Την πρώτη διαδικτυακή “γρήγορη πόλη” της Ελλάδας θέλει να φιλοδοξεί να κάνει την Καλαμάτα η Wind, η οποία παρουσίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο το πρώτο πιλοτικό δίκτυο Fiber To The Home (FTTH) που εγκατέστησε στην Καλαμάτα (ενώ ανάλογο δίκτυο έχει εγκαταστήσει και στη Νέα Σμύρνη), το οποίο συνδέει το διαδίκτυο με το σπίτι του χρήστη μέσω οπτικής ίνας
Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών (NGA) διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών.
Κατά την παρουσίαση του δικτύου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής, ο οποίος στάθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των δικτύων υπερ-υψηλών τα ταχυτήτων, καθώς “η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε, καθώς η ψηφιακή οικονομία δίνει τον τόνο και στην παραδοσιακή οικονομία. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων”.
Η ανάπτυξη του δικτύου
Στη συνέχεια, ο γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και B2B της WIND, Αντώνης Τζωρτζακάκης παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του δικτύου, το οποίο στην παρούσα φάση περιλαμβάνει δύο περιοχές, και συνολικά 3,5 χιλιόμετρα γραμμές σε 277 σπίτια.
Όπως είπε, η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών. Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:
Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus και G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.
Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.
Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης οπτικών ινών που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.
Οι περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή, είναι:
– Επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης
– Καλαμάτα
– Λάρισα
– Ηράκλειο Κρήτης
Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες, καθώς η WIND, εφόσον πάρει την έγκριση της ΕΕΤΤ, θα καλύψει με δίκτυο οπτικών ινών το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).
Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η “κοινωνία του Gigabit” όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.
Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης σημείωσε ακόμα ότι η εμπορική διάθεση του δικτύου οπτικών ινών, τόσο στους ιδιώτες, όσο και στις επιχειρήσεις, θα γίνει μόλις υπάρξει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ τόνισε ότι βάσει της νομοθεσίας, η πρόσβαση όλων των παρόχων στο εν λόγω δίκτυο, όπως και η “μεταχείρισή” τους από αυτό θα είναι απολύτως ισότιμη, άσχετα από τον κατασκευαστή του δικτύου. Τέλος, σημείωσε ότι τα νέα δίκτυα οπτικών ινών θα αναπτυχθούν παράλληλα με τα υπάρχοντα ευρυζωνικά δίκτυα ώστε οι συνδρομητές να είναι σε θέση να επιλέξουν το δίκτυο που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, ενώ σημείωσε ότι τα δίκτυα οπτικών ινών θα δώσουν για πρώτη φορά (στην Ελλάδα) τη δυνατότητα εγγύησης μιας ελάχιστης ταχύτητας απέναντι στον χρήστη.