Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Google Nexus 6 Review
nexus-6-in2mobile-featured-image

Google Nexus 6 Review

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Η σειρά συσκευών Nexus της Google υπάρχει ,είτε πρόκειται για κινητά τηλέφωνα είτε για Tablet, ουσιαστικά για ένα βασικό λόγο. Να δίνει μια… εικόνα στην αγορά αλλά και τους ίδιους τους κατασκευαστές κινητών που χρησιμοποιούν το Android για το πως θεωρεί η ίδια ότι πρέπει να είναι ένα κινητό τηλέφωνο με το λειτουργικό της σύστημα. Στο παρελθόν βέβαια, συσκευές σαν το Nexus 4 αλλά και το Nexus 5 είχαν συγκεκριμένα (και μερικές φορές ενοχλητικά) μειονεκτήματα, που έδειχναν ότι η εταιρεία είχε αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς που θα της επέτρεπαν να τις διαθέσει και σε σημαντικά χαμηλή για τα χαρακτηριστικά τους τιμή πώλησης. Αυτή τη φορά με το Nexus 6 η Google δηλώνει όποτε της δοθεί η ευκαιρία, αλλά και το δείχνει με τη σημαντικά υψηλότερη τιμή πώλησης του, ότι δεν έχει σκοπό να επαναλάβει τα «λάθη» του παρελθόντος. Υπάρχει όμως κάποιο λάθος αυτή την φορά; Θα σας πούμε την δική μας άποψη στις γραμμές που ακολουθούν..

Σχέδιο μέγεθος Βάρος

nexus-6-in2mobile-front

Από τη πρώτη στιγμή που θα δει κάποιος από κοντά το Nexus 6 και θα το κρατήσει στα χέρια του, ένα πράγμα είναι απολύτως ξεκάθαρο. Θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια συσκευή με εντυπωσιακά μεγάλες εξωτερικές διαστάσεις που ξενίζουν αρχικά το χρήστη, ειδικά αυτούς που είχαν κάποιο παλαιότερο Nexus . Η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών με την ονομασία Phablets χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διαγώνιο της οθόνης τους, και ταυτόχρονα από τις επιπλέον λειτουργικές και τεχνικές δυνατότητες που έχουν σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς.

Η Google έχοντας σαν δεδομένο ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει στο nexus 6 κάτι περισσότερο από τη Stock έκδοση του Android (και συγκεκριμένα της νεότερης έκδοσης του) είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί επέλεξε να κατασκευάσει μια συσκευή με τόσο μεγάλες διαστάσεις. Από τη στιγμή που το Nexus 6 δεν προσφέρει καμία επιπλέον λειτουργικότητα, πέρα από την… οπτική άνεση μιας τόσο μεγάλης οθόνης  και ειδικά με το τελικό σύνολο να είναι ιδιαίτερα δύσκολο στη χρήση. Πιστεύουμε πως η εταιρεία θα ήταν καλύτερα να έχει επιλέξει μικρότερη οθόνη και αντίστοιχα συνολικές διαστάσεις για τη νέα της συσκευή.

nexus-6-in2mobile-front-upper

Σε ότι έχει να κάνει με τη κατασκευή του Nexus 6 πάντως, η Google φαίνεται να άκουσε τη γνώμη της αγοράς που στη περίπτωση ειδικά του προκατόχου του, δηλαδή του Nexus 5 ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητική σε ότι είχε να κάνει με τη ποιότητα και την υφή των υλικών κατασκευής του.

nexus-6-in2mobile-back-full

Το Nexus 6 συνεχίζει να είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, τη στιγμή που μέχρι και η Samsung άλλαξε πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα με το Galaxy Note 4. Τουλάχιστον αυτή τη φορά τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται έχουν σαφώς καλύτερη αίσθηση όταν κρατά κανείς το Nexus 6 . Το πίσω μέρος της συσκευής δεν είναι αφαιρούμενο, εμποδίζοντας τη πρόσβαση στη μπαταρία της. Στο πάνω μέρος υπάρχει η υποδοχή για τη Nano SIM κάρτα.

nexus-6-in2mobile-upper-side

Το μπροστινό μέρος του Nexus 6 είναι αυτό που εντυπωσιάζει αλλά ταυτόχρονα ευθύνεται και για το απαράδεκτα μεγάλο μέγεθος του. Παρά την πλήρη απουσία πλήκτρων κάτω από την οθόνη των 5,96 ιντσών, η συσκευή είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το Ascend Mate 7 της Huawei, με συνολικές διαστάσεις που κάνουν ουσιαστικά αδύνατη τη χρήση του με ένα μόνο χέρι.

nexus-6-in2mobile-upper-side-keys

Αυτό ισχύει ακόμα και για χρήστες όπως ο γράφων, που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί στη καθημερινότητα του τις δύο τελευταίες συσκευές της σειράς Galaxy Note της Samsung και παρόλα αυτά δεν κατάφερε να συνηθίσει το μέγεθος του Nexus 6. Όσο και αν αυτό το σχόλιο περιέχει το υποκειμενικό στοιχείο, το Nexus 6 δεν παύει με το μέγεθος του να ανήκει σε μια κατηγορία συσκευών, στην οποία όλοι σχεδόν οι ανταγωνιστές του προσφέρουν από ελάχιστα μικρότερη οθόνη όπως στη περίπτωση του Galaxy Note 4 μέχρι την ίδια ακριβώς διάσταση στην περίπτωση του Ascend Mate 7 της Samsung, αλλά παρόλα αυτά είναι σημαντικά ευκολότερες στη χρήση αλλά και τη μεταφορά τους.

Η αλλαγή στην ποιότητα των υλικών κατασκευής του Nexus 6 έγινε με τη συσκευή να απευθύνεται σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό από ότι μέχρι σήμερα και δυστυχώς δεν συνδυάζεται με την ευκολία στη χρήση που είχαν μέχρι σήμερα οι συσκευές της σειράς Nexus .

Οθόνη.

Όπως ήδη αναφέραμε, η … αιτία των απαράδεκτα μεγάλων εξωτερικών διαστάσεων του Nexus 6 είναι η οθόνη του, με διαγώνιο σχεδόν 6 ιντσών. Μια οθόνη με αυτές τις διαστάσεις είναι σίγουρο ότι μπορεί να προσφέρει μια εμπειρία θέασης αρκετά καλύτερη από ότι οι περισσότερες συσκευές της αγοράς, και η Motorola με τη Google φρόντισαν ώστε και η απόδοση της στη πράξη να είναι η καλύτερη δυνατή.

nexus-6-in2mobile-main-menu

Το Panel κάνει χρήση τεχνολογίας AMOLED, με τη χρωματική του απόδοση να είναι λιγότερο «έντονη» από αυτή των αντίστοιχων οθονών της Samsung. Σε αντίθεση όμως με αυτές, η Google δεν προσφέρει καμία δυνατότητα ρύθμισης της χρωματικής απόδοσης της οθόνης με αποτέλεσμα οι χρήστες να είναι περιορισμένοι σε αυτό που έχει επιλέξει η εταιρεία για αυτούς. Σαν AMOLED οθόνη πάντως, διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, πέρα από τη χρωματική της απόδοσης, όπως τις άριστες γωνίες θέασης και τη μηδενική χρωματική αλλοίωση ειδικά του μαύρου χρώματος.

nexus-6-in2mobile-screen-lower

Η ανάλυση της τώρα είναι και το δεύτερο «θετικό» στοιχείο της συγκεκριμένης οθόνης, και η χρήση των εισαγωγικών αφορά στον τρόπο που την εκμεταλλεύεται το λειτουργικό σύστημα με το οποίο θα ασχοληθούμε στη συνέχεια. Με ανάλυση 2560 x 1440 pixels, η οθόνη του Nexus 6 βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας με μόνο το Galaxy Note 4 της Samsung να προσφέρει την ίδια ανάλυση. Με αυτό ως δεδομένο η οθόνη του Nexus 6 προσφέρεται σε συνδυασμό με το μέγεθος της για τη θέαση αρχείων βίντεο αλλά και φωτογραφιών. Ακόμα και η ανάγνωση κειμένου είναι μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία στο Nexus 6 και σίγουρα ο χρήστης δεν πρόκειται να θεωρήσει ότι λείπει κάτι από τη συγκεκριμένη οθόνη.

Είναι πραγματικά κρίμα που η Google δεν επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτή την ανάλυση και τη τεχνολογία AMOLED σε μια οθόνη με μικρότερες συνολικές διαστάσεις που θα έκανε και το Nexus 6 μια σημαντικά ευκολότερη και απολαυστικότερη συσκευή στη χρήση.

Λειτουργικό σύστημα.

Οι συσκευές της σειράς Nexus είναι κάθε χρόνο το «όχημα» που χρησιμοποιεί η Google για να διαθέσει στην αγορά τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, που στη περίπτωση του Nexus 6 είναι φυσικά το Android Lollipop.

nexus-6-in2mobile-lollipop (1) nexus-6-in2mobile-lollipop (2) nexus-6-in2mobile-lollipop (3)

Το Android Lollipop, στην οθόνη του Nexus 6 δυστυχώς δεν εκμεταλλεύεται καθόλου την υψηλή ανάλυση αυτής και τη δυνατότητα που προσφέρει στο να εμφανίζει ταυτόχρονα περισσότερες πληροφορίες. Σε μια οθόνη έξι ιντσών με ανάλυση 2560 x 1440 pixels, η Google Θα μπορούσε για παράδειγμα να έχει επιλέξει την εμφάνιση του μενού σε μικρότερα εικονίδια που να είναι ταυτόχρονα περισσότερα σε κάθε “οθόνη”. Αντί αυτού, το Stock Android απλά εμφανίζει τα πάντα σε … μεγαλύτερο μέγεθος, αποκρύπτωντας σχεδόν σε όλο το μενού του Nexus 6 την υψηλή ανάλυση της οθόνης του.

nexus-6-in2mobile-calendar nexus-6-in2mobile-chrome (1) nexus-6-in2mobile-chrome (2)

nexus-6-in2mobile-dialler nexus-6-in2mobile-menu (1) nexus-6-in2mobile-menu (2)

Ακόμα και αν η ίδια η Google δεν θέλει να το “παραδεχτεί” το Nexus 6 με το μέγεθος της οθόνης του εντάσσεται σε συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών , των Phablets, συσκευές που συνδυάζουν το μεγάλο τους μέγεθος με αυξημένη συνήθως λειτουργικότητα. Το Nexus 6 όντας συσκευή της Google δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει τη Stock έκδοση του Android Lollipop που η εταιρεία έχει ήδη κάνει διαθέσιμο και για τις προηγούμενες συσκευές της σειράς. Το πρόβλημα όμως με το Stock Android, ακόμα και στη τελευταία έκδοση του είναι πως δεν διαθέτει καμία επιπλέον δυνατότητα ή λειτουργία που θα μπορούσε στη περίπτωση του Nexus 6 να δικαιολογήσει την τοποθέτηση του στη κατηγορία των Phablets. Συσκυεές σαν το Galaxy Note 4 της Samsung αλλά ακόμα και το σημαντικά οικονομικότερο σε τιμή πώλησης Ascend Mate 7 της Huawei, προσφέρουν εφαρμογές που δίνουν στο χρήστη τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το μεγάλο μέγεθος της οθόνης τους. Το γραφικό περιβάλλον στα Phablet του ανταγωνισμού έχει επανασχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί το χρήστη ακόμα και όταν τα χρησιμοποιεί με το ένα μόνο χέρι. Στο Nexus 6 και το Stock Android Lollipop όλα εμφανίζονται ακριβώς όπως και στο προηγούμενο Nexus 5 με την εταιρεία να μην έχει κάνει την παραμικρή αλλαγή προκειμένου να “βοηθήσει” το χρήστη στην έτσι και αλλιώς δύσκολη χρήση του με το ένα μόνο χέρι. Ο Dialler για παράδειγμα δεν έχει κάποια επιλογή να εμφανίζεται πιο κοντά στην αριστερή ή δεξιά άκρη της οθόνης όπως στα Galaxy Note της Samsung με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να πληκτρολογήσει κανείς με το ένα χέρι έναν αριθμό ώστε να τον καλέσει.

nexus-6-in2mobile-calculator nexus-6-in2mobile-docs (1) nexus-6-in2mobile-docs (2)

Το ίδιο ευτυχώς δεν ισχύει και για τη λειτουργικότητα των περισσότερων εφαρμογών του Android Lollipop που έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές είναι έτσι και αλλιώς διαθέσιμες στο Play Store της Google για εγκατάσταση και σε συσκευές με παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού, παρόλα αυτά οι αλλαγές στη λειτουργικότητα τους είναι καλοδεχούμενη στις περισσότερες περιπτώσεις.

nexus-6-in2mobile-musiv (1) nexus-6-in2mobile-musiv (2)

Ξεκινώντας από τις αλλαγές που δεν μας άρεσαν, θα πρέπει να αναφέρουμε τις δύο πιο ενοχλητικές αλλά ταυτόχρονα και παράξενες που ειλικρινά δεν καταφέραμε να καταλάβουμε όσο και αν προσπαθήσαμε. Η πρώτη έχει να κάνει με τη πλήρη απουσία κάποιας εφαρμογής για αναπαραγωγή αρχείων βίντεο από το μενού του Nexus 6. Τα αρχεία βίντεο μπορεί να τα βρει κανείς μόνο στην εφαρμογή «Φωτογραφίες» (με ονομασία εντελώς… άσχετη) η οποία με τη σειρά της έχει ενοποιηθεί με αυτή του Google+ δείχνοντας για μια ακόμα φορά πόσο … απελπισμένη είναι η Google στη προσπάθεια της να προωθήσει το σχεδόν πλήρως αποτυχημένο κοινωνικό της δίκτυο.

nexus-6-in2mobile-photos (1) nexus-6-in2mobile-photos (2) nexus-6-in2mobile-photos (3)

Η δεύτερη έχει να κάνει με ένα εικονίδιο που σε πλήρη αντίθεση υπάρχει στο μενού του Nexus 6 χωρίς να έχει καμία λειτουργικότητα. Αυτό φυσικά είναι η εφαρμογή e-mail, η λειτουργικότητα της οποίας έχει πλέον ενσωματωθεί σε αυτή του Gmail που μπορεί να υποστηρίξει και τη διαχείριση λογαριασμών εκτός Gmail. Το εικονίδιο της εφαρμογής υπάρχει στο μενού του Nexus 6 απλά για να ενημερώσει το χρήστη ότι η εφαρμογή δεν… υπάρχει πλέον και οι δυνατότητες της έχουν ενσωματωθεί σε αυτή του Gmail που αναφέραμε.

nexus-6-in2mobile-gmail (2) nexus-6-in2mobile-gmail (3) nexus-6-in2mobile-gmail (4)

Μαζί με τις σχεδιαστικές αλλαγές, το Android Lollipop έχει αποκτήσει και μερικές νέες ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Η πιο άμεσα εμφανής από αυτές είναι η εμφάνιση των ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος, στο κέντρο αυτής συγκεκριμένα. Με τη διπλή πίεση της ειδοποίησης, το Nexus 6 ξεκλειδώνει και ανοίγει αυτόματα την εφαρμογή που αφορά η ειδοποίηση. Σε μια κίνηση που δείχνει ότι η Google θέλει να «εκπαιδεύει» τους χρήστες σε νέους τρόπους χρήσης των συσκευών της, έχει αλλάξει πλήρως και την εμφάνιση αλλά και τη λειτουργικότητα του μενού ειδοποιήσεων που εμφανίζεται «κατεβάζοντας» την οθόνη προς τα κάτω.

nexus-6-in2mobile-lock-screen nexus-6-in2mobile-notification-screen (1) nexus-6-in2mobile-notification-screen (2)

Για τον γράφων το Nexus 6 διαθέτει και μια σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο που αφορά τον τρόπο διαχείρισης των μηνυμάτων. Πριν από ένα χρόνο περίπου, η Google έδωσε στην  εφαρμογή του Hangouts τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα γραπτά μηνύματα και MMS των χρηστών, μόνο όμως αν αυτοί επιθυμούσαν να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Στο Nexus 5 όμως, η Google αφαίρεσε πλήρως την εφαρμογή των μηνυμάτων αναγκάζοντας το χρήστη να χρησιμοποιεί πλέον αυτή του Hangouts ή να εγκαταστήσει κάποια εφαρμογή τρίτου προγραμματιστή. Στο Android Lollipop και το Nexus 6 η εφαρμογή των μηνυμάτων επιστρέφει και μάλιστα διαθέτει τη νέα ονομασία Messenger μαζί με την αναμενόμενη αλλαγή στο σχεδιασμό, την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα της.

Μπορεί η ονομασία του Messenger να αφήνει να εννοηθεί ότι αυτός μπορεί να διαχειριστεί και άλλου είδους μηνύματα εκτός των SMS και MMS δυστυχώς όμως οι δυνατότητες του περιορίζονται σε αυτά. Στη λογική της πλήρους «ασυνέχειας» των δυνατοτήτων κάθε νέας έκδοσης πάντως, οι χρήστες του Nexus 5 θα δουν να αλλάζει και πάλι ο τρόπος που λειτουργεί η συσκευή τους, έστω και αν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή του Hangouts ώστε να μη χάσουν τις συνομιλίες τους αφού αυτές δεν.. μεταφέρονται στο Messenger.

nexus-6-in2mobile-messenger (1) nexus-6-in2mobile-messenger (2) nexus-6-in2mobile-messenger (3)

Το πληκτρολόγιο τέλος του Android Lollipop έχει αλλάξει πλήρως σε εμφάνιση χωρίς όμως η αλλαγή να έχει γίνει προς το καλύτερο σε ότι αφορά τη χρηστικότητα του. Οι χαρακτήρες που παρουσιάζονται στην οθόνη δεν έχουν πλέον κάποιο διακριτό διαχωριστικό μεταξύ τους, με τη συγκεκριμένη αλλαγή να απαιτεί ένα έστω και μικρό διάστημα εξοικείωσης.

Κλείνοντας με ένα μάλλον «προσωπικό» σχόλιο, δεν έχω καταλάβει γιατί οι αλλαγές και βελτιώσεις που κάνει η Google σε τεχνικά χαρακτηριστικά και βελτιστοποιήσεις του τρόπου που λειτουργεί το Android σε κάθε νέα έκδοση πρέπει να συνοδεύονται και από τόσο εκτεταμένες σχεδιαστικές αλλαγές. Με δεδομένο ότι κάθε νέα έκδοση διατίθεται και στους χρήστες μιας τουλάχιστον παλαιότερης Nexus συσκευής (αυτή τη φορά είναι πολύ περισσότερες) οι αλλαγές αυτές απευθύνονται σε χρήστες που πρέπει ουσιαστικά να μάθουν από την αρχή πώς να κάνουν πολλές από τις καθημερινές τους εργασίες με τη συσκευή τους.

Ταυτόχρονα οι περισσότεροι κατασκευαστές έτσι και αλλιώς αλλάζουν την εμφάνιση αλλά και τη λειτουργικότητα των περισσότερων εφαρμογών ώστε αυτή να έχει μια «συνέχεια» σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις τους, κάτι που η Google αρνείται πεισματικά να κάνει. Ειδικά με δεδομένο ότι οι Nexus συσκευές υπάρχουν για να «διαφημίζουν» την ίδια τη Google παρά για να προσφέρουν κάτι ουσιαστικά νέο στους χρήστες τους, από τη στιγμή μάλιστα που τις περισσότερες βελτιωμένες εφαρμογές η εταιρεία τις κάνει διαθέσιμες μέσω του Play Store για όλους.

Κάμερα

Οι συσκευές της Google τουλάχιστον μέχρι και το Nexus 5 «δήλωναν» ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στον «αγώνα των Mpixels» όπως και πολλές άλλες εταιρείες με την ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας τους αλλά και την συνολική τους απόδοση να είναι απλά ικανοποιητική για το μέσο χρήστη. Μάλιστα με δεδομένη και τη χαμηλή τιμή πώλησης των συσκευών αυτών θα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις «άδικο» να περιμένει κανείς κάτι περισσότερο από απλά αποδεκτή ποιότητα φωτογραφίας από έναν αισθητήρα με χαμηλή σχετικά ανάλυση.

Το πρόβλημα του Nexus 6 όμως είναι ότι αυτή τη φορά δεν είναι σε καμία περίπτωση μια φτηνή ή έστω οικονομική συσκευή σε τιμή πώλησης. Θα περίμενε κανείς ότι με βάση αυτό, η κάμερα του θα ήταν τουλάχιστον ανάλογη των συσκευών του ανταγωνισμού, αν όχι καλύτερη, για να δείξει ότι η Google έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα κινητό τηλέφωνο και με άριστες φωτογραφικές δυνατότητες. Δυστυχώς όμως, παρά την αύξηση της ανάλυσης του αισθητήρα της κάμερας από τα 8 Mpixels του Nexus 5 στα… 13 Mpixels στη περίπτωση του Nexus 6 και την ενσωμάτωση του Optical Image Stabilization, η κάμερα του δεν αποδίδει αυτό που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή της κατηγορίας του.

nexus-6-in2mobile-camera

Ξεκινώντας από το Optical Image Stabilization, το ουσιαστικά νέο χαρακτηριστικό της κάμερας του Nexus 6 που πλέον έχει αρχίσει να θεωρείται δεδομένο στις High End συσκευές, η απόδοση του δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που θα περίμενε κάποιος που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν συσκευή με αντίστοιχη δυνατότητα. Η λειτουργία του είναι περισσότερο «ήπια» από ότι θα περίμενε κανείς, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις η διαφορά στο πόσο φωτεινή είναι η φωτογραφία να είναι δύσκολα αντιληπτή. Ουσιαστικά η εκμετάλλευση του γίνεται μόνο για τη δημιουργία φωτογραφιών με σχεδόν μηδενικά επίπεδα ψηφιακού θορύβου, ένα αποτέλεσμα που πολλές συσκευές του ανταγωνισμού όμως επιτυγχάνουν πλέον απλά με έναν σωστά σχεδιασμένο αλγόριθμο επεξεργασίας.

Το δεύτερο αρνητικό του τρόπου λειτουργίας του Optical Image Stabilization αφορά στην επίπτωση που έχει στο ρυθμό ανανέωσης της εικόνας στο View Finder, την οθόνη δηλαδή της συσκευής που εμφανίζει ότι βλέπει εκείνη στη στιγμή η κάμερα. Η ενεργοποίηση του γίνεται φυσικά αυτόματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, έχει όμως σαν αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά ο ρυθμός ανανέωσης που αναφέραμε, κάνοντας το Nexus 6 να μοιάζει με μια ανίσχυρη συσκευή που προσπαθεί να «δουλέψει» την κάμερα της.

Σε ότι αφορά τη λεπτομέρεια και τη χρωματική πιστότητα των φωτογραφιών, αυτή είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από μια συσκευή της κατηγορίας του Nexus 6. Η λεπτομέρεια είναι η μέγιστη δυνατή που επιτρέπει ο αισθητήρας ανάλυσης των 13 Mpixels, και παρά τη χρήση της AMOLED οθόνης το Nexus 6 καταφέρνει να παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα με σχετικά σωστή χρωματική απεικόνιση στην οθόνη του, η οποία παραμένει και μετά τη μεταφορά τους σε υπολογιστή.

Η εγγραφή βίντεο με τη σειρά της προσφέρει πλέον τη δυνατότητα εγγραφής αρχείων 2160p ή 4k ανάλογα με το αν κανείς προτιμά την «εμπορική» τους ονομασία. Σε κάθε περίπτωση, εκμεταλλευόμενο το ισχυρό του Hardware, το Nexus 6 καταγράφει αρχεία με άριστη λεπτομέρεια ακόμα και σε αυτή την υψηλή ανάλυση, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με γρήγορα κινούμενα αντικείμενα.

Η εφαρμογή της κάμερας τέλος έχει και αυτή με τη σειρά της αλλάξει σε εμφάνιση και λειτουργικότητα, με το τελικό αποτέλεσμα να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ευκολία χρήσης παρά στην.. ποικιλία επιλογών. Οι ρυθμίσεις που προσφέρει είναι περιορισμένες στο ελάχιστο, δίνοντας την εντύπωση ότι η Google δεν ήθελε να αφιερώσει το χρόνο που απαιτείται, στερώντας από τη κάμερα του Nexus 6 τη δυνατότητα να αποδώσει το κάτι παραπάνω τουλάχιστον για τους χρήστες που έχουν τη διάθεση να … ασχοληθούν μαζί της.

Επεξεργαστής Μνήμη.

Στο εσωτερικό του Nexus 6 βρίσκεται ένας από τους θεωρητικά καλύτερους επεξεργαστές που είναι διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ο SnapDragon 805 της Qualcomm έχει την απαραίτητη επεξεργαστική ισχύ ώστε να προσφέρει ταχύτατη και άνετη λειτουργία στη συσκευή, αλλά το βασικότερο περιέχει την Adreno 420 κάρτα γραφικών, που είναι περισσότερο από απλά ικανή να «οδηγήσει» την 2560 x 1440 pixels οθόνη της.

Σε συνδυασμό με 3 GB μνήμης RAM, η απόδοση του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι εντυπωσιακή ακόμα και σε οθόνη τόσο υψηλής ανάλυσης, και το «ελαφρύ» σχετικά stock Android Lollipop βοηθά ακόμα περισσότερο. Η εκκίνηση όλων των εφαρμογών γίνεται χωρίς τη παραμικρή καθυστέρηση και η συσκευή δείχνει στο σύνολο της ότι μπορεί να εκτελέσει και την πιο απαιτητική εργασία με χαρακτηριστική άνεση.

nexus-6-in2mobile-3d-mark nexus-6-in2mobile-antutu nexus-6-in2mobile-cpu-prime

Βέβαια, εδώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο SnapDragon 805 είναι ουσιαστικά ο τελευταίος επεξεργαστής της Qualcomm αρχιτεκτονικής 32-bit. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή της Google με την οποία και γίνεται διαθέσιμη η πρώτη έκδοση του Android με υποστήριξη για αρχιτεκτονική 64-bit δεν διαθέτει και αντίστοιχο επεξεργαστή, κάτι που μπορεί να βρει κανείς μόνο στο εσωτερικό του κατασκευασμένου από τη HTC Nexus 9 tablet.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Nexus 6 ακολουθεί τη παράδοση που θέλει τη Google να προσφέρει ικανότατες συσκευές στη σειρά Nexus, με απόδοση ισάξια με τις συσκευές του ανταγωνισμού.

Η συσκευή διατίθεται σε εκδόσεις των 32 και 64GB, με τη πρώτη που είχαμε στη κατοχή μας για τις ανάγκες της παρουσίασης να διαθέτει στη πραγματικότητα περίπου 27GB ελεύθερου χώρου. Δυστυχώς, η Google επιμένει να μην προσφέρει δυνατότητα επέκτασης μνήμης μέσω καρτών MicroSD και στο nexus 6, μια συσκευή που λόγω του μεγέθους της αλλά και του ισχυρού της Hardware προσφέρεται για την «κατανάλωση» πολυμέσων που δεν μπορεί όμως να.. αποθηκεύσει τουλάχιστον τοπικά.

Μπαταρία.

Το Nexus 6 κρύβει στο όχι μικρών διαστάσεων εσωτερικό του μια μπαταρία χωρητικότητας 3.220 mAh. Θα περίμενε κανείς ότι η συγκεκριμένη μπαταρία σε συνδυασμό με το «ελαφρύ» Stock Android Lollipop να προσέφερε στη συσκευή και αντίστοιχα αυξημένους χρόνους αναμονής και λειτουργίας, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται και στη πράξη.

Το Nexus 6 παρά τη μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία του, μπορεί να παραμείνει εν λειτουργία για μια ημέρα μόνο στη περίπτωση που χρησιμοποιεί κανείς τις περισσότερες από τις δυνατότητες του. Σε ακόμα περισσότερο απαιτητικές συνθήκες χρήσης, η συσκευή καταφέρνει να μείνει από μπαταρία ακόμα και σε λιγότερο από μια ημέρα, ένα αποτέλεσμα σίγουρα απογοητευτικό για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Μόνο στη περίπτωση που ο χρήστης του είναι «προσεκτικός» στη καθημερινότητα του θα καταφέρει το Nexus 6 να παραμείνει ενεργό για σχεδόν δύο ημέρες λειτουργίας, αποτέλεσμα που και πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από απλά αποδεκτό.

 Συμπέρασμα.

Το Nexus 6 κατά την γνώμη μας είναι τελικά ένας παράξενος συνδυασμός κορυφαίων τεχνικών χαρακτηριστικών (κάτι που ίσχυε και για τον προκάτοχο του, την εποχή παρουσίασης του) και ενός σχεδιασμού που δείχνει πως η Google αναζητά μια διαφορετική κατηγορία για τις συσκευές της. Μπορεί το μέγεθος του Nexus 6 να το εντάσσει στη κατηγορία των Phablets τυπικά, η λειτουργικότητα του Android Lollipop όμως δεν προσφέρει αυτό που περιμένει κανείς από συσκευές της κατηγορίας αυτής.

Σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες Nexus συσκευές, το Nexus 6 έχει δύο σημαντικές αλλαγές. Η μια είναι φυσικά το μέγεθος του ενώ η δεύτερη και μάλλον σημαντικότερη αφορά στην σημαντικά υψηλότερη τιμή πώλησης του. Με το Nexus 5 η Google γνώριζε τα “μειονεκτήματα” του, οι χρήστες όμως που το επέλεγαν παρά την ύπαρξη τους το έκαναν και με βάση την χαμηλότερη τιμή πώλησης του από τις συσκευές του τότε ανταγωνισμού.

Το Nexus 6 κοστίζει τα ίδια περίπου χρήματα με το Galaxy Note 4 της Samsung χωρίς όμως να προσφέρει τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του, απλά συνδυάζει μια μεγάλη σε μέγεθος οθόνη με το Stock Android Lollipop για όσους χρήστες το θεωρούν αυτό πλεονέκτημα. Η άποψη μας είναι πως με το Nexus 6 να έχει μπει πλέον σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία συσκευών, η “αγνή” μορφή του λειτουργικού του δεν είναι αρκετή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights