Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, το iPhone X αποτέλεσε για την Apple μια νέα «εποχή» στην λογική και τον σχεδιασμό των Smartphones που κατασκευάζει. Ανεξάρτητα από το αν αυτή η αλλαγή ήταν επιτυχημένη ή όχι (που ήταν κατά την άποψη μας…), έκανε πολλές ακόμα εταιρείες να ακολουθήσουν κάποιες από τις επιλογές της Αμερικάνικης εταιρείας. Ένα χρόνο αργότερα, με την παρουσίαση των IPhone XS και XS Max, η Apple έκανε ξεκάθαρο ότι πρόκειται να διατηρήσει την σχεδιαστική αυτή φιλοσοφία αναλλοίωτη, αφού οι δύο συσκευές δεν έχουν κάποια εμφανή διαφορά από τον προκάτοχο τους.
Το iPhone XS Max το γνωρίσαμε στο δικό του Review, και έχει έρθει πλέον η «ώρα» να δοκιμάσουμε και το μικρότερο iPhone XS. Το Smartphone είναι πρακτικά ίδιο με το iPhone X, και ουσιαστικά οι αλλαγές στο εσωτερικό του είναι αυτές που προσπαθούν έστω να δικαιολογήσουν την ακόμα υψηλότερη τιμή πώλησης του.
Τα νέα iPhone Xs υποστηρίζουν την τεχνολογία 4G+ και δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη, μέσω του δικτύου 4G/4G+ COSMOTE, να απολαμβάνει ιδιαίτερα γρήγορες ταχύτητες πλοήγησης στο Internet έως 500Mbps. Με αυτόν τον τρόπο, ένας #kalyteroskosmos γίνεται πραγματικότητα καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία, η εμπειρία του internet απελευθερώνεται, όλοι μπορούν να είναι online, οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο μέσα από το 4G+ δίκτυο τηςCOSMOTE, που καλύπτει ήδη το 92% του πληθυσμού της χώρας
Σχεδιασμός.
Σε πλήρη αντίθεση με το XS Max που εστιάζει κυρίως στο μεγάλο μέγεθος της οθόνης του για όσους αναζητούν μια συσκευή αυτού του είδους, το «μικρότερο» iPhone XS είναι σχεδιασμένο για όσους συνεχίζουν να προτιμούν μια λίγο πιο μικρή σε διαστάσεις συσκευή. Η οθόνη των 5.8 ιντσών έχει φυσικά το δικό της Notch στο πάνω μέρος, μια σχεδιαστική και τεχνική επιλογή που η Apple έφερε καλώς η κακώς στον κόσμο των Smartphones.
Η εταιρεία αναφέρει ότι οι αισθητήρες που κάνουν δυνατή τη λειτουργία του FaceID για το ξεκλείδωμα με την αναγνώριση του προσώπου του χρήστη είναι νέοι, και μαζί με το βελτιωμένο Hardware στο εσωτερικό του iPhone XS κάνουν την διαδικασία σημαντικά πιο γρήγορη.
Σε προσωπικό επίπεδο συνεχίζουμε να προτιμούμε την λύση του αισθητήρα αποτυπωμάτων, που πρέπει πάντα να υπάρχει σαν εναλλακτική, αφού επιτρέπει το ξεκλείδωμα ενός Smartphone ακόμα και όταν ο χρήστης του δεν το κοιτάει ευθεία μπροστά του… Το πλαίσιο τώρα γύρω από την οθόνη των 5.8 ιντσών είναι ακριβώς όσο μικρό ήταν και πριν ένα χρόνο, όμως πλέον δεν αποτελεί κάτι το τόσο «εντυπωσιακό» και νέο, αφού πολλές ακόμα εταιρείες έχουν κατασκευάσει από τότε κάτι αντίστοιχο.
Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι το iPhone XS καταφέρνει να είναι ένα αρκετά περιορισμένο σε συνολικές διαστάσεις Smartphone, κάτι που πλέον … σπανίζει στην High end κατηγορία.
Το πλαίσιο στο πλαϊνό μέρος συνεχίζει να είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και όχι αλουμίνιο, μια επιλογή που έχει προφανή πλεονεκτήματα σε στιβαρότητα αλλά και πολυτέλεια. Σαν μοναδικό «μειονέκτημα» θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος το σχετικά αυξημένο συνολικό βάρος που έχει το iPhone XS εξαιτίας και αυτού του ατσάλινου πλαισίου.
Η σημαντική διαφορά όμως είναι ότι η Apple έχει έναν μοναδικό τρόπο να «τονίζει» το πως οι συσκευές της χρησιμοποιούν κορυφαία σε ποιότητα υλικά, και το iPhone XS ανήκει σε ακριβώς αυτή την κατηγορία.
Για το πίσω μέρος δεν υπάρχουν ως συνήθως πολλά να πει κανείς, αφού φιλοξενεί μόνο τις δύο κάμερες στην αριστερή πάνω γωνία του. Η συγκεκριμένη διάταξη που η Apple καθιέρωσε και πλέον χρησιμοποιεί και ο ανταγωνισμός της, έχει ουσιαστικά σαν μοναδικό μειονέκτημα ότι προεξέχει σημαντικά από την ίδια τη συσκευή, και κάνει το iPhone XS «ασταθές» όταν ακουμπά σε επίπεδη επιφάνεια.
Σαφώς και μπορεί κάποιος να παραπονεθεί για την εντυπωσιακά υψηλή τιμή πώλησης του iPhone XS, που ειδικά στη χώρα μας είναι δυσανάλογα υψηλή για μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού. Η apple όμως φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι προσπαθεί να διαχωρίσει τις προτάσεις της σαν προϊόντα που είναι ταυτόχρονα υψηλής τεχνολογίας αλλά και άριστα σε εμφάνιση και ποιότητα, και άσχετα με το αν συμφωνούμε με αυτή της την επιλογή δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το πετύχαίνει με σχεδόν απόλυτη επιτυχία.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας