Εισαγωγή
Η αγορά των AndroidOne συσκευών θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία εκτός συγκεκριμένων αγορών όπως αυτή της Ινδίας. Ο λόγος είναι περισσότερο η έμφαση στην χαμηλή τιμή και τα βασικά χαρακτηριστικά, που είναι περισσότερο «απαραίτητα» σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές.
Για τον υπόλοιπο πλανήτη, φαίνεται πως η πρώτη εταιρεία με ένα «αξιοπρεπές» AndroidOne Smartphone θα είναι η Xiaomi, η οποία παρουσίασε το Mi A1 πριν περίπου ένα μήνα, στην Κίνα. Το ενδιαφέρον με το Mi A1 είναι ότι σχετικά άμεσα έρχεται και στη χώρα μας, επίσημα από την InfoQuest, στην προσπάθεια της να φέρει στη χώρα μας ένα μεγάλο μέρος της γκάμας της Xiaomi.
Η σημαντικότερη διαφορά του Mi A1 είναι φυσικά η Stock έκδοση του Android της Google που «τρέχει» αντί του MUIU της Xiaomi. Μαζί με αυτό, η άριστη κατασκευή και συναρμολόγηση (όπως σε όλες τις συσκευές της εταιρείας) και τα αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά κάνουν το Mi A1 μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συσκευές στην μεσαία κατηγορία.
Σχεδιασμός
Η εξωτερική εμφάνιση του Mi A1 «δανείζεται» τα καλύτερα χαρακτηριστικά των υπολοίπων συσκευών της xiaomi, σε έναν αρκετά επιτυχημένο σχεδιασμό.
Το πλήρως μεταλλικό πλαίσιο αποτελεί ένα ενιαίο κομμάτι που καλύπτει το σύνολο της συσκευής, και στο πίσω μέρος του φιλοξενεί την διπλή κάμερα, σε μια διάταξη ίδια με αυτή του καλύτερου Mi6 της εταιρείας. Ταυτόχρονα, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται κοντά στο κέντρο, σε σημείο που είναι εύκολη η πρόσβαση από το δάχτυλο του χρήστη χωρίς προσπάθεία. Σαν ευχάριστη λεπτομέρεια, ο χρήστης μπορεί να εμφανίσει την οθόνη ειδοποιήσεων με το δάχτυλο του «σέρνοντας» προς τα κάτω ενώ ακουμπάει τον αισθητήρα.
Αυτό που ξεχωρίζει όμως είναι η… υφή που έχει στο χέρι το αλουμινένιο πλαίσιο του Mi A1, με την βαφή να έχει μια πιο «σκληρή» αίσθηση. Αυτό αυξάνει σημαντικά την αίσθηση στιβαρότητας που έτσι και αλλιώς δημιουργεί το μονοκόμματο πλαίσιο.
Η μπροστινή όψη τώρα, είναι αισθητά πιο απλή σε εμφάνιση και χαρακτηριστικά, ακολουθώντας την γενικότερη λογική… απλότητας που χαρακτηρίζει το Mi A1. Οι απαραίτητοι αισθητήρες φωτισμού και Proximity, βρίσκονται καλά κρυμμένοι κάτω από το μαύρο γυαλί που καλύπτει και την οθόνη, ενώ δίπλα στην μπροστινή κάμερα υπάρχει και το πάντα καλοδεχούμενο LED ειδοποιήσεων που παραδοσιακά έχουν οι συσκευές της Xiaomi.
Κάτω από την οθόνη του Mi A1 υπάρχουν τα ευαίσθητα στην αφή πλήκτρα χειρισμού του, που δυστυχώς η εταιρεία δεν έχει ακόμα καταργήσει προκειμένου να τα μεταφέρει στην ίδια την οθόνη. Είναι προφανώς φωτιζόμενα όπως σε όλες τις ακριβές συσκευές της Xiaomi, όμως η διάταξη τους δεν μπορεί να αλλάξει, αφού το καθένα έχει το «σχέδιο» της ενέργειας που εκτελεί (back, home και menu key).
Στο κάτω μέρος υπάρχει προφανώς το Type-C βύσμα φόρτισης και επικοινωνίας με τον υπολογιστή, ενώ το μονό ηχείο του Mi A1 έχει τουλάχιστον αρκετά δυνατή ένταση χωρίς ενοχλητικές αλλοιώσεις του ήχου. Στο πάνω μέρος η Xiaomi έχει τοποθετήσει και έναν αισθητήρα υπέρυθρων που επιτρέπει στο Mi A1 να λειτουργεί σαν … τηλεκοντρόλ για τηλεοράσεις κλπ. Η ύπαρξη του οφείλεται προφανώς στο ότι υπάρχει και στο Mi5X με το οποίο είναι ουσιαστικά η ίδια συσκευή το Mi A1.
Οθόνη.
Η Xiaomi σωστά επέλεξε να τοποθετήσει το Mi A1 στο μέσο όρο της αγοράς με βάση το μέγεθος της οθόνης του. Αυτός ο μέσος όρος είναι καλώς ή κακώς, οι 5.5 ίντσες πλέον, και στην περίπτωση του Mi A1 η ανάλυση της ανέρχεται σε 1920 x 1080 pixels ή πιο συνηθισμένα 1080p.
Προφανώς και πρόκειται για LCD οθόνη, αφού η Xiaomi αποφεύγει να αυξήσει το κόστος των συσκευών της με την επιλογή AMOLED οθονών, η απόδοση της όμως βρίσκεται σίγουρα πάνω από τον μέσο όρο. Χρωματικά θα θέλαμε λίγο πιο «ζωντανή» ρύθμιση από την Xiaomi, όμως τουλάχιστον η οθόνη του Mi A1 είναι … σωστή σε απόδοση χρωμάτων χωρίς υπερβολές και έντονα χρώματα που αλλοιώνονται ειδικά υπό γωνία.
Ο φωτισμός στην μέγιστη ένταση του είναι μάλλον ικανοποιητικός, στην αυτόματη ρύθμιση του όμως, πάντα επιλέγεται μια φωτεινότητα λίγο χαμηλότερη από το ιδανικό με βάση τις εξωτερικές συνθήκες.
Στην κατηγορία των 300 ευρώ που ανήκει το Mi A1 (επίσημα και… σωστά πάντα), οι 5.5 ίντσες είναι κάτι σίγουρα καλοδεχούμενο, και η 1080p ανάλυση είναι λογική και πλήρως ικανοποιητική. Η οθόνη της συσκευής αποτελεί ένα μέρος του συνόλου, μέρος σχεδιασμένο να κάνει τη δουλειά του χωρίς προβλήματα και να προσφέρει στον χρήστη μια καλή εμπειρία θέασης.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας