Εισαγωγή
Για αρκετά χρόνια, και με τις πωλήσεις σε παγκόσμιο (αλλά και Ελληνικό) επίπεδο, να μειώνονται σημαντικά, η Sony δείχνει να επιμένει στο τι αυτή θεωρεί σωστό για ένα High End Smartphone και όχι μόνο. Κάποιες από τις επιλογές της δικαιώθηκαν με την υιοθέτηση τους από τον ανταγωνισμό όπως η αντοχή στο νερό και την σκόνη, με πολλές άλλες όμως να δείχνουν πλέον την ηλικία τους και την… περίεργη εμμονή της εταιρείας σε αυτές.
Παρόλα αυτά, ακόμα και οι πιο «φανατικοί» υποστηρικτές των συσκευών της Sony αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη για αλλαγές, και το σημαντικότερο είναι πως το ίδιο φαίνεται να κάνει και η ίδια η εταιρεία.
Το εντυπωσιακό από πολλές διαφορετικές πλευρές XZ Premium, ήταν και είναι μέχρι και σήμερα η καλύτερη ίσως ένδειξη για αυτό, και το αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει και συνέχεια. Ο λόγος για το νεότερο και καλύτερο Smartphone της Sony, τουλάχιστον στην «κανονική» κατηγορία μεγέθους, το XZ1, που και αυτό με την σειρά του… αριστεύει σε αρκετούς τομείς.
Σχεδιασμός.
Για τον γράφων, το να εντυπωσιαστεί με ένα κινητό της Sony σε σημείο που εκτός της απαραίτητης για το Review χρήσης, να το επιλέξει για βασική του συσκευή, ήταν κάτι μάλλον απίθανο ακόμα και στην περίπτωση του XZ Premium.
Η βασική διαφορά είναι ο τρόπος που η Sony κατάφερε να αλλάξει στα σημεία, τον ίδιο βασικό σχεδιασμό που χρησιμοποιεί στις συσκευές της τα τελευταία χρόνια. Λίγο καιρό πριν η εταιρεία (σύμφωνα με την ίδια) καταργήσει την συγκεκριμένη σχεδιαστική φιλοσοφία, κατάφερε να δημιουργήσει την καλύτερη εκδοχή της. Το XZ1 μοιράζεται τον ίδιο βασικό σχεδιασμό με το XZ Premium, με την καμπύλη στο πλαϊνό μέρος του, την έμφαση στην λεπτομέρεια, και την χρήση ποιοτικών και πολυτελών υλικών.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν το διαφορετικό σε υφή και αίσθηση στο χέρι, «μονοκόμματο» πλέον αλουμινένιο πλαίσιο που αγκαλιάζει το σύνολο της συσκευής. Η βαφή του είναι μοναδική, πρωτότυπη και ξεχωριστή, προκειμένου να χαρίζει στο XZ1 αυτή την αρκετά διαφορετική προς το καλύτερο υφή.
Στο πίσω μέρος υπάρχει ώς συνήθως μόνο η κάμερα στο πάνω αριστερό άκρο, ενώ το LED Flash μαζί με τον αισθητήρα φωτισμού και το Laser Focus βρίσκονται ασυνήθιστα μακριά κοντά στο κέντρο της συσκευής. Η απλότητα του υπόλοιπου πίσω μέρους προσθέτει πόντους πολυτελείας σε ένα ήδη κορυφαίο σύνολο.
Η μπροστινή όψη τώρα είναι από τους τομείς όπου φαίνεται ακόμα η «επιμονή» της εταιρείας σε συγκεκριμένες σχεδιαστικές επιλογές. Ακόμα και με την τοποθέτηση των πολύ καλών σε απόδοση ηχείων πάνω και κάτω από την οθόνη (με το πάνω να εκτελεί και χρέη ακουστικού), το πλαίσιο γύρω από αυτή είναι ενοχλητικά μεγάλο, για ένα κορυφαίο Smartphone του 2017,
Το σαφές πλεονέκτημα στο άνετο κράτημα σε «οριζόντια» διάταξη για την προβολή ενός βίντεο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μεγάλες συνολικές διαστάσεις, κυρίως σε ύψος για ένα Smartphone με οθόνη 5.2 ιντσών. Πάνω από την οθόνη τώρα, σε μια σχετικά μικρή επιφάνεια, η Sony έχει «κρύψει» μια κάμερα των 13 mpixels, και δίπλα της το ακουστικό, αλλά και τους απαραίτητους αισθητήρες για τον φωτισμό κλπ.
Το πλήκτρο ενεργοποίησης τέλος, για μια ακόμα φορά φιλοξενεί τον αισθητήρα αποτυπωμάτων του XZ1. Η συγκεκριμένη διάταξη παρότι σχετικά βολική, περιορίζει την χρήση του ουσιαστικά μόνο με τον αντίχειρα του δεξιού χεριού. Για μια συσκευή που εργονομικά είναι αρκετά άνω του μέσου όρου, η τοποθέτηση του αισθητήρα στο πλήκτρο αυτό, είναι κάτι που ελπίζουμε να αλλάξει στο άμεσο μέλλον.
Παραδοσιακά, η εταιρεία επιμένει να τοποθετεί στην ίδια πλευρά και τα πλήκτρα έντασης. Μαζί με αυτά όμως η Sony διατηρεί και μια ιδιαίτερα καλή παράδοση στην ύπαρξη ξεχωριστού πλήκτρου για την λήψη φωτογραφιών.
Οθόνη.
Η Sony δείχνει να πιστεύει ότι σε μια οθόνη 5.2 ιντσών δεν χρειάζεται ανάλυση μεγαλύτερη από 1080p, ακόμα και 3 σχεδον χρόνια μετά από τις πρώτες συσκευές με σημαντικά υψηλότερη ανάλυση από τον ανταγωνισμό.
Προφανώς και πλέον πολλές συσκευές προβάλουν το περιεχόμενο τους σε 1080p ακόμα και αν η φυσική ανάλυση της οθόνης είναι μεγαλύτερη, για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρους συστήματος. Τεχνικά όμως είναι πάντα δυνατή η προβολή στην μέγιστη ανάλυση, ενώ ακόμα και σε 1080p η ποιότητα της προβαλλόμενης εικόνας έχει σαφή πλεονεκτήματα.
Επιστρέφοντας στην επιλογή της Sony στο 1080p της ανάλυσης, αυτή συνοδεύεται και από την μάλλον «αναγκαστική» επιλογή ενός LCD Panel. Η sony σαν εταιρεία γενικότερα έχει επενδύσει αρκετά στην τεχνολογία προβολής εικόνας, και τις διαθέσιμες επιλογές ρύθμισης σε τηλεοράσεις αλλά και Smartphones, κάτι που κάνει «ιδεολογικά» και για λόγους… εγωισμού, δύσκολη την αλλαγή σε AMOLED οθόνες.
Παρόλα αυτά, η οθόνη του XZ1 είναι μια προφανής προσπάθεια στην δημιουργία ενός κορυφαίου σε απόδοση LCD Panel. Με αυτό το σκεπτικό, η οθόνη είναι πιστοποιημένη για την προβολή HDR περιεχομένου, με το πρώτυπο HDR10. Μια LCD οθόνη έχει τεχνικούς περιορισμούς που κάνουν δύσκολο κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά η Sony δείχνει να το κατάφερε στο μέτρο του δυνατού.
Ακόμα όμως και έτσι, η οθόνη δεν μπορεί να φτάσει το κορυφαίο επίπεδο αντίθεσης και ζωντάνιας ενός AMOLED panel, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το προσπαθεί. Υπό συνθήκες και ανάλογα με τις επιλογές από τις διαθέσιμες (ομολογουμένως πολλές) ρυθμίσεις, τα πάντα εμφανίζονται από φυσιολογικά μέχρι… περίεργα έντονα σε χρώμα
Η μέγιστη ένταση του φωτισμού εμφανίζει μικρές χρωματικές αλλοιώσεις και αντανακλάσεις στο μαύρο χρώμα, που όμως διατηρούνται μέσα στα όρια του αποδεκτού. Συνήθως όμως αυτό το αποδεκτό είναι για μια 1080p LCD οθόνη και όχι για την οθόνη ενός High End κινητού από μια εταιρεία σαν τη Sony.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας