Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia Z5 Compact Review: Ο μικρός “γίγαντας”

Sony Xperia Z5 Compact Review: Ο μικρός “γίγαντας”

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε στις high end συσκευές της αγοράς να ακολουθείται η τάση “more is better” σε ό,τι αφορά τις οθόνες και, κατ’επέκταση, τις διαστάσεις. Δεδομένου του ότι η οθόνη είναι ένα από τα βασικότερα πράγματα σε ένα μοντέρνο smartphone εφόσον μέσω αυτής το χειριζόμαστε, είναι αρκετά εύλογο το ότι αυτή την στιγμή θεωρούμε πλέον «φυσιολογικές» συσκευές με οθόνες 5 ιντσών και άνω, μιας και οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει να μας… κακομάθουν, προσφέροντάς μας υλοποιήσεις υψηλής ποιότητας.

Όπως είπαμε και πριν όμως, η τακτική αυτή έχει οδηγήσει αναπόφευκτα και σε αύξηση των διαστάσεων σε πολλές «ναυαρχίδες» της αγοράς, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν χρήστες οι οποίοι – αν και κατά τ’άλλα λίγο-πολύ ικανοποιημένοι από την εκάστοτε επιλογή τους – συχνά να «διαμαρτύρονται» σε ότι έχει να κάνει με την καθημερινή χρήση της συσκευής τους. Κακά τα ψέματα, παλάμη από… παλάμη διαφέρει και συχνά για κάποιους είναι πραγματικά δύσκολο να χειρίζονται το κινητό τους σε καθημερινή βάση, ειδικά εάν αρέσκονται στην χρήση με το ένα χέρι κ.ο.κ.

z5-compact-in2mobile-design (14)

Κάπου εδώ έρχεται το νέο μοντέλο της Sony, το Xperia Z5 Compact, το οποίο είναι μία από τις λίγες συσκευές που αυτή την στιγμή συνδυάζουν premium χαρακτηριστικά και δυνατότητες σε… φιλικές προς το χέρι διαστάσεις. Όπως είναι εμφανές, εάν επιθυμείτε ένα κινητό στο οποίο να μην αναγκαστείτε να κάνετε παραχωρήσεις στο hardware και ταυτόχρονα σας ενδιαφέρει η βολικότητα κατά την χρήση του, τότε το κείμενο που ακολουθεί θα σας φανεί αρκετά ενδιαφέρον και, ελπίζουμε, κατατοπιστικό.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Θεωρούμε πραγματικά δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς το Xperia Z5 Compact ως «άσχημο», καθώς ακολουθεί το απόλυτα «τετραγωνισμένο» design της Sony, το οποίο έχει αποσπάσει κατά καιρούς θετικές κριτικές και έχει δημιουργήσει αρκετούς φίλους για την ιαπωνική εταιρεία.

z5-compact-in2mobile-design (5)

Η σχεδιαστική αυτή επιλογή, συνδυαζόμενη με τις απόλυτα αποδεκτές διαστάσεις του κινητού (127 x 65 x 8,9 χιλιοστά) και το βάρος του που δεν ξεπερνάει τα 138 γραμμάρια, έχει ως αποτέλεσμα η χρήση του με ένα χέρι να είναι κάτι πραγματικά εύκολο. Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι στο θέμα αυτό, οι χρήστες που ιεραρχούν την λειτουργικότητα ως κάτι σημαντικό, θα μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι.

z5-compact-in2mobile-screen (2)

 

Οι θετικές εντυπώσεις συνεχίζονται και στην αίσθηση που αφήνει το Xperia Z5 Compact στο χέρι, η οποία δίνει την εντύπωση πολυτελούς και ποιοτικής κατασκευής, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι το νέο μοντέλο της Sony είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στην σκόνη, σύμφωνα με το γνωστό πρότυπο IP68. Βεβαίως, τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα ότι το καπάκι της μπαταρίας δεν αφαιρείται (κάτι αρκετά συνηθισμένο πλέον), συνεπώς εάν χρειαστεί να την αλλάξετε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο.

z5-compact-in2mobile-design (7)

Όπως είναι αναμενόμενο, στην οπίσθια όψη του κινητού θα βρούμε την βασική κάμερά του και το led flash για νυχτερινές λήψεις, ενώ στην αριστερή του πλευρά είναι τοποθετημένες οι υποδοχές για την SIM και την κάρτα μνήμης μας, οι οποίες καλύπτονται από ένα προστατευτικό καπάκι.

z5-compact-in2mobile-design (11)

Στην δεξιά πλευρά του Xperia Z5 Compact θα συναντήσουμε όλα τα πλήκτρα που… συνηθίζονται στα κινητά τηλέφωνα, με άλλα λόγια το lock key, το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης καθώς και εκείνο της κάμερας. Όπως μας έχει συνηθίσει η Sony στα νεώτερα μοντέλα της, το volume key είναι κάτω από το πλήκτρο κλειδώματος, μια επιλογή που φανταζόμαστε κάποιοι θα βρουν… ασυνήθιστη.

z5-compact-in2mobile-design (10)

Το πλήκτρο κλειδώματος στην περίπτωση του Z5 Compact αλλά και των δύο άλλων συσκευών της νέας σειράς της Sony «κρύβει» και τον αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που διαθέτει η συσκευή. Η τοποθέτηση του στο συγκεκριμένο σημείο δείχνει (και είναι) αρκετά έξυπνη τουλάχιστον με την πρώτη ματιά. Ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώσει το Z5 Compact πιέζοντας το πλήκτρο και στην συνέχεια ακουμπώντας το δάχτυλο του πάνω σε αυτό για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα ώστε να γίνει η ανάγνωση του δακτυλικού αποτυπώματος. Δυστυχώς όμως η διάταξη αυτή κάνει εύκολη την χρήση του αισθητήρα μόνο με το δεξί χέρι και ουσιαστικά μόνο με τον αντίχειρα του χρήστη αφού οποιοδήποτε άλλο δάχτυλο ή η χρήση του αριστερού χεριού είναι σχεδόν αδύνατη πρακτικά.

z5-compact-in2mobile-design (12) z5-compact-in2mobile-design (13)

Η θύρα φόρτισης και σύνδεσης με το PC μας βρίσκεται στην βάση του κινητού, ενώ μπορούμε να συνδέσουμε τα ακουστικά μας στην ανάλογη υποδοχή που θα βρούμε στην κορυφή του. Να σημειώσουμε ότι εάν ανησυχείτε για το ότι δεν υπάρχει κάποιο καπάκι σε καμία από αυτές, άρα θα υπάρξουν προβλήματα σχετικά με την αδιαβροχοποίηση της συσκευής, το Z5 Compact διατηρεί την αντοχή του στο νερό και την σκόνη επιτρέποντας πλέον την πιο εύκολη χρήση του.

z5-compact-in2mobile-design (1)

Επίσης, κάτι θετικό για εμάς, είναι ότι η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να μην συνεχίσει την τοποθέτηση γυαλιού στο πίσω μέρος της συσκευής όπως είχε κάνει με την προηγούμενη, αντίστοιχη σειρά της, μια αμφιλεγόμενη επιλογή με αρκετά προβλήματα, όπως αποδείχτηκε στην πράξη. Παρόλα αυτά, η «ματ» σε εμφάνιση επιφάνεια στο πίσω μέρος του Z5 Compact δείχνει να είναι και αυτή «ευαίσθητη» στις γρατζουνιές και μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν η αλλαγή στην κατασκευή έχει αποτέλεσμα και στην πράξη.

z5-compact-in2mobile-design (2)

Τέλος, στην εμπρόσθια όψη του κινητού, πάνω από την οθόνη έχουν τοποθετηθεί τόσο η δευτερεύουσα κάμερά του η οποία έχει φακό 5,1 MP, όσο και διάφοροι απαραίτητοι αισθητήρες καθώς και το – πάντα καλοδεχούμενο – led ειδοποιήσεων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν μας… ξεφεύγει τίποτα.

z5-compact-in2mobile-design (17)

Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν προβλήματα κατά την μεταφορά και καθημερινή χρήση του Xperia Z5 Compact. Πρόκειται για καλαίσθητη, ποιοτική και εύχρηστη συσκευή που θα ικανοποιήσει με ευκολία εκείνους για τους οποίους το μέγεθος (δεν)… μετράει.

Οθόνη

Όπως είναι λογικό, σε μια προσπάθεια περιορισμού των διαστάσεων του Xperia Z5 Compact, αναγκαστικά η Sony θα έπρεπε να επιλέξει μια οθόνη που να κινείται κάτω από τις 5 ίντσες, με αποτέλεσμα αυτή που επιλέχθηκε να έχει διαγώνιο 4,6 ιντσών.

z5-compact-in2mobile-screen (6)

Η συγκεκριμένη οθόνη είναι τεχνολογίας LCD και προσφέρει την σχετικά «συμβατική» ανάλυση των 1280 x 720 pixels, κάτι που μεταφράζεται σε 323 pixels ανά ίντσα. Ομολογουμένως, εφόσον μιλάμε για μια high end συσκευή, είναι μια «παραχώρηση» που θα πρέπει να κάνει ο χρήστης, καθώς  σε καμιά περίπτωση η απόδοσή της δεν εντυπωσιάζει, κάτι αναμενόμενο άλλωστε.

z5-compact-in2mobile-screen (3)

Παρόλαυτά, θα αναφέρουμε ότι η ευκρίνεια της οθόνης του Xperia Z5 Compact κρίνεται ως αρκετά καλή, αν και θα θέλαμε η απεικόνιση των χρωμάτων να είναι πιο «ζωηρή» καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που φαίνονται «άτονα». Πάντως, πρακτικό πρόβλημα δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει κατά την χρήση του, ιδιαίτερα όταν η συμπεριφορά της κατά τις αλλαγές του φωτισμού του περιβάλλοντος κρίνεται ικανοποιητική, καθώς εκμεταλλεύεται τον σχετικό αισθητήρα.

z5-compact-in2mobile-screen (7)

Οι μικρές εξωτερικές διαστάσεις που είναι και ο λόγος ύπαρξης του Z5 Compact περιορίζουν όπως ήδη αναφέραμε «αναγκαστικά» και το μέγεθος της οθόνης του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Sony δικαιολογείται απόλυτα και σε ότι αφορά την ανάλυση αλλά και την χρωματική της απόδοση. Μετά τα Z1 και Z3 Compact και με δεδομένη την εξέλιξη των συσκευών και των οθονών τους τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε το Z5 Compact να διαθέτει μια 1080p οθόνη στις 4.6 ίντσες.

z5-compact-in2mobile-screen (4) z5-compact-in2mobile-screen (5)

Σε ότι αφορά την χρωματική της απόδοση τώρα, δυστυχώς και αυτή δεν ταιριάζει απόλυτα με την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει το Z5 Compact. Χωρίς να υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στην πράξη, από την οθόνη του απουσιάζει η «ένταση» και η ζωντάνια που θα περίμενε κανείς με δεδομένη την παράδοση της Sony στον τομέα αυτό (ειδικά με την πολύ καλή οθόνη του Xperia Z3). Οι μικρές διαστάσεις της συσκευής συνοδεύονται από μια τιμή πώλησης που δεν δικαιολογεί την συγκεκριμένη απόδοση.

Λειτουργικό Σύστημα

Το Sony Xperia Z5 Compact έρχεται στην αγορά με την έκδοση 5.1.1 του δημοφιλούς Android και, φυσικά, το ανάλογο UI της ιαπωνικής εταιρείας για το οποίο έχουμε πολλές φορές γράψει καλά λόγια καθώς το θεωρούμε ως ένα από τα πιο εύχρηστα και λειτουργικά.

1 2 3

Όπως συνηθίζεται, με παρατεταμένο πάτημα στην οθόνη ή με κλείσιμο δύο δαχτύλων, μπορούμε να επεξεργαστούμε να επεξεργαστούμε τις αρχικές οθόνες μας, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε widgets, να αλλάξουμε ταπετσαρίες, θέματα κτλ.

4 5 6 7 8 9

Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων είναι σχεδόν… απείραχτος σε σχέση με την stock έκδοση της Google, κατά συνέπεια με ένα «τράβηγμα» προς τα κάτω εμφανίζονται οι τυχόν ειδοποιήσεις, ενώ με δεύτερο οι συντομεύσεις που έχουμε τοποθετήσει πλην των WiFi και Bluetooth οι οποίες και δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή ματακινηθούν.

10 11 12

Το μενού εφαρμογών δεν είναι ιδιαίτερα «φορτωμένο» και, επίσης, η διαχείρισή τους έχει απλοποιηθεί καθώς έχει αφαιρεθεί το παλιό υπο-μενού που είχαν τα Sony και πλέον αρκεί να πιέσουμε παρατεταμένα σε κάποιο εικονίδιο.

13 14 15

Φυσικά, για να μεταφέρουμε οποιοδήποτε εικονίδιο αρκεί να το πιέσουμε επίσης παρατεταμένα και να το «σύρουμε» όπου επιθυμούμε, ενώ – όπως… είθισται – για να δημιουργήσουμε φακέλους απλά «κολλάμε» ένα εικονίδιο σε κάποιο άλλο.

16 17 18

 

Το μενού των Ρυθμίσεων είναι αρκετά απλό και εύχρηστο και θεωρούμε ότι ακόμα και χρήστες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από Android συσκευές δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα εξοικείωσης και παραμετροποίησης του τηλεφώνου τους.

19 20 21 22 23 24

Δακτυλικό αποτύπωμα.

Όπως ήδη αναφέραμε, το Z5 Compact διαθέτει αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλήκτρο ενεργοποίησης του. Μπορεί η τοποθέτηση αυτή να μην είναι η καλύτερη δυνατή, ο τρόπος όμως που η Sony έχει «ενσωματώσει» την χρήση του στο λειτουργικό σύστημα είναι σίγουρα αρκετά καλύτερος και διαφορετικός από τις αντίστοιχες λύσεις του ανταγωνισμού.

Screenshot_2015-10-11-15-43-35 Screenshot_2015-10-11-15-43-58

Το δακτυλικό αποτύπωμα λειτουργεί «επικουρικά» σαν επιπλέον τρόπος εισαγωγής του κωδικού κλειδώματος ή του «σχεδίου» που ορίζει ο χρήστης στο Z5 Compact. Αν λοιπόν ο χρήστης επιλέξει την χρήση ενός απλού κωδικού PIN για το ξεκλείδωμα του, έχει την επιλογή να κάνει το δακτυλικό αποτύπωμα του να καταχωρεί στην ουσία τον κωδικό αυτό.

Screenshot_2015-10-11-15-43-40 Screenshot_2015-10-11-15-43-47 Screenshot_2015-10-11-15-43-52 Screenshot_2015-10-11-15-44-09 Screenshot_2015-10-11-15-44-11 Screenshot_2015-10-11-15-44-35

Οι επιπλέον επιλογές περιλαμβάνουν την αυτόματη αναγνώριση συνθηκών από το Ζ5 Compact κάτω από τις οποίες θα επιτρέπεται η χρήση του χωρίς το ξεκλείδωμα του.

Screenshot_2015-10-11-15-44-52 Screenshot_2015-10-11-15-44-55

Screenshot_2015-10-11-15-45-00 Screenshot_2015-10-11-15-45-15

Θα επαναλάβουμε λοιπόν ότι θεωρούμε πως το περιβάλλον χρήστη είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, καθώς προσφέρει υψηλό επίπεδο ευχρηστίας, απλότητας και λειτουργικότητας.

25 26 27 28 29 30

Κάμερα

Η κάμερα με την οποία είναι εξοπλισμένο το Sony Xperia Z5 Compact, διαθέτει  φακό με ανάλυση 23 MP, παράλληλα με λειτουργία αυτόματης εστίασης, panorama, HDR, δυνατότητα καταγραφής βίντεο με ανάλυση 2160p κτλ.

z5-compact-in2mobile-design (4)

Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη δουλειά στον τομέα αυτό με βάση τις δυνατότητες του hardware, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις το αποτέλεσμα απέχει από το να χαρακτηριστεί «εντυπωσιακό» για τα δεδομένα μιας high end συσκευής. Πιθανόν σε κάποιο επόμενο firmware η Sony να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την λεπτομέρεια και την διαχείριση του φωτός.

Κλείνοντας, το interface της κάμερας δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις και είναι ακριβώς το ίδιο όπως και στο Aqua M4 με το οποίο ασχοληθήκαμε πρόσφατα και αναφέραμε ότι: “κρίνεται «μαζεμένο» μεν, αρκετά λειτουργικό δε”.

31 32 33 34 35 36

Επεξεργαστής – Μνήμη

Ο Snapdragon 810 που βρίσκεται στο εσωτερικό του Z5 Compact και των δύο άλλων συσκευών της νέας σειράς της Sony έχει δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία με την απόδοση του από την πρώτη έκδοση του που έγινε διαθέσιμη μέχρι και σήμερα. Το HTC One M9 της HTC και το G Flex 2 της LG που είχαν την «ατυχία» να χρησιμοποιούν την πρώτη αυτή έκδοση διαπίστωσαν στην πράξη ότι τα προβλήματα με την θερμοκρασία λειτουργίας του μπορούν μεν να μειωθούν χωρίς όμως να λυθούν εντελώς μέσω αναβαθμίσεων του λειτουργικού των συσκευών αυτών. Η μείωση αυτή όμως γινόταν σε βάρος της απόδοσης του Snapdragon 810 αφού η λύση της Qualcomm και των κατασκευαστών των συσκευών αυτών ήταν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον χρονισμό λειτουργίας ειδικά των τεσσάρων Α-57 πυρήνων επεξεργασίας.

Στην νεότερη έκδοση… «2.1» του Snapdragon 810 που χρησιμοποιεί η Sony στις τρείς συσκευές της σειράς Xperia Z5 η Qualcomm έχει προχωρήσει την συγκεκριμένη λογική ένα βήμα πιο μακριά και έχει τουλάχιστον λύσει σχεδόν εντελώς τα προβλήματα με την θερμοκρασία λειτουργίας του. Αντί της επιλογής της λειτουργίας των τεσσάρων Α-57 σε χαμηλότερο χρονισμό, το Z5 Compact επιλέγει να ενεργοποιεί μόνο έναν από τους τέσσερις Α-57 και να συνδυάζει την απόδοση του με τους τέσσερις Α-53 που στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν όλοι μαζί προκειμένου να πετύχει η συσκευή την απόδοση που περιμένει κανείς από αυτή.

Screenshot_2015-10-11-16-37-16 Screenshot_2015-10-11-16-37-22 Screenshot_2015-10-11-16-37-30

Το να καταφέρει κανείς να «αναγκάσει» το Z5 Compact να ενεργοποιήσει ταυτόχρονα και τους 8 πυρήνες επεξεργασίας του Snapdragon 810 είναι σχεδόν αδύνατο αφού αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατά την εκτέλεση κάποιου Benchmark, ή  για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο κατά την εκκίνηση απαιτητικών εφαρμογών. Στην συνέχεια η συσκευή επιστρέφει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην λειτουργία μόνο του ενός Α-57 προκειμένου να αποφύγει την υπερ-θέρμανση και να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας.

Μπορεί η λύση αυτή της Sony και της Qualcomm να ακυρώνουν ουσιαστικά την ύπαρξη των συνολικά 8 πυρήνων επεξεργασίας, καταφέρνει τουλάχιστον στην πράξη να περιορίσει σημαντικά τα πραγματικά ενοχλητικά προβλήματα στην λειτουργία του Snapdragon 810. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι πως σε καθημερινή χρήση το Z5 Compact δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την ταχύτητα λειτουργίας του, αφού ακόμα και με τους συγκεκριμένους περιορισμούς οι χρόνοι εκκίνησης και εκτέλεσης εφαρμογών είναι αυτοί που περιμένει κανείς από μια συσκευή της κατηγορίας του.

Screenshot_2015-10-11-16-38-36 Screenshot_2015-10-11-16-38-41 Screenshot_2015-10-11-16-38-58

Σε ότι αφορά την κάρτα γραφικών τώρα, η νεότερη έκδοση του Snapdragon 810 αυξάνει ελάχιστα τον χρονισμό της Adreno 430 από τα 600 στα 660 MHz. Η συγκεκριμένη «τολμηρή» κίνηση της Qualcomm σε ένα ολοκληρωμένο που ήδη καταναλώνει ενέργεια με εντυπωσιακή ευκολία είναι στην πράξη περιττή τουλάχιστον στην περίπτωση του Xperia Z5 Compact (αλλά και του κανονικού Ζ5) με δεδομένη την χαμηλή ανάλυση της οθόνης του. Η Adreno 430 είναι περισσότερο από απλά ικανή να καλύψει τις ανάγκες για παραγωγή γραφικών σε μια οθόνη ανάλυσης 720p κάτι που σημαίνει πως το Z5 Compact είναι μια από τις καλύτερες συσκευές της αγοράς στον συγκεκριμένο τομέα. Στην πράξη η συσκευή μπορεί να παίξει χωρίς το παραμικρό πρόβλημα ακόμα και τα πιο απαιτητικά παιχνίδια που μπορεί να βρει κανείς στο Play Store της Google και η χαμηλή ανάλυση της οθόνης βοηθά στο να περιορίζεται σημαντικά η θερμοκρασία λειτουργίας αλλά και η κατανάλωση ενέργειας κατά την εκτέλεση τους.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο στην πράξη με δεδομένο τον τρόπο που λειτουργεί η νεότερη έκδοση του Snapdragon 810 είναι το γιατί η Sony δεν επέλεξε την χρήση του σημαντικά πιο αξιόπιστου και αποδοτικού Snapdragon 808. Οι συνολικά 6 πυρήνες επεξεργασίας αυτού αποδίδουν ουσιαστικά το ίδιο στην πράξη, ενώ η χαμηλή ανάλυση της οθόνης είναι με χαρακτηριστική άνεση μέσα στα όρια της απόδοσης της Adreno 418. Η επιλογή του από την LG στο G4 αλλά και από νεότερες συσκευές όπως το Moto X Play της Motorola και το Lumia 950 της Microsoft δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να καλύψει το κενό μέχρι την κυκλοφορία του επόμενου επεξεργαστή της Qualcomm χωρίς να χρειάζεται ο κατασκευαστής μιας συσκευής να καταφύγει σε αυτά τα «κόλπα» ώστε να κάνει την λειτουργία του Snapdragon 810 αποδεκτή.

Ο αποθηκευτικός χώρος δεν απογοητεύει με το μέγεθος του, αφού η Sony στην σειρά Ζ5 αποφάσισε να κάνει τα 32 GB την βασική έκδοση με την οποία θα προσφέρονται οι συσκευές. Στην πράξη στον χρήστη είναι διαθέσιμα λίγο περισσότερα από 22 GB σχεδόν δηλαδή το διπλάσιο από ότι σε μια συσκευή με ονομαστικό χώρο των 16 GB. Η δυνατότητα επέκτασης μέσω καρτών μνήμης microSD είναι σίγουρα καλοδεχούμενη αν και στην περίπτωση του Z5 Compact ο ενσωματωμένος χώρος είναι αρκετός για όσους δεν θα χρησιμοποιούν συχνά και εντατικά την κάμερα του.

storage (1) storage (2) storage (3)

Μπαταρία

Η Sony «ισχυρίζεται» πως το Z5 Compact, όπως και οι δύο άλλες συσκευές της νέας σειράς μπορούν να προσφέρουν δύο ημέρες αναμονής και λειτουργίας, πάντα με δεδομένη την χρήση που κάνει συνήθως σε μια συσκευή αυτής της κατηγορίας.

Η πράξη όμως απέχει σημαντικά από τους ισχυρισμούς της εταιρείας, αν και εδώ θα πρέπει να της αναγνωρίσουμε ότι έχει κάνει ότι είναι δυνατόν καλύτερο με δεδομένη και την απαράδεκτη συμπεριφορά ακόμα και της νεότερης έκδοσης του Snapdragon 810 σε αυτόν τον τομέα.

Screenshot_2015-10-11-16-48-17 Screenshot_2015-10-11-16-48-22 Screenshot_2015-10-11-16-48-25

Ο χρόνος των δύο ημερών που αναφέρει η Sony μπορεί να επιτευχθεί ή έστω να πλησιάσει κοντά σε αυτόν ο χρήστης μόνο εάν αφιερώσει αρκετό χρόνο στο να «στήσει» σωστά την λειτουργία του Stamina Mode. Η έξυπνη σε ονομασία λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας της Sony επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει τις εφαρμογές που θα επικοινωνούν «με τον έξω κόσμο» όταν η συσκευή βρίσκεται σε αναμονή. Αν λοιπόν αυτές είναι περιορισμένες, επιτρέπουν στο Z5 Compact να περιορίζει την κατανάλωση του σημαντικά σε κατάσταση αναμονής.

Screenshot_2015-10-11-16-49-06 Screenshot_2015-10-11-16-49-09 Screenshot_2015-10-11-16-49-26 Screenshot_2015-10-11-16-49-34 Screenshot_2015-10-11-16-49-38 Screenshot_2015-10-11-16-49-51

Μπορεί η συγκεκριμένη διαδικασία να μην απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και χρόνο εκ μέρους του χρήστη, είναι όμως κάτι που πρέπει να γίνει προκειμένου το Z5 Compact να πλησιάσει έστω τους χρόνους αναμονής που υπόσχεται η εταιρεία.

Όπως ήδη αναφέραμε πάντως, η συσκευή έχει τον Snapdragon 810 στο εσωτερικό της, που ακόμα και στην νεότερη έκδοση του δεν έχει διώξει εντελώς από πάνω του τα προβλήματα κατανάλωσης ενέργειας που είχε εξ’αρχής. Με αυτό σαν δεδομένο, η δουλειά που έχει κάνει η Sony ώστε να βελτιώσει την απόδοση του έχει σαν αποτέλεσμα το Z5 Compact να μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα ακόμα και αν ουσιαστικά στην πράξη ο χρόνος λειτουργίας του περιορίζεται σε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς προβλήματα.

Συμπέρασμα

Εάν προσέξατε καλά το κείμενό μας, ίσως θα προσέξατε ότι όπου… γκρινιάξαμε (για την οθόνη και την κάμερα) δηλώσαμε απλά ότι «δεν εντυπωσιαστήκαμε». Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς πολλά μειονεκτήματα για το Xperia Z5 Compact, στην προσπάθειά του να γράψει ένα όσο γίνεται αντικειμενικότερο κείμενο.

40

Πράγματι, πρόκειται για μια συσκευή την οποία  εάν την κρίνουμε με το σκεπτικό που έχει κατασκευαστεί, δηλαδή ένα smartphone γρήγορο, με άψογο φινίρισμα και design, μικρές διαστάσεις και βολικό στην χρήση, που να ανήκει παράλληλα στην high end κατηγορία όσον αφορά τις επιδόσεις του, τότε ο ανταγωνισμός που έχει να αντιμετωπίσει είναι σχετικά μικρός. Το περιβάλλον χρήστη (UI) της Sony και η απόδοση της μπαταρίας αποτελούν επιπλέον ατού και δεν πρέπει να ξεχνάμε την αντοχή στο νερό και στη σκόνη.

41 42 43

Το ουσιαστικότερο «τίμημα» για όλα αυτά, είναι κατά τη γνώμη μας η οθόνη, η οποία ακόμα και στις 4,6 ίντσες θα μπορούσε να αφήσει καλύτερες εντυπώσεις. Για παράδειγμα, όποιος έχει δουλέψει με το Samsung Galaxy A3 έχει άλλα κριτήρια και απαιτήσεις, καθώς έχει διαπιστώσει ότι ακόμα και μια οθόνη 4,5 ιντσών μπορεί κάλλιστα να είναι εντυπωσιακή, για να μην θυμηθούμε και το Galaxy Alpha που έχει μια επίσης εντυπωσιακή οθόνη 4,7 ιντσών. Συνεπώς, σε αυτό το κομμάτι αναγκαστικά θα μιλήσουμε για «παραχώρηση», τονίζοντας όμως παράλληλα ότι… ουδείς τέλειος.

Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε ένα ισχυρό smartphone από τα «άνω ράφια» της αγοράς και… δυσανασχετείτε με τις μεγάλες συσκευές, τότε είναι σίγουρο ότι το Sony Xperia Z5 Compact θα πρέπει να είναι μια από τις επιλογές σας.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

11 σχολια

alex 16/10/2015 - 14:41

καλησπέρα θα ηθελα να ρωτησω αν εχει την ιδια καμερα με το z5?υπαρχει ακομα ο περιορισμος στο auto της καμερας που πρεπει να την κατεβασεις στα 8 megapixel?και μια παρατηρηση πως γινεται να το βγαζουν καπια ξενα σαιτ το κινητο με την καλυτερη καμερα δεν μπορω να το καταλαβω μου φαινεται ότι δεν εχουν βαση τα τεστ που κανουν

Reply
Kostas Gliatiotis 16/10/2015 - 21:53

Καλησπέρα ! Θεωρητικά και πάντα σύμφωνα με την Sony, η κάμερα των Z5, Z5 Premium και Z5 Compact έχει ακριβώς τον ίδιο φακό και αισθητήρα. Στην πράξη πάντως, επειδή η απόδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το λογισμικό κάθε συσκευής που επεξεργάζεται και αποθηκεύει την φωτογραφία υπάρχει μεταξύ των τριών μια ελάχιστη διαφορά στην απόδοση αλλά κυρίως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ο περιορισμός στο Superior Auto δεν υπάρχει πλέον και μπορείς να διαλέξεις να χρησιμοποιήσεις όλη την “ανάλυση” της κάμερας. Δυστυχώς όμως τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή, αν επιλέξεις τα 23 Mpixels η κάμερα δεν μπορεί να αναγνωρίσει “σωστά” όλες τις συνθήκες φωτογράφισης και να ενεργοποιήσει τις ανάλογες ρυθμίσεις. Το πρόβλημα είναι περισσότερο υπαρκτό σε χαμηλό φωτισμό, που όταν η κάμερα είναι στα 23 Mpixels είτε δεν αναγνωρίζει τις συνθήκες ώστε να αυξήσει την ευαισθησία στο φως είτε τις αναγνωρίζει μεν αλλά την αυξάνει λιγότερο από ότι όταν είναι ρυθμισμένη στα 8 Mpixels. Πιθανόν υπάρχει τεχνικός περιορισμός στο πως μπορεί η συσκευή να διαχειριστεί τα δεδομένα από τον φακό της, σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί να έχει λυθεί μεν το προηγούμενο πρόβλημα, φαίνεται όμως ότι και πλέον υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί.

Σε ότι έχει να κάνει με την απόδοση της κάμερας και την ποιότητα των φωτογραφιών, ναι είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετοί που για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν να μην αναφέρουν τα αρνητικά της και εστιάζουν περισσότερο στο τι μπορεί να κάνει καλά. Η άποψη μας είναι ότι το σωστό είναι να αναφέρεις και τις δύο περιπτώσεις και από όσο έχω δει προσωπικά υπάρχουν κυρίως εκτός Ελλάδος αρκετοί που ναι μεν δέχονται ότι είναι καλή, αναφέρουν όμως και τα πολλά μειονεκτήματα της 🙂

Reply
alex 17/10/2015 - 15:48

τιμη σου εσενα που τα αναφέρεις!εισαι πολύ καλος στην δουλεια σου!πιστευω ο περισσοτερος κοσμος θελει να βγαζει φωτογραφιες στο αυτόματο και όχι να καθεται να ψαχνει ένα σωρο ρυθμισεις για να βγαλει μια φωτογραφια..οποτε είναι σημαντικο μειονέκτημα αυτό και δεν εχω δει πολλους να το αναφερουν οποτε συνεχιζεις να θεωρεις το Lg g4 to smartphone με την καλυτερα καμερα φανταζομαι 🙂 θα ηθελα να σε ρωτησω όταν καποιοσ θελει να αγορασει ένα κινητο τι θα πρεπει να κοιταει στην καμερα εχω παρατηρησει οσον αφορα το aperture size to focal lenth και camera sensor ότι τα καινουργια κινητα εχουν μικροτερεσ τιμες..οσο πιο μικρα είναι τοσο καλυτερη είναι η καμερα?τουλαχιστον στα android Κινητα γιατι τα ι phone είναι μια κατηγορια μονα τους

Reply
Kostas Gliatiotis 17/10/2015 - 16:28

Δεν υπάρχει δυστυχώς κάποιος “κανόνας” για το τι πρέπει να έχει μια κάμερα για να είναι καλή στην πράξη. Το μικρό Aperture size επιτρέπει στον φακό να μπορεί να “δεί” περισσότερο φως σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό. Αυτό όμως από μόνο του δεν εξασφαλίζει κάτι αφού σημασία έχει το πως λειτουργεί το Optical Image Stabilization που έχουν οι περισσότερες συσκευές πλέον, το πως στην συνέχεια επεξεργάζεται τις φωτογραφίες η κάθε συσκευή και τελικά πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα.

Η άποψη μου είναι πως όλες οι High End συσκευές αυτή τη στιγμή μπορούν να βγάλουν πολύ καλές φωτογραφίες, και οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους δεν είναι τόσο σημαντικές ώστε να κάνουν κάποιον να επιλέξει μια από αυτές με βάση μόνο την διαφορά στην κάμερα τους. Αντίστοιχα καμία συσκευή δεν είναι συνολικά σε οποιονδήποτε άλλο τομέα πολύ καλύτερη από τον ανταγωνισμό της ώστε ακόμα και αν είχε την χειρότερη κάμερα να ήταν ενδιαφέρουσα πρόταση.

Οι διαφορές μεταξύ τους είναι ελάχιστες, υπάρχουν όμως και έχουν να κάνουν περισσότερο πλέον σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Θεωρώ προσωπικά το G4 την συσκευή με την καλύτερη κάμερα για συγκεκριμένους λόγους. Οι φωτογραφίες του έχουν ελάχιστα περισσότερη λεπτομέρεια σε συνθήκες κανονικού φωτισμού και συνολικά η κάμερα του έχει λίγο μεγαλύτερο “κάδρο” από τις συσκευές της Samsung κάτι που επιτρέπει την λήψη τοπίων και γενικότερα φωτογραφιών από μακριά. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο όμως είναι η ελευθερία που δίνει το Manual Mode της κάμερας αφού επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει κάθε μια από τις ρυθμίσεις που μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Το θέμα όμως είναι ότι η συσκευή προβάλει στην οθόνη της το τι βλέπει η κάμερα όταν αλλάζεις κάθε μια από αυτές τις ρυθμίσεις πριν βγάλεις την φωτογραφία και κάνει την χρήση της πολύ ευκολότερη.

Επιστρέφοντας όμως στο ότι μια κάμερα από μόνη της δεν είναι κριτήριο αγοράς (τουλάχιστον όχι για εμένα) δεν χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση το G4 γιατί το Galaxy S6 Edge με “βολεύει” περισσότερο σαν σύνολο 🙂

Reply
alex 19/10/2015 - 13:10

ευχαριστω για την απαντηση!ναι δυστυχως και για μενα το μεθεθος του g4 με απετρεψεσ στον να το αγορασω..ενώ φαινεται να είναι φοβερο κινητο..και είναι κριμα γιατι χανει πωλήσεις η lg από κει περισσοτερες πιστευω από οσες κερδιζει

Reply
Kostas Gliatiotis 20/10/2015 - 01:07

Δεν διαφωνούμε ότι το G4 είναι μεγαλύτερο από τις περισσότερες ανταγωνιστικές προτάσεις του. Όμως η αλήθεια είναι ότι η LG έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα του μεγέθους. Είναι το μικρότερο σε συνολικές διαστάσεις Smartphone με οθόνη 5.5 ιντσών και η οθόνη αυτή από μόνη της είναι τόσο καλή σε απόδοση (παρά το ότι είναι LCD) που σε κάνει να το θες ακόμα και αν είναι σχετικά μεγάλο.

Σε σύγκριση με το Ζ5 (τον μεγάλο αδερφό του Compact) ή ακόμα περισσότερο το Z5 Premium που επίσης έχει 5.5 ίντσες οθόνη, το G4 είναι σημαντικά μικρότερο συνολικά, έχει πολύ χαμηλότερο βάρος και τελικά καλύτερη φορητότητα. Το βασικότερο όμως είναι ότι ακόμα και σε σύγκριση με την σχεδόν “άχρηστη” οθόνη του Z5 Premium με την 4k ανάλυση, αυτή του G4 είναι μια πραγματική απόλαυση.

Η άποψη μου είναι ότι δύσκολα θα δει κάποιος από κοντά την συσκευή, θα την κρατήσει στα χέρια του και τελικά δεν θα τον εντυπωσιάσει αρκετά ώστε να μην τον ενοχλήσουν οι διαστάσεις της. 🙂

Reply
alex 21/10/2015 - 21:04

εχεις πολυ δικιο σε αυτο που λες αλλα..στο g3 για μενα ηταν καταπληκτικη η αναλογια οθονης bezel στο g4 το χαλασε αυτο..παρολαυτα παραμενει το πιο μικρο σε αυτες τιν ιντσες αλλα αυτο που χανε κανει στο g3 ηταν εκπληκτικο

Reply
Kostas Gliatiotis 22/10/2015 - 04:28

Σχετικά είναι όλα 🙂

Το G3 είχε σημαντικά μικρότερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη του, αλλά όλη η συσκευή ήταν ουσιαστικά απλά ένα μέσο προβολής της οθόνης. Σε μεγάλο βαθμό το G3 ήταν πριν δύο χρόνια ότι είναι σήμερα το Ζ5 Premium της Sony, μια συσκευή μπροστά από την εποχή του αλλά όχι με καλή έννοια. Η οθόνη ήταν εντυπωσιακή αλλά το υπόλοιπο τηλέφωνο αδυνατούσε να την υποστηρίξει σωστά με αποτέλεσμα να είναι αισθητά αργό σε παραγωγή γραφικών.

Στο G4 η LG έλυσε το πρόβλημα αυτό, βελτίωσε σημαντικά την απόδοση της οθόνης στο σημείο να είναι πλέον η καλύτερη LCD οθόνη που μπορεί να βρει κανείς σε Smartphone αλλά ναι δυστυχώς μαζί με όλα αυτά αύξησε το συνολικό του μέγεθος. Για τα δεδομένα της εταιρείας πάντως, οι ελλείψεις του G3 ήταν λιγότερες από όσες θα μπορούσαν να είναι, και οι βελτιώσεις του G4 ήταν εντυπωσιακές.
Κάποιος που έχει το G3 ήδη, πιθανότατα στα χαρτιά δεν βλέπει κάποια σημαντική διαφορά ώστε να το αλλάξει. Αν το πιάσει όμως στα χέρια του, πιστεύω ότι η οθόνη μόνη της θα τον κερδίσει. Αν δοκιμάσει και την κάμερα του, τότε δύσκολα θα πάει σε άλλη συσκευή

(Παρόλα αυτά, σε καθημερινή βάση συνεχίζω να χρησιμοποιώ το ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο Galaxy S6 Edge μου 🙂 )

Reply
Alex 22/10/2015 - 22:59

Ολο το lg g4 εξυμνεις αλλα το galaxy s6 edge αγορασες ☺μονο λογω μεγεθους προτιμησες s6 edge?εχεισ δικιο σε αυτο με το g3 ειχε αρκετο lag δν μπορουσε να υποστηριξει την οθονη του…σε τι χρωμα το εχεις παρει?

Reply
Kostas Gliatiotis 22/10/2015 - 23:14

H αλήθεια είναι πως είμαι αρκετά τυχερός ώστε να μην πληρώνω ακριβώς τις συσκευές που έχω 🙂

H επιλογή του Galaxy S6 Edge έγινε με διαφορετικά κριτήρια, κυρίως λόγω εξοικείωσης με το περιβάλλον της Samsung αλλά και λόγω της οθόνης του. Το G3 είχε έρθει στα χέρια μου σε αυτό το “χρυσό” χρώμα που είναι η συσκευή που έχουμε κάνει παρουσίαση (πριν ένα χρόνο και κάτι 🙂 )

Reply
Giavag Giavag 01/07/2020 - 23:23

καλησπερα η μπαταρια ποσες μερες σας βγαζει χωρις φορτιση με εντονη χρηση και χωρις stamina mode ευχαριστω

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights