Επεξεργαστής Μνήμη.
Παραδοσιακά οι συσκευές της σειράς Mate είναι αυτές που φέρνουν στην αγορά τον κάθε φορά νεότερο και καλύτερο επεξεργαστή της οικογένειας Kirin που σχεδιάζει η ίδια η Huawei. Για το Mate 20 Pro αυτός είναι φυσικά ο Kirin 980, ένας επεξεργαστής που αυτή τη στιγμή βρίσκεται με την απόδοση του στην κορυφή για τον κόσμο των Android Smartphones.
Στα τεχνικά, η εταιρεία έχει επιλέξει τους νεότερους διαθέσιμους Cortex A-76 πυρήνες επεξεργασίας της ARM, πυρήνες που έχουν σημαντικά αυξημένη επεξεργαστική ισχύ σε σύγκριση με τους Α-73 στο εσωτερικό του προηγούμενου Kirin 970. Οι συνολικά τέσσερις Α-76 είναι χωρισμένοι σε δύο διαφορετικές ομάδες, με μοναδική διαφορά τον μέγιστο χρονισμό τους. Για την μια από αυτές το μέγιστο είναι τα 2,6 GHz ενώ οι δύο «μικρότεροι» περιορίζονται στο 1,7 GHz. Η Huawei δεν κρύβει ότι η επιλογή αυτή έχει γίνει ξεκάθαρα για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, όμως τονίζει (και έχει δίκιο) ότι ακόμα και σε αυτή τη διάταξη, η απόδοση του νέου A-76 είναι εντυπωσιακά υψηλότερη σε σχέση με τον προκάτοχο του.
Η θεωρία όμως δεν είναι χρήσιμη αν δεν μεταφράζεται και σε απόδοση στην πράξη. Εδώ ειδικά το αποτέλεσμα που πετυχαίνει το Mate 20 pro στο GeekBench δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πόσο ισχυρός είναι κάθε ένας από τους A-76 αλλά και πόσο αποδοτικά λειτουργούν και οι οχτώ ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα στο Single Core προέρχεται φυσικά από έναν εκ των δύο ισχυρότερων Α-76, όμως και η αντίστοιχη υλοποίηση της Samsung με τους Custom Mongoose M3 πυρήνες, δεν μπορεί να τους έχει ταυτόχρονα και τους τέσσερις στην μέγιστη συχνότητα των 2,7 GHz.
Μάλιστα το Mate 20 Pro είναι ένα από τα πρώτα Smartphone που υποστηρίζουν την δυναμική χρήση ταυτόχρονα πυρήνων με διαφορετική συχνότητα, μια τεχνολογία που έχει δημιουργήσει η ARM και είναι διαθέσιμη μόνο σε επεξεργαστές που χρησιμοποιούν τους δικούς της, μη τροποποιημένους πυρήνες επεξεργασίας.
Το dynamiQ όπως είναι η ονομασία της τεχνολογίας αυτής, λειτουργεί και με τους μικρότερους A-55 που επίσης διαθέτει ο Kirin 980 σε διάταξη των τεσσάρων με χρονισμό το 1,6 GHz. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο το Mate 20 Pro μπορεί να επιλέγει οποιονδήποτε συνδυασμό πυρήνων θεωρεί απαραίτητο, με έναν A-76 και δύο Α-55, τρεις Α-55 και δύο Α-76 κλπ, προκειμένου να εξισορροπεί απόδοση και κατανάλωση ενέργειας.
Τα αποτελέσματα σε Benchmarks πολλές φορές δεν μεταφέρουν την πραγματική ταχύτητα μιας συσκευής, αλλά και δεν την επιβεβαιώνουν σε κάποιες περιπτώσεις. Το «αστείο» στην περίπτωση του Mate 20 Pro είναι ότι τα αποτελέσματα που χαρίζει στα περισσότερα από αυτά είναι τόσο αυξημένα σε σύγκριση με κάθε άλλη συσκευή που είναι αδύνατον να μην μεταφράζονται σε αντίστοιχα αυξημένη απόδοση και στην πράξη.
Με 6 GB μνήμης RAM στην βασική του έκδοση, το Mate 20 Pro καλύπτει κάθε είδος ανάγκης και απαιτήσεων που μπορεί να έχει ο χρήστης του από αυτό. Ακόμα και με παιχνίδια να τρέχουν ταυτόχρονα με εφαρμογές όπως το Facebook και IM’s όπως το Viber και το WhatsApp, η εναλλαγή μεταξύ τους γίνεται με χαρακτηριστική άνεση.
Τα παιχνίδια αυτά τώρα, είναι ένας ακόμα τομέας όπου η Huawei βελτίωσε την απόδοση του Kirin 980 φροντίζοντας αυτή τη φορά να μην έχει κάτι να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό του. Η Mali G76 κάρτα γραφικών στο εσωτερικό του, σε διάταξη με 10 «μονάδες» παραγωγής γραφικών, είναι ότι καλύτερο υπάρχει και στον τομέα των γραφικών, πάντα στον κόσμο του Android.
Η Huawei μάλιστα έχει δημιουργήσει και ένα διαφορετικό “Performance Mode” για το Mate 20 Pro, στο οποίο και οι πυρήνες επεξεργασίας του αλλά κυρίως η Mali G76 λειτουργεί στην μέγιστη συχνότητα και απόδοση προκειμένου να προσφέρει αντίστοιχα και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στο Mode αυτό η συσκευή ενημερώνει τον χρήστη της ότι αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας και πιθανόν η θερμοκρασία λειτουργίας, υπάρχει όμως κανονικά για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την μέγιστη αυτή απόδοση.
Μάλιστα το Performance Mode είναι και η «απάντηση» της Huawei στις κατηγορίες ότι επέλεγε αυτή τη μέγιστη απόδοση μόνο σε εφαρμογές που αναγνώριζε παλαιότερα το λειτουργικό, απόδοση που ο χρήστης δεν μπορούσε να έχει όποτε θέλει. Με το Performance Mode η εταιρεία σωστά δίνει τον έλεγχο αυτό στον ιδιοκτήτη του Mate 20 Pro, προκειμένου αυτός να αποφασίσει τι προτιμά ανάμεσα σε κατανάλωση ενέργειας και απόδοση.
Για τον αποθηκευτικό χώρο τέλος, είναι αναμενόμενο από τη Huawei να μην προσφέρει κάτι λιγότερο από 128 GB ονομαστικά, από τα οποία τα 112 GB περίπου είναι διαθέσιμα στον χρήστη του.
Εδώ χρειάζεται ξεχωριστή αναφορά στην επιλογή της εταιρείας να σχεδιάσει ένα νέο πρότυπο για κάρτες μνήμης με τον ονομασία nanoSD. Όπως δηλώνει άλλωστε και η ονομασία αυτή, οι κάρτες αυτές έχουν το ίδιο μέγεθος και σχέδιο με μια nanoSIM, μια επιλογή που προφανώς δεν έχει γίνει τυχαία. Προκειμένου να μπορεί να δεχθεί κάρτα μνήμης το Mate 20 Pro και με δεδομένους τους περιορισμούς σε χώρο που υπάρχουν στο εσωτερικό του, η Huawei έχει σχεδιάσει αυτή τη NanoSD που τοποθετείται στην υποδοχή της δεύτερης κάρτας SIM.
Αρχικά μόνο η ίδια η Huawei θα κατασκευάζει κάρτες μνήμης αυτού του είδους, με μέγιστη χωρητικότητα τα 256 GB, όμως η εταιρεία προφανώς ελπίζει ότι η αποδοχή της από το αγοραστικό κοινό θα «παρακινήσει» και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν με τις δικές τους κάρτες.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας