Το PIxel Fold είναι το Foldable Smartphone της Google, και είναι και αυτό λανθασμένα πιο “έξυπνο” από ότι είναι πραγματικά, γιατί κακώς υπάρχει σε πολλούς αυτή η… εικόνα. Στο συγκεκριμένο, βαρετό και πιο αναλυτικό και από το συνηθισμένο βίντεο, βλέπουμε τι ακριβώς ισχύει με την “Τεχνητή νοημοσύνη” στον Tensor G2 όπως και σε επεξεργαστές της ίδιας εποχής σαν τον Snapdragon 8+ Gen 1 αλλά και τον έτσι και αλλιώς συνολικά ισχυρότερο Snapdragon 8 Gen 2 της Qualcomm.
Full disclosure: Το Google Pixel Fold ήρθε στα χέρια μου από το BRANDPHONES.GR και το ευχαριστώ ειλικρινά για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ διάθεση του για το συγκεκριμένο βίντεο και όχι μόνο.
Κάθε κατασκευαστής, δίνει διαφορετική δική του ονομασία στην μονάδα “τεχνητής νοημοσύνης” που υπάρχει στο εσωτερικό των επεξεργαστών που σχεδιάζει (και κατά παράδοση κατασκευάζει άλλη εταιρεία). Υπάρχει επίσης και σημαντική διαφορά στην αρχιτεκτονική τους, όπως και στον τρόπο που απαντά σε επίπεδο λογισμικού και είναι προσβάσιμη η απόδοση της.
Το Android σαν λειτουργικό σύστημα έχει το ΝΝΑΡΙ σαν την “υποδομή” που μπορεί να έχει πρόσβαση στην μονάδα τεχνητής νοημοσύνης που έχει ένα Smartphone στο εσωτερικό του. Θεωρητικά είναι και αυτή που χρησιμοποιεί η TPU όπως την ονομάζει η Google στο εσωτερικό κάθε γενιάς Tensor επεξεργαστή. Παρόλα αυτά, η Qualcomm έχει το δικό της SDK για τις δικές της λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, όπως αντίστοιχα έχει το δικό της και η Samsung αλλά και η Mediatek.
Οι κατασκευαστές smartphones, έχουν πλήρη πρόσβαση στο SDK αυτό για κάθε επεξεργαστή, και μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της μονάδας “τεχνητής νοημοσύνης” για τις λειτουργίες, δυνατότητες και εφαρμογές που θέλουν σε κάθε συσκευή.
Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, η υποδομή αυτή σε επίπεδο λογισμικού δεν είναι προσβάσιμη από εφαρμογές τρίτων developers και είναι απόφαση του κάθε κατασκευαστή του εκάστοτε smartphone αντίστοιχα αν θέλει να προσφέρει πρόσβαση σε αυτή ή όχι.
Η Samsung παραδοσιακά, δεν προσφέρει πρόσβαση στο δικό της SDK για τις μονάδες τεχνητής νοημοσύνης των επεξεργαστων της σειράς Exynos “εύκολα” σε Developers, με την Qualcomm να αφήνει την επιλογή αυτή σε κάθε κατασκευαστή.
Για την Google, οι δυνατότητες της TPU σε κάθε Tensor επεξεργαστή, είναι θεωρητικά προσβάσιμες μέσω του ΝΝΑΡΙ, όμως με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό συσκευών που πουλάει σε παγκόσμιο επίπεδο, και ακόμα περισσότερο το ότι είναι διαθέσιμες επίσημα σε συγκεκριμένες και λίγες χώρες, δεν υπάρχει σοβαρό “κίνητρο” για developers να εκμεταλλευτούν περισσότερο αυτά που προσφέρει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας