Η Honor θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια «ιδιαίτερη» εταιρεία, τώρα αλλά και στο παρελθόν. Σαν θυγατρική της Huawei αντιμετώπισε και αυτή τους ίδιους περιορισμούς στη συνεργασία της με εταιρείες όπως η Google και όχι μόνο. Όμως πλέον είναι «θεωρητικά» ανεξάρτητη ή τουλάχιστον δεν έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη, κάτι που της επιτρέπει να συνεργάζεται πλέον με την Google τουλάχιστον με τρόπο που να της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των Google services στα Smartphones της και όχι μόνο.
Το Honor 50 τώρα, που αποτελεί και το αντικείμενο του συγκεκριμένου μας Review, είναι το πρώτο Smartphone της «νέας» εταιρείας που έρχεται επίσημα στη Ευρώπη, στη μορφή που θεωρείται αποδεκτή καλώς ή κακώς. Έχει δηλαδή το σύνολο των υπηρεσιών και εφαρμογών της Google και φυσικά πρόσβαση στο Play Store. Μοιράζεται όμως και μια «ιδιαίτερη» σχέση με το Huawei Nova 9, αφού τα δύο Smartphones ξεκίνησαν την ύπαρξη τους ταυτόχρονα με την Honor ακόμα θυγατρική της Huawei.
Στη χώρα μας, το Honor 50 θα έρθει επίσημα περίπου στα 540 ευρώ για την βασική του έκδοση με 128GB αποθηκευτικού χώρου και 6GB RAM, ενώ η ακόμα καλύτερη έκδοση με 256GB αποθηκευτηκού χώρου και 8GB RAM θα είναι μάλλον λίγο ακριβή στα περίπου 640 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία τιμής, που παραδοσιακά ο ανταγωνισμός ήταν μάλλον περιορισμένος, το Honor 50 έχει την «Ατυχία» να έρχεται σε μια εποχή που υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις από άλλους κατασκευαστές. Κανένα όμως δεν είναι παρόμοιο με το νέο Smartphone της Honor και στο Review που ακολουθεί θα δούμε το γιατί.
Σχεδιασμός.
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αποφύγει κανείς τη σύγκριση του Honor 50 με το Nova 9 σε ότι αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση, που είναι και μια από τις πιο άμεσα ορατές ομοιότητες τους. Αυτό που έχει ίσως σημασία όμως είναι ότι και τα δύο Smartphones έρχονται με μια συνολική κατασκευή, σχεδιασμό και πολυτέλεια που δυστυχώς απουσιάζει από τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.
Για το Honor 50 συγκεκριμένα τώρα, οι χρωματικές επιλογές της εταιρείας είναι αυτές που το διαχωρίζουν εξωτερικά, μέχρι τουλάχιστον να το πιάσει κανείς στα χέρια του. Εκεί θα διαπιστώσει με τον καλύτερο τρόπο, ότι η εταιρεία έχει δώσει την προσοχή που πρέπει στις λεπτομέρειες που «κρίνουν» το πως είναι ένα Premium Smartphone.
Από το μεταλλικό πλαίσιο με το εντυπωσιακά μικρό πάχος του, και την όμορφη λεπτομέρεια στο σημείο που βρίσκονται τα πλήκτρα χειρισμού, μέχρι τον τρόπο που η γυάλινη πίσω επιφάνεια «αγκαλειάζει» με μια μικρή καμπύλη το πλαίσιο αυτό.
Το πράσινο χρώμα του Honor 50 που είχαμε στα χέρια μας για τις ανάγκες της παρουσίασης του, είναι ίσως ο ιδανικός συνδυασμός εντυπωσιακής εμφάνισης και σοβαρότητας για όσους αναζητούν και τα δύο ταυτόχρονα.
Η κυρτή πίσω επιφάνεια έχει ακριβώς την ίδια «καμπύλη» με την οθόνη του Honor 50 και αυτή η συμμετρία είναι που το κάνει ακόμα πιο ευχάριστο στο χέρι του ιδιοκτήτη του. Η κυρτή αυτή οθόνη τώρα, έχει προφανώς μια περίεργη «φήμη» για το πως αντιδρά στην παλάμη του ιδιοκτήτη του, όμως εδώ η … κληρονομία της Honor από την πρώην μητρική της εταιρεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Το κυρτό κομμάτι της οθόνης «αναγνωρίζει» σωστά πότε πιέζεται χωρίς να θέλουμε να κάνουμε κάτι σε αυτό, και φροντίζει να λειτουργεί το Smartphone χωρίς προβλήματα.
Αν υπάρχει κάτι παρόλα αυτά που πιθανότατα θα έπρεπε να έχει το Honor 50 στην κατηγορία που ανήκει, αυτό είναι ο στερεοφωνικός ήχος. Δυστυχώς όμως υπάρχει μόνο το βασικό του ηχείο στο κάτω μέρος, με ικανοποιητική παρόλα αυτά ένταση και ποιότητα ήχου.
Οθόνη.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριτσικό του Honor 50, είναι η κυρτή AMOLED οθόνη του. Το μέγεθος της είναι απλά ιδανικό για μεγάλη «επιφάνεια εργασίας» σε κάθε είδους εφαρμογή, ενώ με το εντυπωσιακά μικρό πλαίσιο γύρω της, διατηρεί και τις διαστάσεις του σε απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα.
Είναι όμως και τεχνικά ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Panel με χαρακτηριστικά που προσπαθούν να το… ξεχωρίσουν σε μια κατηγορία που ένα OLED Panel θεωρείται πλέον δεδομένο σε αρκετά Smartphones.
Ο ρυθμός ανανέωσης στα 120Hz θα μπορούσε να θεωρηθεί απλά κάτι «συνηθισμένο», όμως στο Honor 50 προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με τις συνθήκες και την εφαρμογή που χρησιμοποιούμε. Αυτό δυστυχώς σε συσκευές του ανταγωνισμού θεωρείται πλεονέκτημα σε υψηλότερη κατηγορία τιμής, ενώ είναι χρήσιμο το ότι το Smartphone μπορεί να προσαρμόσει «έξυπνα» και την ανάλυση της οθόνης του προκειμένου να περιορίσει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας.
Χρωματικά τώρα, η οθόνη του Honor 50 είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Υποστηρίζει χρωματικό βάθος 10-bit κάτι που θεωρητικά της επιτρέπει να παρουσιάζει έως και… 1 δισεκατομμύριο διαφορετικά χρώματα. Το πλεονέκτημα αυτό είναι δύσκολα ορατό σε πολλές περιπτώσεις, και μόνο σε φωτογραφίες και βίντεο με έντονη χρωματική αντίθεση αλλά και πολλές αποχρώσεις του ίδιου βασικου χρώματος είναι χρήσιμο.
Ακόμα όμως και αν είναι δύσκολο να το προσέξει κανείς, είναι εύκολο να δει το ίδιο βίντεο στο Honor 50 και ένα άλλο Smartphone και να αντιληφθεί τη διαφορά.
Ο φωτισμό της τώρα, ίσως θα έπρεπε να είναι λίγο πιο δυνατός στην μέγιστη ένταση του. Παρότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, δεν φτάνει στα επίπεδα άλλων συσκευών ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Τέλος, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων βρίσκεται ενσωματωμένος στην οθόνη του Honor 50, περισσότερο σαν μια… δήλωση του Premium χαρακτήρα του. Είναι οπτικής τεχνολογίας, και αν μη τι άλλο έχει την ταχύτητα που πρέπει προκειμένου να είναι άνετη η καθημερινή χρήση του Smartphone. Παρόλα αυτά, η αξιοπιστία είναι αυτή που έχει σημασία, και αναγνωρίζει πάντα με την πρώτη προσπάθεια το αποτύπωμα του ιδιοκτήτη του Honor 50.
Κάμερες.
Το συγκεκριμένο κομμάτι για τις κάμερες του Honor 50 είναι λίγο… δύσκολο να το γράψει κάποιος και να είναι αντικειμενικός με το Smartphone. Η εταιρεία με τον διαχωρισμό της από την Huawei πήρε σαν «προίκα» και ένα αριθμό μηχανικών και Developers που προφανώς είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη των Smartphones της στο μέλλον.
Όμως η εταιρεία δεν είχε ποτέ (κακώς) πρόσβαση στην συνεργασία της Huawei με την Leica και τα αποτελέσματα που αυτή είχε. Εδώ μας ενδιαφέρει το κομμάτι του λογισμικού και το πως το Honor 50 συγκεκριμένα αλλά και τα Smartphones της εταιρείας γενικότερα επεξεργάζονται τα δεδομένα από τις κάμερες τους προκειμένου να δημιουργήσουν την τελική φωτογραφία.
Παρότι προφανώς βρίσκεται ήδη σε ένα πολύ καλό στάδιο, το Honor 50 χρειάζεται ακόμα «δουλειά» μέχρι η βασική του κάμερα να είναι ικανοποιητική σε όλες τις περιπτώσεις. Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι αυτό που προσφέρει στην βασική του κάμερα.
Αν και η εταιρεία δεν το δηλώνει ξεκάθαρα, το Smartphone φαίνεται να χρησιμοποιεί τον HM2 αισθητήρα των 108mp της Samsung. Είναι ο μοναδικός διαθέσιμος με 9 in 1 pixel binning που συνδυάζει εννέα γειτονικά Pixel του αισθητήρα σε ένα που αποθηκεύεται στη φωτογραφία. Ο φακός μπροστά από τον αισθητήρα αυτό έχει ένα διάφραγμα στο f/1.9 και απουσιάζει το OIS. Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, οι ελάχιστες συσκευές σε αυτή την κατηγορία τιμής που έχουν μηχανική σταθεροποίηση στην κάμερα τους, δεν έχουν στο σύνολο τους όλα όσα προσφέρει το Honor 50.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας τώρα, το Smartphone μπορεί να παράγει εντυπωσιακές χρωματικα φωτογραφίες. Η εταιρεία φαίνεται να δίνει την ίδια… σημασία στα ζωντανά και έντονα χρώματα όπως και σε πιο τεχνικούς όρους όπως το δυναμικό εύρος και η λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία.
Με το Ai Mode ενεργό μάλιστα, και το Honor 50 να αναγνωρίζει ένα εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό αντικειμένων και σκηνικών, οι φωτογραφίες τονίζονται ακριβώς όσο πρέπει ώστε να είναι όμορφές. Άλλωστε στην κατηγορία τιμής που ανήκει, το ζητούμενο για τους περισσότερους είναι μια συνολικά εντυπωσιακή και όμορφη φωτογραφία.
Όμως το βράδυ είναι που η κάμερα του Honor 50 δεν είναι απαραίτητα στα ίδια επίπεδα με συσκευές του ανταγωνισμού που χρησιμοποιούν τον ίδιο Samsung HM2 αισθητήρα. Για να είμαστε δίκαιοι, οι δύο ενημερώσεις λογισμικού που ήρθαν στο Smartphone κατά τη διάρκεια της δοκιμής του, βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση της κάμερας του, ειδικά χωρίς τη χρήση του Night mode. Είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτή να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, και ειδικά με την κυκλοφορία του στην αγορά.
Αυτό που περιορίζει την κάμερα του Smartphone σε χαμηλότερο φωτισμό, είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται τον ψηφιακό θόρυβο που παράγεται. Πιθανόν επειδή ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ένας αλγόριθμος που να είναι αποδοτικός σε αυτό, οι φωτογραφίες έχουν επίπεδα θορύβου που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Όμως το πλεονέκτημα είναι ότι διατηρούνται και επίπεδα λεπτομέρειας που δεν περιμένει κανείς ειδικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα φωτισμου.
Η δεύτερη κάμερα του Honor 50 δεν προσπαθεί να ξεχωρίσει δυστυχώς, και αποτελεί κάτι συνηθισμένο στην μεσαία κατηγορία. Έχει έναν Ultra wide φακό, για μεγαλύτερο πλάνο σε κάθε φωτογραφία, όμως η ανάλυση της στα 8mp είναι απλά ικανοποιητική.
Εδώ η εταιρεία έχει δώσει έμφαση στο να μπορεί αυτή η κάμερα να παράγει όμορφες φωτογραφίες, αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς του συγκεκριμένου αισθητήρα. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι η κάμερα αυτή είναι χρήσιμη σε συγκεκριμένες συνθήκες, και εκεί μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό ύπαρξης της απόλυτα ικανοποιητικά.
Δυστυχώς δεν μπορεί όμως να εκμεταλλευτεί το Night mode όπως η βασική του κάμερα, με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού.
Επεξεργαστής Μνήμη.
Το σημείο στο οποίο το Honor 50 δίνει «βάρος» στην πολυτελή και όμορφη κατασκευή του, είναι όταν πρέπει να… εξηγήσει τις επιλογές που έχουν γίνει στο Hardware στο εσωτερικό του. Ο Snapdragon 778G σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται αδύναμος για κάθε είδους καθημερινή χρήση, όμως είναι γεγονός ότι στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Smartphone, υπάρχουν σαφώς πιο ισχυρές επιλογές που παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητα «ίδιες» σαν σύνολο.
Οι επιδόσεις του Snapdragon 778G είναι γνωστές πλέον από αρκετές συσκευές που είναι ήδη διαθέσιμες στην αγορά, και είναι γεγονός ότι τεχνικά είναι ανώτερος από ότι δηλώνει απλά η ονομασία του. Η απόδοση του είναι εντυπωσιακή σε καθημερινή χρήση, με κάθε εφαρμογή να εκτελείται με χαρακτηριστική άνεση που μπορει να «κρύψει» τον χαρακτήρα του Honor 50 σαν ένα Smartphone της μεσαίας κατηγορίας.
Αν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να έχει αποφύγει όμως η εταιρεία, είναι η επιλογή των 6GB RAM στη βασική του έκδοση, που κοστίζει περισσότερα από 500 ευρώ επίσημα στη χώρα μας. Πρακτικά, δεν περιορίζει την χρήση του Honor 50, όμως είναι δεδομένο ότι με την πάροδο του χρόνου, όλες οι εφαρμογές ακόμα και οι προ-εγκατεστημένες, αλλάζουν τις απαιτήσεις τους.
Το Honor 50 στη βασική του έκδοση θα «γεράσει» πιο σύντομα από συσκευές του ανταγωνισμού του με 8GB RAM, μια επιλογή που υπάρχει στην έκδοση με 256GB αποθηκευτικού χώρου. Το κόστος αυτής όμως την τοποθετεί σε μια κατηγορία τιμής που ο ανταγωνισμός είναι ακόμα πιο σκληρός.
Στον τομεά του Gaming, ο Snapdragon 778G συνεχίζει να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, και το Honor 50 το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο. Η Adreno 642L GPU στο εσωτερικό του, έχει την ισχύ που πρέπει για να μπορεί να παίξει ακόμα και απαιτητικά παιχνίδια στο 85% της απόδοσης ενός κορυφαίου Smartphone.
Όμως το 15% αυτό που απομένει, σε ακριβότερες συσκευές έρχεται με μια σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας και παραγωγή θερμότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια μικρή διαφορά στην ποιότητα των γραφικών, να θυσιάζει την άνεση αλλά και τον χρόνο που μπορεί να παίξει κανείς παιχνίδια με το Smartphone του, κάτι που δεν ισχύει για το Honor 50.
Μπαταρία.
Η Honor έχει κληρωνομήσει από την πρώη μητρική της εταιρεία, και την εμπειρία στην διαχείριση ενέργειας που μπορεί να κάνει το Magi UI 4.2 γραφικό περιβάλλον του Honor 50.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η μικρότερη από το συνηθισμένο μπαταρία του στα 4.300mAh να έχει απρόσμενα καλή απόδοση. Προφανώς και σε έντονη χρήση δεν υπάρχουν «μαγικά» που να μπορεί να κάνει το Honor 50, όμως ο περιορισμός των εφαρμογών σε κατάσταση αναμονής είναι αυτός που του προσφέρει μια συνολικά καλή απόδοση από την μπαταρία του.
Η μια ημέρα έντονης χρήσης είναι κάτι «εύκολο» για το Smartphone, και αυτό δεν θεωρείται δεδομένο με την χωρητικότητα της μπαταρίας του. Όμως το ότι φορτίζει με 66W το κάνει πρακτικά χρήσιμο ακόμα και όταν πρέπει να το φορτίσουμε γρήγορα για να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
Συμπέρασμα.
Το Honor 50 «φωνάζει» από μακρία ότι δεν πρέπει να το κρίνει κάποιος απλά στα χαρτιά με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Εϊναι ένα Smartphone που πρέπει να το πιάσει κανείς στα χέρια του προκειμένου να εκτιμήσει την προσπάθεια που έχει καταβάλει η εταιρεία ώστε να το χαρακτηρίζει δικαίως Premium.
Με εξαίρεση μια πολύ συγκεκριμένη … συγγενική πρόταση, δεν είναι εύκολο να βρει κανείς σε αυτά τα χρήματα ένα Smartphone που να συνδυάζει αυτή την κυρτή εντυπωσιακή οθόνη, πολυτελή σχεδιασμό και υλικά κατασκευής που δυστυχώς πλέον έχουν αρχίσει και σπανίζουν ακόμα και σε ακριβότερες συσκευές.
Με αυτό σαν δεδομένο, και επειδή στην καθημερινή χρήση δεν υστερεί σε τίποτα απολύτως από τον ανταγωνισμό του σχεδόν στο σύνολο του, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για την εταιρεία να επανέλθει δυναμικά στην Ελληνική αγορά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας