Το να μπορεί να… διπλώσει η οθόνη ενός Smartphone, δίνει πολλές διαφορετικές επιλογές στο πως μπορεί μια εταιρεία να το σχεδιάσει σαν σύνολο. Μπορεί να εστιάσει στην πρακτικότητα και το μικρό μέγεθος, όπως έχει κάνει η HUAWEI με το P50 Pocket, μπορεί να εστιάσει στο να είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο όπως το HUAWEI Mate X2 που δυστυχώς δεν είδαμε επίσημα στην Ευρώπη.
Μπορεί όμως να σχεδιάσει και ένα μοναδικό σε πολυτέλεια, διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο, Smartphone όπως είναι το HUAWEI Mate XS 2 που αποτελεί και το αντικείμενο του συγκεκριμένου Review. Όπως δηλώνει η ονομασία του, δεν είναι το πρώτο μοντέλο της «σειράς» του, είναι όμως η καλύτερη, και βελτιωμένη στα σημεία έκδοση μέχρι σήμερα.
Με μια μεγάλη σε μέγεθος, εντυπωσιακή σε απόδοση και πρακτικά χρήσιμη αναδιπλούμενη οθόνη, πολυτέλεια όπως πρέπει να έχει ένα Smartphone στην κατηγορία του (τιμής και όχι μόνο) και έναν ξεχωριστό… χαρακτήρα που το κάνει να τραβάει την προσοχή. Το Mate XS 2 μπορεί προφανώς να εκμεταλλευτεί το μέγεθος της οθόνης του για να είναι ταυτόχρονα και ένα «εργαλείο» δουλειάς, όμως δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης του.
Είναι ένα Smartphone που δείχνει για μια ακόμα φορά τι μπορεί να κάνει η HUAWEI, πόσο ικανή είναι να σχεδιάσει ένα προϊόν με την λεπτομέρεια στην κατασκευή, και τις ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις που έχει το Mate XS 2, αλλά και ότι μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, παρά τους αδικαιολόγητους μέχρι και σήμερα περιορισμούς που της επιβάλλονται.
Σχεδιασμός.
Το Mate XS 2 βασίζεται εξ ολοκλήρου θα μπορούσε να πει κανείς, στο γεγονός ότι η οθόνη του «διπλώνει» και πιο συγκεκριμένα διπλώνει … προς τα έξω. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και όταν είναι «διπλωμένη» και τα δύο τμήματα της είναι ορατά και δεν κλείνει στο εσωτερικό του. Με αυτόν τον τρόπο, προφανώς και το πίσω μέρος της είναι εκτεθειμένο, όμως όπως θα δούμε στην συνέχεια, η εταιρεία έχει σχεδιάσει μια έξυπνη θήκη για να το προστατεύει.
Με τον τρόπο αυτό που διπλώνει η οθόνη του Mate XS 2, η εταιρεία πετυχαίνει εκτός των άλλων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Δεν χρειάζεται να έχει μια δεύτερη εξωτερική οθόνη, που κατά κανόνα είναι περιορισμένη από λίγο έως πολύ στην πρακτικότητα της.
Αντί για μια πιο «στενή», πιο «ψηλή» ή έναν συνδυασμό αυτών, οθόνη, αυτή του Mate XS 2 είναι απλά το κομμάτι της μεγάλης οθόνης του που αντιστοιχεί σε μέγεθος σε αυτό που έχουμε συνηθίσει σε ένα Smartphone. Μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς, ότι κλειστό, το Mate XS 2 διατηρεί μια αναλογία πλευρών που είναι πιο «λογική» ακόμα και σε σύγκριση με συνηθισμένα Smartphones.
Το πίσω μικρότερο σε μέγεθος κομμάτι της, είναι προφανώς απενεργοποιημένο σε αυτή την περίπτωση, μπορεί όμως να είναι χρήσιμο σε μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση. Με την κάμερα ενεργή, το Mate XS 2 μπορεί να δείχνει σε αυτό το τμήμα το πλάνο που βλέπει η κάμερα, ώστε αν φωτογραφίζουμε κάποιον να βλέπει πως ακριβώς είναι μέσα στο πλάνο αυτό.
Τώρα, αυτό που έχει σημασία, είναι το πως μπορεί η οθόνη αυτή να λειτουργήσει όταν είναι πλήρως «αναδιπλωμένη» και στην πλήρη επιφάνεια της. Σε αυτή την περίπτωση, το Mate XS 2 δεν διαφέρει σε κάτι από ένα μικρό… Tablet, σε ότι αφορά το μέγεθος της οθόνης του και μόνο.
Η λογική δεν έχει αλλάξει από τα δύο προηγούμενα μοντέλα της σειράς, και το Mate XS 2 είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό και στον τρόπο που το κρατάει κανείς στο χέρι του. Στην άκρη του, υπάρχει το τμήμα μέσα στο οποίο βρίσκονται οι κάμερες του, και εκεί έχει λίγο μεγαλύτερο «πάχος». Εϊναι ακριβώς όσο και τα δύο τμήματα της οθόνης του όταν είναι κλείστή, για λόγους ομοιομορφίας και πρακτικότητας.
Είναι και το σημείο στο οποίο το χέρι «ακουμπάει» προκειμένου να κρατάμε πιο… σταθερά το Mate XS 2. Η υπόλοιπη επιφάνεια του, το πίσω μέρος της οθόνης του πρακτικά, ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο. Είναι εντυπωσιακά λεπτό, με τρόπο που ακόμα και όταν το κοιτάει κανείς, το κάνει διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην αγορά και στην κατηγορία και το είδος του.
Εδώ η εταιρεία έχει κάνει και μια πολύ συγκεκριμένη, ίσως μη αναμενόμενη αλλά λογική επιλογή. Το πίσω μέρος του Mate XS 2 σε αυτά τα δύο ξεχωριστά τμήματα, είναι κατασκευασμένο από πλαστικό. Αυτό του επιτρέπει να έχει ένα ιδιαίτερα λογικό συνολικό βάρος, ενώ έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα. Η υφή του είναι λίγο πιο «άγρια» προκειμένου να βοηθάει στην σταθερότητα με την οποία μπορεί να το κρατήσει κανείς στο χέρι του.
Ο μηχανισμός που ανοίγει τα δύο τμηματα της οθόνης, έχει αλλάξει εσωτερικά στον σχεδιασμό του προκειμένου να είναι ακόμα πιο ανθεκτικός σε συνεχόμενη χρήση. Έχει όμως ακριβώς την ίδια λογική, και όταν είναι κλειστό το Mate XS 2, ένα … ελατήριο προσπαθεί μονίμως να ανοίξει την οθόνη του. Έχει έναν διακόπτη ασφαλείας που την κρατάει κλειστή και με ένα πλήκτρο μπορεί να απελευθερωθεί.
Όμως δεν ανοίγει πλήρως μόνη της, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να επιλέξει συνειδητά να το ανοίξει και να ασκήσει αυτός τη σωστή πίεση προκειμένου η οθόνη να «κλειδώσει» ανοιχτή. Εδώ είναι και το επόμενο σημείο που έχει βελτιωθεί σημαντικά ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Η οθόνη «κλειδώνει» στην ανοιχτή της θέση, χωρίς κάποιο… κλικ να είναι αισθητό ή να κούγεται. Με αυτόν τον τρόπο, το Mate XS 2 δεν δίνει την αίσθηση μιας μηχανικής κατασκευής με πιο «πρόχειρο» σχεδιασμό.
Οθόνη.
Το ότι διπλώνει η οθόνη του Mate XS 2 είναι προφανώς και το χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Όμως δεν είναι και το μοναδικό. Το Smartphone έχει με χαρακτηριστική άνεση μια από τις πιο εντυπωσιακές χρωματικά, ικανές τεχνικά και με λεπτομέρεια απεικόνισης οθόνες που μπορεί να βρει κανείς. Όχι μόνο σε Foldable Smartphones αλλά και γενικότερα.
Ανοιχτή, η οθόνη έχει διαγώνιο 7.8 ιντσών και ονομαστική ανάλυση 2480×2200 pixels. Η ανάλυση αυτή της δίνει και μια λεπτομέρεια απεικόνισης στα 424 pixel ανά ίντσα που είναι υψηλή ακόμα και για τα δεδομένα ενός «φυσιολογικού» Smartphone.
Είναι όμως μοναδικό και ασυνήθιστο να βλέπει κανείς μια οθόνη με αυτό το μέγεθος, σε ένα Smartphone και με αυτή την λεπτομέρεια και ποιότητα σε ότι προβάλλει. Ο τρόπος που μέχρι και τα εικονίδια και το γραφικό περιβάλλον έχουν επίπεδα λεπτομέρειας υψηλότερα από κάθε άλλο τι στο είδος του, είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στην εταιρεία.
Είναι και ένα OLED Panel (προφανώς) με χρωματικό εύρος 10-bit και δυνατότητα προβολής έως και 1 δισεκατομμυρίου διαφορετικών αποχρώσεων. Αυτό μάλιστα η εταιρεία έχει φροντίσει να το εκμεταλλεύτει συνολικά, και ακόμα και το ίδιο το γραφικό περιβάλλον έχει μια πιο «έντονη» και ζωντανή χρωματική παλέττα. Έχει φυσικά υποστήριξη και για HDR περιεχόμενο, και εδώ τεχνικά το συγκεκριμένο Panel είναι άκρως εντυπωσιακό.
Δεν θα μπορούσε όμως να μην είναι και μια οθόνη με ρυθμό ανανέωσης στα 120Hz, όπως «πρέπει» να είναι στην εποχή μας πλέον. Εδώ έχει την δυνατότητα να προσαρμόζει τον ρυθμό ανανέωσης προφανώς ανάλογα με το περιεχόμενο, αν και σε μια οθόνη με αυτό το μέγεθος και αυτή τη φωτεινότητα, δεν συμβάλει ιδιαίτερα στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Η ίδια οθόνη τώρα, διατηρεί ακριβώς την ίδια κορυφαία απόδοση και όταν είναι «διπλωμένη». Το μέγεθος της αλλάζει σε περίπου 6.5 ίντσες, αφού η μια πλευρά της προφανώς δεν είναι απόλυτα επίπεδη εκεί που διπλώνει.
Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι με τον τρόπο αυτό, η HUAWEI δεν χρειάζεται να προσθέσει μια δεύτερη οθόνη στο Mate XS 2, που εκτός των άλλων δεν θα είχε απαραίτητα και τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. Αποφεύγει ταυτόχρονα και τον περιορισμό του να είναι η εξωτερική οθόνη και η δική της αναλογία πλευρών, αυτή που θα καθορίζει και το Smartphone σαν σύνολο, αφού ανοιχτό θα έπρεπε να είναι ακριβώς το… διπλάσιο αυτής.
Κάμερες.
Το Mate XS 2 είναι τυπικά και το πρώτο Smartphone της εταιρείας, που έρχεται χωρίς να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της με την Leica αφού αυτή έχει πλέον τερματιστεί. Αυτό βέβαια θεωρητικά και πρακτικά, δεν σημαίνει ότι η HUAWEI δεν έχει διατηρήσει την εμπειρία, τεχνογνωσία και ικανότητα που απέκτησε από αυτή τη συνεργασία στο να δημιουργεί κορυφαία φωτογραφικά Smartphones.
Το Mate XS 2 είναι λοιπόν, η πρώτη «απόδειξη» αυτής της ικανότητας, με τουλάχιστον έναν τρόπο. Σε ότι αφορά το κομμάτι της επεξεργασίας των δεδομένων από τις κάμερες, και την ίδια την εφαρμογή και όλα όσα περιέχει. Οι ίδιες οι κάμερες τώρα, είναι μια διαφορετική συζήτηση.
Για την εφαρμογή της κάμερας, δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως σε όλα όσα προσφέρει σε σύγκριση με τα Leica Branded Smartphones της εταιρείας. Απλά σε κάποια συγκεκριμένα χρωματικά προφίλ, έχει … αλλάξει η ονομασία και δεν περιλαμβάνει πλέον την αναφορά στην Leica.
Σε ότι αφορά τις ίδιες τις κάμερες τώρα, το Mate XS 2 δεν θα μπορούσε εξ αρχής να είναι στα ίδια επίπεδα με τα κορυφαία P50 Pro, P40 Pro, mate 40 pro της εταιρείας. Ο περιορισμός στον διαθέσιμο… χωρο στο εσωτερικό του, δεν επιτρέπει την χρήση καμερών με το ίδιο φυσικό μέγεθος, την ίδια συνολικά τεχνική και μηχανική κατασκευή και σαν αποτέλεσμα αυτό αλλάζει και τις φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει.
Αυτές, προφανώς και σε καμία περίπτωση δεν είναι «κακές» ή με κάποιο τρόπο μη ικανοποιητικές. Απλά σε άμεση σύγκριση με τα κορυφαία φωτογραφικά Smartphones της εταιρείας, δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο επίπεδο. ‘Ομως δεν είναι και αυτό το βασικό «ζητούμενο» από τις κάμερες του Mate XS 2. Πρέπει και όντως βγάζουν πολύ καλές φωτογραφίες, η κάθε μια για το είδος της. Η βασική από αυτές, έχει έναν αισθητήρα των 50mp, ενώ από τον φακό της απουσιάζει η μηχανική σταθεροποίηση της εικόνας.
Η διαφορά από τα κορυφαία φωτογραφικά τηλέφωνα της εταιρείας, είναι περισσότερο ορατή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπου απλά δεν έχουν τα επίπεδα λεπτομέρειας που έχουν αυτά, χωρίς όμως και πάλι να είναι «κακές» με τα δεδομένα της κατηγορίας που ανήκει το Mate XS 2. Άλλωστε, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και Foldable Smartphones που δεν έρχονται επίσημα στην Ευρώπη και τη χώρα μας, η κατηγορία δεν … φημίζεται για τις φωτογραφικές της επιδόσεις.
Η κάμερα με τον υπερ ευρυγώνιο φακό, έχει ονομαστική ανάλυση 13Mp και αν μη τι άλλο, ξεφεύγει από την «κατάρα» των καμερών αυτού του είδους με χαμηλή ονομαστική ανάλυση. Δεν έχει Auto focus, κάτι που την περιορίζει στην λήψη Macro φωτογραφιών, και πάλι όμως αυτό δεν είναι το ζητούμενο από ένα Smartphone σαν το Mate XS 2.
Ίσως εδώ η απόδοση της σε χαμηλότερο φωτισμό να είναι ακόμα πιο περιορισμένη, όμως αναμενόμενα με το περιορισμένο αντίστοιχα διάφραγμα του φακού της, και τον συγκεκριμένο αισθητήρα, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
Η κάμερα που θα μπορούσε και να έχει… αποφύγει να χρησιμοποιήσει η HUAWEI στο Mate XS 2 είναι αυτή με το 3Χ οπτικό zoom. Παρότι έχει το απαραίτητο εδώ OIS, ο αισθητήρας που μπορεί να «χωρέσει» στο εσωτερικό του Smartphone με τον φακό και το μηχανικό κομμάτι, είναι ενας των 8mp.
Εξυπηρετεί τον σκοπό της, στο να φέρνει πιο κοντά αυτό που φωτογραφίζεις, και οι φωτογραφίες είναι απλά καλές.
Σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού, όπως και τα περισσότερα Smartphones έτσι και το Mate XS 2 επιλέγει να κάνει ψηφιακά zoom συνήθως από την βασική του κάμερα, και πιθανότατα αυτό είναι προτιμότερο για το τελικό αποτέλεσμα.
Επιδόσεις Hardware
Οι περιορισμοί που είναι γνωστό πλέον ότι προφανώς άδικα επιβάλονται στην HUAWEI, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξη των δικών της κορυφαίων ασε απόδοση επεξεργαστών της σειράς Kirin. Αντί αυτών η εταιρεία επιλέγει λύσεις της Qualcomm, και εδώ με τον συγκεκριμένο περιορισμό του να μην έχουν πρόσβαση σε δίκτυα πέμπτης γενιάς.
Έτσι λοιπόν το Mate XS 2 έρχεται με τον Snapdragon 888 επεξεργαστή της Qualcomm στο εσωτερικό του, σε έκδοση με υποστήριξη για 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ρεαλιστικά και σε κάθε είδους χρήση, έχουμε ξεπεράσει προ πολλού το σημείο που ένα Smartphone είναι ορατό το πόσο γρήγορο είναι σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του στην ίδια κατηγορία.
Προφανώς και αν κάποιος «τρέξει» κάθε είδους benchmark, θα διαπιστώσει ότι ο Snapdragon 888 είναι λιγότερο … ισχυρός από τον νεότερο Snapdragon 8 Gen 1. Όμως αυτό διαφέρει σημαντικά από το να μπορεί ρεαλιστικά, και ειλικρινά να δει διαφορά σε απόδοση σε καθημερινή χρήση.
Το γραφικό περιβάλλον της HUAWEI στην νεότερη έκδοση του EMUI 12 είναι ακόμα πιο ικανό να εκμεταλλεύεται με διαφορετικούς τρόπους την μεγάλη οθόνη του Mate XS 2. Από το να μπορείς να έχει ταυτόχρονα δύο εφαρμογές την μια δίπλα στην άλλη, στο να μπορεί να έχει ακόμα περισσότερες ενεργές σε μικρά παράθυρα.
Εδώ τα 8GB RAM είναι για μια ακόμα φορά, ρεαλιστικά ότι χριεάζεται κανείς στην καθημερινότητα του. Δεν υπάρχει είδος χρήσης στο οποίο να πρέπει κανείς να έχει κάποια ή κάποιες εφαρμογές ενεργές που θα «αφήσουν» από διαθέσιμη μνήμη το Mate XS 2.
Βέβαια, ο Snapdragon 888 έρχεται σε όλα τα Smartphones με κάποια «προβλήματα» όπως είναι η κατανάλωση ενέργειας και η θερμοκρασία λειτουργίας. Ειδικά για το δεύτερο, το μικρό και λεπτό σε συνολικό πάχος Foldable smartphone έχει σαν αποτέλεσμα να είναι αισθητή η θερμοκρασία στο εξωτερικό του.
Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και σε όχι ιδιαίτερα απαιτητική χρήση, το πίσω μέρος του θα ζεσταθεί, χωρίς όμως ακόμα και το καλοκαίρι το φαινόμενο να είναι ενοχλητικό.
Πριν από μερικά χρόνια, η απόδοση της GPU ήταν πιο «σημαντική» σε ένα Smartphone, και πόσο μάλλον σε ένα που έχει δύο διαφορετικές σε ανάλυση οθόνες. Παρόλα αυτά, προφανώς η Adreno 660 του Snapdragon 888 είναι υπερ αρκετή σε σύνολο απόδοσης για οτιδήποτε και αν ζητήσει κανείς από το Mate XS 2. Αυτό είναι σημαντικό, εκτός των άλλων και για τον τρόπο που το Smartphone μπορεί να «αλλάζει» ανάμεσα σε κλειστή και ανοιχτή οθόνη, χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις στην προσαρμογή αυτού που προβάλλεται.
Μπαταρία.
Το Mate XS 2 έχει στο εσωτερικό του μια μπαταρία με χωρητικότητα 4.600mAh, η οποία παρότι δεν φαίνεται ιδιαίτερα μεγάλη σαν «νούμερο» παραμένει γεγονός το ότι … χωράει σε ένα Smartphone με αυτό το εντυπωσιακά μικρό πάχος.
Μάλιστα, είναι δυο διαφορετικές μπαταρίες, μια στο κάθε μισό του Mate XS 2, με την συνολική τους χωρητικότητα να φτάνει τα 4.600mAh. Η απόδοση τώρα, εξαρτάται σημαντικά από το κατά πόσο το χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης του με την οθόνη ανοιχτή ή κλειστή.
Προφανώς και η οθόνη στην πλήρη ανάλυση και μέγεθος της, έχει αυξημένη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με το όταν είναι κλειστή, και σχεδόν η μισή είναι απενεργοποιημένη.
Παρόλα αυτά, σημασία σε ένα ιδιαίτερο Smartphone αυτού του είδους, έχει περισσότερο να μπορεί κανείς να φτάσει στο τέλος της ημέρας, με την μπαταρία να τον «φτάνει» ώς εκεί όσο ακόμα το χρειάζεται. Αυτό μπορεί να το καταφέρει το Mate XS 2, με μοναδική εξαίρεση το όταν κάποιος το έχει μονίμως με την οθόνη πλήρως ανοιχτή και με το επίπεδο του φωτισμού σε υψηλό επίπεδο.
Ο τρόπος που η μπαταρίες είναι δύο διαφορετικές στο εσωτερικό του, επιτρέπουν στην HUAWEI να προσφέρει και ένα σημαντικά πιο γρήγορο ρυθμό φόρτισης στο Smartphone. Μπορεί να γεμίσει λοιπόν την μπαταρία του με έως και 66W από τον φορτιστή που προφανώς περιλαμβάνεται κανονικά στη συσκευασία του.
Παρόλα αυτά, αν δοκιμάσει κανείς να συνδέσει τον φορτιστή ενώ είναι κλειστό, το Mate XS 2 θα του προτείνει να το «ανοίξει», προκειμένου η μια μπαταρία να μην βρίσκεται πάνω από την άλλη ουσιαστικά και η μια να αυξάνει την θερμοκρασία της δεύτερης κατά τη διάρκεια της φόρτισης.
Συμπέρασμα.
Όπως είπαμε και στην αρχή του συγκεκριμένου review, ένα Foldable Smartphone μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα. Το HUAWEI Mate XS 2 είναι ταυτόχρονα ένα μοναδικό σχέδιο, και μια διαφορετική ιδέα, η οποία έχει υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτό δεν το εμποδίζει να έχει μια εντυπωσιακή σε συνολική απόδοση οθόνη, να είναι πολύ πιο εύχρηστο από ότι περιμένει κανείς τελικά, και φυσικά οι κάμερες του να καλύπτουν με άνεση τις απαιτήσεις που έχει κάποιος από αυτές.
Το ότι μπορεί να είναι όλα αυτά, ενώ παραμένει τόσο μοναδικό και ξεχωριστό, είναι η καλύτερη απόδειξη του ότι η HUAWEI προφανώς και μπορεί να καλύπτει με διαφορετικές προτάσεις, όλες τις απαιτήσεις και ανάγκες, ακόμα και στην ιδιαίτερα δύσκολη κατηγορία των Foldable Smartphones.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
1 σχολιο
Τελικά παρατήρησα ότι έχει 2 Fold η Huawei, xs και X2 αν δεν κάνω λάθος, και σε αναζήτηση που έκανα διαπίστωσα μεγάλη διαφορά τιμής στο αναμεταξύ τους