Εισαγωγή
Στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν το παρελθόν και την παράδοση της Sony στην δημιουργία εντυπωσιακών συσκευών σε περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων. Η ιστορία της Sony περιλαμβάνει μέχρι και σήμερα την οικογένεια των Playstation, ενώ το παρελθόν της έχει ακόμα πιο «ιστορικές» δημιουργίες όπως το Walkman.
Το Mobile τμήμα της εταιρείας δεν μπορεί να ισχυριστεί δυστυχώς ότι έχει ή είχε στο παρελθόν αντίστοιχη επιτυχία, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους που πιθανότατα δεν έχουν θέση στο συγκεκριμένο Review. Αυτό όμως που έχει σχέση, είναι η «υπόσχεση» που η Sony δίνει πλέον, ότι θα μοιράζεται την τεχνολογία που αυτή διαθέτει σε συγκεκριμένους τομείς, με τη Sony Mobile, προκειμένου τα Smartphone αυτής να έχουν έστω και συγκεκριμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους.
Αντικείμενο του Review είναι το XZ Premium, το νεότερο High End Smartphone της Sony Mobile, που προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να δείξει ότι η εταιρεία στο σύνολο της αλλά και το τμήμα κατασκευής κινητών τηλεφώνων έχει ακόμα την δυνατότητα να ξεχωρίσει και να «πείσει» ότι μπορεί να σταθεί σε μια πολύ σκληρή και ανταγωνιστική αγορά όπως αυτή των Smartphones.
Σχέδιο Μέγεθος
Η Sony είναι μια από τις λίγες εταιρείες που μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν διατηρήσει μια «σχεδιαστική ταυτότητα» για τα Smartphones τους μέσα στην πάροδο του χρόνου. Προφανώς αυτό έχει και μειονεκτήματα, αφού από ένα σημείο και μετά κινδυνεύει να κουράσει το αγοραστικό κοινό, η Sony Mobile όμως προσπαθεί πάντα να δώσει σε κάθε νέα κορυφαία πρόταση της, μικρές σχεδιαστικές λεπτομέρειες που την κάνουν διαφορετική.
Το αν αυτές είναι αρκετές είναι μια μεγάλη συζήτηση, αφού σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, υπήρξαν συσκευές που δύσκολα δικαιολογούσαν την ύπαρξη τους, σχεδιαστικά και όχι μόνο. Για το XZ Premium όμως, η Sony φρόντισε να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες σχεδιασμου και την εμπειρία στην χρήση υλικών υψηλής ποιότητας που έχει αποκτήσει από την εποχή της δημιουργίας του πρώτου Xperia Z.
Παρότι αρχικά ήταν δύσκολο να το αντιληφθούμε, η Bronze Gold έκδοση που μας παραχώρησε η Sony Hellas για τις ανάγκες του Review, τελικά αποδείχθηκε ιδανική αφού τονίζει τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού του XZ Premium.
Ξεκινώντας κάπως ανορθόδοξα από το πλαϊνό μέρος της συσκευής, αυτό που ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που η Sony έχει σχεδιάσει το μεταλλικό πλαίσιο της. Η καμπύλη που αυτό έχει, χαρίζει στο XZ Premium δύο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά.
Το πρώτο αφορά το πως η συσκευή «κάθεται» στο χέρι του χρήστη της, αφού η καμπύλη αυτή είναι ιδιαίτερα ευχάριστη στην αφή και αρκετά… ευγενική σε σύγκριση με πιο επίπεδες και τετράγωνες επιφάνειες. Ταυτόχρονα, ο τρόπος που το μπροστινό και πίσω γυάλινο τμήμα του XZ Premium συναντούν το μεταλλικό αυτό πλαίσιο, το κάνουν να δείχνει σαν μια συνεχόμενη επιφάνεια που «αγκαλιάζει» την συσκευή.
Έχοντας κάνει σχεδιαστικές επιλογές με συζητήσιμη τουλάχιστον πρακτικότητα, η Sony κατάφερε να κάνει όσο το δυνατόν πιο… λυτή την πίσω γυάλινη επιφάνεια του XZ Premium. Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση θετικό αφού προσθέτει πόντους στην πολυτέλεια και την ομορφιά του (υποκειμενικό το δεύτερο).
Στο αριστερό πάνω άκρο της πίσω γυάλινης επιφάνειας βρίσκεται η Motion Eye κάμερα και ακριβώς δίπλα από αυτή οι απαραίτητοι αισθητήρες για την λειτουργία της μαζί με το LED Flash.
Αυτή η «απλότητα» συνεχίζεται και στο μπροστινό μέρος του XZ Premium, όπου όμως δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι… δεσπόζει η 5.5 ιντσών οθόνη του. Η σχεδιαστική παράδοση της Sony περιλαμβάνει δυστυχώς και ενοχλητικά μεγάλο πλαίσιο γύρω από την οθόνη σε σχεδόν όλες τις High End συσκευές της, παράδοση από την όποια και το XZ Premium δεν καταφέρνει να ξεφύγει.
Η δυσανάλογα μεγάλη επιφάνεια πάνω και κάτω από την οθόνη της συσκευής, τουλάχιστον «φιλοξενεί» ένα ηχείο σε κάθε περίπτωση, με αυτό στο πάνω μέρος να λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν ακουστικό. Η ηχητική εμπειρία που προσφέρει το XZ Premium τουλάχιστον στην προβολή Video (για την οποία είναι και ιδανική η οθόνη του…) κάνουν τον χρήστη του να ξεχνάει το μεγάλο μέγεθος ολόκληρης της συσκευής ή τουλάχιστον τον… παρηγορούν όταν απορεί γιατί μια συσκευή με 5.5 ίντσες οθόνη πρέπει να είναι τόσο μεγάλη σε συνολικές διαστάσεις.
Στο πλαϊνό μέρος του XZ Premium βρίσκονται και τα πλήκτρα χειρισμού του, συγκεντρωμένα όλα καλώς ή κακώς στην δεξιά πλευρά. Εδώ βρίσκεται και το πλήκτρο λήψης φωτογραφιών, κάτι που δυστυχώς πλέον τείνει να εξαφανιστεί από την αγορά, ακόμα και από συσκευές που φημίζονται για την απόδοση της κάμερας τους.
Μαζί με αυτό όμως βρίσκεται και το πλήκτρο ενεργοποίησης του XZ Premium που φιλοξενεί για μια ακόμα φορά τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με δεδομένο ότι το XZ Premium όπως και όλες οι συσκευές της εταιρείας, κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες με την συγκεκριμένη δυνατότητα απενεργοποιημένη, είναι προφανες ότι η τοποθέτηση του στο πλήκτρο κάνει εύκολο τον σχεδιασμό χωρίς να αλλάζει η εξωτερική εμφάνιση. Το «πρόβλημα» όμως είναι ότι σε αυτό το σημείο, ο αισθητήρας είναι πρακτικά προσβάσιμός μόνο από τον αντίχειρα του δεξιού χεριού του χρήστη.
Στην προσπάθεια της να δημιουργήσει μια πραγματικά High End και πολυτελή συσκευή, η Sony Mobile είναι σχεδόν σίγουρο ότι κατάφερε το καλύτερο που θα μπορούσε με δεδομένους τους περιορισμούς που η ίδια φαίνεται να επιβάλει στον εαυτό της. Προφανώς και η διατήρηση της σχεδιαστικής ταυτότητας είναι στόχος κάθε εταιρείας, όμως σε μια αγορά που αρκετές εταιρείες του ανταγωνισμού θυσιάζουν αυτή την «παράδοση» για την δημιουργία ξεχωριστών συσκευών, η Sony θα μπορούσε να πει κανείς ότι… επιμένει στο παρελθόν περισσότερο από ότι θα έπρεπε.
Καλώς ή κακώς, η εύκολη μεταφορά ενός Smartphone είναι κάτι που ακόμα και με συμβιβασμούς όταν πρόκειται για κάτι κορυφαίο τεχνολογικά, έχει ένα όριο στο τι είναι εύχρηστο και αποδεκτό. Στην περίπτωση του XZ Premium η Sony «παίζει» με το όριο αυτό περισσότερο από ότι είναι απαραίτητο αφού οι συνολικές του διαστάσεις είναι σίγουρα μεγαλύτερες από ότι θα έπρεπε, ενώ ταυτόχρονα και το βάρος του είναι αυξημένο. Προφανώς και τεχνολογικά η εταιρεία μπορεί έως ένα βαθμό να δικαιολογήσει τις επιλογές της, όμως πλέον στην αγορά ο ανταγωνισμός έχει συσκευές που δείχνουν ότι τουλάχιστον υπάρχουν… εναλλακτικές.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας