Στην εποχή μας, ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, σε σχεδόν κάθε κατηγορία προϊόντων τεχνολογίας, καλώς ή κακώς (κακώς…) είναι μάλλον ικανοποιημένο από την ποιότητα ήχου που «παίρνει» χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Τι γίνεται όμως με εκείνα τα είδη χρήσης, που η καλή ηχητική ποιότητα, και οι συγκεκριμένες επιλογές και δυνατότητες παραμένουν και χρήσιμες αλλά και αλλάζουν προς το καλύτερο την συνολική εμπειρία?
Η Creative, γνωρίζει πολύ καλά πως να σχεδιάζει προϊόντα ήχου που να δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί κάποιος να «ζητήσει» και να πάρει περισσότερα ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Η Soundblaster GC7 είναι μια εξωτερική κάρτα ήχου «καμουφλαρισμένη» ίσως για Gaming χρήση, σχεδιασμένη όμως να προσφέρει όλες τις δυνατότητες της σε ακόμα περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και κάποιες που δεν θα περίμενε κανείς αρχικά.
Σχεδιασμός.
Το κομμάτι του σχεδιασμού σε μια εξωτερική κάρτα ήχου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν έχει ιδιαίτερη… σημασία, όμως και εδώ η SoundBlaster GC7 ξεχωρίζει. Παρότι είναι προφανώς σχεδιασμένη να «κάθεται» σε ένα σταθερό σημείο, κοντά στον υπολογιστή μας και όχι μόνο, είναι όσο πρακτική και εύχρηστη πρέπει να είναι.
Από τον τρόπο που έχει μια μικρή «κλίση» στα δύο πίσω …πόδια της προκειμένου να είναι πιο εύκολο να την χειριστεί κάποιος, μέχρι φυσικά την ποιότητα κατασκευής που έχουν τα δύο χειριστήρια και τα πλήκτρα της.
Ακόμα και οι εντυπωσιακά πολλές εισόδοι αλλά και εξόδοι ήχου, είναι σωστά τοποθετημένες εκεί που πρέπει, ανάλογα με τις ανάγκες που εξυπηρετεί η κάθε μια.
Η πρακτικότητα.
Η SoundBlaster GC7 είναι σχεδιασμένη κυρίως για τους φίλους του Gaming, σε υπολογιστή αλλά και Mobile μορφή. Για αυτό και ένα από τα δύο μεγάλα σε μέγεθος χειριστήρια της, είναι αφιερωμένο στον τρόπο που θα «μοιράζει» τον ήχο ανάμεσα στο παιχνίδι και την ομιλία των άλλων παικτών.
Όμως έχει ένα αντίστοιχα μεγάλο σε μέγεθος χειριστήριο για την ένταση, και ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό επιπλέον πλήκτρων.
Από τα τέσσερα προγραμματιζόμενα ανάλογα με τις απαιτήσεις και την περίπτωση πλήκτρα, μέχρι ένα ξεχωριστό «σετ» χειριστηρίων για την ρύθμιση της ηχητικής απόδοσης της.
Μέσα από την εφαρμογή της Creative, τουλάχιστον σε υπολογιστή, μπορεί να επιλέξει κάποιος πως θα χειρίζεται τα συγκεκριμένα προγραμματιζόμενα πλήκτρα, αν και μπορεί να πει κανείς ότι οι προ-επιλογές της εταιρείας είναι κοντά στο ιδανικό.
Τι μπορεί να κάνει
Οι διαφορετικές επιλογές που προσφέρει η SoundBlaster GC7 είναι πραγματικά τόσες πολλές, και κάποιες από αυτές συνδυάζονται μεταξύ τους με τόσο «ενδιαφέρον» τρόπο, που εκτός από το να τις περιγράψει κάποιος όλες σε κείμενο, είναι και δύσκολο να τις… θυμάται.
Ο Gaming προσανατολισμός της εστιάζει στον τρόπο που η Sx-Fi τεχνολογία μπορεί να διαμορφώσει τον ήχο με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το τι θέλει κάποιος την ωρα που παίζει.
Έτσι λοιπόν, υπάρχει ένα ξεχωριστό SxFi Battle mode που τονίζει τους ήχους που έχουν… σημασία σε ανταγωνιστικά παιχνίδια, είτε είναι FPS είτε κάποιο άλλο είδος.
Το Sxfi Chat mode διαχωρίζει και τονίζει την ομιλία από τους υπόλοιπους παίχτες με τρόπο που θεωρητικά και πρακτικά κάνει τον συνδυασμό πιο εύκολο να τον αντιληφθούμε χωρίς προσπάθεια.
Όμως, όπως και κάθε προϊόν της creative, έχει και την «απλή» (που μόνο απλή δεν είναι…) λειτουργία του SXFI. Αυτή είναι περισσότερο χρήσιμη σε κάθε άλλο είδους ήχου και μουσικής, όπως ταινίες και όχι μόνο.
Εδώ θα θέλαμε από την εταιρεία, να έχει έναν εύκολο τρόπο να μεταφέρει κάποιος το δικό του Sxfi προφίλ στην SoundBlaster GC7, από τον υπολογιστή που χρησιμοποιεί. Για κάποιον λόγο, ακόμα και αν είναι σχεδιασμένη για χρήση κατά κύριο λόγο σε υπολογιστή, η μεταφορά του γίνεται πιο εύκολα από το Smartphone μας.
Οι ηχητικές επιλογές.
Εκτός από τις πάντα εντυπωσιακές δυνατότητες του SX-FI, η SoundBlaster GC7 προσφέρει συγκεκριμένες επιλογές για την προσαρμογή της ηχητικής της απόδοσης.
Με ένα σετ πληκτρων και ενός χειριστηρίου, μπορεί ο ιδιοκτήτης της να επιλέξει διαφορετική ρύθμιση για μπάσο, πρίμα, αλλά και το Surround φαινομενο που θέλει να έχει ο ήχος του. Η χρήση των ρυθμίσεων αυτών, είναι λίγο πιο «πολύπλοκή» από ότι θα θέλαμε, κυρίως επειδή δεν είναι διαθέσιμη σε όλα τα Modes και σε όλες τις επιλογές για την έξοδο του ήχου.
Η συνδεσιμότητα.
Η SoundBlaster GC7 προσφέρει ένα πραγματικά «αστεία» μεγάλο πλήθος επιλογών για το πως και με ποια συσκευή θα την χρησιμοποιήσουμε.
Στο πίσω μέρος της, υπάρχει ένας διακόπτης που επιλέγει ανάμεσα σε Mobile, Console και PC λειτουργία ανάλογα με την συσκευή που είναι συνδεδεμένη. Η επιλογή δεν είναι «αποκλειστική» αφού μπορεί να λειτουργήσει σε Smartphone ακόμα και αν είναι στο PC Mode, αλλάζει όμως η υποστήριξη που προσφέρει. Φυσικά, για να αναγνωριστεί σωστά από μια Gaming κονσόλα, πρέπει να είναι «υποχρεωτικά» επιλεγμένη η ρύθμιση αυτή.
Το ενδιαφέρον όμως, είναι ότι η SoundBlaster GC7 λειτουργεί και με τρόπο που δεν είναι άμεσα ξεκάθαρος από την ίδια την εταιρεία. Θεωρητικά, για να την χρησιμοποιήσει κάποιος σε ένα Smartphone, πρέπει να την τροφοδοτήσει με ρεύμα μέσω ενός φορτιστή και της USB Type-C θύρας της και στην συνέχεια να συνδέσει το τηλέφωνο του στην θύρα 3.5mm που έχει στο πίσω μέρος της.
Όμως, αν το Smartphone το υποστηρίζει, μπορεί να λειτουργήσει απευθείας από την USB Type-C θύρα, αρκεί το τηλέφωνο μας να μπορεί να την τροφοδοτήσει με ρεύμα. Μάλιστα μεταφέρει σε ψηφιακή μορφή τον ήχο από την ίδια θύρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει και σε «φορητή» μορφή αν θέλει κάποιος βέβαια να την έχει μαζί του.
Για την έξοδο του ήχου, υπάρχουν δύο διαφορετικές επιλογές. Μια Line Out η οποία μπορεί να συνδεθεί σε ένα σετ ηχείων, αλλά και μια θύρα ακουστικών. Προφανώς και μπορεί να συνδέσει κάποιος ακουστικά και στην Line Out θύρα, αλλά να «χάσει» το Optimization που έχει κάνει η εταιρεία στην αντίστοιχη έξοδο.
Υπάρχει μάλιστα και ένας ακόμα διακόπτης στο πίσω μέρος της με τον οποίο μπορούμε να επιλέξουμε το Gain των ακουστικών που χρησιμοποιούμε, και είναι εντυπωσιακό το πως στην ρύθμιση «High», η SoundBlaster GC7 μπορεί να οδηγήσει ακόμα και απαιτητικά Over Head ακουστικά ακόμα και αν είναι συνδεδεμένη σε ένα Smartphone μόνο μέσω της USB type-C θύρας της.
Όμως, η SoundBlaster GC7 είναι μια πλήρως ικανή κάρτα ήχου και για πιο «απαιτητική» χρήση. Έχει και μια οπτική έξοδο στο πίσω μέρος της για να μπορεί να συνδεθεί και με αυτόν τον τρόπο.
Η πρακτικότητα.
Αν υπάρχει κάτι που ίσως θέλει ακόμα λίγη «δουλειά», είναι ο τρόπος με τον οποίο προσφέρει όλες τις επιλογές της η SoundBlaster GC7. Επειδή η μικρή οθόνη που έχει, δεν δείχνει οπτικά σε ποιο Mode λειτουργίας βρίσκεται, είναι δύσκολο να θυμάται κάποιος συνέχεια τι ακριβώς της έχει ζητήσει και πως την έχει ρυθμίσει.
Η λειτουργία του SxFi για παράδειγμα είναι διαθέσιμη μόνο σε συγκεκριμένα modes, και με την έξοδο του ήχου στα ακουστικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζει κάποιος την έξοδο από το πλήκτρο, και να πετύχει αυτή που πρέπει, ώστε να μπορεί να το ενεργοποιήσει και να το εκμεταλλευτεί.
Τελικά.
Η αγορά των εξωτερικών καρτών ήχου, είναι σίγουρα διαφορετική από αυτή των λύσεων που τοποθετούνται στο εσωτερικό ενός υπολογιστή. Η συμβατότητα τους με πολλά διαφορετικά είδη συσκευών, και ο τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και χωρίς ξεχωριστή τροφοδοσία ρεύματος, την κάνει βολική και χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις που δεν είναι συνηθισμένο να μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος μια κάρτα ήχου.
Προφανώς και η Creative δίνει έμφαση στον τομέα του Gaming, ίσως επειδή θεωρεί ότι σε αυτό το κοινό μπορεί να «απευθύνει» μια κάρτα ήχου αυτού του είδους. Είναι όμως σίγουρα αξιοθαύμαστο το ότι την έχει … εξοπλίσει με πολλές ακόμα χρήσιμες δυνατότητες.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας