Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo Y32p-30 Review: ΄Ένα πλήρες, εντυπωσιακό Monitor

Lenovo Y32p-30 Review: ΄Ένα πλήρες, εντυπωσιακό Monitor

απο Kostas Gliatiotis

Είναι καλώς ή κακώς «νόμος» της αγοράς, ότι πιο εύκολα μπορεί ένα προϊόν να δικαιολογήσει και τα χαρακτηριστικά και την τιμή του, αν απευθύνεται σε ένα πιο … συγκεκριμένο κοινό. Για αυτό ίσως και το Lenovo Y32p-30 ανήκει στην σειρά Legion της εταιρίας, με πιο «gaming» προσανατολισμό, παρότι προφανώς και είναι συνολικά ικανό να καλύψει ακόμα και πιο απαιτητική επαγγελματική χρήση.

Αν εξαιρέσει κανείς την ονομασία του, που δεν είναι απαραίτητα όσο «εμπορική» θα μπορούσε να είναι, το σύνολο των χαρακτηριστικών του είναι αναμενόμενα αυτά που πρέπει να έχει με δεδομένο και το κόστος του. Από τον συνδυασμό της 4Κ ανάλυσης και του ρυθμού ανανέωσης στα 144Hz, μέχρι τις διαφορετικές επιλογές σύνδεσης αλλά και την τροφοδοσία με ενέργεια συσκευών που είναι συνδεδεμένες, μέχρι την προσαρμογή σε διαφορετικά είδη παιχνιδιών ανάλογα με τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη της.

Τι είναι τεχνικά.

Το monitor είναι μια από τις προφανώς όχι λίγες πλέον, λύσεις με οθόνη στις 31.5 ίντσες, με ανάλυση 4Κ και ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz. Για να δικαιολογήσει όμως και το κόστος του, αλλά και την πρακτικότητα που προσπαθεί να προσφέρει, συνδυάζει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του με πολλές ακόμα χρήσιμες επιλογές. Η δυνατότητα σύνδεσης με τον τρόπο που «ταιριάζει» στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε, είναι ίσως και η πιο σημαντική από αυτές για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια.

Προφανώς και σε ένα αποκλειστικά “gaming” υπολογιστή, η displayPort θύρα είναι η επιλογή, αν και εδώ η υποστήριξη ενός νεότερου προτύπου από το 1.4 πιθανόν να την έκανε πιο «ανθεκτική» σε μελλοντική χρήση. Το monitor έχει δύο διαφορετικές HDMI θύρες, για να μπορεί να συνδέσει κάποιος και περισσότερους από έναν υπολογιστές και να τους χρησιμοποιεί με ένα πληκτρολόγιο και ποντίκι χάρη στο ενσωματωμένο KVM switch που διαθέτει. Είναι μάλιστα μάλλον «υποχρεωτικά» HDMI 2.1 και οι δύο, αφού το συγκεκριμένο πρότυπο είναι απαραίτητο για την μεταφορά εικόνας σε 4Κ με αυτόν τον ρυθμό ανανέωσης.  Το μόνιτορ έχει και ηχεία ενσωματωμένα, και φυσικά μπορεί να μεταφέρει τον ήχο από τις HDMI θύρες αυτές, με ιδιαίτερα ικανοποιητική ένταση και ποιότητα.

Τέλος, η πιο χρήσιμη με διαφορά επιλογή που έχει το monitor, είναι οι δύο διαφορετικές USB type-C θύρες. Η μια από αυτές λειτουργεί σε DisplayPort alternative mode, και αναγνωρίζεται σωστά για την μεταφορά εικόνας, μπορεί όμως να παρέχει έως και 75w, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να φορτίζει κανείς μέσω αυτής τον φορητό υπολογιστή που θα συνδέσει. Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη θύρα, το monitor μπορεί να συνδέσει μέσω αυτής και στον υπολογιστή μας και διαφορετικές συσκευές που θα συνδέσουμε είτε στην δεύτερη USB Type-C ή σε μια από τις τρεις διαφορετικές «κανονικές» USB θύρες που επίσης. Εδώ θα θέλαμε ίσως περισσότερες από μια να είναι στο πλαϊνό του μέρος και όχι στην πίσω πλευρά, παραμένει όμως μια επιπλέον δυνατότητα που δεν θεωρείται δυστυχώς δεδομένη ακόμα και σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Το ίδιο το panel όμως είναι αυτό που ξεχωρίζει και τεχνικά και πρακτικά. Η ονομαστική του ανάλυση είναι αυτή που θεωρείται το «μέγιστο» για λογική χρήση, και με ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz είναι ιδανική όχι μόνο για παιχνίδια. Βέβαια, για κάποιο λόγο, δεν υποστηρίζονται όλοι οι συνδυασμοί ανάλυσης και ρυθμού ανανέωσης αφού από ότι φαίνεται τα 144Hz είναι διαθέσιμα μόνο στην ονομαστική ανάλυση των 3840×2160 pixels. Προφανώς και η εταιρία θεωρεί μάλλον σωστά ότι δύσκολα θα την χρησιμοποιήσει κανείς σε κάτι διαφορετικό από αυτή, είναι χρήσιμο όμως να ανατρέξει κανείς στις οδηγίες χρήσης για να δει όλους τους συνδυασμούς ανάλυσης και ρυθμού ανανέωσης.

Το IPS Panel (που παρότι πιο δύσκολο να πετύχει τον συνδυασμό ανάλυσης και ρυθμού ανανέωσης, είναι προτιμότερο από ένα VA Panel) φωτίζεται με W-LED στο πίσω μέρος του. Παρότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς σαν πληροφορία τον αριθμό των local dimming zones, η συμπεριφορά του σε καθημερινή χρήση είναι άκρως ικανοποιητική χωρίς ενοχλητικές διαβαθμίσεις στον φωτισμό του ακόμα και όταν προβάλει κατά κύριο λόγο μαύρο χρώμα.

Ο φωτισμός αυτός είναι που της επιτρέπει τεχνικά να έχει και HDR400 πιστοποίηση, που είναι απαραίτητη προφανώς έστω για συγκεκριμένα παιχνίδια, αλλά και για προβολή ταινιών και κάθε είδους βίντεο. Εδώ όπως πάντα, η δυνατότητα εξαρτάται από την ικανότητα των Windows 11 (υποστηρίζει και windows 10 σαν monitor) να αναγνωρίσουν σωστά την οθόνη σε κάθε streaming υπηρεσία, κάτι που συνεχίζει να είναι πιο δύσκολο και χρονοβόρο από ότι θα έπρεπε, με ευθύνη της Microsoft παρόλα αυτά και όχι της Lenovo.

Όπως σωστά… πρέπει, αν ενεργοποιήσει κανείς στα windows την μόνιμη λειτουργία της οθόνης σε HDR, το μενού επιλογών που έχει η ίδια, απενεργοποιεί επιλογές όπως η ένταση του φωτισμού της, και η χρωματική της ρύθμιση, προκειμένου θεωρητικά το λειτουργικό σύστημα να επιλέγει τον σωστό συνδυασμό ανάλογα με το τι προβάλλεται.

Όμως το μενού της οθόνης έχει και πολλές χρήσιμες επιλογές εκτός από αυτές που «περιμένει» κανείς. Μπορεί αν θέλει να απενεργοποιήσει την τροφοδοσία μέσω της USB Type-C θύρας για φορητούς υπολογιστές που για κάποιο λόγο χρειάζονται περισσότερα από 75W και δεν αναγνωρίζουν σωστά (δυστυχώς…) ότι είναι συνδεδεμένος και ο φορτιστής τους. Μπορεί ακόμα και να αλλάξει την υποστήριξη μόνο στο «αρχαίο» πλέον USB 2.0 πρότυπο στην περίπτωση που θέλει να συνδέσει για κάποιο λόγο μια τόσο παλαιότερη συσκευή.

Μια χρήσιμη επιλογή είναι επίσης το ότι μπορεί σωστά να αναγνωρίσει τον φωτισμό στο χώρο γύρω της και να προσαρμόσει αυτόματα τον φωτισμό της προκειμένου να είναι πιο ξεκούραστη σε σκοτεινό γραφείο ή και δωμάτιο κάθε είδους. Εδώ με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει κάποια συντόμευση στο μενού της που να μειώνει και να αυξάνει σχετικά εύκολα τον φωτισμό της, η δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Στην πράξη.

Το monitor είναι οπτικά και πρακτικά αυτό που πρέπει να είναι όταν διαβάσει κανείς τα χαρακτηριστικά του, αλλά δει και την τιμή πώλησης του. Χρωματικά είναι εντυπωσιακό το πως έρχεται διαβαθμισμένο από το εργοστάσιο για την χρωματική ακρίβεια που πρέπει να έχει, ανάλογα με το προφίλ που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης του. Όπως είναι εντυπωσιακό επίσης, το ότι οπτικά το μικρό πλαίσιο γύρω από την ίδια την οθόνη, δίνει την εντύπωση ότι ολόκληρη η επιφάνεια είναι διαθέσιμη για προβολή.

Η Lenovo μάλιστα ενημερώνει ότι η υψηλότερη «τιμή» του overdrive του ρυθμού ανανέωσης του πανελ είναι λιγότερο χρήσιμη σε συγκεκριμένα παιχνίδια, και σε κάθε άλλη περίπτωση το πανελ δεν εμφανίζει ενοχλητικό trailing ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες είτε σε παιχνίδι είτε σε βίντεο με γρήγορη κίνηση.

Οι γωνίες θεάσης είναι όσο λογικές πρέπει να είναι, αφού το monitor προφανώς και έχει σχεδιαστεί για να το… κοιτάει κανείς υπό λογική γωνία. Όμως είναι το σύνολο όσων προσφέρει που την κάνει τόσο «χρήσιμη» για κάθε είδους ανάγκες και απαιτήσεις.

Προφανώς και ένα monitor με αυτό το κόστος, απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν και γιατί το χρειάζονται αλλά και γιατί είναι … απαραίτητος ο συνδυσσμός ανάλυσης και ρυθμού ανανέωσης. Ακόμα και αν πρέπει ίσως να δικαιολογηθεί για πιο gaming χρήση, είναι αυτό το σύνολο που κάνει το monitor όσο πιο ελκυστικό μπορεί να είναι με αυτό το κόστος.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights