότερους χρήστες αποτελεί «λύση ανάγκης».
Γνωρίζοντας προφανώς ότι η κάμερα σε ένα tablet αυτού του μεγέθους είναι σχεδόν «άχρηστη», η Apple εφοδίασε το iPad Pro με μια βασική κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 8 Mpixels. Αν τώρα πρέπει να κρίνουμε την απόδοση της κάμερας αυτής, το σίγουρο είναι πως δεν είναι ίδια με αυτή των συσκευών της εταιρείας που διέθεταν κάμερα με την ίδια ανάλυση. Σε σύγκριση ακόμα και με τα παλαιότερα iPhone 5 και iPhone 5s, η κάμερα του iPad Pro προσφέρει απλά τα βασικά σε ποιότητα χρωμάτων και λεπτομέρεια. Το περίεργο είναι ότι η εφαρμογή της κάμερας έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες με αυτή των iPhone της εταιρείας, όσο και αν σε ένα Tablet δεν είναι το ίδιο χρήσιμες.
Στο μπροστινό μέρος του iPad Pro τώρα, η κάμερα έχει σίγουρα μεγαλύτερη χρησιμότητα αφού επιτρέπει την χρήση του για κλήσεις video είτε μέσω του facetime της ίδιας της Apple είτε μέσω τρίτης εφαρμογής. Σε αυτή την περίπτωση όμως η κάμερα έχει ανάλυση μόλις 1.2 Mpixels. Η ποιότητα της είναι πολύ καλή για κάμερα με τόσο χαμηλή ανάλυση, σε μια οθόνη όμως σαν και αυτή του iPad Pro η εικόνα από την κάμερα αυτή παρουσιάζεται με ενοχλητικά χαμηλή λεπτομέρεια.
Επεξεργαστής Μνήμη
Οι συσκευές της Apple φημίζονται για την ικανότητα τους να προσφέρουν κορυφαία απόδοση χωρίς να καταφεύγουν σε «υπερβολικές» λύσεις όπως την χρήση πολλών πυρήνων επεξεργασίας κλπ. Το iPad Pro είναι η καλύτερη απόδειξη ακριβώς αυτής της ικανότητας της Apple αφού ο A9X επεξεργαστής που βρίσκεται στο εσωτερικό του δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά και όχι μόνο στην κατηγορία των Tablets. Η ονομασία του δηλώνει πως πρόκειται για μια διαφορετική / βελτιωμένη έκδοση του A9 που βρίσκεται στο εσωτερικό των νέων iPhone 6s και iPhone 6s Plus της εταιρείας. Οι δύο πυρήνες επεξεργασίας με την ονομασία «Twister» είναι χρονισμένοι αρκετά υψηλότερα από ότι στον Α9 και η συχνότητα τους φτάνει τα 2.26 GHz. Η αρχιτεκτονική τους όμως (που είναι σχέδιο της ίδιας της Apple) είναι αυτή που τους χαρίζει την εντυπωσιακή τους απόδοση. Το iPad Pro είναι όμως και η πρώτη συσκευή της εταιρείας που διαθέτει συνολικα 4 GB μνήμης RAM, σημαντικά περισσότερη από ότι στα προηγούμενα iPad αλλά και τα Smartphones της. Ο συνδυασμός προσφέρει καταπληκτική απόδοση που δεν μπορεί να βρει κανείς σε κανένα άλλο tablet της αγοράς.
Στον τομέα των γραφικών, κατά παράδοση και πάλι οι επεξεργαστές της Apple προσφέρουν πάντα ότι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά. Στην περίπτωση του A9X παρότι τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας γραφικών δεν είναι επίσημα γνωστά, η απόδοση της είναι αισθητά βελτιωμένη σε σύγκριση με την «απλή» έκδοση του Α9. Η κάρτα γραφικών επιτρέπει στο iPad Pro να εκτελεί κάθε είδους εργασία χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, ενώ όπως και όλα τα Ipad πριν από αυτό καλύπτει με χαρακτηριστική άνεση και τις Gaming ανάγκες του χρήστη.
Στον τομέα της μνήμης, η Apple επέλεξε για μια ακόμα φορά να «ενοχλήσει» με τις επιλογές της αφού οι δύο διαθέσιμες εκδόσεις είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους χωρίς να υπάρχει μια ενδιάμεση λύση. Η βασική έκδοση προσφέρει μόλις 32 GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ δεν διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η αμέσως επόμενη έκδοση είναι αυτή των 128 GB και προσφέρεται με και χωρίς συνδεσιμότητα δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το σημαντικό πρόβλημα όμως είναι ότι η «βασική» έκδοση των 32 GB πωλείται ήδη αρκετά υψηλά στα 989 ευρώ, με αυτή των 128 GB σε έκδοση με μόνο wi-fi να φτάνει τα 1169 ευρώ. Με την διαφορά να είναι ήδη αρκετά μεγάλη και την έκδοση των 128 GB αρκετά ακριβή, η μόνη διαθέσιμη έκδοση με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και 128 GB μνήμης φτάνει τα 1319 ευρώ. Φυσικά σε καμία από τις εκδόσεις του iPad Pro (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα iPhones) δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης με χρήση καρτών μνήμης.
Μπαταρία.
Σε μια συσκευή με το μέγεθος του iPad Pro, είναι σχετικά εύκολη υπόθεση η τοποθέτηση μιας μπαταρίας με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα. Η μπαταρία λοιπόν της συσκευής φτάνει τα 10,300 mAh και είναι πρακτικά μια από τις μεγαλύτερες που μπορεί να βρει κανείς σε ένα Tablet.
Οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας που προσφέρει είναι ανάλογοι της χρήσης που κάνει ο κάθε ένας με το iPad Pro. Στην έκδοση των 128 GB με υποστήριξη για LTE δίκτυα που είχαμε στην διάθεση μας, η έντονη χρήση του iPad Pro με ταυτόχρονη σύνδεση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μπορεί να το «αφήσει» από μπαταρία σε σχεδόν μια ημέρα. Ο χρόνος αυτός είναι και πάλι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που προσφέρει ένα Laptop, όπως όμως ήδη έχουμε αναφέρει, το iPad Pro δεν είναι τόσο άξιος αντικαταστάτης του όσο θέλει η Apple να πιστεύουμε.
Σε λιγότερο εντατική χρήση, και ειδικά χωρίς την χρήση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, το iPad Pro μπορεί να παραμείνει ενεργό για περισσότερο από δύο ημέρες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Μοναδικό μειονέκτημα τέλος είναι ο χρόνος που απαιτείται για την φόρτιση της μπαταρίας του. Η μεγάλη της χωρητικότητα απαιτεί αρκετές ώρες φόρτισης προκειμένου να γεμίσει πλήρως από άδεια, ενώ ο χρόνος αυτός επεκτείνεται σημαντικά αν ο ιδιοκτήτης του χρησιμοποιεί ταυτόχρονα το tablet.
Συμπέρασμα.
Η προσπάθεια της Apple να παρουσιάσει κάτι το ασυνήθιστό και «νέο» όσο αυτό είναι δυνατόν σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το iPad Pro είναι αυτό που η ίδια η Apple ισχυρίζεται. Είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον να αντικαταστήσει με αυτό τον υπολογιστή του, όταν ειδικά τον χρησιμοποιεί για επαγγελματικούς σκοπούς.
Το iOS 9 της εταιρείας ακόμα και σε μια οθόνη τόσο μεγάλη όσο αυτή του iPad Pro είναι σημαντικά πιο «περιοριστικό» από το Mac OS της εταιρείας ή τα Windows της Microsoft. Υπό συνθήκες προσφέρει σημαντικά λιγότερες δυνατότητες ακόμα και από αντίστοιχα Tablet που χρησιμοποιούν το Android της Google. Σαν μια συσκευή που θα αντικαταστήσει έναν υπολογιστή σε καθημερινή απλή χρήση, σίγουρα το iPad Pro είναι περισσότερο από απλά ικανό να καλύψει τον συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι πως ακόμα και στην βασική του έκδοση, το iPad Pro κοστίζει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από έναν υπολογιστή για απλή καθημερινή χρήση. Μάλιστα στην τιμή της έκδοσης των 128 GB με υποστήριξη για LTE δίκτυα μπορεί κανείς να αγοράσει υπολογιστή με δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές του iPad Pro.
Σαν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη συσκευή είναι σίγουρα μοναδικό, όμως με την τιμή πώλησης του είναι βέβαιο πως απευθύνεται σε σημαντικά μικρό αγοραστικό κοινό.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας