Κάμερα.
Ο τομέας της κάμερας είναι αυτός που έχει δεχθεί σίγουρα τις περισσότερες αλλαγές σε σύγκριση με τα δύο P20 της Huawei. Η βασική από τις δύο κάμερες έχει ανάλυση 16 Mpixel πλέον, με f/1.8 διάφραγμα μπροστά της, απουσιάζει όμως δυστυχώς το Optical Image Stabilization (OIS) που παραδοσιακά πλέον η Honor δεν προσφέρει στις συσκευές της. Η δεύτερη ασπρόμαυρη κάμερα έχει αυξημένη ανάλυση 24 Mpixels με το ίδιο f/1.8 διάφραγμα και αυτή.
Η Honor έχει σχεδιάσει την δική της έκδοση της κάμερας με «τεχνητη νοημοσύνη» που διαφέρει σημαντικά από αυτή της Huawei και στον τρόπο λειτουργίας αλλά και στο αποτέλεσμα. Το Honor 10 μπορεί και αυτό θεωρητικά να αναγνωρίσει ένα μεγάλο πλήθος από διαφορετικά σκηνικά και θέματα φωτογραφίας, και να προσαρμόσει ανάλογα τις ρυθμίσεις της κάμερας πριν βγάλει την φωτογραφία. Η απουσία της συνεργασίας με την Leica στην περίπτωση της Honor όμως, δεν επιτρέπει πρακτικά την τόσο σημαντική αλλαγή στην τελική φωτογραφία που προσφέρουν τα δύο P20 της Huawei.
Το Honor 10 περιορίζεται σε μια λιγότερο «έντονη» αλλαγή των χρωμάτων ανάλογα με το αντικείμενο της φωτογραφίας, μια αλλαγή που παρόλα αυτά κάποιοι μπορεί να την θεωρήσουν προτιμότερη.
Η ποιότητα των φωτογραφιών τώρα, με ή και χωρίς την χρήση του AI mode είναι και αυτή σημαντικά διαφορετική, αφού το Honor 10 χρησιμοποιεί εκτός από διαφορετικό Hardware στις δύο κάμερες του, και έναν σημαντικά διαφορετικό αλγόριθμο επεξεργασίας. Σε γενικές γραμμές οι φωτογραφίες είναι πάνω από τον μέσο όρο, ειδικά για την χαμηλότερη κατηγορία τιμής που προσφέρεται το Smartphone σε σύγκριση με τις περισσότερες προτάσεις με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά αυτό καθορίζει και εδώ το αποτέλεσμα που είναι απόλυτα χρήσιμο για χρήση σε Social Media και αποστολή μέσω IM’s όπως το Viber και το Facebook messenger.
Σε «αυστηρή» εξέταση, οι φωτογραφίες έχουν καλή λεπτομέρεια χάρη στην ανάλυση της κάμερας των 16 Mpixels, όμως η χρήση της δεύτερης ασπρόμαυρης για καλύτερη λεπτομέρεια στα άκρα και τις γωνίες των αντικειμένων δεν φαίνεται να λειτουργεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Το ξεχωριστό HDR mode επίσης, βρίσκεται καλά κρυμμένο στην κατηγορία «περισσότερα» και η εναλλαγή στην λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς αυτό είναι αρκετά χρονοβόρα. Το αποτέλεσμα αλλάζει αισθητά παρόλα αυτά και συνήθως προς το καλύτερο.
Η δεύτερη ασπρόμαυρη κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αποκλειστικά … μόνη της για φωτογραφίες που έχουν έναν όντως πιο «καλλιτεχνικό» τόνο. Όμως και εδώ το αποτέλεσμα διαφέρει από αυτό των συσκευών της Huawei, αφου ειδικά στον τομέα της ασπρόμαυρης φωτογραφίας είναι άμεσα εμφανείς η επιρροή της συνεργασίας με την Leica στα P20 που δεν υπάρχει στο Honor 10.
Για κάποιο λόγο, από το Honor 10 απουσιάζει το Manual Mode για την ασπρόμαυρη κάμερα. Μάλιστα στο μενού επιλογών είναι εμφανές ότι απλά κάτι… λείπει από το συγκεκριμένο σημείο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κάποιος τεχνικός περιορισμός, και η αφαίρεση του έχει γίνει για λόγους που μόνο η Honor γνωρίζει.
Υπάρχει επίσης και ένα «υβριδικό» 2Χ zoom που χρησιμοποιεί επιπλέον δεδομένα από τον δεύτερο ασπρόμαυρο αισθητήρα προκειμένου να δει πιο κοντά στο αντικείμενο της φωτογραφίας χωρίς αισθητή απώλεια στην λεπτομέρεια της φωτογραφίας. Οι περισσότερες προτάσεις του ανταγωνισμού που έχουν ξεχωριστή δεύτερη κάμερα με «τηλεφακό» για την λήψη φωτογραφιών με zoom, χρησιμοποιούν σε αυτή διαφορετικό αισθητήρα που συνήθως έχει ελαφρώς μειωμένη συνολικά ποιότητα. Αυτό κάνει την λύση του Honor 10 περισσότερο αποδεκτή, και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερη, αφού εκμεταλλεύεται την ποιότητα της βασικής του κάμερας.
Η φωτογράφιση με θολό φόντο και η λειτουργία πορτρέτου, χρησιμοποιούν την δεύτερη ασπρόμαυρη κάμερα για τον υπολογισμό του βάθους σε κάθε φωτογραφία. Το Honor 10 εκμεταλλεύεται την εμπειρία της εταιρείας στον συγκεκριμένο τομέα, και οι φωτογραφίες έχουν συνήθως πολύ καλύτερη «ανίχνευση» του άκρου στο αντικείμενο ή το πρόσωπο που εστιάζει ο χρήστης.
Σε χαμηλό φωτισμό τώρα, είναι μάλλον αισθητή η απουσία του OIS από την κάμερα του Honor 10. Οι φωτογραφίες έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα λεπτομέρειας, χάρη στην καλή ποιότητα του αισθητήρα της κάμερας αλλά και του «φωτεινού» F/1.8 διαφράγματος. Ο χρήστης πρέπει όμως να έχει αρκετά σταθερό χέρι προκειμένου οι φωτογραφίες να μην είναι «θολές» από την έστω και μικρή ακούσια κίνηση του. Το Honor 10 αυξάνει τον χρόνο έκθεσης και την ευαισθησία στο φως προκειμένου να βγάλει μια φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δύο λογικές προσαρμογές που όμως πλέον απαιτούν την ύπαρξη του OIS για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
Η AI Camera θεωρητικά ενεργοποιεί ένα ξεχωριστό Night Mode όταν ανιχνεύσει ότι είναι απαραίτητο, όμως το πραγματικό αποτέλεσμα κάνει τη χρήση του σχεδόν απαγορευτική. Ουσιαστικά η εφαρμογή της κάμερας αυξάνει απλά την έκθεση προκειμένου η φωτογραφία να δείχνει πιο «φωτεινή», με πολύ σημαντικές επιπτώσεις όμως στην χρωματική πιστότητα αλλά και την λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία.
Η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει εντυπωσιακά πολλά Modes φωτογράφισης, η πρόσβαση όμως σε αυτά γίνεται με ενοχλητικά αργό τρόπο, από το μενού περισσότερα. Το Manual Mode περιλαμβάνει επιλογές για το ISO, το σημείο φωτομέτρησης, και ένα εντυπωσιακά ευρύ Shutter Speed που φτάνει μέχρι και τα 30 δευτερόλεπτα έκθεσης.
Αυτό που «ενοχλεί» περισσότερο όμως είναι η απόδοση του Honor 10 στην εγγραφή βίντεο. Για κάποιο λόγο η εταιρεία έχει αφαιρέσει πλήρως κάθε είδος ακόμα και ψηφιακής σταθεροποίησης της εικόνας, σε όλες τις διαθέσιμες αναλύσεις. Η μέγιστη διαθέσιμη ανάλυση είναι φυσικά το 4k, ο χρήστης θα πρέπει να έχει σταθερό χέρι προκειμένου το βίντεο να μην βγει … κουνημένο. Το φωτεινό διάφραγμα πάντως, και η υψηλή ανάλυση της βασικής κάμερας, παράγουν πολύ ευχάριστα αποτελέσματα ακόμα και σε συνθήκες με όχι ιδανικό φωτισμό.
Μια τελευταία διαφορά, με σίγουρα λιγότερο πρακτική σημασία, είναι ότι οι διαφορετικές κάμερες του Honor 10 δεν επιτρέπουν την λήψη βίντεο με πολύ αργή κίνηση. Η μοναδική διαθέσιμη επιλογή είναι τα 120 καρέ το δευτερολεπτο που παρόλα αυτά προσφέρονται σε ανάλυση 1080p.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας