Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά καινοτόμες λύσεις για τις «έξυπνες» πόλεις του μέλλοντος, στην Έκθεση Smart City Expo World Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το διάστημα 17-20 Νοεμβρίου 2015. Η έκθεση αποτελεί κορυφαίο γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας στον χώρο της τεχνολογίας και καινοτομίας. Η Microsoft, πρωτοπόρα σε θέματα καινοτομίας, έδωσε τη δυνατότητα σε πέντε φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών να παρουσιάσουν τις λύσεις τους στο κοινό της Έκθεσης. Μεταξύ των φορέων που επιλέχθηκαν, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (μοναδικό Πανεπιστήμιο σε όλη την έκθεση) και πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας παρουσίασε πρωτότυπες λύσεις που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής της Microsoft όπως Microsoft Azure, Windows Αpps, Bing Maps και Microsoft Cortana. Εκατοντάδες άτομα πέρασαν από το περίπτερο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και είδαν από κοντά το πρωτοποριακό σύστημα AEGIS που αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε σε 7 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 τεχνική συνάντηση στο Εκτελεστικό Κέντρο Ενημέρωσης (EBC) της Microsoft στις Βρυξέλλες, όπου έγινε συζήτηση και επίδειξη της Web-GIS πλατφόρμας του AEGIS, προβολή του συστήματος στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (24/3/2015), καθώς και παρουσίαση στο Microsoft Faculty Summit στο Valparaiso της Χιλής τον Μάιο του 2014, κατόπιν προσκλήσεως από τη Microsoft Research.
O Κύριος Προγραμματιστής του Έργου Μεταδιδάκτορας Ερευνητής Δρ. Νίκος Αθανάσης – υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού υπευθύνου Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας και Κύριου Ερευνητή του Έργου Κώστα Καλαμποκίδη – παρουσίασε τις προσφερόμενες καινοτόμες λύσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με σκοπό την υπό προϋποθέσεις μείωση των προκαλούμενων ανθρώπινων, περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών απωλειών.
Οι προσφερόμενες λειτουργίες του AEGIS γίνονται δωρεάν προσβάσιμες στις τοπικές πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίες και στις αρχές πολιτικής προστασίας για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη της οργάνωσης καινοτόμων, έγκαιρων και έγκυρων επιχειρησιακών σχεδίων αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Η εκτέλεση των αλγορίθμων του κινδύνου εμφάνισης και συμπεριφοράς πυρκαγιάς αυτοματοποιήθηκε μέσω τεχνικών παράλληλης επεξεργασίας σε περιβάλλον Microsoft HPC και Microsoft Azure για την επιτάχυνση των υπολογισμών και την έγκαιρη παροχή των αποτελεσμάτων μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας προς τους τελικούς χρήστες. Ο συνδυασμός της διαδικτυακής πλατφόρμας του AEGIS και της εφαρμογής AEGIS App για κινητές συσκευές τύπου Windows Phone (ως ένα συνοδευτικό εργαλείο στην πλατφόρμα) προσφέρει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, ειδικότερα για τις μονάδες πυρόσβεσης στο πεδίο εξέλιξης των πυρκαγιών. Η επεκτάσιμη αρχιτεκτονική του συστήματος επιτρέπει την εφαρμογή του σε μεγαλύτερες περιοχές μελέτης, καθώς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας