Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Motorola Moto G4 Play Review: Προσιτή απλότητα

Motorola Moto G4 Play Review: Προσιτή απλότητα

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Έχουμε πει πολλές φορές κατά το παρελθόν ότι η οικονομική κατηγορία τιμής είναι ίσως από τις πιο… αδυσώπητες για τους κατασκευαστές, καθώς ένα μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού επιλέγει συσκευή που εντάσσεται σε αυτήν, έχοντας να επιλέξει μέσα από μια αρκετά εκτεταμένη γκάμα προτάσεων. Με άλλα λόγια, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός και, κατά τη γνώμη μας, το γεγονός αυτό με την πάροδο του χρόνου έχει λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή καθώς μπορεί πλέον να βρει πολύ αξιόλογες συσκευές, χωρίς να είναι αναγκασμένος να δαπανήσει πολλά χρήματα.

motorola-moto-g4-play-in2mobile-32
Με τα παραπάνω δεδομένα, στο κείμενο που ήδη διαβάζετε, θα σας παρουσιάσουμε το Motorola Moto G4 Play, το οποίο προφανώς και ανήκει στην εν λόγω κατηγορία τιμής, καθώς διατίθεται στην αγορά σε τιμές που ξεκινούν από τα 140 ευρώ. Πρόκειται για συσκευή με οθόνη 5 ιντσών, διαθέτει κάμερα με φακό 8 MP, φέρει την έκδοση Marshmallow του Android, έχει ονομαστικό αποθηκευτικό χώρο 16 GB με δυνατότητα επέκτασης, ενώ υπάρχει τόσο σε single όσο και σε dual SIM έκδοση. Με μία πρώτη ματιά φαίνεται να είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση, την οποία θα γνωρίσουμε… καλύτερα στις επόμενες ενότητες της παρουσίασής μας.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Με το που πιάνει κανείς το Moto G4 Play θα του δημιουργηθούν αρκετά θετικές εντυπώσεις όσον αφορά τα πλαστικά που έχουν επιλεγεί, καθώς η «συμπαγής» αίσθηση που δίνει η συσκευή είναι ιδιαίτερα ευχάριστη σε επίπεδο καθημερινής χρήσης.

Παρότι τα bezels είναι σχετικά μεγάλα με αποτέλεσμα οι διαστάσεις του να ανέρχονται στα 144,4 x 72 x 9,9 χιλιοστά, εν τούτοις το βάρος του έχει κρατηθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και φτάνει τα 134 γραμμάρια. Αυτά, σε πρακτικό επίπεδο και έχοντας πάντα κατά νου ότι πρόκειται για smartphone με 5ιντση οθόνη, σημαίνουν ότι δύσκολα ο χρήστης θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κατά την χρήση, ακόμα και με το ένα χέρι (αρκεί φυσικά να διαθέτει ανάλογη… παλάμη).

Περνώντας στον σχεδιασμό του Moto G4 Play, θεωρούμε ότι δεν θα προκαλέσει… επιφωνήματα θαυμασμού, καθώς απουσιάζει κάποια… εξεζητημένη «πινελιά» που θα το έκανε να φαίνεται ως κάτι το ξεχωριστό. Παρόλαυτά, το χρωμιωμένο πλαίσιο γύρω από την οθόνη δημιουργεί μια ευπρόσδεκτη αίσθηση «πολυτέλειας» και δένει αρκετά αρμονικά με το σύνολο της συσκευής.

Κάτι που μας άρεσε αρκετά, είναι η «τραχιά» υφή του καπακιού της μπαταρίας, το οποίο συντελεί στο να μην γλιστράει εύκολα το κινητό από τα χέρια μας. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι αφαιρείται, κάτι που επίσης ισχύει και για την μπαταρία. Φυσικά, μετά την… απομάκρυνσή του, αποκτούμε πρόσβαση τόσο στην (ή στις, εφόσον υπάρχει και η Dual έκδοση) υποδοχή για την SIM μας, όσο και στο ανάλογο slot για την κάρτα μνήμης μας (υποστηρίζονται χωρητικότητες έως και 256 GB).

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πλήκτρα χειρισμού, βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του και, όπως ακριβώς και με το καπάκι της μπαταρίας, μας προκάλεσε επίσης θετική εντύπωση η «σαγρέ» υφή του πλήκτρου κλειδώματος / ξεκλειδώματος της οθόνης, καθώς βοηθάει πολύ στο να το βρίσκουμε εύκολα χωρίς να κοιτάμε την συσκευή και να το ξεχωρίζουμε από το πολυπλήκτρο αυξομείωσης της έντασης που βρίσκεται από κάτω του. Κλείνοντας, στην κορυφή του Moto G4 Play θα βρούμε την υποδοχή για τα ακουστικά μας, ενώ – όπως συνηθίζεται – στην βάση του βρίσκεται η microUSB θύρα που θα δεχτεί είτε τον φορτιστή μας είτε το καλώδιο σύνδεσης με τον Η/Υ μας.

Κάνοντας έναν απολογισμό όσον αφορά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, θεωρούμε ότι το Moto G4 Play χωρίς να εντυπωσιάζει με το design του, είναι εν τούτοις μια ευχάριστη συσκευή για να περνάει κανείς μαζί της την καθημερινότητά του. Το μικρό βάρος του και η καλή αίσθηση που δίνει στο χέρι είναι θετικοί παράγοντες, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι ο μέσος χρήστης δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και θα κάνει εύκολα και αποδοτικά την δουλειά του.

Οθόνη

Όπως ήδη αναφέραμε, το Moto G4 Play διαθέτει οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών και, όπως θα περίμενε κανείς είναι τεχνολογίας LCD.

motorola-moto-g4-play-in2mobile-34

Η ανάλυσή της είναι 720 x 1280 pixels, μια λογική επιλογή που ακολουθείται πλέον από αρκετούς κατασκευαστές σε αυτό το μέγεθος, γεγονός το οποίο με την σειρά του μεταφράζεται σε 294 εικονοστοιχεία ανά ίντσα (ppi).

Παρότι τα παραπάνω στα χαρτιά μπορεί να μην ακούγονται εντυπωσιακά, σε συνθήκες καθημερινής χρήσης η οθόνη του Moto G4 Play μας προκάλεσε ιδιαίτερα θετική εντύπωση καθώς τα χρώματα είναι όσο «ζωντανά» χρειάζεται χωρίς να κουράζουν το μάτι, οι γωνίες θέασης – με την σειρά τους – πολύ καλές και η συμπεριφορά της ακόμα και συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας την καθιστά ιδιαίτερα ευανάγνωστη, κάτι στο οποίο συντελεί ο αισθητήρας φωτισμού που διαθέτει η συσκευή.

Είμαστε την άποψης ότι η οθόνη του Moto G4 Play αποτελούν ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του δεδομένης της κατηγορίας τιμής στην οποία ανήκει και πιστεύουμε ότι θα αφήσει τον αγοραστή ιδιαίτερα ικανοποιημένο.

Τέλος, στις Ρυθμίσεις θα βρούμε διάφορες επιλογές οι οποίες μας επιτρέπουν να καθορίσουμε σε κάποιο βαθμό την λειτουργία της όσον αφορά το χρωματικό προφίλ κτλ.
46 47 48

Λειτουργικό Σύστημα

Το Moto G4 Play διατίθεται στην αγορά με την τελευταία έκδοση του Android και, πιο συγκεκριμένα, την 6.0.1. Παράλληλα, εκτός απροόπτου θα δεχτεί και την επόμενη (7.0 – Nougat) στο μέλλον.
1 2 3
Κάτι που θα χαροποιήσει όσους επιθυμούν το λειτουργικό σύστημα της Google να είναι στην πιο… αγνή του μορφή, είναι ότι οι επεμβάσεις της Motorola είναι πραγματικά ελάχιστες και ουσιαστικά περιορίζονται στην εφαρμογή «Moto» μέσω της οποίας μπορούμε να διαχειριστούμε πως θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις όταν η οθόνη είναι σβηστή, να ορίσουμε λειτουργία σμίκρυνσης της οθόνης κτλ.

4 5 6

Ιδιαίτερα ο τρόπος εμφάνισης των ειδοποιήσεων είναι αρκετά χρήσιμος και πρακτικός, καθώς εμφανίζεται στην οθόνη το σύμβολο της εκάστοτε εφαρμογής για την οποία ειδοποιούμαστε. Παράλληλα, το τηλέφωνο ανιχνεύει την κίνηση και έτσι όταν π.χ. το σηκώσουμε από το τραπέζι η οθόνη θα ενεργοποιηθεί ξανά ώστε να μας δείξει εάν υπάρχει κάποιο συμβάν ή όχι. Όλα αυτά, μπορούμε να τα καθορίσουμε από το μενού της εφαρμογής αρκετά εύκολα ώστε να φέρουμε την συσκευή στα μέτρα μας.

7 8 9

Κατά τα άλλα, το περιβάλλον χρήστη είναι εκείνο ακριβώς που περιμένει κανείς από μια συσκευή με το εν λόγω κραταιό OS, το οποίο πλέον έχει απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

10 11 12

Στα πλαίσια αυτά, μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε τις ταπετσαρίες και τα widget μας, ενώ οι Αρχικές Οθόνες δημιουργούνται αυτόματα, όταν προστίθενται νέα shortcuts ή γραφικά στοιχεία.

13 14 15

Στο App Drawer θα βρούμε μόνο τα απαραίτητα μαζί με τις γνωστές εφαρμογές της Google, ενώ δημιουργία φακέλων επιτρέπεται μόνο σε κάποια Αρχική Οθόνη είτε στη μπάρα πάνω από τα εικονικά πλήκτρα.

16 17 18

Όπως συνηθίζεται, επίσης, με μία κίνηση του δαχτύλου μας ξεδιπλώνεται ο Πίνακας Ειδοποιήσεων, ενώ με μία δεύτερη είτε χρησιμοποιώντας δύο μαζί, εμφανίζονται τα διαθέσιμα shortcuts τα οποία δεν μπορούν να οριστούν από εμάς ή να αναδιαταχτούν.

19 20 21

Το μενού των Ρυθμίσεων είναι ιδιαίτερα απλό και συνοπτικό, κάτι που κατά τη γνώμη μας δεν είναι αρνητικό για τον μέσο χρήστη.

22 23 24 25 26 27

Ο dialer και η διαχείριση των επαφών μας, γίνεται εύκολα, γρήγορα και αποδοτικά όπως έχουμε συνηθίσει ήδη από το Android.

28 29 30 31 32 33

Ιδιαίτερη μνεία θέλουμε να κάνουμε στην προεγκατεστημένη εφαρμογή «Messenger» της Google η οποία προφανώς είναι υπεύθυνη για την αποστολή και λήψη SMS. Βρήκαμε αρκετά ενδιαφέρον το νέο γραφικό περιβάλλον που έχει υιοθετηθεί και θεωρούμε ότι πλέον είναι περισσότερο λειτουργική και εύχρηστη.

34 35 36

Τέλος, η ύπαρξη Ραδιοφώνου είναι άλλο ένα δημοφιλές χαρακτηριστικό, ενώ όπως πάντα το Play Store διασφαλίζει ότι ο χρήστης θα βρει εφαρμογές για… οτιδήποτε θελήσει.

37 38 39 40 41 42

Σε γενικές γραμμές, η ύπαρξη του stock Android μπορεί να ξενίσει όσους έχουν συνηθίσει στα προσαρμοσμένα UI των διάφορων κατασκευαστών, καθώς λείπουν διάφορες επιλογές παραμετροποίησης. Από την άλλη πλευρά όμως, στην… «original» έκδοσή του λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα και, ουσιαστικά, δεν αποτρέπει τον μέσο χρήστη από το να κάνει την δουλειά του.

Κάμερα

Η κάμερα του Moto G4 Play είναι, όπως προαναφέραμε της τάξεως των 8 ΜΡ ενώ ο φακός της μπροστινής ανέρχεται, με την σειρά του, στα 5.

motorola-moto-g4-play-in2mobile-11

Πσρότι μιλάμε πάντοτε για μια οικονομική συσκευή, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι επιδόσεις της κάθε άλλο παρά μας απογοήτευσαν, καθώς οι φωτογραφίες έχουν αρκετά σωστή χρωματική απεικόνιση, η διαχείριση του φωτός είναι σε καλά επίπεδα και, επίσης, η ύπαρξη HDR mode είναι ένα επιπλέον ατού. Οπωσδήποτε υπάρχει μια φυσική υστέρηση στην απεικόνιση των λεπτομερειών λόγω της ανάλυσης, ωστόσο σε καμία περίπτωση ο χρήστης δεν θα δυσαρεστηθεί.

Από την άλλη, σε συνθήκες νυχτερινής φωτογράφησης το παραγόμενο αποτέλεσμα σίγουρα απέχει από το να είναι ικανοποιητικό καθώς υπάρχει αρκετός «θόρυβος». Βέβαια, η ύπαρξη LED flash θα βοηθήσει όταν θέλουμε να αποθανατίσουμε κάποιο κοντινό αντικείμενο, αλλά και πάλι ο απαιτητικός χρήστης δεν θα… εντυπωσιαστεί.

Κλείνοντας, η δυνατότητα καταγραφής video ανέρχεται στα 1080p στα 30 fps, ενώ το interface της κάμερας είναι αρκετά απλό και εύχρηστο χωρίς… πολλά-πολλά.
49 50 51 52 53 54

Επεξεργαστής – Μνήμη

Ακόμα και περισσότερο από δύο χρόνια μετά την διάθεση του από την Qualcomm, ο Snapdragon 410 συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε νέες συσκευές και δυστυχώς το Moto G4 Play δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το «πρόβλημα» είναι ότι σε αυτή την κατηγορία χρημάτων, μπορεί να βρει κανείς πλέον πολλές συσκευές με πιο ισχυρό Hardware από κάθε άποψη, και μάλιστα κάποιες από αυτές ανήκουν στην Lenovo, την εταιρεία που πλέον είναι ιδιοκτήτης της Motorola.

screenshot_20160709-122926 screenshot_20160709-122929 screenshot_20160709-122932

Παρόλα αυτά, οι 4 συνολικά ARM A-53 του Snapdragon 410 προσφέρουν την μέγιστη απόδοση που μπορούν με δεδομένο και τον χαμηλό σχετικά χρονισμό τους στο 1,2 GHz. Το «ευχάριστο» είναι ότι το σχεδόν Stock Android του Moto G4 Play και οι μικρότερες από τις συσκευές του ανταγωνισμού απαιτήσεις που αυτό έχει, βοηθούν τον Snapdragon 410 να προσφέρει απλά αποδεκτή απόδοση.

screenshot_20160709-123013 screenshot_20160709-123016 screenshot_20160709-123018

Αυτό όμως αφορά κυρίως τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές κυρίως, αφού πολλές από αυτές που πλέον οι χρήστες θεωρούν (σωστά) δεδομένες, όπως η εφαρμογή του Facebook, είναι κοντά στο όριο της αποδεκτής ταχύτητας λειτουργίας. Το «καλό» είναι ότι το Moto G4 Play δεν ενοχλεί τον χρήστη του με…. Κολλήματα και απλά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αισθητές καθυστερήσεις στην λειτουργία του.

screenshot_20160709-122946 screenshot_20160709-122951 screenshot_20160709-122959

Τα 2 GB μνήμης RAM τέλος, βοηθούν τουλάχιστον το Moto G4 Play να διατηρεί κάποιες εφαρμογές ενεργές στο Background ώστε να μην χρειάζεται να τις εκκινεί από την αρχή συνεχώς.

Στον τομέα των γραφικών, η ύπαρξη της Adreno 306 κάνει προφανές ότι το Moto G4 Play δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι περισσότερο από την παραγωγή του γραφικού περιβάλλοντος του Stock Android και στην καλύτερη περίπτωση το να μπορεί να παίξει ο χρήστης τα πιο απλά από τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στο Play Store της Google.

screenshot_20161110-034601 screenshot_20161110-034624 screenshot_20161110-034637 screenshot_20161110-040225 screenshot_20161110-040233 screenshot_20161110-040240

Σε πλήρη αντίθεση, ο αποθηκευτικός χώρος που προσφέρει το Moto G4 Play είναι ονομαστικά 16 GB από τα οποία περίπου 11 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του. Σε πλήρη αντίθεση με τις ακριβότερες συσκευές της Motorola, το Moto G4 Play διαθέτει και υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD για όσους χρειάζονται επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

screenshot_20160709-123955 screenshot_20160709-124001 screenshot_20160709-124005

Μπαταρία

Η μπαταρία του Moto G4 Play έχει χωρητικότητα 2.800 mAh, η οποία δεδομένου του hardware της συσκευής αρκεί ώστε να προσφέρει τουλάχιστον δύο μέρες αρκετά έντονης χρήσης προτού σας προτρέψει να… σπεύσετε προς την πλησιέστερη πρίζα. Εάν, δε, ανήκετε στους χρήστες εκείνους που αφήνουν το τηλέφωνό τους στην… ησυχία του και δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με εφαρμογές που απαιτούν την χρήση δεδομένων ή Wi-Fi, ο παραπάνω χρόνος θεωρούμε ότι θα επεκταθεί και στις 3-4 μέρες.

43 44 45

Ως γνωστόν, στις Ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στο υπο-μενού «Μπαταρία» μπορούμε να βρούμε διάφορες επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας με τις οποίες μπορούμε να «παίξουμε» ώστε να μεγιστοποιήσουμε όσο γίνεται τους χρόνους αναμονής και λειτουργίας της συσκευής μας.

Συμπέρασμα

Το Moto G4 Play κατάφερε να μας κάνει να το… συμπαθήσουμε αρκετά, καθώς είναι μια αρκετά γρήγορη – για την κατηγορία της – συσκευή ενώ η οθόνη δύσκολα θα αφήσει παραπονεμένο τον αγοραστή που θα το επιλέξει. Η απόδοση της μπαταρίας είναι άνω του μέσου όρου, η δυνατότητα επέκτασης μνήμης ευπρόσδεκτη, ενώ τα 16 GB της ενσωματωμένης δεν είναι κάτι αμελητέο για μια συσκευή στα χρήματα που πωλείται ήδη.
Όπως είπαμε και πριν, η ύπαρξη του stock Android μπορεί να… ξενίσει κάποιους, ωστόσο το επίπεδο εξέλιξης που έχει φτάσει το OS της Google που δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν θα κάνει την δουλειά του.

55 56 57

Το σίγουρο είναι ότι με το Moto G4 Play προστίθεται άλλη μια επιλογή για όσους ψάχνουν στην αγορά το επόμενο smartphone τους χωρίς να είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν πολλά χρήματα και αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι καλό και εις όφελος του καταναλωτή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

4 σχολια

Pavlos 14/11/2016 - 03:22

Πολύ ωραίο review! Μια ερώτηση: Το μοντέλο έχει εισαχθεί επίσημα στην ελληνική αγορά; Επειδή δεν το βλέπω σε μεγάλα καταστήματα ακόμα..

Reply
Kostas Gliatiotis 14/11/2016 - 12:55

Σε ευχαριστούμε !

Η διάθεση του πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του μήνα και επίσημα, προς το παρόν όντως δεν είναι ακόμα διαθέσιμο από Ελληνικά καταστήματα.

Reply
Nick 14/11/2016 - 21:03

Σε μερικά σκρουτζομάγαζα το δείχνει διαθέσιμο ήδη: https://www.skroutz.gr/s/9724038/Motorola-Moto-G4-Play-16GB.html

Reply
Kostas Gliatiotis 15/11/2016 - 12:47

Είναι παράλληλη εισαγωγή συσκευών από την Ευρώπη όπως γίνεται και με τις περισσότερες συσκευές που μπορείς να βρεις στο skroutz 🙂

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights