Καμερα.
Η εταιρεία έχει επιλέξει ένα “αναμενομενο” set up με δύο διαφορετικές κάμερες στο πίσω μέρος του Nokia 8 Scirocco. Η βασική από αυτές έχει ανάλυση 12 mpixels με έναν αρκετά μεγάλο σε φυσικό μέγεθος αισθητήρα, και ένα σχετικά ανοιχτό f/1.75 διάφραγμα στο φακό μπροστά του. Για την δεύτερη κάμερα το smartphone προσφέρει “τηλεφακο” για πιο κοντινές λήψεις. Η ανάλυση παραμένει στα 12 mpixels, πίσω από ένα μικρότερο f/2.4 διάφραγμα και ελάχιστα μειωμένη συνολική ποιότητα εικόνας..
Σε κανονικές συνθήκες φωτισμού το Nokia 8 Scirocco μπορεί να βγάλει πολύ καλές συνολικά φωτογραφίες, κοντά στο άριστο που περιμένει κανείς σε αυτή τη κατηγορία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, οι φωτογραφίες έχουν λίγο πιο έντονα χρώματα από το κανονικό, που προφανώς έχει επιλεχθεί συνειδητά από τη Nokia για να τις κάνει πιο “ευχαριστες” στο μάτι.
Η λεπτομέρεια είναι κοντά στο μέγιστο για μια κάμερα των 12 mpixels , με το HDR να είναι χρήσιμο μόνο σε περιορισμένες περιπτωσεις. Παρόλα αυτά, η αυτόματη λειτουργία του δεν είναι όσο σωστή θα μπορούσε να είναι, και σε κάποιες περιπτώσεις ο χρήστης πρέπει να το ενεργοποιήσει χειροκίνητα προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις διαφορές που προσφέρει.
Η φωτογράφιση με θόλο φόντο η live Bokeh όπως το ονομάζει η Nokia, χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τις δύο κάμερες ώστε να υπολογίσει το βάθος πεδίου στο πλάνο και να εστιάσει μόνο στο αντικείμενο στο κέντρο της φωτογραφίας. Η απόδοση του είναι σχετικά περιορισμένη, αφού απαιτεί αρκετή προσπάθεια ώστε να πετύχει το σωστό πλάνο η κάμερα, και συνήθως οι φωτογραφίες δεν έχουν καλό διαχωρισμό ανάμεσα στο αντικείμενο και το φόντο πίσω από αυτό.
Με την δεύτερη κάμερα να έχει έναν πιο “κοντινό” φακό μπροστά της, υπάρχει φυσικά η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών με “Zoom” πιο κοντά στο αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφίσουμε. Το f/2.6 διάφραγμα και η διαφορετική ποιότητα του αισθητήρα έχουν μια μικρή επίπτωση στην λεπτομέρεια και την ποιότητα των φωτογραφιών, όχι όμως αρκετά ώστε να μην είναι αποδεκτές, πάντα για τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να πλησιάσει ο χρήστης πιο κοντά για να βγάλει τη φωτογραφία.
Όπως σχεδόν όλες οι συσκευές της αγοράς, έτσι και το Nokia 8 Scirocco, σε χαμηλό φωτισμό δεν χρησιμοποιεί την δεύτερη κάμερα του, αλλά κάνει Zoom ψηφιακά στο πλάνο που βλέπει η κανονική κάμερα. Αυτό είναι “λογικό” αφού το f/2.6 διάφραγμα θα εμπόδιζε την λήψη φωτογραφιών με κανονικά επίπεδα φωτισμού, αλλά και επειδή η ποιότητα της δεύτερης κάμερας δεν είναι ίδια με αυτή της βασικής.
Η μεγαλύτερη ίσως “ατυχια” με την κάμερα του Nokia 8 Scirocco είναι ότι για κάποιο λόγο δεν διαθέτει optical image stabilization σε μια κατηγορία τιμής που θεωρείται εδώ και χρόνια δεδομένο πλέον. Σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού, η κάμερα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα ομολογουμένως καλά χαρακτηριστικά της, προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή την έλλειψη.
Οι φωτογραφίες έχουν σχεδόν πάντα σωστά επίπεδα φωτισμού και συνήθως αυτό επιτυγχάνεται χωρίς ενοχλητικά υψηλές τιμές ISO που έχουν επιπτώσεις στην λεπτομέρεια κάθε φωτογραφίας. Παρόλα αυτά υπάρχει πάντα μια μικρή παρέμβαση για την αφαίρεση του ψηφιακού θορύβου, ενώ ο χρήστης πρέπει να έχει και αρκετά σταθερό χέρι για να μην είναι θολή κάθε φωτογραφία.
Το Pro Mode όπως το ονομάζει η εταιρεία, έχει μεταφερθεί σχεδόν χωρίς αλλαγές από την αντίστοιχη εφαρμογή που είχαν πριν αρκετά χρόνια πλέον οι Windows Phone συσκευές της. Οι δυνατότητες που προσφέρει περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για ISO, ταχύτητα κλείστρου και επίπεδα έκθεσης στο φωτισμό, ενώ το γραφικό περιβάλλον είναι εντυπωσιακά εύχρηστο και αρκετά έξυπνο.
Στον τομέα του βίντεο, είναι ίσως πιο αισθητή η απουσία του σταθεροποιητή αφού, στην μέγιστη ανάλυση 4k δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρονική σταθεροποίηση του πλάνου. Παρά την προφανή ανάγκη για σταθερό χέρι, ποιοτικά κάθε βίντεο είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο, και πολύ κοντά στο ιδανικό για ένα Smartphone. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες καταγραφής ήχου κατά τη διάρκεια του βίντεο, και είναι γεγονός ότι το 8 Scirocco καταγράφει σωστά τον ήχο γύρω του ακόμα και όταν υπάρχει αρκετή “φασαρια”. Μάλιστα στις ρυθμίσεις υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της κατεύθυνσης από την οποία θα καταγράφεται ο ήχος, η αν θα γίνεται περιμετρικά, ανάλογα με την περίσταση και τις ανάγκες σε κάθε λήψη.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας