Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XZ1 Compact Review : Μικρότερο αλλά όχι “μικρό”

Sony Xperia XZ1 Compact Review : Μικρότερο αλλά όχι “μικρό”

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Σε μια εποχή που στην κατηγορία των high end συσκευών (και όχι μόνο) οι διαστάσεις και οι αναλύσεις των οθονών έχουν πάρει την… άγουσα, είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον να έρχεται κανείς σε επαφή με προτάσεις που «σπάνε» αυτή την τάση. Πράγματι, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει από καιρό το concept των «μικρών αλλά ισχυρών» smartphones με αποτέλεσμα εάν κάποιος θέλει να επιλέξει μια συσκευή και θέλει οπωσδήποτε να έχει μικρές διαστάσεις, να πρέπει να περιορίζεται σε επιλογές που θα βρει στα μεσαία και στα χαμηλά «ράφια» της αγοράς.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η σειρά «Compact» της Sony η οποία έκανε το ξεκίνημά της ήδη από το 2014 με το Z1 Compact και συνεχίστηκε με διάφορους «απογόνους», άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Η εν λόγω σειρά – με εξαίρεση το X Compact – πάντοτε κινούνταν στην high end κατηγορία και απευθυνόταν σε  όσους επιθυμούν να έχουν μια μικρή σε μέγεθος μεν, ισχυρή δε, συσκευή.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, στο παρόν κείμενο θα γνωρίσουμε από κοντά τον νέο εκπρόσωπο της εν λόγω σειράς, ο οποίος ακούει στο όνομα Xperia XZ1 Compact, ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και είναι το μικρότερο «αδερφάκι» του XZ1 που, με την σειρά του, αποτελεί την νέα ναυαρχίδα της ιαπωνικής εταιρείας και σύντομα θα παρουσιαστεί και αυτό μέσα από την σελίδα μας.

Πριν γνωρίσουμε από κοντά το νέο… μίνι smartphone της Sony, θα αναφέρουμε περιληπτικά ότι διαθέτει οθόνη 4,6 ιντσών, 4GB RAM / 32GB ROM, δέχεται κάρτες επέκτασης μνήμης, είναι αδιάβροχο (ακολουθεί το πρότυπο IP68), η βασική του κάμερα είναι της τάξεως των 19MP, ενώ στην «καρδιά» του χτυπάει ο Snapdragon 835 της Qualcomm. Όπως είναι εμφανές πρόκειται για πραγματικό… powerhouse οπότε περνάμε στα… ενδότερα.

Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός του XZ1 Compact ακολουθεί την… παράδοση της Sony η οποία επιτάσσει πλήρη απουσία καμπυλών και μεγάλα περιθώρια γύρω από την οθόνη, τακτική η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την… bezel-less «μόδα» της εποχής κατά την οποία οι οθόνες τείνουν να καταλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρη την μπροστινή επιφάνεια σε διάφορες συσκευές όπως το Samsung S8, το LG G6, το iPhone X κτλ.

Δεν θέλουμε να μπούμε στην λογική να κρίνουμε εάν η επιλογή αυτή είναι προτιμητέα ή όχι, καθώς είναι γεγονός ότι τα γούστα είναι υποκειμενικά. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ιδιαίτερο design το οποίο διαχωρίζει την Sony από τους υπόλοιπους κατασκευαστές και άλλους θα τους ενθουσιάσει ενώ άλλους θα τους.. απωθήσει.

Ερχόμενοι τώρα στην ποιότητα κατασκευής του XZ1 Compact, το νέο μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας είναι «ντυμένο» με πλαστικό ιδιαίτερα ποιοτικό (σύμφωνα με την Sony είναι «ενισχυμένο με γυάλινες ίνες») και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πραγματικά δύσκολο ο αγοραστής να έχει οποιοδήποτε παράπονο καθώς η αίσθηση που δίνει στο χέρι είναι πραγματικά πολύ καλή.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν η βάση και η κορυφή της συσκευής, οι οποίες είναι μεταλλικές και σε αυτές θα βρούμε την Type-C θύρα φόρτισης καθώς και την κλασσική 3.5mm υποδοχή για τα ακουστικά μας.

Κάτω από την οθόνη, είναι τοποθετημένο το ηχείο της συσκευής, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ακουστικό που βρίσκεται από πάνω λειτουργεί επίσης ως δεύτερο ηχείο, κάτι που θα εκτιμηθεί από αρκετούς χρήστες. Παράλληλα, εκατέρωθεν του ακουστικού θα βρούμε την εμπρόσθια κάμερα η οποία διαθέτει φακό 8MP, αισθητήρα φωτισμού καθώς και το, πάντα καλοδεχούμενο, LED ειδοποιήσεων.

Στην αριστερή πλευρά του Xperia XZ1 Compact βρίσκεται η θύρα για την SIM και την κάρτα μνήμης μας ενώ, ερχόμενοι στην δεξιά, θα συναντήσουμε το volume rocker, το πλήκτρο κλειδώματος / ξεκλειδώματος το οποίο λειτουργεί και σαν σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων και, επίσης, ξεχωριστό πλήκτρο για την κάμερα, μια προσθήκη που απουσιάζει από πολλά σύγχρονα smartphones.

Κλείνοντας το κομμάτι της εξωτερικής περιήγησης του Xperia XZ1 Compact, θα αναφερθούμε στις διαστάσεις και το βάρος του που ανέρχονται στα 129 x 64 x 9,3 χιλιοστά και 140 γραμμάρια, αντίστοιχα. Σε πρακτικό επίπεδο, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η ονομασία «Compact» είναι απόλυτα δικαιολογημένη καθώς σε ό,τι αφορά την φορητότητά του το νέο μοντέλο της Sony θα ικανοποιήσει με άνεση όσους θέλουν να έχουν ένα μικρό smartphone, τουλάχιστον για τα δεδομένα της εποχής μας.

Οθόνη

Όπως είναι ευνόητο, για να κρατηθούν οι διαστάσεις του Xperia XZ1 Compact σε χαμηλά επίπεδα ήταν αναγκαίο να επιλεχθεί μια μικρή οθόνη. Στην εν λόγω περίπτωση λοιπόν, η διαγώνιος ανέρχεται στις 4,6 ίντσες, ενώ η ανάλυση στα 720p (720 x 1280 pixels), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η πυκνότητα των εικονοστοιχείων ανά ίντσα να φτάνει τα 319.

Κάποιοι ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι μια υψηλότερη ανάλυση θα ήταν προτιμητέα βάσει των χρημάτων που κοστίζει η συσκευή. Σε πρακτικό επίπεδο πάντως, τα γραφικά και τα χρώματα αποδίδονται σε ικανοποιητικό επίπεδο χωρίς αλλοιώσεις, ενώ η απόδοση ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού κινείται σε υψηλά επίπεδα, κάτι στο οποίο συμβάλλει η ύπαρξη του σχετικού αισθητήρα.

Τέλος, στις Ρυθμίσεις υπάρχουν αρκετές επιλογές για όσους ενδιαφέρονται να φέρουν την οθόνη του Xperia XZ1 Compact περισσότερο στα… μέτρα τους.

Είναι δεδομένο ότι, κυρίως λόγω του μεγέθους της, η LCD οθόνη του Xperia XZ1 Compact δεν αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει τον απαιτητικό χρήστη καθώς σε μια τέτοια συσκευή οι διαστάσεις αποτελούν το πρωταρχικό μέλημα. Παρόλαυτά, δεν μπορούμε να πούμε ότι όσοι το επιλέξουν θα αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, αρκεί φυσικά να… συμβιβαστούν με το μέγεθός της.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights